The Changeling (1980)
Geregisseerd door: Peter Medak
Met onder meer: George C. Scott, Trish Van Devere en Melvyn Douglas
Releasedatum: 28 augustus 1980
Plot The Changeling
"Whatever you do… Don't go into the attic"
Badend in het zweet wordt de componist John Russel wakker uit een nachtmerrie. Daar is het weer, dat raadselachtige geluid? Sinds de vreselijke dood van zijn gezin woont hij in dit eenzame huis om weer rust te vinden. Maar het is hem niet gegund, steeds weer denkt hij het lijk van een kleine jongen te zien. John begint aan zijn verstand te twijfelen, maar bij het doorzoeken van het huis vindt hij een geheime gang naar een oude kinderkamer.
John Russell
Albert Harmon
Mrs. Grey
Minnie Huxley
ichi
Best wel spannend en erg goeie rol van George C. Scott. Niet erg veel actie maar ik vond dat niet vervelend.
JayLunar
Erg vreemd dat deze film zo schandalig weinig stemmen heeft. Als je deze film gezien hebt weet je waar zogenaamd originele films als The Sixth Sense, Stir of Echoes en The Others op gebaseerd zijn. Dit is één van de scariest films ooit gemaakt, en misschien wel de ultieme 'ghost story'. 4*
- 2075 stemmen
Schandalig dat zo weinig mensen deze film hebben gezien! Echt een geweldig enge film, waar The Others enorm veel van heeft 'geleend'. Je moet deze film echt eens in je eentje kijken met de lampen uit. Ik denk dat dit DE klassieker onder de geestenfilms is! Ik heb hem nu twee maal gezien (1x samen met mijn vriendin, die er dus echt hartkloppingen van kreeg) en ik weet het inmiddels zeker: *****. Hij ligt als DVD in de schappen!
narva77 (crew films)
De eerste scene hakt er al gelijk in. Daarna volgt een spannende en sfeervolle horrorfilm, met idd die elementen die je later terugziet in films als 'The Others', 'The Sixth Sense' of andere "Haunted House-films". Met dit verschil dat ik 'The Changeling' veel spannender en enger vind. Inderdaad een zeer goede horrorfilm, en goedkoop op dvd!
Die rolstoel op de trap, brrr!
- 2075 stemmen
Er wordt gesproken over een remake van The Changeling...
Echt te belachelijk voor woorden!
Don't touch this masterpiece!!!
kungfuzombie
Er was zelfs een lijk in een put! Komt me dat even bekend voor!
Een zeer aangename verrassing deze film.
wackyboy
Erg griezelige film die spannend blijft tot op 10 minuten voor het einde wanneer het plot duidelijk is en de film nog even afgemaakt moet worden.
Vond het einde dus een beetje een domper voor een film die bol staat van de enge scenes. Van bijvoorbeeld de sceance scene waarin Joseph via een schrijvend medium communiceert met de aardse wereld gingen mijn nekharen even overeind staan
Linda
Een van de betere horrors! De spanning wordt perfect opgebouwd en de film bevat een aantal zenuwslopende momenten (Nooit geweten dat rolstoelen zo eng kunnen zijn). Het verhaal van de film zit ook prima in elkaar, ik vond het alleen wel jammer dat alles tot in de puntjes werd uitgelegd. Leuk om ook eens te zien waar andere films hun inspiratie vandaan hebben. The Others, The Ring, Stir of Echoes, What Lies Beneath, het zat er allemaal in (The Sixth Sense is hierboven ook meerdere malen genoemd, maar daar heb ik niks van terug kunnen vinden in de film). Ik heb nog even zitten twijfelen tussen 3,5 en 4 sterren maar mede door die geweldige ijzige blikken van Scott durf ik de 4 wel aan.
The Changeling vs. The Sixth Sense (SPOILERS, ook voor The Sixth Sense):
(KNIP)
Linda
Nu je het zegt, dat is idd goed terug te vinden en dan vooral je eerste punt. Ik zal die scene vanmiddag nog eens gaan bekijken.
Jordy
spoilers verwijderd, svp geen spoilers over een andere film bij films plaatsen (als je deze gezien hebt, en de andere niet, zie je automatisch spoilers die je niet wilt zien)
JayLunar
Kom op Jordy, ik had er toch bij staan dat er spoilers voor The Sixth Sense zouden volgen.
JayLunar
Het spijt me, maar als ik een spoilerwaarschuwing zie voor een film die ik niet heb gezien, lees ik dus NIET verder. Dus als ik de spoilers niet lees, hoe kan ik ze dan "automatisch zien" ??
Jordy
Het lijkt me onmogelijk om "een deel" van een tekst te lezen en een ander deel niet. En al zou dat wel kunnen: op MovieMeter worden er gewoon GEEN spoilers van een andere film bij een film geplaatst, 't is niet anders.
- 2075 stemmen
Ik heb zojuist de soundtrack van The Changeling gekocht via Ebay!!! Staat te boek als één van de beste filmsoundtracks ooit! De CD is geperst in een gelimiteerde oplage van 1.000 stuks en is zelfs nog geseald

remorz
Jeetje, wat een hoge score en wat een positieve opmerkingen bij deze (voor mij onbekende) film.
Weet iemand waar ik deze film kan krijgen en voor hoeveel???
Ben wel erg benieuwd...
remorz
Chainsaw; ga alsjeblieft op zoek naar deze film want hij is geweldig!!
Ik had vantevoren iets van; hij komt uit 1980, dus ik zal mijn jaren 70/80 bril op moeten zetten wil ik deze kunnen waarderen, maar hij oogt echt verassend modern, is nergens pretentieus, heeft een paar erg originele spanningselementen, is de hele film even sfeervol, met verbazingwekkend goede acteerprestaties van de hele cast. De afloop van de film kan ermee door maar had iets meer gehoopt. Het is wel het enige wat mij weerhoudt de volle 5* te geven; maar een dikke 4*1/2 heeft ie zeker verdiend.
Chainsaw
Een tijdje geleden deze film voor een prikkie gekocht, was toch erg benieuwd geworden. En ik werd niet teleurgesteld. Sterke film, waarvan het creepy sfeertje eindelijk eens wél effectief is. Waar tegenwoordig veel horrors en thrillers de plank misslaan wat betreft de angstaanjagende sfeer, daar laat The Changeling zien hoe het moet. Heel simpel, maar juist daarom erg effectief. Verder een prima en goed uitgewerkt script en hoofdrolspeler George C. Scott laat zien wat hij kan. Al deze sterke elementen bij elkaar maken van The Changeling toch een stuk meer dan de gemiddelde spookhuisfilm van vandaag.
4 sterren.
En remorz, nogmaals bedankt voor de tip.
Da Jando
Kom ik bij de cinematheek:
"Ik ben opzoek naar een film, the changeling"
- "De wat?"
"The changeling, ofzo" Ik wist zelf de titel ook niet helemaal zeker meer.
- "Bedoel je niet changling lanes?
"Nee, die bedoel ik niet"
- "The changeling bestaat niet, das geen woord"
"Misschien een titel?"
- "Nee het is geen woord dus het zal ook wel geen titel zijn"
"Oh...dan kijk ik het nog wel effe na"

Stuur dit berichtje maar even door naar de Cinematheek. Datum en tijdstip erbij vermelden; kunnen ze die medewerker op staande voet ontslaan.
[email protected] (Tilburg)
Dan neem ik die baan meteen. Iedereen blij.
xangadix
Weet iemand of die commentaartrack op de NL dvd nog een beetje de moeite waard is? Ik kocht 'em in Texas voor de volle mep zonder extra's en zag 'em al snel voor een prikkie hier te koop liggen. Ik geef dat geld graag uit aan een goede commentaartrack!
GerwinF
Kom ik bij de cinematheek:
- "Ik ben opzoek naar een film, the changeling"
- "De wat?"
Ik doe al geneens meer de moeite om te vragen, meestal kennen de medewerkers de helft van de films niet die ze hebben staan. Verplicht een cursus films (of een verplicht dagelijks bezoek aan moviemeter).
- 2075 stemmen
De commentaartrack is ZEKER de moeite waard! Kopen die DVD en snel een bietje...!!!
jassonn
zo eng was het allemaal niet,viel in dat opzicht wat tegen.Verders een leuk en toch wel spannend filmpje. 3,5*
damon
goed verzorgd en inderdaad sfeervol, alleen niet eng voor de geoefende kijker...veel plotselinge geluidjes en dichtslaande deuren.....geef mij maar iets engs wat zichtbaar is!
ik vond het wel veel weg hebben van What Lies Beneath...3,5*
Goodfella
geef mij maar iets engs wat zichtbaar is!
Meen je dat nou? Ik vind suggestie toch echt een stuk enger dan van die frontale in your face schrikeffecten.

Dit zijn de elf beste horrorfilms volgens de legendarische regisseur Martin Scorsese

Threads

Don't Look Now
Drama / Horror, 1973

Invasion of the Body Snatchers
Sciencefiction / Horror, 1978
componistseattle, washingtonmediumséanceisolated housemusic professorhistorical society canuxploitationtraumatized man