• 9.371.528 stemmen

Jade (1995)

Misdaad / Thriller | 95 minuten / 107 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 95 minuten / 107 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: David Caruso, Linda Fiorentino en Chazz Palminteri

Releasedatum: 16 november 1995

Plot Jade

"Some fantasies go too far."

In het miljonairskwartier van San Francisco wordt miljardair, vrouwengek en kunstverzamelaar Kyle Madford beestachtig vermoord. In zijn kluis vindt de jonge assistent van de officier van justitie David Corelli interessante foto's van de gouverneur van Californië met het luxe hoertje Patrice Jacinto. Via Patrice komt Corelli op het spoor van de mysterieuze Jade, een soort dure SM-maîtresse van de beau monde van San Franciso. Dat spoor leidt echter ook naar Trina Gavin, een oude vlam van David Corelli.

David Corelli

Petey Vasko

Patrice Jacinto

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Prima thriller met alle ingrediënten die zo'n film nodig heeft.

Zeker niet zo voorspelbaar als veel soortgelijke films.

avatar van stratmans

stratmans

heel mooie decors

avatar van scorsese

Matige film waarin een rechercheur onderzoek doet naar de moord op een miljardair. Een nogal clichématige thriller waarbij het plot onnodig ingewikkeld wordt gehouden en hierdoor ook niet alles even goed is uitgewerkt. Vervelend wordt het niet, en de met de sfeer zit het ook wel goed. Verder heeft de film nog een vrij bizarre auto-achtervolging.

avatar van Basto

Basto

• 11925 berichten

Wordt volgende maand uitgebracht op 4k door Vinegar Syndrome

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Van Friedkin zijn we topkwaliteit gewend en de verwachtingen voor een film van hem zijn dan ook vrij hoog. Goed: sommige elementen in deze whodunnit zijn voorspelbaar (bvb de identiteit van Jade ), en de car chase scène vond ik opvallend zwak in beeld gebracht, zeker als je dit vergelijkt met deze uit To Live and Die in L.A.
Er zijn zeker ook positieve zaken te melden rond deze film. Jade verzekert zich van een aantal acteurs die goed liggen bij mij zoals Caruso en Fiorentino. De mysterieuze en kinky sfeer blijft goed hangen tot het einde waardoor ik wel gebeten bleef doorkijken. De hele laatste scène vond ik zelfs behoorlijk duister, waarin je plots doorhebt dat in meneer Gavin een gevaarlijk roofdier schuilt. En zo vond ik Jade zeker het kijken waard; mocht misschien wat zwoeler om het nog iets intenser te maken. In handen van Paul Verhoeven zou dit een meesterwerk geweest zijn.