• 9.374.332 stemmen

The World's Fastest Indian (2005)

Biografie / Roadmovie | 127 minuten

Genre: Biografie / Roadmovie

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten / Zwitserland / Japan

Geregisseerd door: Roger Donaldson

Met onder meer: Anthony Hopkins

Gesproken taal: Engels, Russisch en Frans

Releasedatum: 4 mei 2006

Plot The World's Fastest Indian

De excentrieke Nieuw Zeelander Burt Munro (Anthony Hopkins) droomt er sinds zijn jeugd al van ooit het snelheidsrecord te breken op zijn Indian motor en wijdt zijn leven aan het perfectioneren van zijn klassieke motor. Niets of niemand kan Burt Munro ervan weerhouden om zijn dromen te verwezenlijken. Hij vertrekt naar de Bonneville zoutvlaktes in Utah voor de ultieme test van zijn Indian tijdens de Speed Week.

avatar van stinissen

Geweldige film en een Hopkins in supervorm , film heeft inderdaad alles wat een film kan boeien.

Deze film en het uitgangspunt leken me op de 1 of andere manier niet al te interessant, maar dit is toch weer een bewijs dat je met een simpel verhaal zonder opsmuk een prima film kunt maken.

Heerlijke film met een geweldige, charismatische rol van Hopkins.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Vooraf wist ik niet wat ik hier nou van moest verwachten. Een 2de Indiana Jones? Of een film waarin de hele tijd werd getracht om een snelheidsrecord per motor te verbreken?

Gelukkig, werd het gewoon een soort levensverhaal van een in zijn nadagen bivakerende Burt Munro. Gelukkig staat vooral de belangrijkste periode in Burt Munro `s leven centraal: de aanloop naar het motorevenement in Bonneville. We volgen Burt `s, een sympathiek ventje die nog niet achter de geraniums wil gaan zitten, omgangsvormen met de buurt en geven hem helemaal gelijk als hij weer eens begint over hoe slecht roken eigenlijk wel niet voor je is. Daarnaast heeft deze eenvoudige en wijze man nog meer levenslessen in petto. Toch kon ik me er niet aan ergeren. Waarschijnlijk omdat Hopkins zijn rol, van een oude man die geen vlieg kwaad doet en bij de vleet contacten maakt, zo overtuigend speelt dat het eigenlijk een feel good filmpje wordt waarin aangetoond wordt dat er nog wel degelijk veel goede mensen op deze planeet wonen. Burt Munro is een plattelander en zijn aankomst in Los Angeles is schitterend. Wat een cultuurschock! Voor onze sympathiekeling. Zijn ritje in een taxi is onheilspellender dan de gehele speelduur van Taxi Driver. Natuurlijk heeft de film ook wat humor de bekentenis van de travestiet dat ze geen vrouw was . Het deed mij een beetje denken aan Crocodile Dundee allemaal. Vitale Burt doet trouwens ook niet onder voor een partje romantiek en is bij lange na niet altijd een held. Toch weet hij zich met in achtergrond soms schitterende beelden van de zonsopgang en de zoutvlaktes staande te houden in deze film. Die gauw voorbij snelt. Maar of het nou echt allemaal precies zo is gegaan, daar heb ik, zoals misschien wel blijkt uit mijn recensie, mijn twijfels over. 4*

avatar van Macmanus

Macmanus

Film met het hart op de goede plaats

Vernieuwend, origineel zijn geen termen die je snel zult opdreunen na het kijken van deze film. Maar desondanks is het toch erg leuk kijkvoer. Vooral omdat het gewoon allemaal heel vrolijk is. Geen enkel personage is onaardig. Vaak zie je toch dat er een bully of een heel onaardig persoon in "moet" zitten om zo de held nog heldhaftiger te maken, maar hier werd dat gelukkig niet gedaan. Wat het een leuke oprechte film maakt. Geen film waar je er teveel van moet zien, maar fijn wegkijkt zo tegen de feestdagen aan.

Zit te twijfelen tussen een 3 en een 3.5.

Ik ga voor de laatste, ben in een goede bui

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Zoals al eerder vermeld, bijzonder fijne sympathieke feel-good film perfect voor op de luie zondag ochtend. Hopkins speelt geweldig als op leeftijd zijnde, enigzins eigenaardige en tikkeltje exentrieke knutselaar. Wat ga je tijdens de film meeleven met good oll Burt zeg, niet zo vreemd dat iedereen die de man onder ogen komt smelt voor zijn sympathieke charmes (travestieten, eenzame weduwen, stoere sceptische technici, ja zelfs de redneck High Way Patrol gaat voor de bijl).

De combinatie van licht sentimenteel drama met het hart op de juiste plaats, roadmovie en avonturenverhaal werkt lekker opbeurend en geeft gelijk weer een beter gevoel over de mensheid. Het een en ander wordt opgeleukt met mooie plaatjes in heldere kleuren. Vooral de scenes op de zoutvlakte vond ik toch wel erg mooi hoor. Daarnaast is de uiteindelijk snelheidsrecordpoging van de antieke Indian met even antieke bereider erg spannend. Ik hoopte na ruim 1,5uur meeleven ook zo dat het hem zou lukken hè! Voelde me net een van die toeschouwers...

4* al was het alleen maar omdat de film in een tijd van extreme make-overs, anorexia's next topmodel en een media die vooral oog heeft voor jong, strak en hip laat zien dat jeugdigheid niet uit een potje komt of van de plastische chirurg. Nee, in de geest van mannen en vrouwen als Burt Munro is het een daadwerkelijke "state of mind".

avatar van Hannibal

Hannibal

Anthony Hopkins trekt de kwaliteit van deze film gigantisch omhoog, wat een briljant acteur is dat toch.

Hij weet van een vrij simpel verhaal een heerlijke film te maken. Ik was gefascineerd door Hopkins in zijn rol van Burt Munro.

De man blijft me verbazen.

Bijzondere film!

De geestigste rol die ik van Anthony Hopkins gezien heb. Heerlijk hoe hij aan het hakkelen is en droge teksten uitspreekt!

Het is een soort van About Schmidt, Straight Story achtige film, qua thematiek dan. Deze film is wat luchtiger dan genoemde twee films.

Prachtige natuurbeelden en leuke bijrollen.

De soundtrack is me niet zo bijgebleven. Misschien had daar meer in gezeten.

avatar van Respekked

Respekked

Saai verhaal over een veel te oude kerel die om de de drie regels tekst, 'what?' moet zeggen omdat hij doof is. Gelukkig zijn alle mensen in deze film voorzien van een hart van goud, want die ouwe Anthony had anders zijn reis nooit kunnen maken.

Ik denk dat Hopkins hier wel het meest vervelende personage ooit speelt, met zijn irritante ouwehoer wijsheden en zijn onvermogen tot verstaan. Daarnaast is iedereen een buitenproportioneel goed mensch, waardoor het een ongeloofwaardig sprookje wordt. Hoewel.. zelfs in een sprookje zit tenminste nog één slechterik.

Af en toe wat mooie plaatjes van de reis zelf zorgt voor 1*

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Erg leuke en goede film. De film kijkt heerlijk weg, kent zo zijn hilarische en ontroerende momenten en heeft met Anthony Hopkins een acteur van wereldformaat gecast voor deze rol. Echt een fenomenaal goede rol van de man zeg, die maar weer eens bewijst toch echt wel tot de wereldtop te behoren.

Prachtig om te zien hoe de excentrieke Munro veel verschillende mensen tegenkomt die eigenlijk allemaal direct weg zijn van hem. De film heeft een ontzettend hoog gemiddelde op de site en het eerste half uur zat ik me wel even goed af te vragen of dat wel terecht zou zijn. Na dat eerste half uur werd het steeds beter en vooral de momenten dat Munro op zijn ''racemonster'' stapt doen de film erg goed.

Dikke voldoende voor deze film. 4*

avatar van Spetie

Lekkere wegkijkfilm, die op de een of andere manier erg aan The Straight Story doet denken, alleen is die film toch net wat beter vanwege de diepgang.

Deze film biedt weinig diepgang en volgt de bekende lijn, maar ondanks dat gegeven weet deze film toch enorm te boeien. Dat is voornamelijk te danken aan Hopkins, die maar weer eens laat zien wat voor een topacteur hij nog steeds is. Zijn innemende spel zorgt ervoor dat je als kijker steeds meer sympathie voor hem krijgt. Ook is het leuk om te zien dat hij vooral ook steeds maar weer sympathieke mensen tegenkomt. Munro laat zich door geen tegenslag uit het veld slaan en ook dat draagt bij aan mijn sympathie voor hem. De film is bij vlagen lekker traag en bevat prachtige plaatjes van Amerika. Ik heb me prima vermaakt met deze heerlijke roadmovie.

Door en door feel-good filmpje.

Elke dramatische wending die aangewend zou kunnen worden, wordt door de makers naast zich neergelegd. En zo bestaat de wereld van The World's Fastest Indian alleen maar uit goedhartige mensen die maar al te veel symapthie tonen voor Hopkins.

Hopkins zelf is redelijk doorsnee en weet van z'n personage nooit een mens te maken. Af en toe schattig, af en toe toch een beetje irritant. De supporting cast is eigenlijk onzichtbaar verder en wordt elke 10 minuten een keertje ververst, waarbij de film zichzelf weer herhaalt.

Het is een best aardige film verder, redelijk proper vormgegeven, alleen bij die soundtrack heb ik toch ook enkele vragen. Kwam mij énorm bekend voor.

Volgens mij had dit veel beter gewerkt als animatiefilm. Geef het verhaal aan Miyazaki en hij maakt er iets vertederends van. Nu werkt de charme maar half, is het soms een beetje irritant. Deed mij vaak ook wat denken aan een live action voor de kleintjes.

Het werkt geregeld, maar een film die nooit echt hoge toppen zal scheren bij mij. Daarvoor is het te modaal uitgewerkt.

avatar van Dutchero

Dutchero

Feel-good ten top

Je hebt wel eens van die liedjes die lekker klinken, maar na een paar minuten ben je het alweer vergeten. Hetzelfde geldt voor deze film. Ik doe de film dan wel tekort, maar het klinkt negatiever dan ik het bedoel.

De film mijdt namelijke alle mogelijkheden om het verhaal een andere twist te geven dan nu is gebeurd. Alle mensen die Burt tegenkomt zijn aardig, bieden hem onderdak, geven hem materiële hulp enzovoorts. Niets mis mee verder, het houdt het lekker luchtig. De race op het laatst was oprecht spannend, en leverde nog een paar leuke plaatjes van die zoutvlakten op.

Het leuke van roadmovies is dat het onderwerp zelf vaak een eigenaardig persoon is, wat het uiteraard interessant maakt, maar vooral ook de bizarre mensen en locaties die diegene tegenkomt.
Hopkins zet zijn personage goed neer, de eigenaardigheid maar ook de naïviteit van Burt beeldt hij knap uit. De personen die hij op zijn reis tegenkwam waren talrijk, maar die vond ik over het algemeen niet echt uit de verf komen. Ze waren allemaal door en door goed maar ook vaak net iets té eigenaardig waardoor het effect een beetje in mist opgaat. Jammer.

De soundtrack is vrij ridicuul, al heb ik me daar niet echt aan gestoord.

Al met al een feel good prent pur-sang die ik met plezier heb gekeken, maar echt memorabel wordt het nooit.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Relatief onbekende maar prima biopic met een mooie rol voor Antony Hopkins.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

The World's Fastest Indian

Leuke en sympatieke film. Anthony Hopkins zet een prachtrol neer als sympatieke Burt Murno. Natuurlijk zat de film vol met cliches en zelfs de titel veraad het einde dat was wel een beetje jammer. Sommige personages waren inderdaad niet even sterk. Wel was dat jochie dat naast Burt woonde een leuke ventje.
Leuke film

avatar van huVILEub

huVILEub

Mooie film. Leuk verhaal, af en toe iets te makkelijk, maar toch mooi. Goed geacteerd en heel mooi camerawerk.

avatar van booyo

booyo

Heerlijke feel-good movie. Geen gecompliceerd verhaal, gewoon zitten en eindigen met een lach op je gezicht. Anthony Hopkins is erg grappig als Burt Munro, met zijn droge humor gedurende de gehele film. Mooi ook dat dit allemaal echt gebeurd is!

avatar van Movsin

Movsin

Dacht van een film te zien vol gestouwd met autoraces maar dat werd het gelukkig niet. In de plaats kwam een erg genietbare film, die me af en toe deed denken aan het mooie "The straight Story" en die, naast een schitterende Anthony Hopkins, boordevol zat met warmmenselijke scènes, prachtige gezegden en een flinke portie humor.

The World's Fastest Indian is een feel-good film over de droom van de eigenzinnige Burt Munro, een interessant personage dat prima gespeeld is door Hopkins.

De droom van Burt Munro is het nog éénmaal meedoen aan de speedweek in de Verenigde Staten, de andere kant van de wereld voor hem aangezien hij in Nieuw-Zeeland woont. Hij blijft volharden en slaagt uiteindelijk.

Alles gaat mooi gepaard met spanning als hij op de zoutvlaktes met zijn Indian motorfiets de 200 km/u bereikt.

Vanaf het begin kan je genieten door het sublieme camerawerk, zowel van de prachtige landschappen in Utah & Nieuw-Zeeland als simpele dingen zoals Burt die zijn motor naar buiten duwt. Alles wordt sfeervol in beeld gebracht.

Klein meesterwerkje.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ja hij mag best gezien zijn want er zijn veel punten die in het voordeel van de film zijn. Ten eerste : geschoten op locatie in Invercargill en Bonneville wat die film erg authentiek maakt. Dan : machtige shots van die streamliner die over dat zoutmeer scheurt, dan : Hopkins in één van zijn leukste rollen, want het zou pas jammer zijn om de man alleen maar te herinneren als Hannibal Lecter. Dan : de hartverwarmende story van een man die voor zijn dromen gaat. Dan : voortdurend humoristisch hoe hij tijdens zijn roadtrip tegen een hem onbekende Amerikaanse cultuur aankijkt en zich met een spontane sympathie verder naar zijn doel begeeft. Dat is eigenlijk ook een wat zwakker punt, want je zou het verhaal kunnen verwijten dat ze hier opzettelijk een feelgood gehalte aan toekennen want iedereen is lief en vriendelijk. But what the fuck... het is gewoon een prachtige weekendfilm en je hoeft zelfs geen bijzondere interesse in mechanica en auto's te hebben om dit goed te vinden.

avatar van Mescaline

Mescaline

Leuke film met een zeer geschikte en mooie rol voor Anthony Hopkins.

Als je het over een feel-good film hebt vind ik dat The World's Fastest Indian hier een erg goed voorbeeld van is.

De film is gelukkig niet te zoetsappig en weet onlangs het duidelijke feel-good gehalte realistisch te blijven.

Natuurlijk kijk je deze film niet voor een onverwachts einde, maar wel om de legende Burt Munro te leren kennen die ik voor deze film nog niet kon.

avatar van rep_robert

Uitstekende feel-good movie met een geniale Anthony Hopkins in de hoofdrol. Hij komt uiterst sympathiek over en dit acteerkanon blaast werkelijkwaar iedereen van het scherm.

Op zijn reis naar Amerika komt AH veel verschillende mensen tegen, die helaas niet allemaal even veel aandacht verdienen, waardoor het toch ietwat te gehaast overkomt soms. Best raar, want de film duurt 2 uur en vliegt werkelijkwaar in no-time voorbij.

Voor de rest mooie shots vanaf de motor en een mooie reis door het Amerikaanse landschap.

Erg goede film!

avatar van blurp194

blurp194

Anthony Hopkins is helemaal Burt Munro, op een manier waardoor dat volkomen authentiek overkomt. Er is denk ik geen enkele acteur voorstelbaar die dit beter had kunnen doen.

Het verhaal is ook subliem. Vergelijkingen met The Straight Story zijn volstrekt op z'n plaats. En daarnaast, wat een mooi verhaal is het eigenlijk - het cliche van de man die enkel voor zijn droom leeft, en het meemaakt dat die droom uitkomt. Tien minuten in de film krijg ik al gedachtes als 'als ik zo oud ben, wil ik ook wel zo leven'. En dat het allemaal wat veel feel-good is, is dat erg? Het is een waar gebeurd verhaal, ook - en schijnbaar niet eens zo heel veel opgeleukt voor de film. Soms is het leven echt zo - ik herken er tenminste van alles in.

Dan de beelden die we te zien krijgen. Met - alweer zo'n cliche - de ondergaande zon op de zoutvlakte als hoogtepunt; de zoutvlakte is zo mooi dat ik al haast zit te denken dat ik m'n vakantieplannen maar omgooi. En ook de beelden op de motor - heel mooi gedaan, met dat precies wordt overgebracht hoe dat echt gaat als je zo hard rijdt (nouja, mijn record is maar 250

Wat een mooie film.

avatar van AGE-411

AGE-411

Niet bepaald een film die je moet zien als je een goed 'drama' wil zien. Ik vind die beschrijving dan ook wat raar, en eigenlijk niet op zijn plaats.

Wat kan je van dit verhaal verwachten? Eigenlijk niet veel spectaculairs. Kwa verhaal is deze film eigenlijk net een beetje te standaard, en op het begin van de film valt het einde ook al een beetje te raden.

Dat omdat in het begin al de indruk gegeven wordt dat dit zo'n mompelige zaterdagmiddag feelgoodfilm is. (Tot op de muziek toe!). Op bepaalde moment dreigt te film ook net ietsje te zoetzemig te worden.

Toch een positieve noot aan het verhaal: Telkens wanneer je verwacht dat iemand kwade bedoelingen heeft, of de Indian gestolen of beschadigd gaat worden lacht de film je eigenlijk uit met een gemene "toch niet"

De bijrollen zijn in het begin nogal 'neighbours'-achtig. Eenmaal in Amerika vind ik de rollen wel wat interessanter en minder standaard worden, en is het wel lachen geblazen. Anthony Hopkins zorgt in samenspel met deze acteurs steeds voor van die momenten die steevast de smile op je gezicht doen toveren.

Het is eigenlijk ook bizar dat alles maar komt en gaat. Geeneen nevenacteur blijft ook echt steken in het verhaal. Eigenlijk is er maar 1 acteur en zijn motorbike in deze film, de rest is bijzaak.

Nog een laatste positieve noot is toch wel de landschappen en het filmwerk. Toch wel een belangrijk punt in het maken van een goede roadmovie, is dat men de sfeer van de Amerikaanse wegen van het scherm doet spatten.

Alles tezamen een amuzante film om op te kijken, en toch een van de beste feelgoodmovies. Ondanks een sterke Hopkins en een ongelooflijk (en waargebeurt!) verhaal geen echte topfilm.

avatar van TMP

TMP

Heel fijne feel-good film met geweldig acteerwerk van Hopkins. Hij draagt de film met zijn geweldige vertolking van Burt Munro. Niet zo moeilijk, want de andere personages worden allemaal niet uitgediept en blijven allemaal op de achtergrond. Hopkins doet het niettemin erg goed.

De film nam geen enkele verrassende wending: alle ongelukjes onderweg zorgden uiteindelijk niet voor al te veel problemen. Ondanks dat een prima film met zowel grappige als meer ontroerende momenten. Het einde is bepaald geen verrassing, maar er wordt prima naartoe gewerkt. Enkele personages op het eind waren wel irritant, zoals die Amerikaan met z'n sigaar die opeens uit het niets verschijnt.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Ondanks dat het op zich geen al te spectaculair (of zeg maar boeiend) verhaal is, kon de film me toch 120 minuten bekoren. Dit was in de eerste plaats te danken aan de fantastische vertolking van Hopkins, die met veel enthousiasme en overtuiging de rol van Burt Munro voor zijn rekening nam. Daarnaast zaten er toch ook wel enkele amusante/grappige stukjes in, met dank aan de figuur van Burt Munro, die blijkbaar toch echt bijzonder/exentriek moet geweest zijn.

avatar van K. V.

K. V.

Het was een hele goeie film. Anthony Hopkins speelt een wat excentriek mannetje en deed dit met verve. De film was vooral een roadmovie en kan zeker ook de niet race/sport fanaat bekoren.

Ondanks de redelijk lange speelduur (iets meer dan twee uren) verveelde de film niet en bevatte de film kleine wijsheden en was met momenten ook grappig.

Een aanrader.

avatar van Film Pegasus

Een 'feel-good film' wordt hier meermaals gebruikt als term. 't Zou een apart genre kunnen zijn. Deze film is dat ook, omdat het personage alles lijkt mee te zitten. Mag wel, dat levert een goeie film op. Leuk te zien hoe de oude Burt in een vreemd land te maken heeft met cultuurverschillen, maar gedreven wordt door z'n grote passie: de snelste zijn.

Het doet wel wat denken aan Straight Story (de vergelijking is al meermaals gemaakt) maar die was toch beter. In The world's fastest indian zijn de randpersonages niet altijd even boeiend en lijken meerdere personages meer een karikatuur te zijn.

Maar kom, het was het toch genieten van deze film ook al heb ik er al beter gezien. Het is tenslotte een 'feel-good film'.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/sport/biopic film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Anthony Hopkins ...

Redelijk HD kwaliteit breedbeeld...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Anthony Hopkins is de geknipte man voor deze rol. Subliem hoe hij Burt Munro neerzet.

Echt gebeurt verhaal dat grandioos wordt verteld in deze film, die niet echt is doorgebroken, wat ik ten zeerste betreur.

Burt Munro is een oude motorgek die z'n oude droom wil waarmaken en met z'n oude motor (een 'Indian') naar de States trekt om daar het snelheidsrecord te breken op de zoutvlakten. Aanvankelijk wordt hij op ongeloof onthaald, zelfs geweigerd om deel te nemen, zijn doorzettingsvermogen haalt het en hij krijgt uiteindelijk de toestemming om z'n droom waar te maken.

Op sommige momenten is de film ontroerend mooi, zoals Hopkins zich in zijn rol inleeft kan je niet anders dan meegaan in het verhaal.

Echt een prachtige film die gaat over snelheid en motoren, maar ook over een man die ondanks zijn leeftijd nog steeds geloofd ik een doel en in het leven.

Geschikte film voor jong en oud, en ondanks het gegeven dat het over snelheidsmotoren gaat, ook geschikt is voor wie daar niet van houd.

Deze film ook na een hele tijd eens opnieuw bekeken.

Het is en blijft een prachtige en soms wel emotionele film, met een lach en een traan zeg maar.

Volgens mij een van Hopkins leukste rollen.

Warm aanbevolen !!

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Heerlijke feel-good-film (inderdaad, ook ik kan niet om dat woord heen) met een uitstekende Hopkins die precies het juiste midden tussen naïviteit en boerenslimheid belichaamt. Twee uur lang geboeid gekeken, maar dat dit in de top-250 staat (momenteel #164 – hoger dan bijvoorbeeld Novecento, 2001 en Chinatown), daar kan ik met mijn pet niet bij.