Hombre (1967)
Geregisseerd door: Martin Ritt
Met onder meer: Paul Newman, Fredric March en Richard Boone
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Hombre
"Hombre means man... Paul Newman is Hombre!"
John Russell leeft sinds zijn kindertijd onder de indianen en is één van hen geworden. Wanneer zijn vader sterft, erft hij een stuk land en een huis in Sweet Mary. Jessie Brown verhuurt er kamers aan haar minnaar sheriff Frank Braden en aan het jong getrouwde stel Billy Lee en Doris Blake. Russell wil het huis echter verkopen. Wanneer Russells vriend Mendes veel geld kan verdienen door het koppel Faver per koets te vervoeren, rijden de Blakes en Jessie, maar ook een zekere Cicero Grimes mee. Tijdens deze tocht ontstaan er spanningen door de verschillende overtuigingen en afkomsten.
John Russell
Doris Blake
Henry Mendez
Steve Early

- 19186 berichten
Ow..wacht even...dat is een andere "Duitse" dan ik bedoelde.
Welke heeft madmax dan op 't oog?

- 19186 berichten
Die 2e van links boven, met half-totaal opname van Newman op de voorgrond, en de ruiters aan de horizon.
Die jij noemde is ook een mooie trouwens.

- 19186 berichten
O.K., duidelijk, is een fraaie.
Maar dan wel zó: http://img403.imageshack.us/img403/4948/15139365.jpg

- 22053 berichten
Die jij noemde is ook een mooie trouwens.
Die van jou kan ik ook mee leven hoor

Dogie Hogan
Persoonlijk die Duitse plaat
Volledigheidshalve: conform de MM regels mag bij een Amerikaanse film alleen een Amerikaanse poster.

Sergio Leone
Licht tegenvallend.
Net als vele andere westerns heeft ook Hombre een karig verhaaltje. Bij veel westerns is dat echter geen probleem, maar hier doet het het geheel wat de das om. Het zit 'm namelijk in de acties van de meerderheid van de personages. Ik vind dat er veel opmerkelijke keuzes gemaakt worden, die niet altijd met de logica stroken.
Ook ligt het moraaltje er nogal dik bovenop.
Dat is een beetje spijtig gezien de over het algemeen goeie prestaties van de cast. Paul Newman steekt er nog net wat bovenuit. Het is altijd een plezier om die man te zien acteren, maar in westerns lijkt hij nog net iets beter tot z'n recht te komen. Goeie rol.
Ook de vormgeving is fraai. De landschappen zijn mooi geschoten en vanaf de eerste beelden proef je meteen die geweldige westernsfeer. Enkele locaties schieten er nog net even uit. Zo is de mijnschacht waar de uiteindelijke shoot-out plaatsvindt om duimen en vingers van af te likken.
Met de muziek is ook al niets mis.
Mooie verpakking, ietwat teleurstellende inhoud.
2,5

mr rumson
hombre is zowel een goede als serieuze western .
waarin de blanke dit keer de slechte zijn en niet de indianen of mexicanen
de film komt pas een beetje op gang als de postkoets onderweg is .
als ze er achter komen dat john [ paul newman } opgegroeid is door de apache indianen
de situatie verandert echter volledig wanneer ze beroofd worden .
en achtergelaten worden in de woestijn ,
om hier levend uit komen zijn afhankelijk van john .
het is paul newman die deze western wat extra''s geeft

mr rumson
ik heb deze zelf op dvd is trouwens prima beeld en geluid .
mijn wensenlijst staat monte walsh met lee marvin boven aan .
hopelijk verschijnt hij nog eens op blu-ray als het kan met nl ondertiteling

Pacino88
Richard Boone kan altijd zo'n geweldige bad guy spelen, heerlijk! Heeft iemand hier nog aanraders met deze acteur? In Big Jake en The Shootist is die ook al zeer memorabel.
Film had wat actievoller gekund, vooral in de climax. Paul Newman speelde wat mij betreft hier zeer emotieloos, maar dat is dan ook wel logisch vanwege de vooroordelen over zijn volk. Beste scene zonder twijfel wanneer Hombre aan de jonge cowboy laat weten waar die hem van kent, pure satisfaction!

Mochizuki Rokuro

Pacino88
Thanks! The Tall T heb ik jaren terug gezien, ga ik dan snel weer kijken. Trouwens een aanrader voor de fans; de Budd Boetticher collectie.

Rio Conchos (!!!)
Siege at Red River (alleen voor Boone het bekijken waard)
En niet te vergeten een van de allerbeste TV western series ooit: Have Gun will Travel, waarin Boone 226 afleveringen lang de toon aangeeft.
Ook nog de ongewone western serie Hec Ramsey, weer met de onvergelijkelijke Boone in de hoofdrol.

Dogie Hogan

Sisko
Bovengemiddeld goede western met sympathie voor de Apache. Goede rol ook voor Newman. Mooie beelden en goed geacteerd.

trebremmit
Komt volgend jaar uit op blu-ray in Duitsland met Engelse audio en ondertitels. Man nannte ihn Hombre Blu-ray - Film-Details - bluray-disc.de

Best wel een goeie western waarin het verhaal op zich niet veel betekent, maar de dialogen zijn wel interessant. De grens tussen goed en slecht zijn niet per se die van overvallers tegenover de slachtoffers. De morele houding van mensen, hun visie over de indianen, ... speelt ook een grote rol. Paul Newman past wel goed in de hoofdrol.
Wel een leuk weetje dat acteur Martin Balsam tijdens de opnames stiekem de set verliet, omdat hij geen toestemming kreeg om naar de Oscaruitreiking in 1966 te gaan, het jaar dat de film werd opgenomen. Hij was immers genomineerd voor de film A Thousand Clowns. Balsam won die avond de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Collins
De tijd van de revolverhelden is voorbij in het Westen van de Verenigde Staten. Omstreeks 1870 zijn de Oostkust en de Westkust door het spoor met elkaar verbonden. Tien jaren later loopt er ook een spoorlijn van Los Angeles naar New Orleans. De postkoets heeft zijn glorietijd gehad. Het spoor trekt nieuwe handelsposten aan. Het Amerikaanse land wordt opnieuw ingericht. Nieuwe stadjes ontstaan. Andere stadjes die niet door het spoor worden bediend, bloeden dood. De inwoners trekken weg. De stille hoofdstraten leiden nergens meer heen. Voor de enige bewegende opwinding zorgt een loslopende hond die tegen een boom pist. En natuurlijk de postkoets die zijn dienstbaarheid naar de afgelegen gebieden heeft verlegd en heel soms nog door de verlaten hoofdstraat rijdt.
In de film Hombre van regisseur Martin Ritt reist een groepje mensen in een postkoets door doodse streken. Het is een samengeraapt groepje bestaande uit mensen met uiteenlopende achtergronden en uiteenlopende ambities. In de schitterend gefotografeerde film die door het onherbergzame maar prachtige Arizona trekt, volgen we de reizigers die op hun weg naar het geciviliseerde deel van de VS met vervelend oponthoud te maken krijgen.
Paul Newman heeft de hoofdrol. Hij speelt een blanke die met de Apachen in het reservaat heeft geleefd. Een blanke Apache, die zijn hele leven al geconfronteerd is geweest met de meedogenloosheid van de blanke man, die het land van de indianen als vanzelfsprekend in bezit heeft genomen. Newman is één van de reizigers in de postkoets en de absolute odd one out in het gezelschap. Hij is de blanke Apache. Het reisgezelschap kijkt op hem neer. Andersom is dat trouwens ook het geval. Het welzijn van de blanke reizigers kan hem eveneens niets schelen. Het zijn immers de blanken geweest die nooit enig respect hebben getoond voor de indiaanse cultuur,. De blanken hebben alleen maar geroofd van de indiaan. Zij verdienen geen respect. Zijn houding ten opzichte van de blanke in het algemeen en de reizigers in het bijzonder is afstandelijk en hardvochtig. Uit die houding wordt in de film het spanningsveld onttrokken.
Nadat de postkoets wordt overvallen komt Newman in de onvrijwillige rol terecht om zijn mederezigers door het bloedhete berglandschap naar de civilisatie te leiden. De verguisde wordt de redder van de mensen die op hem neerkijken. En zo ontpopt de stoïcijnse en weinig spraakzame “held” zich als een soort heiland. Newman geeft zelfs zijn leven opdat de gemeenschap van weerloze blanke reizigers kan voortbestaan en doet met zijn altruïstische gedrag bij hen misschien zelfs een greintje gewetenswroeging ontwaken. Erg moralistisch. Dat had best wat minder edelmoedig en geloofwaardiger gemogen.
Hombre is spannend en bevat absoluut een duidelijke boodschap die wat mij betreft iets minder nadrukkelijk had mogen worden uitgedragen. Maar goed, Hombre is desondanks een zeer fijne film.

Florence Pugh bekogeld tijdens bezoek aan conventie, Supernatural'-acteur overleeft zes hartaanvallen | MovieMeter Recap

HBO deelt nieuwe trailer voor vierde seizoen van hitserie 'True Detective' met Jodie Foster

Nicolas Cage wil stoppen met in films spelen: 'Misschien nog drie of vier en dan wil ik iets anders doen'

De tien best beoordeelde films van de jarige Jeff Bridges (74)

Koyaanisqatsi
Experimenteel / Muziek, 1982