• 9.373.588 stemmen

Geregisseerd door: Justin Chadwick

Met onder meer: Alicia Vikander, Dane DeHaan en Christoph Waltz

Releasedatum: 31 augustus 2017

Plot Tulip Fever

In het Nederland van de 17de eeuw, tijdens de periode van de Tulpenmanie, wordt een kunstenaar (Dane DeHaan) verliefd op een getrouwde jonge vrouw (Alicia Vikander), terwijl hij van haar echtgenoot (Christoph Waltz) de opdracht gekregen heeft om haar portret te schilderen. De twee investeren in de riskante tulpenhandel in de hoop samen een toekomst op te bouwen.

Ik voorspel een hoop vreselijke accenten.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Eindelijk een film over de beroemde tulpomanie in de 17e eeuw die Nederland in zijn greep hield.

Als de film net zo goed wordt als Girl with a Pearl Earring hoor je mij niet klagen. Ben zeer benieuwd!

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Een film over de allereerste speculatiebubbel uit de economische geschiedenis? Dat moeten we zien!

avatar van macrobody

macrobody

Interesting. Is ie al uit?

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

macrobody schreef:

Interesting. Is ie al uit?

Vanaf 15 juli verschijnt hij in Amerika.

avatar van titia

titia

release uitgesteld?

In Amerika wordt de film met onbepaalde tijd uitgesteld. Lijkt me geen goed teken...

John Milton

nee dat is het zeker niet...

Arri

Zo vaak uitgesteld, hoe kan het? Zijn toch wel aardige namen in de cast. Trailer ziet er ok uit, mooi geschoten.

avatar van Brendanh29

Brendanh29

Ik ben best wel benieuwd trailer ziet er goed uit, alleen... Het gaat over Nederland.

Waarom wordt er dan niet Nederlands gesproken en geacteerd met Nederlandse acteurs best wel krom dit?

Arri

Tja, Hollywood he. Film nummer zoveel waar dat in gedaan wordt.

avatar van Bélon

Bélon

Vandaag kwam de trailer langs in de bios en die zag er niet slecht uit maar de stemmen tot nu toe -uit betrouwbare bronnen m.i. - voorspellen niet veel goeds... waarschijnlijk jammer maar ik ga 'm toch wel even checken

Arri schreef:

Wat ik toen hoorde, is dat de Weinsteins geen vertrouwen hadden in de film. Maar kan die bron zo gauw even niet vinden.

-http://www.indiewire.com/2016/07/tulip-fever-release-date-february-2017-alicia-vikander-the-weinstein-company-1201703440/

-http://www.hollywoodreporter.com/news/tulip-fever-delayed-again-weinstein-schedule-reshuffle-976237

Brendanh29 schreef:

Omdat hij dan in de VS bij voorbaat al geflopt is. Daarnaast ligt het niveau van acteren bij ons ook wel een stukje lager, vrees ik.

avatar van rep_robert

Een probleem dat eigenlijk niet goed op te lossen valt. Geloofwaardigheid verdwijnt compleet door het Engels, maar aan de andere kant heb je idd een lager acteerniveau. Denk dat het eerste me dan meer dwarszit. Films als the Boy in the Striped Pyjama zijn hierdoor ook een stuk minder geworden. Duitsers met een plat Engels dialect, slechter kan het niet.

Zwolle84

Ik heb er nooit moeite mee. Het is me volledig om het even of de taal die ze spreken overeenkomt met de locatie in de film. In dit geval vind ik het alleen maar positief, want met Nederlandse acteurs had ik hem sowieso niet gekeken, nu spelen meerdere van m'n favorieten erin en pik ik hem zeker mee.

John Milton

Ik kan me er soms overheen zetten, maar ook wel eens niet. Hoe dan ook is een film voor mij ook direct minder geloofwaardig (en daaruit volgend in de meeste gevallen minder goed) wanneer er een andere taal gesproken wordt, met Engels sprekende Duitsers als meest in het oog springende voorbeeld.

Dan is dit gelukkig (maar tevens gek genoeg?) weer iets minder storend dan dat.

Lager acteerniveau is echt onzin hoor. Is puur een commerciele kwestie.

avatar van rep_robert

Heb gewoon nog een Nova Zembla in gedachten, een verhaal dat zich ook in de 16e eeuw afspeelt. Budget was voor Nederlandse begrippen ook hoog. Alleen met meer geld koop je geen betere Nederlandse acteurs. Erbarmerlijk niveau. Ik zie een Doutzen Kroes al de rol van Vikander overnemen in de film..

De goede Nederlandse films zijn in mijn ogen vaak de kleine films met ingetogen acteerwerk, of juist de absurde komedies waarin karaktituren worden neergezet. Historische drama's, actiefilms, horrorfilms, romantische films en noem het hele rataplan maar op, ik vind het driemaal niets.

Buiten dat om geloof ik ook best dat ze in Hollywood geen seconde aan Nederlandse hoofdrolspelers hebben gedacht. Commercieel compleet oninteressant voor de wereldwijde markt. Het eerste probleem van deze film waarschijnlijk al, de verkeerde mensen zitten erachter.

Zwolle84 schreef:

Maar dan krijg je weer vanuit ons het commentaar: de film is aardig, de acteurs doen hun best, maar het is ongeloofwaardig dat Pietje, Klaasje, Clarabel en Truus met een Texaans accent praten. Lees gerust de meningen bij the Boy in the Striped Pyjamas op MM erop na. Dat zal hier ook gebeuren.

Vraag me ook af wie hier op zit te wachten, behalve wij Nederlanders? De film wordt niet voor niets steeds uitgesteld.

rep_robert schreef:

Ik geloof je direct hoor. Zal alleen weinig invloed hebben op mijn mening.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Genoeg jonge talentvolle actrices in Nederland, je moet alleen wat verder kijken dan de rommel van een Johan Nijenhuis.

avatar van rep_robert

Maar ik neem gewoon een kijkje in de Nederlandse filmgeschiedenis en dan kan ik best het bovenstaande concluderen. Ik vind het qua historische films gewoon erg pover. Je hebt Nova Zembla en Michiel de Ruyter, beiden geen topfilms met bagger acteerwerk. Daarnaast een handvol 2e wereldoorlog films waarvan ik de beste niet meer dan aardig vind. Er zullen vast wel meer zijn die me even ontschieten, maar helaas zijn er weinig Nederlandse historische films die me echt overtuigen. Ik studeer ook geschiedenis, dus ik kijk vaak ook met meer interesse naar dit soort films dan andere Nederlandse films.

Nu weet ik ook dat er een Nederlandse film wordt gemaakt over Dorestad, dus ik hoop dat de traditie een keer doorbroken word.

Redbad - de officiële filmsite - radbouddefilm.nl

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Als je de regisseur ziet en de scenarioschrijver is die hoop snel vervlogen.

avatar van rep_robert

een wanhopig man mag hopen. Overigens is er met deze cast idd niets mis.

avatar van Brendanh29

Brendanh29

Zwolle84 schreef:

Sommige geven het al aan zie ik.

Ah zo ja een beetje wat China nu bij VS doet die beetje aan het hielen likken zijn, die gaan bepalen wat Amerika moet gaan maken.

Dat denkt men en dat blijft men geloven maar niemand probeert iets? Ik heb films van vroeger gezien die best oké waren en goed er zijn zelfs nu NL films die niet zo best zijn. Maar toch kwa films en acteurs wordt ons land steeds beter. Het probleem is vooral dat de verkeerde gecast worden of niet genoeg budget is, en helaas onze beste mensen in het buitenland komen te zitten en dan heb ik het vooral over de vrouwen. Voor deze film is Carice van houten of de recente nieuwkomer Jennifer hoffman geschikt. Maar enkele goeie mannen de rest is een lachertje waarvan zelden echt een verassing is.

Overigens wordt Nova zembla genoemd met Doutzen kroes, degelijke film maar zij was meer gekozen voor t mooie plaatje dan enige acteer werkje.

Of over enge films te spreken goh niet mogelijk in NL? nee het kan wel maar doen het niet dus creeren ze humor/bagger. Zitten maar enkele bij o.a Dood eind.

Ik ben pas begonnen aan het boek van Deborah Moggach.

Door de sticker op de voorkant kwam ik er achter dat het verfilmd is.

Als het aan de cast ligt wordt dit zeker een goede film.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Helemaal in Great Britain opgenomen las ik. Niks Amsterdam dus. En C Waltz again ☹️

Arri

Goede beelden in die trailer hoor...

avatar van mrklm

mrklm

Soapopera die zich afspeelt tijdens de Tulpengekte in het Amsterdam van 17e eeuw, de eerste 'bubble' die uiteindelijk leidde tot een genadeloze financiële crash. Het vormt de achtergrond voor een plot waar liefhebbers van ATWT, GTST of TB&TB hun hand niet voor omdraaien. Alicia Vikander is het weesmeisje Sophia die door de welgestelde, maar kinderloze Cornelis Sandvoort [Christoph Waltz] wordt 'gekocht': Sophia's toekomst is veilig, als ze Cornelis een kind schenkt. Sophia raakt echter in de ban van Jan van Loos [Dane DeHaan], die in opdracht van Cornelis een familieportret schildert, maar ondertussen ook een gepassioneerde affaire heeft met diens vrouw! Dienstmeisje Maria [Holliday Grainger] vrijt ondertussen in het geheim met visverkoper Willem [Jack O'Donnell]. De rest raadt zich raden...

Zoals het een soap-opera betaamt is het verhaal tamelijk dwaas en zit het vol met toevalligheden, bizarre wendingen en een opeenstapeling van tragische gebeurtenissen. Cornelis is de allergrootste pechvogel en Christoph Waltz is de enige van hoofdrolspelers die de film werkelijk leven weet in te blazen in een zeer uitgebalanceerde vertolking. Zach Galfianakis en Judy Dench zijn prima in hun bijrollen, maar Tom Hollander steelt de film als de zeer twijfelachtige Dokter Sorgh en lijkt de enige te zijn die zich beseft dat 'Tulip Fever' meer farce is dan melodrama.

avatar van tbouwh

tbouwh

De Gouden Eeuw was haar hoogtepunt zo ongeveer gepasseerd toen een ongekende rage de Republiek aandeed. Tussen 1634 en 1637 was het gewest Holland in de ban van de tulp. Inflatie en speculatie gingen hand in hand, de meest absurde geldbedragen werden neergelegd voor bollen die het daglicht nog nooit zagen. Wie echter denkt dat Tulip Fever volledig over deze historische hype gaat, komt bedrogen uit.

Volledige recensie