• 9.369.636 stemmen

Oorsprong: Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Dziga Vertov

Gesproken taal:

Plot Odinnadtsatyy

'Odinnadtsatyy' is een propagandistische documentaire over de overwinning van de arbeiders in de Sovjet Unie. Dankzij hen bereikte de Sovjet Unie in 1928 weer het (hoge) economische peil van voor 1913, voor de Russische Revolutie.

avatar van stinissen

Zondag 28-11-2010

23:35 - 00:30

ARTE

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Lenin orakelde ooit dat bolshevisme de optelsom was van marxisme en electriciteit, deze film dient om die uitspraak te illustreren.

Oorspronkelijk bedoeld voor de 10e verjaardag van de revolutie maar met een jaar vertraging, hence de titel.

Ook hier weer een prequel van Vertovs meest bekende meesterwerk, en wat formeel-abstracter van opzet dan de voorgaande films.

In feite net als chelovek... een impressie van shiny happy people in de Oekraine, die maar wat blij zijn dat ze mogen meewerken aan de bouw van een electriciteitscentrale( alsof ze die daarvoor hadden, meneer de synopticus ) en hysterisch van blijdschap rondlopen.

Vertov legt een link naar het verleden dmv intellectuele cross cutting naar het skelet van een Scyth, boodschap lijkt me duidelijk.

Verder de onvermijdelijke beelden van zaligmakende machines en stoere soldaten van het rode leger, boerinnetjes met appelwangetjes enz. Dit alles natuurlijk ritmisch gemonteerd.

Uiteraard weer het nodige cinematografische stuntwerk, met als hoogtepunt de reusachtige arbeider die met zijn hamer de Oekraine onder hem ahw de vooruitgang in ramt.

Voor de James Bond liefhebbers: er zit ook een exposie in

Score ook hier weer van Nyman.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Waar heb je het kunnen kijken?

avatar van Quentin

Quentin

Redelijk doorsnee Soviet propaganddocu, met prachtige beelden maar traag tempo. Ik mocht de film echter aanschouwen met een live soundtrack van Michael Nyman en orkest, tilde de hele ervaring naar een ander niveau.

avatar van skinny_tie

skinny_tie

31 maart in Pathé Tuschinski als Cine-concert.