• 9.378.179 stemmen

Geregisseerd door: Terry Gilliam

Met onder meer: Jodelle Ferland, Brendan Fletcher en Janet McTeer

Releasedatum: 30 maart 2006

Plot Tideland

"The squirrels made it seem less lonely"

Nadat haar moeder aan een overdosis heroïne is bezweken, wordt de jonge Jeliza-Rose door haar vader en rockzanger Noah meegenomen naar het platteland. Daar gaan ze wonen in het geboortehuis van Noahs moeder en maakt Jeliza-Rose bij aankomst meteen een spuit heroïne voor haar vader klaar. Zelf gaat ze op onderzoek uit in de prachtige weidse omgeving en ontmoet daarbij de chagrijnige buurvrouw Dell en diens verstandelijk gehandicapte broer Dickens. Maar onheil nadert...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van feanaro surion

feanaro surion

as schreef:

Tja lijkt me logisch. Weet iemand ook of Gilliam aanwezig is bij één van de voorstellingen?

Hij zou er zijn maar zag nu in de VPRO-gids bijlage dat hij niet meer komt Erg jammer.

avatar van aphexfreak

aphexfreak

Gisteravond de ''man'' himself gezien bij de voorstelling op het rotterdams film festival, hij gaf een uitgebreide toelichting op de film en verontschuldigde zich vast voor wat iedereen ging zien. Jammer dat hij vervolgens niet in de zaal bleef zitten maar goed. De film zelf was in 1 woord bizar, maar wel prachtig! Een geweldige prestatie van de hoofdrolspeelster (zeker voor zo'n meisje) De film is, zoals Gilliam zelf zei, Pure because it's innocent. Meer zal ik niet verklappen, je moet em gewoon zelf maar gaan kijken!!! Een dikke 5 *

avatar van BlueSword

BlueSword

als ik het zo lees lijkt ie me wel grappig.

avatar van starbright boy

Tideland is een erg bijzondere film. Een soort trip door de fantasiewereld van een meisje voor wie de werkelijkheid te heftig wordt. Het kind acteert het ook alsof ze gaat spelen en dat is (net als het accent zonder ondertiteling) even wennen, maar toen ik er eenmaal inzat werd de film hoe langer, hoe mooier. Binnen Gilliams oeuvre geen toegankelijke film, maar wel een heel mooie, met introductie van de meester zelf in de zaal.

avatar van tovenaar

tovenaar

Toen Gilliam zaterdag de film kwam introduceren, viel het me al enorm op dat hij zich zo aan het indekken was. "Probeer als alsjeblieft met een open mind naar te kijken" en "de film kan zo en zo overkomen, maar zo is het echt niet bedoeld!" etc. Het begon echter héérlijk 'Gilliams' met absurde dingen en een vaart die er stevig in zit. Jeff Bridges was echt in z'n element als The Dude II, maar na een half uur begon alles redelijk saai en irritant te worden, terwijl er echt kansen genoeg waren.

Gisteren hoorde ik nog iemand zeggen, "Tideland is de film van de gemiste kansen" en dat is eigenlijk exact goed gezegd. Omschreven als (en ook duidelijk aan gerefereerd in de film) een duistere Alice in Wonderland, had ik echt iets véél fantasievollers verwacht van Gilliam, maar helaas. Er was ongeveer een moment of 5 waar ik dacht, NU begint de film pas écht... maar helaas werd dat 5 minuten daarna alweer ruw verstoord door saaiheid en irritante bijfiguren. Helaas.

avatar van D0N4LD

D0N4LD

Dit is denk ik een van de meest psychische films die ik ooit gezien heb. Ik ga niets over het verhaal vertellen want dan denk ik dat de film minder goed is. Mitch Cullin (de schrijver van het boek) is officieel een van de ziekste personen ooit dat hij zo’n verhaal kan bedenken en ik denk dat Terry Gilliam de enige persoon is die dit verhaal goed had kunnen verfilmen. Jodelle Ferland speelt ontzettend goed en niet irritant als Jeliza-Rose (als Dakota Fanning deze rol had gespeeld had ik persoonlijk Terry Gilliam gelyncht ). Het acteerwerk van de rest van de cast is ook geweldig, iedereen is gek op zijn eigen manier zonder vervelend te worden. De omgeving is mooi open en toch claustrofobisch en de rest van de film is ook perfect

9/10

avatar van titan

titan

tovenaar schreef:

Daar ben ik het helemaal mee eens, continu had ik het idee dat Gilliam soortgelijke elementen in het verleden veel beter tot een geheel wist te maken. Wat mij betreft is dit 1 van zijn mindere films. 2,5*.

Vanmiddag Tideland gezien. Was teleurgesteld en raakte verveeld. Het kunstmatige van het acteerwerk en de vele interieurshots vielen mij op en had het gevoel naar een verfilming van een toneelstuk te kijken. Ik heb zeker niet de visuele flair gezien die ik verwachtte.

Toch aardige wat positieve reacties gezien. Wat heb ik gemist of wat heb ik niet gezien?

avatar van Iljaw

Iljaw

Zaterdag Tideland gezien, zelden een film gezien waar de plus en min punten zo duidelijk van het beeld sprongen, alles bij elkaar is het dan ook geen meester werk, een 2 wat mij betreft: mooie elementen zijn de film techniek, acteer werk, de terry fantasie elementen zo als het snorkellen in de wei. Maar de slechte punten zijn ook enorm: hij is eentoonig zeker op het eind, en af en toe aanstoot gevent alleen om het aanstoot gevende, ook wordt de film op een geven moment voorspelbaar. Jammer met zulke actuers, SF en filmtechniek had een GEWELDIGE filme gemaakt KUNNEN worden...

avatar van Tom Savini

Tom Savini

Draait sinds 30 maart in de bioscoop. Bij ons in Eindhoven in ieder geval.

avatar van Locutus

Locutus

In tegenstelling tot de meesten hier vond ik er niet veel aan. Ik had de indruk dat de makers een zo bizar mogelijke film probeerden te maken. Het praten tegen de poppetjes begon op den duur te vervelen. Het meisje vond ik overigens heel goed spelen. 2*

avatar van Chr.s

Chr.s

Leuk concept maar zo ongelooflijk saai uitgewerkt. Zoals locutus hierboven al zegt gaat het gepraat tegen poppetjes snel vervelen. Ook de humor kon me op een paar scénes na niet bekoren. Wat de "weirde" scénes betreft; vaak veel te braaf. Krijg een beetje het gevoel dat Gilliam wel wil maar niet kan.

Gelukkig waren er nog wel enkele coole scénes die deze film van een onvoldoende weten te redden. Al met al een kleine tegenvaller.

avatar van starbright boy

Ik vond het de film er helemaal niet naar om de "weirde" scenes heftiger neer te zetten.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Deze film is juist zo vreemd omdat hij ingetogen vreemd is

Gizzmann schreef:

Deze film is juist zo vreemd omdat hij ingetogen vreemd is

Juist! Jij begrijpt het!

avatar van Chr.s

Chr.s

Nja, bij scénes als het opzetten van haar vader en de scéne bij de oma op het laatst weet hij het wel goed te doen. Nogmaals; kreeg er meer een wil wel maar kan niet gevoel bij dan dat het ingetogen overkwam. Denk dat hier zeker veel meer uit te halen was.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Deze poster geeft trouwens de film veel beter weer dan de vorige. Mooie poster ook.

(de vorige was een teaser poster)

avatar van aegron

aegron

Heel erg mooie poster!

avatar van Querelle

Querelle

Er is maar een die waanzin zo doeltreffend kan verbeelden dan Gilliam. Na Brazil en fear and loathing is hij er weer ingeslaagd.

Ik vond ook niet dat de film minder werd naarmate de film vorderde en de scenes tussen Dickens en het meisje vind ik echt meesterlijk. Balancerend tussen onschuld en controverse zonder dat het overhelt. Top!

avatar van dr walgvogel

dr walgvogel

Bizzare film. Maar wel goed. De beelden bleven heel erg hangen. Al kwam ik niet meteen in het verhaal. je wrdt eigenlijk meteen ergens gedropped waarvan je niet goed weet wat je er mee aan moet. Dat meisje speelt echt geweldig en draagt de hele film. Heel erg knap van haar. Ik ben een groot fan van Gilliam's werk en dit is de meest ontoegankelijke van hem. Niet zijn beste overigens maar ja zelfs een mindere Gilliam steek met kop en schouders boven de meeste middelmatige holywood producties uit. Saluut Gilliam.

avatar van jherb

jherb

ik vond het een mooie film en zeker niet saai. ik vond het interessant om te zien hoe de fantasiewereld van het meisje haar langzaam begon over te nemen en hoe ze in een verhaalloze omgeving zelf een verhaal begon te creeren. iets wat eigenlijk op het einde het best zichtbaar werd en waarbij ik mezelf ook ineens bewust werd van het feit dat ook ik in haar fantasie was meegesleurd. op subtiele wijze. heel mooi. en alleen visueel was elke scene alweer een juweeltje. 4

Veel mooiere Japanse poster. Gewoon maar een melding, ik weet dat originele versies geprefereerd worden.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

In dit geval volkomen terecht. Wat een lelijk ding, die Japanse.

avatar van Wouter

Nou zeg. Is dat kreng officieel? Lijkt wel fanart.

avatar van Mrblackwell

Mrblackwell

Iemand enige Idee wanneer Tideland op DVD te verkrijgen is ? als dat al het geval is weet iemand dan waar ?

Alvast bedankt

Tom

A-film heeft 'm in de bioscoop uitgebracht, dus dan zal 'ie ook wel door hun op dvd uitgebracht worden.

De dvd release is echter in hun releaseschema's nog niet aangekondigd.

Bij ons (België) verschijnt de films pas eind juni in de bioscoop. Aangezien A-Film releases toch vaak voor NL en BE gelden, zal het nog wel even duren dus.

avatar van Word_Play

Word_Play

Te weirde film ja. Geweldig goed geacteerd door het meisje, de retard en "The Dude II" Bridges, maar ik vond het verhaal soms zó vaag en bizar worden dat ik niet snapte waar de film heen wilde, wat eigenlijk ook het grootste probleem is. Gelukkig is de film te lijp om slecht te zijn, maar ik denk niet dat ik hem snel nog een keer zal zien.

***.

avatar van donnie darko

donnie darko

Ik vind dit toch één van de mooiste posters ooit, hoor. Zeer mooi! Dat maakt me alleen nog maar meer nieuwsgierig naar de film.