menu

Little Buddha (1993)

mijn stem
2,68 (239)
239 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Italië / Liechtenstein
Drama
123 minuten / 135 minuten (dvd)

geregisseerd door Bernardo Bertolucci
met Keanu Reeves, Ruocheng Ying en Chris Isaak

Het is belangrijk voor de lama om te controleren of de Amerikaanse jongen werkelijk de reïncarnatie is van zijn wijze leraar. Omdat de jongen niets weet van het Boeddhisme geeft hij hem het boek over Prins Siddharta, die later Buddha (de verlichte) zou worden. Het blijkt dat hij niet de enige is die de reïncarnatie zou kunnen zijn.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=aAMnjj6oU6s

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
2,0
Het is een vooral mooi gefilmde film met erg veel mooie beelden erin. Wat me alleen zwaar tegenviel was dat hij zo ongelofelijk saai en langdradig is. Dat maakt hem gelijk niet meer waard dan 2,5 ster.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ach, wel respect dat een wereldreligie zo in beeld is gebracht door een grote regisseur. De fascinatie voor het Boeddhisme straalt ervan af. Waarmee ik niet goed praat dat er gekozen is voor wel erg matige acteurs en een plot dat nogal braafjes in elkaar steekt..

avatar van missl
2,0
Flauwe en heel langdradig verhaal over een paar mannen die een nieuwe leider zoeken die terug is gekomen als kinderen. Ondertussen gaat het niet goed met 1 van die mannen, de vader is blij met alone time met zijn zoon en is er heel veel serieus gepraat met quasi interessante levenslessen. Als Reeves het dan nog erger maakt door in beeld te komen en bij alles zo dom te kijken alsof hij zelf ook niet gelooft wat hij in deze film aan het doen is dan is het echt klaar voor mij.

avatar van Kronos
2,5
Malick schreef:
Van te voren was ik vooral benieuwd hoe Bertolucci omging met het hoofdthema reïncarnatie. En ik moet eerlijk bekennen hij doet het kundig en zelfverzekerdheid. Hij geeft ons een waardige kijk in het Boeddhisme plus legt hij reïncarnatie voor westerlingen zeer netjes uit. Om een voorbeeld te noemen. De mok die vol zit met thee als die mok kapot gaat heb je altijd nog de thee. De mok staat voor de vorm en de thee voor de ziel. Reïncarnatie is niets meer dan als de dood plaatsvindt de ziel een andere vorm krijgt en dat kan in elk ander wezen. Ik heb nooit onder stoelen en banken verscholen dat mijn interesse voor het Boeddhisme best vergaat. De manier hoe ze met hun medemens omgaan, het mediteren en de verlichting die je kunt krijgen vind ik zeer intrigerend. En dan de dood opzich dat voor hen een heel belangrijk iets is. Want iedere minuut, uur, dag of week komen we toch dichter bij de dood. Terwijl wij westerlingen er eigenlijk nog geen minuut bij stilstaan in het leven totdat het om de hoek komt kijken.

Toch even opmerken dat het hier specifiek gaat over Tibetaans boeddhisme, de enige vorm van boeddhisme die aan geloof in reïncarnatie doet, wat gepaard gaat met de bedenkelijke praktijk van kinderen uitzoeken die dan zogezegd een reïncarnatie van een Lama zijn.

Dit geloof is in strijd met de kern van de boeddhistische filosofie die juist een tegenreactie was op het geloof in een eeuwig zelf (geest, ziel...) die reïncarneert, waar het onrechtvaardige kastenstelsel op gebaseerd is. Het inzicht dat alles vergankelijk is, daarin schuilt bevrijding. Neem die metafoor van de thee er maar bij. Blijft thee altijd thee? Zeker niet.

Er is algemeen in het boeddhisme wel het concept van wedergeboorte, omdat levende wezens (en 'dingen') in onderlinge afhankelijkheid bestaan, als oorzaak en gevolg. Reïncarnatie is als een snoer (eeuwige ziel) die doorheen de verschillende kralen (levens) loopt. Bij wedergeboorte is het eerder als dobbelstenen die op elkaar gestapeld zijn, waardoor de positie en conditie van een dobbelsteen afhankelijk is van de andere dobbelstenen zonder dat ze verbonden zijn door een eeuwig bestaande ziel.

De film: Het bekende niet-historische maar symbolische levensverhaal van de Boeddha wordt redelijk mooi verfilmd. Al is Keanu Reeves geen beste keuze. Het andere verhaal is minder interessant en langdradig, want blijkbaar volstond het voor Lama Dorje niet om in één nieuw leven te reïncarneren.

avatar van Filmkriebel
3,5
Oei, wordt niet echt gesmaakt blijkbaar. Vond het nochtans wel een bevattelijke film over de principes van het boeddhisme. De levensloop van de Boeddha wordt beknopt gebracht van zijn geboorte tot zijn verlichting onder de bodhiboom. Daarnaast speelt zich in het heden een verhaal af van monniken die op zoek zijn naar de reïncarnatie van hun overleden lama, die hen verder moet leiden. Ook de vader die zijn zoon vergezelt naar Bhoetan en Nepal, begint op een andere manier naar de aard van het leven zelf te kijken. Little Buddha is een film waar je je vooral met aandacht moet op laten meedrijven... om daarna nog wat verder te mijmeren. Niet slecht, zeker voor wie zich ervoor wil openstellen.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:39 uur

geplaatst: vandaag om 21:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.