• 9.370.299 stemmen

Geregisseerd door: Gustav Deutsch

Met onder meer: en Emperor Franz Josef

Gesproken taal: Duits

Plot Welt Spiegel Kino

Welt Spiegel Kino bestaat uit drie min of meer zelfstandige delen. Het ligt in de bedoeling van de maker om nog meer vergelijkbare delen te maken, die dan in wisselende samenstelling en volgorde kunnen worden vertoond. De delen volgen een vergelijkbaar procédé. Ze vertrekken vanuit exterieuropnamen voor een bioscoop. Vervolgens wordt als het ware ingezoomd op de mensen, voertuigen en gebeurtenissen voor en zelfs in de bioscoop. De maker zocht in diverse archieven naar materiaal om een willekeurig straatbeeld op een willekeurig moment tot leven te roepen. De bioscopen in deze drie delen zijn: het Kinematograf Theater Erdberg in Wenen (1912), het Apollo Theater in Surabaya (1929) en de Cinema Sao Mamede Infesta in Porto (1929). Men kan zien hoe Deutsch tracht te slagen om het dagelijkse leven in Oostenrijk, Indonesië en Portugal aan het begin van de vorige eeuw tot leven te wekken.

Zichzelf (archiefmateriaal)

avatar van neo

neo

Bovenstaande plot verteld al een gedeelte van hoe dit dan zou moeten gaan. De regisseur slaagt erin de verschillende tijden een groots nostaligsch gevoel mee te geven. Het is werkelijk een sterk staaltje manipulatie. Er wordt op iemand ingezoomd die voorbij de bioscoop loopt, die dan verbonden wordt met stukjes van (korte) speelfilms uit die tijd. Overal wordt een draai aangegeven. De constante hypnose muziek in combinatie met de montage is hele mooie ervaring. Dat de film eigenlijk dezelfde stijl behoudt bij alledrie de films is niet erg, want ik kon er werkelijk geen genoeg van krijgen. Een geslaagd experiment van Deutsch, die al plannen schijnt te hebben om een hele reeks ervan te maken. Dat het sommige het al na 2 delen hebben gezien van Welt Spiegel Kino kan begrijpelijk zijn. Getuigen ook enkele mensen die vroegtijdig de zaal verlieten, tegenover andere die ook onder de indruk waren. 4 sterren

avatar van Mug

Mug

Gemakkelijk manipulatief trucje inderdaad, maar uiterst fascinerend. Het is gewoon een geschiedenisboek, maar dan met bewegende plaatjes.

Grappig ook (was ook wel te verwachten) dat Deutsch ook inzoomt op 'de film die draaide in het filmtheater' en daaruit een fragment toont (en weer verder borduurt). In Surabaya Fritz Langs Die Nibelungen: Siegfried, in Porto de Portugese klassieker José do Telhado. In Wenen "Die Schwarze Kappe", en dat leverde nogal wat problemen op. Het bleek een Deense detective te zijn, waarvan nog maar 8 minuten in tact zijn. Waarin een groep mannen in Ku Klux achtige zwarte kostuum + puntmuts een man vastbinden en rondsleuren door de huiskamer...

Neo sprak over de 'constante hypnose muziek'. Ik vond het verschrikkelijk, iedere keer hetzelfde terugkerende deuntje alsof we in een spookhuis waren. Gelukkig zag ik dit experiment op de televisie waar ik de beschikking had tot een afstandsbediening met volumeknop die veelvuldig gebruikt werd (de zap-duim maakte even plaats voor de volumeknop-duim). De soundscape is veelvuldig afkomstig van de Oostenrijkse experimente knoppendraaier Christian Fennesz.

Kom maar op met een tweede ronde, hopelijk met een andere geluidenkunstenaar.