Genre: Drama / Oorlog
Geregisseerd door: David L. Cunningham
Met onder meer: Robert Carlyle, Kiefer Sutherland en Ciarán McMenamin
Gesproken taal: Duits, Engels en Japans
Plot To End All Wars
Het waargebeurde verhaal van vier geallieerde krijgsgevangenen die de slechte behandeling van hun Japanse gevangennemers moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze worden gedwongen om een spoorbaan te bouwen door de Burmese jungle. Uiteindelijk vinden ze ware vrijheid door hun vijanden te vergeven. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Ernest Gordon.
Capt. Ernest Gordon
Camp Doctor Coates
Nagatomo
Waku
Aangrijpende film.
Het gebeurt soms dat een film je bij de strot grijpt en deze "To End All Wars" doet dat zeker.
Sutherland is een brok emotie.
De film kent behoorlijke harde scenes dus niet voor de gevoelige kijker.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11915 berichten
Waaaauw! Deze film was echt geweldig! Ik vind het geen film die je echt een 'oorlogsfilm' kan noemen, wat mij betreft valt dit onder het genre 'drama'. Fantastische acteerprestaties, zowel van de Engelsen/Amerikanen als de Japanners. Dat religieuze ondertoontje in deze film waar veel mensen het over hebben kon ik niet vinden: in mijn ogen is religie gewoon iets waarmee je kan overleven in zo'n kamp.
'Uiteindelijk vinden ze ware vrijheid door hun vijanden te vergeven'. Een hele mooie gedachte, erg mooi:) 4,5 *
ChrisD
!!de scenes waarin de gevangenen hun schoolboeken terugkrijgen met als hoogtepunt een toneelstukje lijken mij hoogst onwaarschijnlijk en staan totaal niet in verhouding met de martelscenes. Het is volgens mij dan ook niet gebaseerd op waargebeurde feiten en dat vind ik jammer.!!
!!omdat het een spoiler is doe ik het hier maar even:
je zegt in een van je reacties dit:
---------
.. maar dat is wat mij betreft te verklaren. Ik heb de film al twee keer gezien in 3 dagen. Ik denk zelf dat die boeken zijn teruggeven omdat de Japanse leider van het kamp vermoedt dat men door de schoollessen (en de hoop die daaruit voortvloeit) harder werkt aan dat treinspoor.
Kijk maar eens terug als je vlak voor die scene van het teruggeven kijkt zie je ze aan het spoor werken en verteld de voice over dat ondanks dat de boeken weg waren iedereen het nog wel met zich mee droeg wat ze hadden geleerd en door die 'goede stemming' werkte men flink door aan dat ding, en dat de Japanners dat ook merkten zorgde er dus voor dat de boeken werden teruggegeven.
Daardoor denk ik dat het wel waar is dat ook dat echt is gebeurd.
groet
Chris
.!!
ChrisD
verder vind ik dit een zeer indrukwekkende film met echt heel veel goede vragen over gerechtigheid en vooral "Vergeving". Daar draait hem om, zoals de regisseur en de acteur al zeggen in de feature. Vergeving van de hoogste plank zeg maar. Prachtig thema dus.
sommige dingen (zoals het niet helemaal kunnen krijgen van echt dunne figuranten) vallen daar in tegen. Waarom er spierbundels in rondlopen snap ik bijvoorbeeld niet. Je moet echt jezelf vertellen dat ze dan blijkbaar net binnengekomen zijn in het kamp, anders is het ongeloofwaardig.
Ik vond Kiefer goed, maar niet de sterkste in deze film. Z'n rol was ook net niet genoeg uitgediept daarvoor. Hij bleef er altijd een beetje half buiten staan. Ook omdat zijn rol nou eenmaal die plek innam in het verhaal natuurlijk.
De sterkste acteur vond ik Carlyle hierin. Meesterlijk, echt met kracht geacteerd. Na de film over hitler vond ik 'm nou niet iemand die ik wilde gaan volgen maar dat ga ik nu wel doen.
dan verder de editing, erg goed. heel veel over nagedacht.
bijvoorbeeld
!! toen men dat optreden met die uitreiking had en men muziek ging spelen. Het moment dat de 'slechte ' muziek overging in het origineel, op het moment dat de voice over sprak over wat men erin kon horen als het aan 'thuis' dacht was erg goed.
De cameraposities en de timing bij dingen als het moment dat de hoofdpersoon ruzie krijgt met die engelsman in de voedselrij, en hij langs de menigte een broodmagere man ( zo ongeveer wel de enige in de film die broodmager was ) het gevallen eten van de grond ziet rapen is ook goed gefilmd met zo'n handheld camera.[/spoilers]!!
de herhalingen die er soms heel stoterig in zitten zijn wel ff wennen maar niet storend, niet te vaak.
ik ben geen kenner op het gebied van films over oorlog maar naast Deerhunter heeft deze op mij in elk geval de meeste indruk gemaakt. Deze film eigenlijk nog meer als het gaat om het feit dat deze me bleef boeien.
Chris
5 sterren vanwege het totaalplaatje
boerenpummel
Het was mij allemaal iets te onrealiatisch voor een waargebeurd verhaal. Dat van die jungleschool vond ik niet echt overtuigend en ook het gedrag van de soldaten vond ik maar vreemd, Carlyle en zijn volgers maken plannen voor een ontsnapping, maar ze wachten vervolgens wel een paar jaar om wat te ondernemen. Dit is nogal vreemd lijkt me dat je dan niet eerder wat probeert. Het acteerwerk was echter wel zeer goed, vooral van Carlyle en de beelden van de martelingen waren aangrijpend, maar het filosofische gedoe was niet echt aan mij besteed.
animalkrullie
Een zeer aangrijpende en goede film.
De gruwelen die ze doormaken in het jappenkamp gaat door merg en benen.
Tarkus
Een goede film over de Japanse krijgsgevangenkampen.
De film lijkt erg op 'Bridge On The River Kwai', maar toch blijft het interessant om deze film te bekijken.
Hoofdrolspelers Robert Carlyle en Kiefer Sutherland zijn goed in hun rol, maar eigenlijk daarit het meer om de andere gevangenen, die stuk voor stuk voortreffelijk worden vertolkt.
Op het eind van de film komen de echte bewaker en zijn gevangene, nog eens samen op het kerkhof in Thailand. Wat toch bewijst dat deze film wel degelijk is gebaseerd op ware feiten.
Prima film in zijn genre.
rondh
Een goede film over de Japanse krijgsgevangenkampen.
Bridge On The River Kwai is toch wel beter. Niet dat ik wil zeggen dat deze slecht is hoor. Integendeel. Hij is goed gemaakt en door de verschillende acteurs erg goed geacteerd.
aangrijpend en goed gemaakte film over de jappenkamp.
goed geacteerd.
4,5 ster
Ozarklynch
Flauwe film.
Door de reacties hier boven had ik een bikkelhard, rauw in beeld gebracht oorlogsdrama verwacht. Niet dus. Vond het allemaal veel te geposeerd en propagandisch aan doen. Het statement 'vergeef je vijand' wordt dwangmatig met veel tamtam en overgedramatiseerd heroïsch spel op je afgeslingerd.
Ook het herhaaldelijke please pick me gedoe, wanneer er weer eens iemand iets had mispeuterd, werd op een al even melige manier opgedrongen. Voeg daar dan nog eens een uiterst irritante voice-over aan toe en er zijn meer dan voldoende ingrediënten verzameld om m'n duim met regelmaat over de fast forward-knop te laten glijden.
1,5* waarvan 1 gaat naar welgeteld 2 visueel aardige fragmentjes, en een halve voor de best aardige poster. Snap de score hier niet goed, om nog maar te zwijgen van die op imdb.
betekenis
Ik vind dit absoluut de beste film ooit gemaakt!
Waarom? Ik doe deze film tekort om er hier ook maar iets over te zeggen; je moet m gewoon zien!
no_account
Zeer aangrijpende film. Pak de doekjes voor de tranen er maar bij. Fantastich verfilmd verhaal.
veron35
Geweldig goede film. Mooi verhaal en geweldig acteerwerk.
Goed voor 4,5*
thesleepinghero
Voor deze film zijn geen woorden nodig, heb hem nu 3xgezien en blijft gewoon top.... ook ik geef 4,5*
ewalk
Ik vind dit absoluut de beste film ooit gemaakt!
Heb hem gezien....probeer toch eens wat, zou'k zeggen.
dysfunktional
Flauwe film.
Zucht.. Een hele diepe zuuuucht.
apolicum
Ik vind dit absoluut de beste film ooit gemaakt!
Dat is ondertussen ook verleden tijd aan je top 10 te zien?
ICE1907
Laatst heb ik een film gezien die er precies op leek , maar dan stukken beter en waren de ontsnapping pogingen stukken uitgebreider waardoor je een spannendere sfeer kreeg.
Hier zat bijna geen spanning in , je kijkt gewoon naar een waargebeurd verhaal met de gedachten 'hoe gaat het eindigen' en niet 'wat is de volgende stap' zoals een film die ik eerder heb gezien die overigens ook waargebeurd krijgsgevangenen film was.
Maargoed , ik geef hem een 2,5 omdat het waargebeurd is anders had het wel eeen 1 gekregen en ik ergerde mij ontzettend aan die jongen die constant engels(maar dan echt met dat engelse toon) moest praten vooral in het begin van de film, kreeg ik meteen al het zin om de film uit te zetten.
Het acteren was redelijk , maar het was gewoon een net niet film en vandaaar een 2,5.
teigetje37
Indrukwekkende oorlogsfilm.
Waardering: 4 1/2 sterren
systemofadown.be
"Leuke" film... iedereen weet wel waarom ik de "" er heb geplaatst! Nee, hij maakte wel indruk hoewel er bepaalde zaken waren die ik minder vond... echter niet zo een hoge score omdat er nogal films zijn die in deze stijl zijn gemaakt. Laat ik zeggen... *3,5 sterren.
Icer
De film maakte op mij eigenlijk niet zo'n indruk. Natuurlijk zijn de ontberingen niet voor te stellen en in de realiteit zal het allemaal nog wel veel erger geweest zijn.
Maar we hebben het over film, niet of het een drama is geweest in die tijd, daar lijkt mij geen twijfel over mogelijk.
De films van Clint Eastwood geven naar mijn idee een betere indruk over hoe de Japanners in die tijd over de westerse wereld en haar inwoners dachten.
Dit was meer een mix van "Merry X-mas mr. Lawrence" en "The bridge on the river Kwai" naar mijn idee, en dan heb je eigenlijk, wat dit onderwerp betreft en daarmee bedoel ik het aanleggen van spoorwegen door gevangenen in oorlogstijd, Japanse wreedheden en de totale waanzin van oorlog in het algemeen alles al eens gezien.
JDSsmetje
Dit is een onderwerp die me erg ligt. Het plot ziet er choquerend, bikkelhard uit. Een film die hoge emoties zou moeten meebrengen, die waren er te weinig.
De film start al verschikkelijk met enkele scènes die je zo kan voorspellen. Er wordt iemand geslaan, iemand vermoord, kortom er wordt duidelijk gemaakt wie de baas is. Maar het ergste vond ik nog de ''what do you gunna do after war'' scène die zomaar eens niet alleen cliché en voorspelbaar is maar ook nog verschrikkelijk saai en oninteressant.
De muziek (van Shakespeare?) is totaal niet passend bij de gebeurtenissen. Ze zijn eerder passend voor een happy end bij een avontuurfilmpje en niet bepaald bij martelingen wat er ook voor zorgt dat er weinig choquering loskomt.
Uiteindelijk bracht het begin en ook het middenstuk geen enkele emotie los, enkel irritatie. Het einde werd dan weer stukken beter, de muziek werd ook wat veranderd.
Kr!kke
Zéér sterk oorlogsdrama dat je toch wel naar de keel grijpt. Er wordt sterk geacteerd en ik vind de muziek perfect passen. Het verhaal is niet bijster origineel, maar dat hoefde ook niet voor deze film vond ik.
Masterkeeltie
Dit is een super sterk oorlogsdrama die denk ik bij menig mens wel een traantje laat vloeien, het vergeven wat het middelpunt van het verhaal is is goed in beeld en woord gebracht,
dikke 4.5 hier voor..
b00ts
Dat is maar goed ook, want dat wordt lastig met een waargebeurd verhaal.....
AddictedToMovies
Een filmd die schommelt tussen akelig realistisch en nep-sentiment. Ik vond het geheel goed in beeld gebracht, vaak niet fijn om naar te kijken maar behoorlijk geloofwaardig. Als ze de filosofische weg inslaan poogt de film te moralistisch te worden, maar ik vond het wel interessant. Acteerwerk is ook sterk, dus uiteindelijk vond ik het een best heftige en goede oorlogsfilm. Alleen bleven die gevangenen er veels te gezond uit zien, ze zouden natuurlijk broodmager moeten zijn aan het eind van de film.
nachtschade
Behoorlijk rauw in beeld gebracht. Voor mij meer een drama dan een oorlogsfilm. Dan liever anti-oorlogsfilm, met hier en daar vrij heftige scenes.
Dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten, maakt het extra wrang.
Eentje die wel een tijdje blijft hangen.....
DiStefanO
Ook ik moet bekennen dat dit een film is die mij aangreep. Goed acteerwerk, met een heftig verhaal. Een verhaal dat verteld moest worden.
John Lee Hooker
Aangrijpend, het zet je weer even tot denken.
Wat moet het toch verschrikkelijk zijn geweest voor de soldaten. Tegenwoordig zijn er talloze films over de oorlog waardoor het allemaal niet erg schokkend meer overkomt maar hier brengen ze het toch goed over. We blijven bijna de gehele speelduur in het kamp en toch werden we van de ene in de andere situatie gegooid en werd het nergens saai of sentimenteel.
Er hadden misschien wel wat meer personages gecast mogen worden. We volgen nu maar een handjevol soldaten en de rest zijn eigenlijk maar volgelingen of aanhangsels. McMenamin en Robert Carlyle stelen de show.
Geweldig hoe de kolonel gewoon tegen de Japanners in ging, ik zat stiekem al te wachten tot er iemand in opstand zou komen en dat gebeurde. Aan de andere kant was het vriendschappelijke dialoog tussen Takashi en Ernest ook erg interessant om te volgen.
Het aanleggen van de spoorweg naar India had wellicht iets grauwer gekund want het leek nu niet alsof ze echt honger hadden of moe waren.
Die zwart/wit foto's er tussendoor kon ik wel waarderen, het herinnert je er even aan dat deze gebeurtenissen zich werkelijk hebben afgespeeld en dat mag niet zomaar vergeten worden.
De geallieerden vliegtuigen kwamen uit het niets en de bijbehorende explosies waren een leuke verassing (voor de kijker).
Sterk.

Into the White
Actie / Oorlog, 2012

Tigerland
Drama / Oorlog, 2000
japanschotlandtraitorfreight trainrailway car leraarjunglecorporal punishmentbushido