• 9.376.802 stemmen

Geregisseerd door: Masafumi Yamada

Met onder meer: Yûko Hosoe, Shunsuke Iki en Tadayoshi Nishimura

Gesproken taal: Japans

Plot Tsuburo no Gara

Een man en vrouw worden wakker in een ziekenhuiskamer. Zij is zuster, hij patiënt. Probleem: een groot metalen object op zijn rug. Terwijl de vrouw probeert te ontsnappen levert hij een innerlijke strijd op de grens tussen droom en werkelijkheid, ongeveer. Wat is er hiervoor gebeurd?

avatar van Macmanus

Macmanus

Ben het wel eens met Goodfella de film is vooral een interessant experiment.

Op sommige momenten zie je wel dat het voor weinig geld gemaakt is, maar desondanks zitten er een paar goeie scènes in, en een heerlijke sfeertje, wat een beetje leek op Tetsuo met een vleugje Dark Water.

Het verhaal was wel oké, op sommige momenten neigde het een beetje naar iets teveel interessant doenerij maar uiteindelijk bleek er toch wel een aardige boodschap in te zitten. Maar een film als deze moet het net zoals veel Japanse eigenzinnige cinema vooral hebben van de sfeer en de mooie/interessante scènes.

Geen briljante film, maar wel een zeer interessante. Hopelijk krijgt de regisseur volgende keer iets meer middelen, en dan denk ik dat we nog erg kunnen genieten van hem.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Sterke sfeer, een prachtige setting en geweldige muziek en geluidseffecten maken Tsuburo tot een indrukwekkend en interessant filmpje. Jammer dat de film in het midden ietwat inzakt, maar het begin en einde zijn érg sterk.

3,5 sterren.

avatar van gotti

Interessant, maar ik kon d'r vrij weinig mee...

avatar van Tayama

Tayama

Wauw. Dankje Moviemeter; Zonder deze plek had ik zoveel moeten missen. Vorige week ook maar de PFF DVD via CDJapan gekocht, helaas zonder subs - maar heeft mij nergens tegen gewerkt tijdens het kijken van Tsuburo.

Grandioos stukje film. Vergelijking met Tetsuo is uiteraard snel gemaakt - niet vreemd ook; Veel vergelijkbare onderwerpen en beelden. Veel close-ups van machines, rook en water. Typische cyberpunk ingrediënten.

Allereerst, wat een prachtige intro, zegt al gauw iets over de sfeer en zeer te genieten tempo. Veel herhalende soortgelijke beelden ondersteund door herhalende geluiden. Ongelooflijk hoe sterk simpele geluidjes als een tikkende klok, ijzer, en het schrapen langs beton kan klinken. Geweldig mysterieuze soundtrack met ontzettend veel oog (oor?) voor detail in geluidseffecten.

Einde wil ik niet echt over oordelen - in tegenstelling tot anderen had ik er geen slecht gevoel bij. Voelde niet nodig - maar niet misplaatst. Blijft een simpele keuze om te eindigen in twee sterke kleuren die eerst totaal afwezig waren (felgroen, felblauw). Voelen dan ook ineens aan als kleuren van vrijheid. Wat tweer past bij et uiteindelijke 'verhaal'. Interessant bij de laatste scène vond ik de opbouw naar de piano solo en de vogels die je op de achtergrond hoort. Staat in groot contrast met de geluiden die we verder gehoord hebben.

Zeer intense kijkbeleving met zeer kundig camerawerk. Met veel close-up werk van bezwete gezichten, harige benen, modderige handen en veel texturen. En die scène onder water is echt prachtig. Daar heb je bij mij een goede mee

Snap niet helemaal waarom veel mensen vallen voor een lager budget in film als deze. Film als deze vraagt niet echt om veel financiële middelen, - Zou ook niet echt kunnen zeggen waar dit vraagt om meer... Puur genot op audiovisueel niveau.

5/5

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Ja, ik kan hier natuurlijk kort over zijn. Doe ik dat ook? We zien wel hoe t loopt.

Na alle overstuurd rennende japanners en pompende industrial meets overstuurde gitaren soundtracks, is het fijn te weten dat er ook zoiets al dit filmpje bestaat.

Een film die me dus eerder doet denken aan Haze of Eden Log, qua sfeer, dan aan Tetsuo. Al is vergelijken een beetje zinloos hier weer.

Ook als bij die films echter, word je op een claustrofobische manier een situatie in gegooit, waar je geen idee van heb, hoe je er terecht bent gekomen.

De conversaties, zouden die enigszins verhelderend zijn? Wat prijsgeven over het hoe en waarom? Ik vraag het me wel af, maar ik betwijfel het. Het is er simpelweg de film niet naar, om details weg te geven in conversaties.

De film heeft dus een andere benadering. Een stuk rustiger, mysterieuzer en ook serieuzer. Als basis, blijft het echter erg bizar natuurlijk. Onzin/Scifi verpakt in een serieuzer sausje. Het is weer eens wat anders. Het werkt wel.

Een film, die zonder conversaties te verstaan, het nog meer moet hebben van het visuele en de sfeer. Geen probleem hier echter.

De film weet er goed de spanningsboog in te houden. Erg traag en dat werkt erg mooi. Dromerig en haast hypnotiserend.

Er vliegen genoeg mooie shots om de oren. Naarmate de film vordert, word dat zelfs steeds beter, heb ik het idee. Met als hoogtepunt, de steeds natter wordende scenes.

Ja, ik ben hier erg van onder de indruk. Ik ga dit niet vergelijken met een Tetsuo of Rubbers Lover, maar ik denk wel dat ik dit liever zie.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Staat al zo lang op mijn lijstje, maar nu dankzij Reinbo dan toch eindelijk kunnen zien. En wat een fijne ervaring is het geworden.

Grauwe setting, grauwe visuals en een grauwe sfeer, -gecombineerd met/mede door- een fijne soundtrack en mooie shots. Traag en hypnotiserend, zo wil ik Tsuburo no Gara omschrijven. Wanneer ik naar de aftiteling blijf staren, is dat altijd een goed teken.

Ontzettend jammer dat hier geen degelijke release van bestaat. Wanneer er iets gezegd wordt, wil ik toch weten wát er gezegd wordt, zelfs al is het 'non-info'. Het haalt toch iets van de intensiteit van de film weg wanneer ik probeer te bedenken wat er gezegd wordt.

4,5*.. maar wie weet, een wonder, een deftige release, 5*?

avatar van Koert

Koert

Moeilijk te beoordelen film aan de hand van de festival-DVD... Het ontbreken van de ondertiteling is natuurlijk een groot nadeel. Wellicht is het geen gigantisch gebrek, maar dat weet ik niet. In een trage film als deze lijkt het me dat in ieder geval wel. Als de dialoog zo'n beetje het enige is wat er gebeurt, is het des te frustrerender als je niet weet wat er dan gezegd wordt. Je herkent natuurlijk wel woorden, maar echte zinnen kon ik er niet uit opmaken. Het is erg vervelend om maar te moeten gokken wat men zegt.

Ik weet niet of de slechte beeldkwaliteit ook toe te schrijven is aan deze DVD. De kleuren zijn hier en daar echt ontzettend flets; vooral de zwartwaarden waren erg slap. De beelden hadden zo veel sprekender kunnen zijn qua kleur en contrast. Daarnaast lijkt het alsof het aantal frames per seconde niet klopt. Het beeld loopt niet erg vloeiend. Misschien dat dit wel zo hoort, want in sommige scènes was dit ook weer niet het geval. Mooi vond ik het in ieder geval niet.

Verder heeft de film wel genoeg moois te bieden. Yamada laat zien dat een film als deze niet door een Tsukamoto geregisseerd hoeft te zijn om indruk te maken. Opgefokte beelden en muziek blijven de gehele film uit en toch werkt het. De soundtrack is rustig en sfeervol. Ondanks het digitale beeld is er een aantal mooie, intense shots te zien. De close-ups van bezwete lichamen en het apparaat op de rug van de hoofdpersoon zijn hoogtepuntjes. Daartegenover staan helaas ook lelijke beelden, zoals de laatste scène in het gras.

Het verhaal zal ook met ondertiteling wel redelijk vaag zijn. Zonder was het in ieder geval nog redelijk te ontrafelen. Zeker weten hoe de vork in de steel zit doe je natuurlijk nooit, maar dat is alleen maar leuk. Wat de rol van de vrouw nu precies was is me nog een raadsel.

Het liefst zou ik niet stemmen en wachten op een betere release, maar er is weinig hoop dat die ooit nog zal komen. Ondanks de ontbrekende subs en zwakke beeldkwaliteit zet Tsuburo een erg sterke sfeer neer. Het is door het grote mysterie vooral een ontzettend interessante film.

Omdat de minpunten toch blijven knagen 3.0*

avatar van Black Math

Black Math

Veel ervan snappen doe ik ook met subs niet, maar toch prettig om ze erbij te hebben. Een film die vooral scoort op sfeer, met name het geluid is erg goed, maar ook ik vind het jammer dat het met een digitale video is opgenomen. Ik ga dan ook met Koert mee dat de kleuren niet altijd mooi zijn en dat contrasten soms ver te zoeken zijn. Ik zie soms bijvoorbeeld niet waar het zwarte haar van de vrouw eindigt en waar de achtergrond begint. Verder vond ik de vrouw ook niet echt al te best acteren, het irriteerde eigenlijk best wel. Voor de rest weinig te klagen, met de weinige middelen wordt er wel een maximaal effect bereikt. Leuk, maar niet top. 3,5*.

avatar van misterwhite

misterwhite

Vage film

Ik had erg veel verwachtingen voor deze film en kon niet wachten om hem te zien. Toen ik uiteindelijk hem wist te vinden op het net dankzij 'Black Math', had ik er toch veel meer van verwacht. Maar toch is het wel allemaal inorde, alleen ligt het tempo mij iets te traag en mochten er wat meer scary scénes inkomen. Opzich is de film best wel scary op momenten en dat kwam door sfeer.

Ook kleurgebruik is goed, en dan ook nog een aantal mooie shots.

Blijft geweldig.

Toch jammer dat er nog steeds geen versie met subs te vinden is. Met de jaren vervagen de details van het verhaal wel een beetje, en hoewel het merendeel duidelijk is, mis je toch wat aan conversatie af en toe.

Visueel erg dubbel. Blijft een prachtig geschoten film, maar aan die 4:3 kan ik nog maar moeilijk wennen. Erg jammer want Yamada's geweldige visuele werk verdient duidelijk beter. Soundtrack wel erg gaaf, inderdaad een keertje geen herrie maar meer uitvergrote geluiden en wat minimale muziekexperimentjes.

Deze film doet me steeds meer denken aan Haze, al was deze natuurlijk wel eerst. Jammer dat we daarna niet veel (boeiends) meer van Yamada vernomen hebben, maar dit pareltje nemen ze hem in ieder geval niet meer af.

5.0* en een uitgebreide review

avatar van Shinobi

Shinobi

Ik ben altijd wel te porren voor dit soort films waarin mensen zonder enige reden opgesloten zijn en zichzelf moeten zien te bevrijden. Deze film had ik blijkbaar al een tijdje in mijn updates staan en ik was dan ook blij verrast om te zien dat er sinds vorige week eindelijk een versie via de bekende weg is te vinden.

Qua verhaal snap ik er misschien nog steeds vrij weinig van, al kan ik me wel aardig vinden in de theorie van Onderhond. Dat de jongen dus waarschijnlijk als een soort van mens/slak is geboren, de vele verwijzingen (beelden van slakken) hiernaar versterken dit alleen maar.

De film moet het naar mijn mening dan ook meer hebben van de sfeer dat alleen maar versterkt wordt door de hier en daar mysterieuze scènes en een sterke soundtrack. Dit werkt erg hypnotiserend, het voelde voor mij dan ook aan alsof ik in een soort van grauwe surrealistische droom terecht was gekomen.
Voor een low budget film ziet de film er best goed uit en sommige scènes springen er dan ook net wat meer uit dan de andere, met name de scènes met water zagen er nice uit.

Al met al toch wel een interessante film om een keer gezien te hebben en als je van films als Haze (2005) en Eden Log (2007) houdt, dan zul je deze film zeker wel kunnen waarderen.

Kleine 3,5 sterren.

avatar van wibro

wibro

Na tig mislukte pogingen is het mij eindelijk gelukt deze film van het internet te plukken. Met Portugese ondertitels weliswaar maar daar ik het Spaans redelijk goed beheers is het Portugees voor mij makkelijk te begrijpen.

Over de film verder: Een mysterieus filmpje weliswaar waarbij ik onmiddellijk moest denken aan Haze van Tsukamoto. Net als die film visueel een heel mooi filmpje, mede ook door het bijzondere kleurengebruik. De eveneens mysterieuze soundtrack werkte bovendien ook nog eens zeer sfeerverhogend. Het einde vond ik trouwens erg mooi als de mysterieuze geluiden plaatsmaakten voor schitterende pianomuziek. Met het verhaal kon ik aanvankelijk niets, maar bij het napluizen van de recensie van Onderhond werd mij spoedig alles duidelijk.

Een interessant filmpje dus dit Tsuburo die bij mij hoog op de lijst stond van Aziatische films die ik nog wilde zien, mede ook omdat hij bij Onderhond in het 5,0* lijstje stond.

avatar van Woland

Woland

Hmmm. Dit was toch best wel heel erg mooi, maar aan de andere kant heb ik nog steeds niet echt heel duidelijk in de smiezen waar het nu eigenlijk over ging. Tsuburo no Gara is een behoorlijk trage film, waarin we beginnen met een man (die duidelijk wat cyberpunk-achtige snufjes in/op zich geopereerd heeft gekregen) en een vrouw in een soort van ziekenhuiskamer bivakkeren. En daarna gebeurt er eigenlijk verhaaltechnisch alsnog niet zoveel, er worden wat vergeefse pogingen gedaan om eruit te komen, wat flashbacks over eerder die ook niet bijster verhelderend waren, en veel interactie tussen de twee. En echt heel veel duidelijkheid over wat er nou aan de hand is kwam er ook niet, al heb ik wel enig idee gekregen. Maar het mag dan weinig plot zijn; de cinematografie is van grote klasse en ook het minimalistische, natuurlijke geluid/muziek is erg sterk. Voor het goede uur dat de film duurde was ik best wel onder de indruk, en Yamada heeft dan ook een juiste keuze gemaakt door de film op een dergelijke lengte te houden.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Japanse Gekkigheid met een hoofdletter G.

Vroeger was er een tijd op MM dat elk maf Aziatisch avant garde filmpje door een groepje fanatiekelingen gelijk de hemel in werd geprezen. Dit is er typisch zo eentje; obscure debuutfilm van een even obscure regisseur. Uiteraard Japans en alweer 13 jaar oud. Ik vermoed dat de meesten van deze fanatiekelingen inmiddels een braaf burgerman bestaan leiden en nog slechts Disney-films met hun kinderen meekijken, want van die Asiamania is thans maar weinig te bespeuren.

De film stelt verder geen zak voor. Twee mensen zitten vast in een lelijke, saaie ruimte. Einde verhaal. Er zijn een handvol nietszeggende dialogen en wat willekeurige beelden die werkelijk niets zinnigs vertellen. Hoe sommigen daar een heel plot uit kunnen destilleren is mij een raadsel... Audiovisueel is het ronduit lelijk: korrelige beelden, wat geflits en op de achtergrond een irritante ambient. Nee, dit is gewoon absolute bagger, die ik alleen vanwege de Horror Knock-out heb gekeken.

Geen verhaal, audiovisueel brak, op geen enkele manier interessant. Dan past maar één cijfer: 0,5*

avatar van joolstein

joolstein

Obscure Japanse cyberpunk-film

Een film die vooral (voor mij) in tweestrijd is; Enerzijds zijn er zeer mooie shots, wordt er mooi gespeeld met licht en schaduwen en voegen de beelden soms echt iets toe om je te wanen in een cyberpunk-wonderland maar diezelfde beelden zijn gewoon lelijk geschoten doordat alles er erg korrelig en flets uit ga zien. En de film heeft het juist nodig van die audio-visuele pracht. Want ook al is het acteerwerk wel voldoende, het is van een ondergeschikt belang aan het visuele, omdat er bijna geen teksten zijn. Zonder dat er dus eigenlijk heel veel gebeurt loopt de film van een claustrofobisch atmosfeer naar het meer symbolische te interpreteren einde. En daar tussen zien we shots die er niet altijd toe doen. Rest alleen nog de vraag of ik het ook goed vond? Helaas nee, niet echt het was wel aardig maar heel veel had ik er niet mee.