• 9.372.496 stemmen

Detstvo Gorkogo (1938)

Alternatieve titels: The Childhood of Maxim Gorky / Gorky Trilogy I / De Jeugd van Maxim Gorki / Детство Горького

Oorsprong: Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Mark Donskoy

Met onder meer: Aleksei Lyarsky, Varvara Massalitinova en Mikhail Troyanovsky

Gesproken taal: Russisch

Plot Detstvo Gorkogo

Eerste deel van het biografische verslag van de Russische schrijver Maxim Gorky. Tegen de achtergrond van het armoedige Rusland in de negentiende eeuw moet Maxim noodgedwongen zijn jeugd doorbrengen bij zijn grootouders, waar zijn grootmoeder, een simpele maar levenslustige vrouw, Maxim toch een plezierige jeugd bezorgt.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Aleksei Peshkov

Old Grigori

Vanya, aka 'Gypsy'

avatar van ghostman

ghostman

Een van de beste Sovjetfilms van de jaren ’30 van de vorige eeuw !

***** / *****

Wat op zich nog niet zoveel zegt,omdat vadertje Stalin korte metten maakte met de jaren '20 Sovjetstijl die als "formalistisch"in de ban werd gedaan.

Deze film is eerder sociaal-realistisch te noemen met duidelijke invloed op het neo-realisme,met dit verschil dat sentimentaliteit hier vrijwel afwezig is en de acteurs professioneel zijn.Detstvo toont ons op onverbloemde wijze de verwildering,bruutheid en gewelddadigheid van het leven in de onderklasse van tsaristisch RU in de 19-e eeuw.

Hoe grotesk de personages vaak ook zijn,ze overtuigen in hun rol,ook de grootvader als karikaturale koelak.Opmerkingen op IMDB als zou deze film geen propaganda zijn slaan nergens op,het is een uitgebreide veroordeling van het oude Rusland en indirect een verheerlijking van het nieuwe.

Opvallend is de dynamiek en het tempo waarin de film zich ontrolt,die absoluut contrasteert met de meeste films uit deze periode,de 85 minuten vliegen voorbij.Dit komt niet alleen door de hoeveelheid aan gebeurtenissen,maar ook door de korte takes en varieteit aan camerastandpunten.Dit dient overigens niet te worden verward met de jaren '20 montage stijl.

Na ons bijna de gehele speelduur te hebben vergast op totale misère,getuigt het slot toch van een 5-jaren plan achtig optimisme dat niet eens geforceerd aandoet en congrueert met de boodschap van Gorki's werk.

Dat men intussen in de USSR irl te maken had met een van de gruwelijkste regimes aller tijden,mag intussen niet vergeten worden.

p.s.:Gorki was al een paar jaar dood toen de film uitkwam.

p.p.s.:er zijn 2 vervolgen op deze film die MM niet hebben bereikt

p.p.p.s.:ik moet me wel heel erg vergissen als de figuur van de grootvader niet de inspiratie was voor die van de vader in Brutti etc. van Scola.

avatar van ghostman

ghostman

pippo il buffone schreef:

Bedoel je het Sovjet ' socialistisch realisme ' ? Want het West Europees sociaal realisme is totaal iets anders ...

Inderdaad , dit meesterwerk van Mark Donskoy behoort tot de filmstroming dat het Sovjet ' socialistisch realisme ' wordt genoemd !