• 9.370.234 stemmen

Ma 6-T Va Crack-er (1997)

Drama / Misdaad | 105 minuten

Genre: Drama / Misdaad

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Jean-François Richet

Met onder meer: Jean-Marie Robert, Malik Zeggou en Virginie Ledoyen

Gesproken taal: Frans

Plot Ma 6-T Va Crack-er

Arco, Malik en Mustapha zijn drie banlieue-jongeren zonder veel toekomst en idealen. Op een avond gaat het drietal naar een hiphop-battle, maar als er in de zaal geschoten wordt, grijpt de politie in en vallen er doden en gewonden. De jongeren in de wijk willen dit incident niet onopgemerkt voorbij laten gaan en besluiten iets te doen tegen het gewelddadige optreden van de politie.

avatar van Touareg

Touareg

kan iemand mij vertellen waar deze verkrijgbaar is?

avatar van Charles Manson

Charles Manson

wat een rare naam...

avatar van yeyo

yeyo

das Franse straattaal..

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Deze hep gestaan/staat op Facebook.

Richet; de man die achter de Mesrine-duoluik staat en in Amerika de remake van Assault on Precinct 13 en Blood Father heeft staan. De vroegere titels worden vaak zo goed als vergeten, maar internet is groot. En als je geluk hebt... Hoe pakt deze titel die bijna niet te ontcijferen valt uit?

Ik moet zeggen dat dit een prima werkje is dat zich net zoals La Haine richt op drie jongeren uit de Parijse Banlieu. De openingssequece met die (wapens dragende) swingende vrouw en de rellen op de achtergrond is al een inkopper en de hiphop soundtrack werkt al goed. De introductie met de drie jongeren in kwestie begint nog vrij gewoontjes, maar wordt wel steeds boeiender. Overeenkomsten met La Haine zijn wel vrij snel te vinden: De Banlieu, Drie jongens die de hele dag een beetje rondzwerven en rotzooi trappen (en ook de politie om de vingers weten te winden, en dan ook het uitgangspunt wat leentjebuur van het zojuist genoemde titel is.

De uitwerking is echter anders. Hierin ontpopt de film zich tot een heus actiespektakel (waar iedereen mis schiet overigens) en het daadwerkelijk moment dat aanzet tot de welbekende revolutie; dat hier nog overtuigend en goed in beeld is gebracht. Ja, daar staat Frankrijk ook al eeuwen bekend om.

Het scheelt dat de film niet zwart wit is. Wel is het een geslaagde opzet. Ik kon hier niet veel slechts in terugvinden.