• 9.377.419 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.370)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Loki87

Loki87

Goeie film, alleen niet de beste ooit. Ik vind vooral het begin sterk van deze film. Het einde was niet echt spectaculair. En er had van mij een wat grimmigere sfeer in gemogen, in plaats van die feelgood crap tussen de gevangenen onderling (het leek soms wel een kaartclubje). Vooral morgan freeman kwam over als een oude goedzak, terwijl zijn karakter toch echt levenslang had gekregen. Maar natuurlijk niet verbazingwekkend aangezien freeman alleen maar 1 soort rol kan spelen, namelijk zichzelf; de oude/wijze vriendelijke neger.

avatar van Mindstormer17

Mindstormer17

Wauw wat een film! Echt een van de beste ooit. Lotr blijft bij mij op nummer 1 maar deze komt aardig in de buurt!

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Reinbo schreef:

Daarom heet het ook het "Everyman type"

Het type waar vrijwel iedereen zich in kan herkennen (bij voorkeur gespeeld door Tom Hanks). Dit type is gestript van alle eigenschappen die mogelijkerwijs iemand zou kunnen storen. Een lege huls die enkel goed doet. Logisch ook dat utreg83 niemand kent die zo is. Je kan dat ook uitleggen als volslagen ongeloofwaardig.

Ik heb er werkelijk niets mee, vind ze ontiegelijk saai.

Daar heb je een punt. Toch vind ik niet dat de hoofdpersoon hier een lege huls is. Maar misschien komt dat doordat ik juist met hem meeleefde, doordat hij een 'everyman type' is. Zou kunnen.

Normaliter heb ik het trouwens ook niet zo op zulk soort hoofdpersonen. Hier kwam het niet in me op als zodanig.

avatar van F.Paap

F.Paap

Deze film wordt zwaar overgewaardeerd, ik bedoel het heeft een ijzersterk plot en een goede acteer prestatie van Tim Robbins, maar het is zeker niet de alle beste film die er bestaat.

avatar van speranza

speranza

Dit is een redelijke film. Niets meer en niets minder.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

F.Paap schreef:

Bij lange na niet zelfs...

Deze hoort ergens tussen de nummer 100 en 30 te staan. Zeker NIET in de top 20 en al helemaal niet op nummer 1..

avatar van speranza

speranza

In mijn top 700 is geen plaats voor deze film.

avatar van underwearhero

underwearhero

Geen slechte film maar er zitten vrij standaard gevangenisfilm clichés in. Eigenlijk doet deze film me best veel denken aan 'Escape from Alcatrez'. Ik zou bijna willen zeggen dat die elementen gejat zijn uit Escape from Alcatrez. Die vind ik trouwens een wat betere film hoewel deze meer toeters en bellen heeft.

Al met al een redelijke film maar geen meesterwerk.

avatar van Loki87

Loki87

underwearhero schreef:

Al met al een redelijke film maar geen meesterwerk.

Ja dat gevoel had ik ook. Escape from alcatraz vind ik ook iets beter, door Clint Eastwood natuurlijk.

avatar van Paddooh

Paddooh

Een goed film maar, niet het allerbeste bijna geen minpunten maar het werd gewoon afentoe te saai datje gewoon een paar minuten lang naar beelde zonder geluid keek. Ik heb veel meningen over dit film maar, om het kort te houden, Een 3.

avatar van robbie23borger

robbie23borger

Loki87 schreef:

In lucky number slevin is ie niet zo vriendelijk

kijk hem eens , vette film

avatar van bakuratje

bakuratje

Bart Simpson schreef:

Bij lange na niet zelfs...

Je hebt dus geen verstand van films

Blijkbaar snappen veel mensen wel dat deze op nummer 1 staat daarom wordt der ook zoveel gestemd met een 5!

Het mooie aan deze film is juist dat het 3/4 gewoon vrij standaard is en de laatste 20minuten komt pas te voorschijn dat hij met een ontsnapping bezig is hij heeft het voor ze celmaatjes & kijkers geheim gehouden dat is ZO goed in deze film

avatar van Reinbo

Dus een voor de hand liggende verrassing (eindigen niet immers de meeste gevangenisfilms met een ontsnapping?) tilt deze film uit boven alle andere films die ooit gemaakt zijn??

finalman

Ik zag op 'mijn updates' een reactie van Reinbo, dus was ik effe benieuwd wat hij weer te zeggen had
Nouja, eigenlijk bij andere films praten ze meestal over een ontsnapping, bij Dufresne was dit niet het geval.

Had onlangs de film eens terug gezien en ik moest toch een puntje aftrekken. Het stoorde me eigenlijk wel, als we al vele jaren verder zijn, dat de personages NIET verouderen, en dit lijkt mij toch een ernstige fout. Het lijkt? Nee, eigenlijk IS het een ernstige fout!

chevy93

Nu snap ik waarom deze op nr. 1 staat.

IJzersterke film.

Van de 142 minuten heb ik me er geen een verveeld.

Sterker nog.. dit is de enige film waar ik de volledige aftiteling van heb gekeken, gewoon puur om de muziek te horen.

Sprakeloos was ik na de film.. Gewoon geweldig

Maar wat een l** is die directeur, hoe hij hem behandelt, alsof hij de koning is.. was blij dat hij dood ging

Wat wel opmerkelijk was: Hij zit 20 jaar in de gevangenis en ondanks dat zit zijn haar altijd goed (met gel en al)

finalman schreef:

OK, daar heb je een puntje, dat maakt het eind wel heel verrassend (e ongeloofwaardig), maar beste film ooit gaat mij toch heel veel te ver...

chevy93 schreef:
Nu snap ik waarom deze op nr. 1 staat.

IJzersterke film.

Van de 142 minuten heb ik me er geen een verveeld.

Sprakeloos was ik na de film.. Gewoon geweldig

Gel is toch niet verboden in gevangenisen kwestie van elke dag weer nieuwe smeren lijkt me
nee wat echt opmerkelijk was is de manier waarop hij ontsnapte 19 jaar jaar zit die daar in de hell allerei pesterijen en vernederingen constant maar niemand van die pestkopen komt derop om die posters van zijn cel muren aftescheuren

avatar van wyatt earp

wyatt earp

K@i schreef:
Volgens mij heeft ieder zijn eigen cel. Ze kunnen een hoop doen maar niet in een andere cel komen. En aangezien hij in een goed blaadje stond bij de gevangenisdirecteur haalt hij de poster er ook niet af.

wyatt earp schreef:

die bewakers konden dat toch doen die waren ook niet bepaald vriendelijk tegen hem en ondanks dat ( goeden blaadje ) heeft ttie toch meerderen keren voor langere tijd in een isoleercel moeten door brengen

avatar van Minibin

Minibin

Ik vraag me af wanneer deze film van zijn troon gestoten word

K@i schreef:

en wanneer is hij dat dan van plan te doen en waar?

Heb hem dat geen één keer zien doen.

Maar, zoals ik al zei: 'dit neemt niks weg van het feit dat dit een meesterstuk is'

Minibin schreef:

Ik vraag me af wanneer deze film van zijn troon gestoten word

dat komt nog wel

chevy93 schreef:

en wanneer is hij dat dan van plan te doen en waar?

Heb hem dat geen één keer zien doen.

Tjah.........

We hebben hem ook geen enkele naar de Wc zien gaan

betekent dit dat hij 19 jaar heeft opgehouden

finalman schreef:

dat komt nog wel

Vrees van niet, het gemiddelde is de afgelopen tijd enkel verder gestegen en ook het gat met The Godfather is gegroeid....

finalman

Ooit komt er wel een film die beter is dan deze film hier. The Dark Knight was daarin (kort) wel geslaagd, maar helaas kon het niet standhouden.

avatar van Reinbo

Die is ook nauwelijks beter, ook zo'n middle of the road product. Maar ik vrees dat enkel middel of the road producten voor langere tijd zo'n breed draagvlak kunnen krijgen.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Het is misschien niet de beste film ooit, maar hoe er mensen zijn die deze film een halve ster geven begrijp ik echt niet.

avatar van Rebel80

Rebel80

Ik ben wel fan van gevangenisfilms en dan het liefst in een aggressief sfeertje.

Toen ik de meeste gevangenisfilms wel gezien had ging ik op zoek op het internet voor films die ik nog niet gezien had en bijna overal kwam deze als top gevangenisfilm naar boven.

Maar omdat ik de film met een andere insteek bekeken heb vond ik em erg tegenvallen helaas.

Wel een goed verhaal en goed geacteerd maar was gewoon totaal niet wat ik er van verwacht had.

Tjah.........

We hebben hem ook geen enkele naar de Wc zien gaan

betekent dit dat hij 19 jaar heeft opgehouden

Nee, maar een wc heb ik gezien en gel niet

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Naar mijn mening is het terecht dat deze film op 1 staat. Ik snap het gezeik van vele mensen niet over cliché's etc.

De film is inmiddels 15 jaar oud. Misschien hebben andere prison-films wel scenes gejat uit deze film?

Heb de hele film aandachtig zitten kijken en op het moment supreme wist ik werkelijk niet wat er nou gebeurt was met de hoofdrolspeler.

Een keigoeie film! Dat zeker. Als er enige discussie zou zijn over de notering van deze film.....dan zeg ik dat ie niet genoeg voorsprong heeft op The Godfather, want naar mijn mening is The Shawshank redemption een veel aangrijpendere film dan die.