• 9.375.867 stemmen

Spartacus (2004)

Drama / Actie | 174 minuten (miniserie, 2 delen)

Genre: Drama / Actie

Speelduur: 174 minuten (miniserie, 2 delen)

Geregisseerd door: Robert Dornhelm

Met onder meer: Goran Visnjic, Alan Bates en Angus Macfadyen

Plot Spartacus

In 72 v.C., toen het genadeloze gezag van het Romeinse Rijk ver reikte, leverde elk veroverd land nieuwe slaven op die hun Romeinse meesters dienden te gehoorzamen. Spartacus, die als jongetje getuige was van de moord op zijn vader en als slaaf werd verkocht, zou uiteindelijk een slavenopstand leiden tegen de machtige generaals en politici van Rome.

avatar van thunderball

thunderball

Feit is iig wel dat er in die jaren een slavenopstand moet zijn geweest, maar die heeft inmiddels mythische proporties aangenomen.

Waarschijnlijk is er wel zo iemand geweest die dit aanvoerde, maar zijn hele achtergrond en naam zijn wellicht compleet uit duim gezogen en of de opstand ook zo grootschalig en georganiseerd is geweest als bv in de films beweerd wordt?

Sowieso valt in dit soort films aan het waarheidsgehalte te twijfelen, daar ze het voor de grote massa veelal romantiseren en opleuken.

avatar van louisvf

louisvf

Zoizo, moest deze film dan ook 100% waarheidsgebonden zijn, dan is dit toch niet volkomen waar aangezien het dramagehalte!

louisvf schreef:

Bronnen ivm Spartacus moet je met een korreltje zout nemen,

Romeinse historici kun je, wat mij betreft, serieus nemen. Andere bronnen mag je inderdaad wel met een korreltje zout nemen.Rome had in de loop der eeuwen een aantal zeer vooraanstaande historici, waaronder bv. Cornelius Tacticus,die misschien wel de meest bekende was. Deze historici hadden zichzelf, aan de hand van onder meer de Romeinse geschiedschrijving, de taak opgelegd om de Romeinse geschiedenis in zijn juistheid weer te geven. Propaganda en verheerlijking werden daarbij zoveel mogelijk vermeden.

louisvf schreef:

er worden wel zoveel verschillende dingen gezegd, net zoals bij vele personages in de geschiedenis.

Hier heb je helemaal gelijk. Zelfs in onze geschiedenis wordt zelfs beweerd dat bv. Jan van Schaffelaar niet zelf van de belegerde Barneveldse toren is gesprongen, maar dat de Kabeljauwen `m zelf eraf hebben gefli***rd.

louisvf schreef:

Veel bronnen komen ook van na zijn tijd dus zijn zeker niet 100% realiteit, betrouwbaar,

Je vergeet hier echter dat de Romeinen al ver voor onze jaartelling, literair op eenzame hoogte stonden. De Romeinen hadden al gecatalogiseerde bibliotheken op het moment dat in de rest van Europa de runen nog moesten worden uitgevonden. Veel bronnen waren zelfs uit Spartacus` tijd. De Romeinen waren, wat `t leger betreft, erg disciplinair. Rapportage van leger activiteiten was de Romeinen zeker niet onbekend. Daarom denk ik dat je er van mag uitgaan dat de geschiedenis van Spartacus de juiste is, temeer omdat deze gechiedenis algemeen aanvaard is. Propaganda en verheerlijking door het Romeinse leger kan dan nog wel roet in het eten hebben gegooid. Dit zou de authenticiteit van de hele geschiedenis van Spartacus zelfs uit zijn verband kunnen trekken. Zoals je zelf , min of meer, al zei, zullen we nooit weten in hoeverre de Romeinen deze geschiedenis zelf hebben verdraaid. Geschiedenis wordt constant herschreven. We moeten er dus maar, vanuit hun literaire nalatenschap en historici gezien, vanuit gaan, dat dit verhaal werkelijk zo is gegaan. In ieder geval totdat harde bewijzen het tegendeel met zekerheid kunnen aantonen.

avatar van louisvf

louisvf

[quote]Arnhemmer schreef:

Klopt wel maar dat wil nog altijd niet zeggen dat deze 100procent betrouwbaar zijn! Cornelius Tacticus was en senator en schreef zijn teksten dan ook vanuit zijn standpunt, dus moet je die ook met een korreltje zout doornemen! Bronnen van Plutarchus, Appianus zijn echter veel betrouwbaarder en komen veel meer aan bod ivm dit onderwerp! Ze schrijven bijna alleen maar over de burgeroorlogen, Spartacus en het leven van Crassus (je vind deze terug in de betere universitaire bibliotheek

Op de andere zaken zal ik later nog op terug komen, heb nu niet veel tijd!

louisvf schreef:

Dan ben je,helaas, niet volledig op de hoogte. Doet er verder ook niet toe. Punt is dat de geschiedenis van Spartacus, zoals hier verfilmd is, algemeen aanvaard is. Of die geschiedenis nu helemaal 100% juist is, zullen we, waarschijnlijk, nooit achterhalen en doet er dan verder niet toe.

Bronnen van Plutarchus, Appianus zijn echter veel betrouwbaarder
Kan zijn, maar zowel Plutarchus als Appianus zijn geen Romeinse maar Griekse historici. Ik had het over Romeinse historici. Niet dat Romeinse historici beter zijn dan Griekse, maar ik vind het toch altijd vreemd als een Griek, Romeinse geschiedenis gaat beschrijven. Maar da`s puur gevoelsmatig.

Vul de namen van Plutarchus en Appianus maar eens in in de zoekfunctie van Bol.com (zowel Ned. als Eng.talige boeken). Je zult nog versteld staan.

Op de andere zaken zal ik later nog op terug komen
Ik niet. We gaan toch al teveel off-topic.

avatar van juhnzun

juhnzun

Super Film flink stuk beter dan het orginel !

avatar van juhnzun

juhnzun

juhnzun schreef:
Super Film flink stuk beter dan het orginel !

1 ding wat ik echter toch niet vat istegen het einde faken ze een aanval op de omheining waarmee ze omsingelt zijn door honderden koeien der op tedrijven hoe komen ze oeens aan honderden koeien

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Mooi film. Laat goed zien hoe Spartacus in opstand kwam. Voor mensen die van geschiedenis houden lijkt me dit wel een mooie film!

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Film is strak en goed 3.5*

Rhona Mitra aanwezig + .5*

Maakt het totaal 4*

avatar van misteryland

misteryland

leuke en aangename film, kijkt lekker weg

al had ik toch een gevoel dat hij nog beter kon

leuke geschiedenis film waar je altijd iets van an opsteken

avatar van IJH15

IJH15

Vind deze beter dan de film uit 1960. Het verhaal is nagenoeg hetzelfde en de acteerprestaties zijn prima. Waar ik vond dat de film uit 1960 te weinig veldslagen en actie bevatte, heeft deze film wel een aantal grote, prima in beeld gebrachte veldslagen. Daarvoor een ster meer dan het 'origineel'.

4,0 sterren

avatar van gratis

gratis

Mooie film, maar had wel iets meer special efects willen zien á la 300! Dat had de film afgemaakt.

gratis schreef:

Dan is de nieuwe Amerikaanse TV-serie `Spartacus` absoluut iets voor jou. Die serie heeft veel aktie (met overdreven bloederige scenes). De serie heeft overigens niets met de opstandeling Spartacus te maken.

avatar van 10-StepKill

10-StepKill

Arnhemmer schreef:

Daar ben ik het dan toch niet volledig met je eens. Goed, de serie is zeker een ruime interpretatie van de geschreven bronnen, maar het is denk ik ook een voorbereiding op wat er eventueel nog gaat komen (als de serie niet gecancelled wordt natuurlijk). Feit is dat Spartacus opgeleid wordt in de gladiatorschool van Lentulus Batiatus, eerst als Thraciër en later als Diomachaerus, in de stad Capua en dat ook twee van Spartacus' belangrijkste generaals, Crixus en Oenomaeus (in de serie Doctore), in de opstand, al aan bod komen. Ook Glaber komt er in voor en de naam van Crassus wordt meerdere malen genoemd. Seizoen één daarvan is nu afgelopen en de slavenopstand gaat nu pas beginnen. Het comic-stijltje waarin het verhaal verteld wordt moet je natuurlijk wel liggen, anders hoef je het geen kans te geven.

Deze film is echter pas sinds kort op mijn radar verschenen en ik snap eigenlijk niet goed waarom (gezien het gemiddelde van de stemmen). Ik zal deze miniserie eens een kans geven. Binnenkort terug met een verdict.

10-StepKill schreef:

Daar ben ik het dan toch niet volledig met je eens.

Wellicht was ik hier inderdaad iets te voorbarig. Op het moment van posten had ik dus duidelijk niet in de gaten, dat het hier de aanloop naar de geschiedenis van Spartacus betreft.

10-StepKill schreef:

Bij de serie ben ik halverwege afgehaakt, inderdaad vanwege de reden die jij al benoemde. Ik ben overigens wel benieuwd naar jouw uiteindelijke oordeel over deze Spartacus.

avatar van 10-StepKill

10-StepKill

Arnhemmer schreef:

Dacht inderdaad ook al dat je gewoon ietwat voorbarig was en na het kijken van de serie van mening was veranderd. En dat je halverwege afgehaakt bent, kan ik goed begrijpen. Ik vond het wel lekker als tussendoortje .

Ik beloof dat ik spoedig mijn bevindingen over deze film zal plaatsen.

avatar van sofripa

sofripa

Het kon mij allemaal weinig tot niet boeien. Bij mij drong het continue vergelijk met Gladiator op (alhoewel een heel ander verhaal). En dat moet deze lowbudget film op elk terrein afleggen.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

Erg sterke film... ook films met een kleiner budget kunnen erg goed zijn. Dit zijn sowieso films waar ik gek op ben

avatar van ivaro

ivaro

geen goeie film jongens, ik snap niet dat mensen deze film 4 sterren durfen te geven

avatar van killerbee

killerbee

Ik zag een gemiddelde van bijna 3,5* staan. Niet verkeerd maar oh wat heb ik me daar in vergist.

De dialogen waren waardeloos, acteurs presteerde niet na behoren, verhaal (vooral begin) was niet om aan te zien.

Beter hadden ze deze film niet gemaakt.

avatar van mer1973

mer1973

Moderne verfilming van de klassieker van Stanley Kubrick uit 1960.

Zeker een kijkbeurt waardig.

avatar van mer1973

mer1973

killerbee schreef:

Beter hadden ze deze film niet gemaakt.

Beetje overdreven killerbee

avatar van Decec

Decec

Ik vond een goede film.. goed gemaakt.

Goran Visnjic speelt goed.....

3,5 ster, cijfer 7 is voldoende.

avatar van 606

Erg sterke film die best in de schaduw van de versie uit 1960 mag staan.

Een genietbare film waar best veel aandacht aan is besteed.

Mooie gevechten en verhaal loopt lekker, qua kleding zag het er ook netjes uit.

Ook wat betreft de cast, die waren ook prima in hun rol.

avatar van mnrk

mnrk

Een leuke mini serie/film....

De gehele setting en aankleding zorgt voor de juiste sfeer in deze film, ook de actie is in orde en komt prima over.

Het acteerwerk is ook in orde, de gehele cast in deze film is prima gekozen. Goran Visnjic zet een prima Spartacus neer en natuurlijk staat Rhona Mitra ook haar mannetje en ook nog eens zeer aangenaam om naar te kijken .

avatar van Bijdevaate11

Bijdevaate11

Aardige film, het kwam wat traag op gang allemaal, daarbij werd spartacus wel iets te snel verliefd, maar eenmaal na de uitbraak heb ik me goed kunnen vermaken, al was het wel een lange zit...tv en reclames verschrikkelijk:(

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Na een kwartiertje afgehaakt. Ik had echt geen zin om 3 uur te gaan kijken naar het type film waarin zo'n gladiator in de meest erbarmelijke omstandigheden mogelijk leeft, maar er altijd goed uitziet met z'n haren netjes gekamt etc...

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Aardig.

Spartacus is een personage dat me erg kan fascineren. Ondanks dat ik er nooit echt veel van gezien heb was ik wel op de hoogte van het verhaal, voor zover daar over gesproken kan worden. Drie uur, daar kijk je al snel tegen op.

Het deed allemaal een beetje wat te hollywood achtig aan. Zoals Goodfella al melde de haren netjes gekamd. Maar ook het beeld dat er wordt neergezet over hoe iemand moet zijn. Hij heeft geen gebreken in de film en iedereen accepteert hem als perfect. Beetje dik aangezet natuurlijk.

Het gevoel dat werd opgeroepen tijdens het kijken van de film was dan wel weer goed.

Het einde vond ik zwak. Natuurlijk is het logisch dat een film als deze op zo'n manier afloopt alleen het werd hier wel heel droog gebracht. Hij rent even en dan wordt hij ingesloten en dood gestoken. Mooier was het geweest als hij gewoon vechtend ten onder was gegaan.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Voor mij is Spartacus (1960) onnavolgbaar.

Deze gaat wel, maar geeft mij niet dat gevoel en die sfeer.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Kubrick is een geniaal, vallen de graphics niet tegen? Ik heb hem nog niet gezien.