Genre: Mystery / Horror
Met onder meer: Yûko Hosoe, Shunsuke Iki en Tadayoshi Nishimura
5,4 (129)
Gesproken taal: Japans
Plot Tsuburo no Gara
Een man en vrouw worden wakker in een ziekenhuiskamer. Zij is zuster, hij patiënt. Probleem: een groot metalen object op zijn rug. Terwijl de vrouw probeert te ontsnappen levert hij een innerlijke strijd op de grens tussen droom en werkelijkheid, ongeveer. Wat is er hiervoor gebeurd?
Volgens het Vancouver International Film Festival:
Deze staat ongelooflijk hoog op mijn lijst. En te zien in Amsterdam binnekort.
Goodfella
Vond het vooral een erg interessante film. Zelden zo'n grandioze soundtrack gehoord in ieder geval. Extreem versterkte geluiden, abtracte flarden muziek, op elkaar kletterend metaal, hypnotiserend gegons.. en dat 68 Abtracte Minuten lang
Wat de vergelijking met Tetsuo betreft.. Mens vs. industrie/machine: check. Eigenzinnige filmerij: check. Emotionele afstand: check. Maar verwacht geen adrenalinepompende beeldenrush, ijzeren piemels en terrorsoundtrack. Tsuburo moet het van de rust hebben, opbouw, eerie geluiden, flikkerende lampen en nare dromen. Een film die je - ondanks gebruik van digitale camera, minder mooi maar wel treffend obscuur - langzaam onderdompelt in een verstikkend kil wereldje.. dat nog verdomd warm eindigt ook. Daar doet de dik aangezette symboliek in de slotscène zelfs nauwelijks afbreuk aan.
Nederlandse première op het Dejima Japanese Film Festival:
zaterdag 28 mei, 16.00 uur, Ketelhuis Amsterdam
En ik maar denken dat er veel boeiende updates waren. Schaamteloze spam!
Macmanus
Ben het wel eens met Goodfella de film is vooral een interessant experiment.
Op sommige momenten zie je wel dat het voor weinig geld gemaakt is, maar desondanks zitten er een paar goeie scènes in, en een heerlijke sfeertje, wat een beetje leek op Tetsuo met een vleugje Dark Water.
Het verhaal was wel oké, op sommige momenten neigde het een beetje naar iets teveel interessant doenerij maar uiteindelijk bleek er toch wel een aardige boodschap in te zitten. Maar een film als deze moet het net zoals veel Japanse eigenzinnige cinema vooral hebben van de sfeer en de mooie/interessante scènes.
Geen briljante film, maar wel een zeer interessante. Hopelijk krijgt de regisseur volgende keer iets meer middelen, en dan denk ik dat we nog erg kunnen genieten van hem.
cempaka
Aparte film. De onwerkelijke sfeer, door de geluiden en het prachtige camerawerk, lieten me voelen alsof ik me werkelijk in een nare droom bevond.
Dan vind ik 3,5* wel erg laag
Persoonlijk vind ik dat erg belangrijk aan films, het neerzetten van sfeer.
cempaka
Nee, is niet laag. Sfeer is voor mij heel belangrijk, maar de film heeft voor mij verder geen boodschap. Ik hoef Tsuburo niet nogmaals te zien.
Chainsaw
Sterke sfeer, een prachtige setting en geweldige muziek en geluidseffecten maken Tsuburo tot een indrukwekkend en interessant filmpje. Jammer dat de film in het midden ietwat inzakt, maar het begin en einde zijn érg sterk.
3,5 sterren.
Oké, tijd voor wat fanboy rants dan
In ieder geval mijn favoriet van het festival. Grappig genoeg ook de film die het laagst uitkwam bij de publieksscores. Typische fetishcinema in de lijn van Tsukamoto en Sogo Ishii.
In tegenstelling tot anderen vond ik de film briljant mooi. Geen flauw idee waar het laag budget zichtbaar zou geweest moeten zijn. Elk shot tot in de puntjes afgewerkt, de sfeer druipt er langs alle kanten vanaf. Die steeds natter wordende kamer, de close-ups van zuchtende, natte mensen, die uiterst gecontroleerde camerabewegingen, prachtige locatie en dan dat spul op die kerel z'n nek. Je kan je misschien bedenken dat dit een low budget film was, ik kon het er in ieder geval niet aan zien.
Ook de soundtrack is erg cool, zoals Goodfella al zei. Industrieel gepingel met veel uitvergrote soundeffectjes, knisperende lampen en vallende druppeltjes. Maar het apartst vond ik nog het tempo. Waar dit soort films meestal snel in overdrive schieten (denk Tetsuo, Fukui's werk of Electric Dragon) blijft deze film ijzig kalm. Creëert een erg bevreemdende, hallucinante sfeer, die maar een twee of drietal keer door schichtige scenes doorbroken werd.
Na een (erg gezellig) gesprek met Goodfella naderhand bleek mijn (naar ik dacht logische) theorie een beetje vreemd te klinken, dus plaats ik hem hier ook maar even. Volgens mij is die jongen geboren als een soort mens/slak kruising. Als babytje zie je de draaiingen op z'n rug, er zijn de veelvuldige beelden van slakken uiteraard. Als het ijzeren ding eindelijk van z'n rug is zie je iets slijmerigs op z'n rug, en ook tijds de seksscene druipt er slijm tussen hun handen door. Uiteindelijk zie je dan nog een gebroken slakkenhuis als dat ding van z'n rug valt, en is hij eindelijk bevrijd uit zijn "slakkenhuis".
Het echte einde had voor mij niet helemaal gehoeven, maar ik zet hier toch graag 5* neer. Dit is gewoon helemaal mijn soort film, getekenend door de lichte grijns die optreedt na verloop van tijd.
Je hebt wat gemist danuz
Ik hoorde van Goodfella dat er amper sprake is van distributie bij deze film. Had nog maar in 4 landen gedraaid of zo. Maar Goodfella kan dat ongetwijfeld zelf een pak duidelijker uitleggen.
Om kort op je vraag te antwoorden, de kans is erg klein dat er uberhaupt een poster van te vinden is.
cempaka
Nu ik Onderhond lees krijg ik ineens toch wel zin om de film te herzien…
Klinkt goed OH, klinkt goed
Ik heb dus zeker wat gemist
Volgende keer beter, als er een volgende keer komt?
Goodfella
Volgende keer beter, als er een volgende keer komt?
Yupz, al zal het wat Tsuburo betreft zeer waarschijnlijk eens maar nooit weer zijn. Wellicht gooit Yamada wat zelfgebrande dvd's in de verkoop of iets dergelijks. Om Kappeuters vraag te beantwoorden: er is inderdaad geen poster van de film. Misschien een van deze ( 1, 2, 3 ) op oorspronkelijke grootte toevoegen?
Check hier trouwens de website van de regisseur. Trailertje van z'n nieuwste film is present
Macmanus
Hoe zijn jullie eigenlijk bij deze film terecht gekomen Goodfella?
Goodfella
Oef, deze stond al op de kandidatenlijst voor ik er bij kwam. Maar het komt vooral neer op festivalsites afstruinen en veel reviews lezen.
Kan het dat ik jou nog gezien heb trouwens?
*Macmanus, is hier een Macmanus in de zaal? Macmanussssssch*
Macmanus
Nee, het was vol gereserveerd en toen werd ik op de wachtlijst gezet. En toen werd mijn naam geroepen.
tovenaar
Na een nachtje slapen (alhoewel
) uiteindelijk toch heel lekker gevallen! Fascinerende film, die inderdaad in een Tetsuo-walm hangt, maar dan met een morfine-infuus of iets dergelijks. Het voelde een beetje aan als afgeremde hectiek.
Ik baalde soms wel dat een aantal lekkere shots nét iets te kort duurde. Ongeveer op de helft van de film kwam dat rode zwaailicht terug in de film, afgezet tegen een compleet zwarte achtergrond... dat werkte zó hypnotiserend, dat mocht van mij nog wel 10 minuten duren. Maar laten we niet te pietlutterig gaan doen, uiteindelijk is het hartstikke mooi dat een dergelijke film in Nederland heeft gedraaid (thanks Dejima) en kun je er niet omheen dat dit een film is zoals er maar heel weinig gemaakt worden. Traag, bizar, vies, gedurfd en beangstigend.
PS @Onderhond: ik voel wel wat voor je theorie hoor, had het daar zelf ook nog over met wat mensen.
Inderdaad geen poster:
"Sorry, since this is independent work and doesn't exist
posters..."

Alsof dat wat uitmaakt
Ziet er weer erg leuk uit. Hopelijk is er deze keer iets wat op een distributie lijkt.
Unearthed Films had wel onofficiële interesse. Verder weinig hoop lijkt me.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime