Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen en Paprika Steen
Gesproken taal: Deens
Releasedatum: 14 juni 2007
Plot Adams Æbler
"When it rains, it pours"
Adams Æbler is een modern religieuze fabel over geloof en de strijd tussen goed en kwaad. Adam (Ulrich Thomsen), een neonazi, krijgt een taakstraf van 12 weken en wordt naar de priester Ivan (Mads Mikkelsen) gestuurd. Adam krijgt de opdracht een appeltaart te bakken met de appels van de boom voor de kerk. De appels worden aangevallen door vogels, wormen, en bliksem. Ivan denkt dat dit het werk van de duivel is om hem te testen.
Ivan
Poul
Esben
Nalle
Flipman
Van Nathalie, een klasgenote die hier naast mij zit, mag ik op straffe van een enorme kleun met een hamer niet 'geweldig genoten'
intypen, hoewel ik dit wel heb gedaan
! Wat is zwarte humor toch heerlijk! Eigenlijk is er geen enkel karakter in deze hele film met wie je genoeg empathie voelt, maar dat vind ik ook juist een pluspunt. Deze film is bizar, verrassend, en ontzettend geestig! Het einde hoort normaliter bij mij een gevoel op te brengen van "Ja hoor, tuurlijk...!" Maar dat hoort gewoon bij de film, en het is geweldig:)! Ik heb ook de trailers van Jensens eerdere films gezien, en naar deze ben ik ook ontzettend benieuwd!
Ik hou van anders Thomas Jensen
! En Anders Thomas Jensen, lieve filmkijker, houdt van U!
Betamax
Prima zwarte komedie.
Veel vreemde personen en rare verwikkelingen.
Prima film.
scumfrog
bijzonder en veel gelachen. de dokter krijgt van mij een 10!
Dat vond ik nou net een van de meest vervelende typetjes die hierin rondliep en die de film van een 4* afhoudt.
Wat vond je zo grappig aan de dokter?
De humor van de dokter was zwarter dan zwart, hoe groter de tragedie, hoe breder zijn lach. Blijkbaar hebben we niet dezelfde smaak.
Maaltje
Heerlijk
droog, zwart, interessant, mooi.
dragje
Alleen al te zien hoe een neo-nazi zich bekommerd om het al dan niet slagen van het maken van een appeltaart is memorabel.
De stigma's die aan deze karakters, de neo-nazie Adam Pedersen uitmuntend gespeeld door Ulrich Thomsen en de priester Ivan (Mads Mikkelsen), kleven dragen bij tot één tafereel van disharmonie. Het contrast tussen de twee lieden is zo groot dat het vanzelf resulteert tot onbegrip die, in vele gevallen, resulteert tot hilariteit die op prachtige wijze in beeld wordt gebracht.
Een goed voorbeeld hiervan manifesteert zich in de scène wanneer de neo-nazi Adam Pedersen, zwaar gefrustreerd, stelt hoe "hij" de vogels in de boom denkt te kunnen verjagen. Door in het vervolg demonstratief zijn pistool op de priester te richten toont hij dat het hem menens is, de priester moet vrezen voor zijn leven.
Doch, in tegenstelling tot wat zou moeten resulteren tot spanning interpreteert de priester de situatie op een totaal andere wijze en stelt vast dat het neerschieten van de kraaien als optie acceptabel is. Wanneer Khalid (Ali Kazim) hier acuut gehoor aan geeft door uit het niets een pistool te trekken en voorts op de vogels begint te schieten dringt het bij de neo-nazie door dat zijn dreigement totaal niet wordt opgepikt.
Hij heeft het nakijken.
Door zijn pistool nog steeds op de pastoor te richten terwijl Khalid de ene naar de andere Kraai richting hiernamaals schiet wordt de scène met de seconde beter en neemt de hilariteit toe.
Dit soort scènes en de volkomen tegenstrijdige interpretaties van de priester, aandoenlijk in zijn eenvoud, dragen bij voor een een dosis zwarte humor ondergedompeld in een saus van sarcasme.
Een welverdiende 4*
Gish
Heerlijk
droog, zwart, interessant, mooi.
precies !
Nephilim
Beste zwarte comedy die ik in jaren heb gezien.
Die kat of die aubergine
zo heerlijk fout
Ché Cliché
Prachtige, mooie, zwaar gestoorde film. Een 93 minuten geweldig boeiend verhaal, waarin ik zo vaak ongelofelijk hard heb gelachen. Te geniaal gewoon. 4,5 ster.
eRCee
- 1978 stemmen
Waarom kunnen we dit in Nederland niet?
Dat vroeg ik me dus ook af. De Deense cinema heeft zoveel meer internationale uitstraling, ook een eigenlijk simpel filmpje als Adam's Apples demonstreert dat maar weer.
Erg leuke film, dat allereerst. Veel goeie grappen, inderdaad niet zo 'zwart' als wel wordt gesuggereerd maar het is natuurlijk ook helemaal geen voorwaarde voor deze film dat de humor 'zwart' moet zijn. Daarnaast een volkomen maf verhaal dat op een originele manier zowel maatschappelijke als religieuze thema's aansnijdt. Goeie personages, net stereotiep genoeg om leuk te zijn maar ook weer niet zo zwart-wit dat ze geen zeggingskracht meer hebben. Ten slotte vond ik de visuele aankleding zeer goed verzorgd. Er wordt een soort van sprookjesachtige Tim Burton-sfeer getroffen: aangezette composities, overdadige onweersbuien en contrastrijke belichting. Sterk!
Dit alles resulteert in een bijzondere film die veel leed toont maar toch geen moment 'zwaar' aanvoelt. Integendeel, Adam's Apples is een onweerstaanbaar grappige komedie. De Scandinavische cinema flikt het gewoon weer.
Snipersam
Deze zwarte humor maakt de zwarte humor van de Nederlandse cinema, zoals films van Dick Maas, maagdelijk wit.
MuchTheSame
Hm , mijn stille hint heeft gewerkt zie ik
eRCee
- 1978 stemmen
Hm , mijn stille hint heeft gewerkt zie ik
Yup. En nog bedankt, was een goeie tip.
Jochempie
1 van de leukste en grappigste films die is serieus ooit heb gezien. Ik heb me echt helemaal kapot gelachen hierbij.
Silvio Dante
Waarom staat dit nog niet in de top 250 eigenlijk? Meer dan 2 jaar uit, genoeg stemmen, hoog gemiddelde...
The One Ring
Volgens mij is er een soort fout in de releasedatum. Bij statistieken staat namelijk dat de film eerder te huur was dan in de bioscoop. Het kan natuurlijk, maar toch lijkt het me stug.
Knisper
Het was in dit geval echt zo dat de film eerder te huur was (en zelfs te koop meen ik), voordat hij in de bioscoop kwam (al geeft imdb een andere datum aan).
Robin66
Wat een ontzettend leuke/ goeie film!
Dit was één van de eerste Deense films die ik heb gezien, en sindsdien heb ik er nog een aantal weten te bemachtigen. Ik kan iedereen aanraden om er ook eens een paar te kijken, want ik moet zeggen.. ze ontstijgen het gemiddelde Hollywood-niveau met gemak!
Ook in Adam's Apples zijn het vooral de bijzondere personage's en de niet uitgesproken humor die de film tot een prachtfilm maken.
maerk
Heel veel positieve reacties, maar ik deel die mening niet helemaal. Hij is soms wel eens grappig maar ik vind deze mix van comedy/drama helemaal niet werken. Het einde vond ik ook niet leuk. Zit te twijfelen tussen 2,5* en 3*. Maar ik vond de film toch wel iets hebben en hij is bij mij gewoon in het verkeerde keelgat geschoten. Dus ik maak er 3* van.
Chromeo
Prachtige film. Onvoorstelbaar veel lagen en je kan er talloze associaties bij maken. De film laat zich pellen als een ui...
Intens genoten...
nightbreed
Deze prachtige film laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen.
De film is grappig, intelligent, droevig en mysterieus, stop dat maar eens in een kant en klaar hokje.
Het zeer originele en ijzersterke script en de goede acteerprestaties zorgen ervoor dat deze film een genot is om naar te kijken.
Deze ga ik zeker vaker zien
De dokter en die priester waren echt hylarisch
Let trouwens eens goed op de neus van de priester in de scenes na de kopstoot die hij in de kerk kreeg
toen ik dat zag lag ik ff in een deuk
WeZet
Heerlijke film! Wat seriues begint word heerlijk absurd, humor ten top! Voor al de scene dat hitlerfan, aka, Neo-nazi, zijn pistool paktte, om de Pakistaan (of waren het vogels?...) neer te schieten, en de pakistaan het als een teken ziet van: "Ok, ik kan gaan schieten" Waarop hij zijn pistool pakt en schiet, en hij blijft maar schieten! Zelfs als het donker is hoor je hem nog schieten. Vanaf toen wist ik, dit is een comedy! (ik heb de achterkant niet gelezen, mijn moeder nam hem mee). Ook lachwekkend is het stuk dat de pakistaan de skinhead leider in zijn been + hard schiet, en die gast nog leeft ook
Het einde is overigens dan weer prachtig.
4.5 *
Frankeermachine
Later heeft hij zefs een mitella om! Natuurlijk klopt dit niet, maar heerlijk is het wel.Het einde is overigens dan weer prachtig.
4.5 *
Ja briljant! Ik kwam niet meer bij van het lachen.
Biglia
"De kat was al oud, ze kan gevallen zijn op het zelfde moment als het schot klonk." instant classic
hattorihanzo
Fantastische film. Ik ga nu alles van Anders Thomas Jensen kijken.
Hoewel iedereen zich hier slap heeft gelachen vind ik juist dat de film ook erg droevige elementen heeft. WeZet beschrijft goed dat de film niet zomaar in een hokje (zwarte humor) te plaatsen is. Ivan de pastoor doet zijn best en blijft geloven in het goede in de mens. Adam probeert het leven van Ivan zo zuur mogelijk te maken, terwijl Ivan hem juist probeert te helpen. En dit eigenlijk alleen maar omdat hij gefrustreerd raakt van Ivan's naïve optimisme en ontkenning.
De diepere laag in de film is de strijd tussen goed en kwaad, het geloof en de realiteit versus perceptie van de werkelijkheid. En ongetwijfeld meer.
Donkerwoud
Mijn eerste film van Anders Thomas Jensen, en zeer zeker niet mijn laatste. De film weet vanuit een krankzinnig uitgangspunt - neo-nazi gaat in de leer bij manische priester- een fantastische parabel te maken over geloof en het doel ervan. Het wordt verteld met een combinatie van onbedaarlijke slapstick en rake metaforen. Ik heb zelden zo hard moeten lachen om een comedy. Hoe leeg worden de meeste Amerikaanse komische vondsten na het zien van een pareltje als deze.
Donkerwoud
Die schoot me nu net te binnen: wat te denken van een neo-nazi die eerst dweept met Hitler's culturele erfgoed, om naar het einde toe manisch mee te doen met het Christelijke gebeuren. Voor mij gaat het ook een beetje om identiteit en hoe deze gevormd wordt als reactie op anderen. Maar voor een komedie met heuse slapstick gaat het allemaal retediep, heerlijk!
Lad
Hoe komt het dat deze film nog niet in de top-250 genoteerd staat?

Efter Brylluppet

Retfærdighedens Ryttere
Komedie / Misdaad, 2020

Pusher II
Drama / Misdaad, 2004
neo-nazismpastorsuppressed pastcynicliggenparishgeloofsatiregoddonkere komediereligiekerkalcoholischapplegood and badreligious humour black comedy