• 9.380.127 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.154.036)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Fiend

Fiend

Vanavond voor de 5e keer gezien ofzo. Maar het blijft een steengoede film. Verveelt ook niet.

Maar toch blijft hij bij mij op 4,5 ster staan. Ik vind dat hij net geen absolute klassieker is.

avatar van gemaster

gemaster

redjina schreef:

Hij vertelde aan zijn mede-gevangen:

Ik had net een hele grote televisie in mijn handen hoor ik ineens achter mij: handen omhoog. De agent zei: hoor je me niet. Daarop antwoorde ik: Jawel meneer, maar als ik mijn handen omhoog doe pak je me niet alleen voor diefstal maar ook voor vernieling.

Ehhhhhhhh, was dit niet een stukje uit American History X?

avatar van FX

FX

gemaster schreef:

Ehhhhhhhh, was dit niet een stukje uit American History X?

Nope.

avatar van gemaster

gemaster

Raar, ik dacht echt dat het uit die film komt. Oh nee wacht, in die film laat ie de tv ook echt vallen en dan wordt ie ook echt aangeklaagd voor geweld tegen een agent. Een beetje een knipoog naar deze film dus.

avatar van mister blonde

mister blonde

yeah right!

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Inderdaad een beetje onzin om te zeggen dat American History een knipoog maakt naar Shawshank. Redjina had sowieso gelijk met haar quote. Waarschijnlijk is het gewoon een ingeburgerde grap in de gevangenis-scene van Amerika.

hele mooie film hoor, top top top. dit is echt een film die je aan het denken zet. het doet mij in ieder geval meer dan zo'n nietszeggende vechtfilm. die zo op z'n tijd toch wel weer leuk zijn

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Hoewel ik niet vind dat dit een nummer 1 film is, vind ik het toch best een uitblinker.

Ik ben benieuwd wanneer er een S.E. aankomt, want de versie van nu is niet al te best heb ik gelezen.

Op één of andere manier heb ik altijd een zwak voor gevangenisfilms, zelfs als Jean Claude V Damme of Stallone erin spelen

avatar van Menghini

Menghini

ThaMovieVoter schreef:

S.E. komt binnenkort uit: 3 DVD's...

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Oke mooi, ik zet het gelijk op mijn lijst.

avatar van PoMeLo

PoMeLo

heb em nu voor de 4e keer gezien, en besloten mijn 4* toch te verhogen naar 5

Alles is gewoon erg goed in deze film, het acteerwerk, het verhaal, de manier waarop deze film gefilmd is.. (camerastand, belichting enz.) was gewoon erg goed

en wat een mooi einde..

Voor mij de beste film die er is

avatar van svenderks

svenderks

Ik vind het gewoon een fantastische film.

Heb hem zelf en kan het niet laten om 'm af en toe eens te zien.

Er wordt door iedereen fantastisch geacteerd, alles klopt, de muziek, de belichting echt alles!

Een dikke 5!

avatar van boondock

boondock

Wanneer bus met andy dufresne de gevangenis binnenrijdt, dan hoor je de muziek van mozart, en vliegt de camera over de gevangenis heen, dat is echt een mooi stukje

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Even verlaagt van 5 sterren naar 4 sterren. Zeker een goede film, maar echt geen 5 sterren waard.

avatar van boondock

boondock

[quote]Mister_Pink schreef:

waarom gaf je hem dan eerst wel 5 sterren?

avatar van flipsen

flipsen

Veel mensen laten zich met hun 5 sterren stem leiden door het feel-good gevoel wat je aan het eind van de film overhoud denk ik.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Wat Flipsen zei. De film is eigenlijk vrij simpel. Natuurlijk is het nog allemaal erg mooi. Het maakt iig een stuk minder indruk op me.

avatar van PoMeLo

PoMeLo

boondock schreef:

klopt, is een mooi stukje idd, ik vind persoonlijk de scene waar ze op 't dak zitten en bier drinken ook erg mooi

avatar van Menghini

Menghini

Dat geeft ook wel een rustgevoel... Die vrijheid die ze dan hebben: dat straalt er echt af.

avatar van GFM

GFM

Juist het besef van de gevangenen dat ze zo vrij hadden kunnen zijn, wat ze eigenlijk missen zeg maar, dat straalt er van af. Volgens mij dan...

avatar van flipsen

flipsen

Dat denk ik niet GFM, als ze zich beseffen hoe vrij ze hadden kunnen zijn, dan denk ik niet dat ze er zo bij zitten, dan zouden ze eerder depressief worden denk ik.

Ik denk dat ze er gewoon in berusten dat ze daar hun hele leven gaan blijven, en dat ze zich nu gewoon eventjes weer vrij voelen.

En dat lekker in de zon zitten aan een flesje bier lurken, een mooi tijdverdrijf is!

avatar van GFM

GFM

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heb je gelijk, misschien dat ik me het lot van de arme mannen wat teveel aantrok...

Ik zou namelijk wel emo worden op zo'n dak, want bier drinken in de zon is een heerlijk tijdverdrijf...

avatar van mister blonde

mister blonde

PoMeLo schreef:

heb me zelden zo geergerd aan een scene. vreselijk.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Te overdreven?

Hmm, niet zo'n mooie voorkant.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Mwoah, vind hem op zich nog wel iets hebben.

avatar van ThaHouse

ThaHouse

kan er niks aan doen, maar dit is alsook mijn personal Nr1 all times

avatar van pjotr

pjotr

kappeuter schreef:

Hmm, niet zo'n mooie voorkant.

Alternatieve poster voor Pietje Bell?...:)

avatar van Jordy

Jordy

Heel leuk trouwens, er wordt uitgebreid aandacht besteed aan imdb bij de extra's.