Geregisseerd door: Frank Darabont
Releasedatum: 2 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Shawshank Redemption
"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."
Andy Dufresne
Brooks Hatlen
1946 D.A.
Skeet
Roowland
De opbouw is gewoon herkenbaar. Logisch ook voor een gevangenisfilm.
- In Alcatraz had een crimineel een muis, hier een raaf
- Beide films hebben een directeur die je zo in elkaar kan schoppen
- Na de aankomst worden gevangenen van top tot teen uitgekleed
- Sommige gevangenen raken mentaal in de waar
etc.
Maar dat is helemaal niet negatief bedoeld hoor.
Dit is gewoon een classic die meer verdiend dan 7 Oscarnomnaties.
Ik ben het niet met je eens, in EFA gaat het er vrijwel de hele film over hoe ze ontsnappen en de ontsnapping zelf.
Bij Shawshank is dat totaal niet het hoofdaspect van de film..
Om nou te zegge dat shawshank geinspireert is op ËFA is onzin, het is allebei in een amerikaanse gevangenis en that's it.
Maar hij had inderdaad wel wat meer verdient als 7 oscar nominaties.
*****
basketballerke
Ik zou me ook speciaal hiervoor gaan aanmelden op een site.
daviddoelen
Lijkt mij eerder dat je een andere, mogelijk zeer slechte smaak qua films hebt. Maar dit moet gaan blijken als je op meer films gaat stemmen.
jasha
Geweldige film, beste film ooit. duidelijk mijn nr1!
Beste film zou ik niet zeggen, maar die 0/10 van die andere is wel serieus overdreven en dom.
Leviathan
Mug
Kan hier ook nog fatsoenlijk gediscussieerd worden ipv stoer andermans meningen bashen? Alvast bedankt.
Fna
Zeker een verdiende nummer 1 in de toplist! Al paar keer gezien en blijf het een goeie film vinden met vooral veel goeie acteurs! Verhaal is ook echt geweldig kortom moet je gezien hebben.
Strudllkanudll
Echte top-film. Valt niet veel aan toe te voegen behalve een cijfer.
Inperfections
Goede film. Beste aller tijden lijkt me wat overdreven, maar ach ieder zijn ding.
Ik vind Tim Robbins toch altijd droog spelen. Ik weet dat hij hier heel ingetogen moet doen, maar dan vind ik hem nog nite geweldig.
MiekieMow
Weet iemand een andere *goede* film met ontsnappingspogingen?
Meesterwerk 4.5*
veron35
Ja 'The Great Escape'.
DieGo
The Great Escape, Stalag 17 en Escape from Alcatraz zijn allemaal zeer de moeite waard
Ongeveer elke gevangenis film.
by_the_way
Ongeveer elke gevangenis film.
Hij doelt ook op Titels slimmerd.
L. luchtloper
Opnieuw gezien en ik ben toch verwonderd, maar het is niet mijn nummer 1
Turkeyloverz
Aardige film. Ik was zonder verwachtingen hieraan begonnen, maar de film heeft me niet weten te overtuigen.
The Shawshank Redemption is jammergenoeg een zoete drama, het bevat te veel van het goede (het is wel een gevangenis, geen clubhuis en Andy komt ook over als een Gandhi in de gevangenis). Het gevolg was dat de film voorspelbaar wordt en na een tijdje ook langdradig. De 19 jaren van Andy gaan erg snel voorbij, maar (hoe ironisch) het verhaal lijkt niet vooruit te gaan. 2 uur lang zat ik te kijken naar een voorspelbaar, maar goede dramafilm en dan plotseling wordt alles overhoop gehaald en krijg je een snelle, verrassende einde. Het einde vind ik briljant (ondanks het ongeloofwaardig overkomt), daarmee bedoel ik dan niet de film, maar Andy. Hoe hij dat allemaal voor elkaar kreeg, was erg indrukwekkend.
Over de cast gesproken: Tim Robbins
legt een uitstekende rol neer. Prachtig acteerwerk, hij was ook een van de redenen die de film nog bijzonder maakten. Freeman vond ik op de een of andere manier irritant overkomen, maar hij deed het niet verkeerd.
Het aparte aan deze film vond ik ook dat je niet het gevoel krijgt dat het verhaal zich in een gevangenis afspeelt. Misschien is dat met opzet gedaan, maar de ''gevangenissfeer'' miste ik hier wel een beetje. Maar er waren wel een paar typische gevangenisscenes (nog een bewijs dat de film echt niet origineel is), zoals de verkrachtingen en de pak slagen die ze krijgen. Verder weet de film op een paar momenten te raken (de scene waarin hij zich aanbood om als ''advocaat'' werken voor een paar flessen bier, de scene waarin de enige getuige, Bobby ofzo wordt vermoord etc) en leef je ook mee met Andy.
Kortom: De SR is een aardige film die het goed probeert, maar niet eens in de buurt komt van de beste film ever. Ik wil hem nog weleens herzien, want zit toch wel met gemengde gevoelens.
Voorlopig 2,5*
Barcel
Wauw! Een goeie film, zeg.. Zeker een 5*!!!!
Ik wil hem nog weleens herzien, want zit toch wel met gemengde gevoelens.
Voorlopig 2,5*
Bij herziening zakt die alleen maar verder in.....

'The Shawshank Redemption' is vanavond te zien op tv: 'Meesterlijke film'

'The Shawshank Redemption' is binnenkort te streamen: 'Subliem, keihard en realistisch gevangenisdrama'

Legendarische film 'The Shawshank Redemption' vanavond (10 juni) te zien op televisie

The Godfather
Misdaad, 1972