menu

Jade (1995)

mijn stem
2,61 (204)
204 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Thriller
95 minuten / 107 minuten (director's cut)

geregisseerd door William Friedkin
met David Caruso, Linda Fiorentino en Chazz Palminteri

In het miljonairskwartier van San Francisco wordt miljardair, vrouwengek en kunstverzamelaar Kyle Madford beestachtig vermoord. In zijn kluis vindt de jonge assistent van de officier van justitie David Corelli interessante foto's van de gouverneur van Californië met het luxe hoertje Patrice Jacinto. Via Patrice komt Corelli op het spoor van de mysterieuze Jade, een soort dure SM-maîtresse van de beau monde van San Franciso. Dat spoor leidt echter ook naar Trina Gavin, een oude vlam van David Corelli.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=9yQ1L97C9FU

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van petey
1,5
Deze film had Caruso´s overstap van tv naar bios moeten zijn, hopeloos geflopt. Zwak verhaal.

4,0
Linda fiorentina zet hier een oscar waardige vertolking neer;Schitterende film!!!

4,0
geweldige film, de film bevat een sterk verhaal en heeft goede acteerprestaties.
Jade boeide van begin tot eind.
ook heeft deze film uitstekende aktiescene's en is mooi gefilmd.
4 sterren voor deze zeer onderhoudende thriller.
zeer ondergewaardeerd hier op MovieMeter, vind ik.

4,0
Jade word vergeleken met Basic Instinct (van dezelfde schrijver Joe Esterhaz) maar ik vind Jade stukken beter als Basic Instict.

2,0
Matig tot slechte film, verhaal rommelt aan alle kanten. Er zitten zoveel elementen van Basic Instinct in en Linda fiorentina haalt t bij uitsraling/charisma en acteerpresaties t niveau van Stone bij lange na niet dus een slechte versie van Basic Instinct. 2*

avatar van argus
3,5
jamiesensation schreef:
.. verhaal rommelt aan alle kanten.

Ik vond het geen slechte film. Een thrillerachtige mysterieuze film met wat acties er doorheen verweven. Op zich erg goed in beeld gebracht. De hoofdrolspeelster Linda speelt erg goed. Als psychologe verklapt zij tijdens een spreekbeurt het motto van deze film : " The people who commit these acts are in many ways no different from you and me. But they are no longer able to control their urges. They disassociate themselves from their own actions, often experiencing an hysterical blindness. They are blind to the darkness within themselves." Dit zien we dan ook terug in de film. Best grappig allemaal. Het einde is onverwacht prachtig.
Drie en een halve punt.

JanakeVV
ik heb hem gezien op vt4 en ik geef een 2.5* voor de csi miami acteur

avatar van Badalamenti
3,5
Blijkbaar heeft niemand oog voor de knappe regie van Friedkin !?

avatar van erwku
1,5
1,5 voor de achtervolging, verder dikke prul

avatar van Redlop
2,0
petey schreef:
Deze film had Caruso´s overstap van tv naar bios moeten zijn...


Het werkte averechts. Dat er zo vaak geprobeerd is om in de slipstream van 'Basic Instinct' succes te boeken is op zich de verdienste van 'Basic Instinct'. William Friedkin is toch wel een uitgedoofde regisseur, die al lang teert op twee grote successen. 2.0*

2,5
Beetje erg langdradig allemaal.
Caruso speelt altijd het zelfde type.
NYPD, CSI of zoals hier in Jade, het is om het even..
Zeker geen film die blijft hangen..

2,5*

avatar van CSI Ballistics
3,5
Caruso is gewoon mijn favoriete acteur, net omdat hij bijna altijd politie is... lol
Tja, als die enorme CSI:Miami-fan ben ik natuurlijk niet bepaald objectief, toch...
Als Lieutenant Horatio Caine is hij onweerstaanbaar, maar vergeleken met deze toch al een tikje oude opnames... Ik heb Jade eigenlijk alleen maar aangeschaft omwille van Caruso en heb daar toch al spijt van gehad. Deze acteur heeft betere rollen gespeeld! En die verhaallijn vond ik soms beetje haperen en uitgerokken. Eigenlijk vond ik het nogal geestig toen Katrina en David daar in die zetel zaten. Hoe David er trachtte aan te weerstaan en uiteindelijk toegaf, maar dan toch een wip zag schieten, toen hij haar ervan verdacht Medford vermoord te hebben...
3,5*

avatar van AGoos
2,0
was iemand ook die airbag opgevallen bij de autoachtervolging?...zag er best wel dom uit... wat op zich weer prima past in deze domme film, die zo voorspelbaar was als een bananenschil op de stoep..

avatar van Zinema
2,5
Zinema (crew)
Bovengemiddelde thriller met de altijd sympathieke Caruso. Wil iets te graag het toendertijd populaire licht-erotische-thriller-met-twist zijn en mist hier in enigzins haar doel. Fiorentino blijft een charismatische vrouw en Friedkin een wereldregisseur maar dit had beter gekund.

Meneer Bungel
Leuk hoe op een gegeven moment Caruso met auto en al het water in gewipt wordt.

avatar van Aapje81
4,0
Behoorlijk sterke film met een geweldige Fiorentino, prachtige muziek en een aantal mooi opgebouwde scénes helaas is het scenario niet altijd even goed maar het blijft voldoende boeien om de aandacht nergens te laten verslappen.

Zeer ondergewaardeerd

avatar van Fran
2,5
De film begon hele sterk. De moordscene in het begin had een beetje een Hitchcock achtig sfeertje. Het leek ook net alsof de kijker een toeschouwer was maar het toch net niet kon zien. Ik vond dat wel knap neergezet.

Toch vond ik de film op een gegeven moment erg rommelig worden. Je zag allemaal verdachten en belangrijke mannetjes met corrupte agentjes erom heen maar bij mij kwam het nou niet echt uit de verf wie nou wie was en waarom.

De achtervolgingsscene's vond ik inderdaad heel erg ovedreven en nergens op slaan.

De ontknoping was behoorlijk teleurstellend. Ten eerste wisten de meensten natuurlijk allang wie het gedaan had. Op zich is dat niet erg maar maak er dan wat meer spectacel van. Ik had gehoopt dat ze door briljant politiewerk of door een spectaculaire scene erachter zouden komen wie de dader was. Maar helaas werd het aan het einde afgeraffeld als hij het aan zijn vrouw bekend.

3,0
Best een aardige film, al is de achtervolgingsscène wel erg over de top. Ik herkende niet veel Basic Instinct hierin, maar die film heb ik dan ook al een tijd niet gezien. Had Jade al 3,5 jaar liggen op Laserdisc maar was er nooit aan toegekomen.
Helaas was dit wel de volbeeldversie, maar dat doet natuurlijk verder geen afbreuk aan de film zelf.

avatar van John Lee Hooker
1,5
Sjezus, dit is gewoon een CSI maar dan uitgebreider. Net als The A-Team die ze verder hebben uitgewerkt. Er wordt geprobeerd te scoren met redelijke settings en de stalen gezichten. Eigenlijk is deze film gewoon veel te saai, er gebeurd maar weinig. Het is echt zo'n standaard detective/rechercheur-verhaal dat te veel binnen de perken blijft. Muziek is soms 'n beetje irriterend. Caruso is niet slecht maar hij kan Jade niet tillen in z'n eentje.
Anderhalve ster vind ik meer dan zat.

avatar van oemoemenoe
2,0
al veel vaker vertoond verhaal, matig acteerwerk, de achtervolgingen zagen er nog wel aardig uit, maar ook die zijn vaker te zien. Allemaal niet de moeite waard

avatar van jipt
2,5
Best ok, wel voorspelbaar en soms een beetje ongeloofwaardig, het script is ook niet heel erg origineel. Film leunt een beetje op het succes van Basic Instinct. Einde is nog best spannend. Acteerwerk niet noemenswaardig, Caruso speelt in elke film het personage dat hij in CSI speelt, niet meer casten dus.

Vind Friedkin best een goede regisseur, maar door het zwakke script en de platte personages niet heel boeiend en verre van een goede erotische neonoir.

avatar van jipt
2,5
Meneer Bungel schreef:
Leuk hoe op een gegeven moment Caruso met auto en al het water in gewipt wordt.
JA! Was ook een toffe achtervolging met al die Chinezen die in de weg liepen. De scène paste alleen niet in het totaalplaatje van de film.

avatar van goongumpa
3,0
Gemengde gevoelens, maar ik vond het op z'n minst interessant.

Wat me allereerst opviel was de gelijkenis met klassieke Chandler-verfilmingen als The Big Sleep, Murder, My Sweet etc. In Jade wordt het detectiveverhaal op een gelijkaardige manier uitgewerkt. Ook zijn de ontmoetingen van de protagonist (een hard-boiled detective, uiteraard) met verschillende bijpersonages minstens zo belangrijk als de uitkomst van het intrige. Bepaalde camerahoeken doen fel aan klassieke noirs denken (de scheve kaders natuurlijk).
Het zijn natuurlijk wel de jaren '90, en de subtiele erotiek van die klassieke femme fatales is hier veel sterker uitgesproken aanwezig... Maar in feite komen de twee het op hetzelfde neer.
Het verhaal is zoals steeds ontzettend ingewikkeld en nogal ridicuul, maar de manier waarop het verteld wordt vind ik belangrijker.

De sfeer is vaak erg bezwerend en suspensvol, goed bijgestaan door de muziek van James Horner. De locaties worden zeer sfeervol en mysterieus in beeld gebracht. Wel vond ik het een beetje jammer dat een paar scènes er flauw CSI-hip uitzagen.

Het is in feite een pulpfilm, maar Friedkin heeft er wel iets boeiends van gemaakt. Over het talent schrijver Joe Eszterhas ("winnaar" van drie razzies) twijfel ik...Zijn scripts van Showgirls en Basic Instinct waren ook erg cheesy, maar de uitendelijke films niettemin boeiend.

avatar van yeyo
3,0
Jade is als film eigenlijk één groot cliché dat bol staat van sleazy dialogen en uitzinnige erotiek. Friedkin weet met het pulp scenario toch iets aan te vangen en legt de nadruk op het audiovisuele: mooie locaties, detail voor interieur, scherpe kleurenfilters en een serene soundtrack van Horner zijn de hoogtepunten van de film. Stilistisch is het helaas wel wisselvallig, het auto-ongeluk bv. zag er erg knullig uit.

Verder is de film prima (getype)cast met als kers op de taart femme fatale Linda Fiorentino. Geen meesterwerk, wel onderschat.

avatar van Stephan
2,0
Het script was niet eens zo slecht, maar duidelijk een verkeerde regisseur aan het roer.

avatar van Tarkus
2,5
Redelijke misdaadfilm.
Goede cast, puike locatie.
En veel actie, vooral de 'car chases' zijn spectaculair.
Is geen topper deze film, maar toch wel genietbaar.

avatar van Glennekeeeee
3,0
een typisch filmpje dat je opzet s'nachts en je je er best mee vermaakt ook al word het nergens hoogstaand. het scenario is toch best voorspelbaar maar Linda Fiorentino maakt het best kijkbaar al vind ik persoonlijk dat de film nogal braaf is gebleven betreffende tot het thema dat het aangaat maar goed. Verder leuk om Caruso ook al in een pre-CSI rol te zien.

avatar van blurp194
2,5
Dit had een erg goede film kunnen zijn.

Jammer dat de parallel met Basic Instinct te makkelijk is, en de vergelijking niet in het voordeel van deze film uitvalt. Maar erger nog dan dat is dat de film geen eigen lijn trekt - teveel een beetje hier, en dan weer een beetje daar leentjebuur speelt. Karakter, dat is wat het mist. Erger dan de af en toe wat weifelende Caruso, of dat de cinematografie af en toe net niet klopt. Of dat er toch maar wat matig gebruik gemaakt wordt van de mooie Fiorentino - toch zo'n beetje de eindbazin in het femme fatale vak.

Falende regie, meer kan ik er niet van maken.

avatar van FlorisV
jamiesensation schreef:
Linda fiorentina haalt t bij uitsraling/charisma en acteerpresaties t niveau van Stone bij lange na niet


Zoals blurp al noemde, iets te klein rolletje hier, kijk dan maar eens naar The Last Seduction. Ze overklast daarin Sharon Stone. Alleen Lena Heady kan er nog een beetje aan tippen (vooral als Cersei Lannister) maar die is minder lekker, te zurig.

avatar van IH88
2,5
“Trina, the next time we make love, you introduce me to Jade.”

Niet slecht, maar Jade weet uiteindelijk toch te weinig indruk te maken. De film heeft geen eigen smoel, en het lijkt wel een samenraapsel van veel films. Basic Instinct voornamelijk, en voor de rest lijkt Jade wel erg veel op de tig politiethrillers die in de jaren 80 en 90 zijn uitgekomen. Met een vleugje erotiek, maar het blijft toch opvallend preuts. Zeker met Basic Instinct in het achterhoofd. Pluspunt is wel het acteerwerk van Caruso, Palminteri en vooral Linda Fiorentino, die weer een aardige femme fatale weet neer te zetten. Er zit ook een alleraardigste autoachtervolging in, maar voor de rest brengt Jade niets nieuws onder de zon.

avatar van DjFrankie
3,5
Prima thriller met alle ingrediënten die zo'n film nodig heeft.
Zeker niet zo voorspelbaar als veel soortgelijke films.

3,0
heel mooie decors

Gast
geplaatst: vandaag om 02:51 uur

geplaatst: vandaag om 02:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.