• 9.382.779 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.155.894)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt toch tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij raakt bevriend met de zwarte medegevangene Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen kan regelen en de bijnaam 'Red' heeft. En er zijn nog twee dingen die Andy op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Ronnievb

Ronnievb

Alsjeblieft, Reinbo en Mister Blonde, laat iedereen zijn favorieten hebben en laat mensen daarmee in hun waarde, ja? Dat deze film nou eenmaal niet op jullie favorietenlijstje staat, so be it, maar je hoeft het niet keer op keer op keer te herhalen. Ik ga ook niet elke mogelijkheid op het Wild at heart of Godfather forum aangrijpen omdat ik dat nu eenmaal geen films vind die boven de rest uitstijgen. Discussie mag, maar wees eens de slimmere en ga niet elke keer dezelfde discussie aan. Jullie zijn beiden gerespecteerde users, jullie zouden zoiets wel moeten kunnen begrijpen lijkt me.

avatar van Bert1

Bert1

Ronnievb schreef:

Niet akkoord,

Ik ben blij dat een paar mensen tegen de stroom durven inzwemmen.

Dolphfan schreef:

De mensen die een hoge beoordeling aan deze film hebben toegekend zijn achterlijk.

Wat betreft deze film toch i.i.g. in staat van complete verstandsverbijstering. Het zal me worst zijn welke film er bovenaan staat in de top 250, overigens.

Ronnievb schreef:

Zolang die film bovenaan staat en mensen het zelfs tot een messias uitroepen zal ik me geroepen voelen om hier tegen in te gaan. vooral omdat ik totaal niet zie wat hier bijzonder aan is. Anders dan een kortstondig feel good moment. Film betekend immers zo veel meer voor mij.

Reinbo schreef:

Op de hoes van de DVD van deze zeer aardige middelmatige film staat als slogan:

Fear can hold you prisoner

Hope can set you free

Een snel gemaakte variant:

Een snel gemaakte variant:

Hi-Tek

Grappig eigenlijk kan ik daar uit concluderen dat wanneer een film als deze bij veel mensen ten goede komt dat wij dan geen eigen smaak zouden hebben. Er zit misschien wel een kern van waarheid in, maar dat geld lang niet voor alle films. Films als Fightlub, the Godfather en Apocalypse Now horen daar toch ook degelijk bij, zegt dat dan dat jij de rest maar als een idioot acherna loopt Reinbo. Een beetje een vreemde stelling dus.

edit: verder ligt de film me ietwat te ver in het achterhoofd om er stevig over te kunnen discussiëren.

avatar van Reinbo

Het is hier denk ik niet de bedoeling om in een eindeloze smaak discussie te belanden. Maar wil ik toch beweren dat SR en bv Meglio Gioventu beide populaire films zijn die volgens erg traditionele vormen gemaakt zijn en nergens enig risico nemen of vernieuwend proberen te zijn.

Daar passen FC & AN niet bij in hetzelfde rijtje omdat die ieder volledig uniek zijn in hun vorm en stijl.

Zoals ik al zei film betekend meer voor mij dan het goed vertellen van een mooi verhaal. Vernieuwing, expiriment en durf doen mij, mits geslaagd, veel meer.

Hi-Tek

Sorrie het is ook niet de bedoeling om persoonlijk jou smaak aan te snijde - Fight Club staat bij mij overigens op nummer 1 - maar ze passen wel degelijk in het rijtje. Dat ze een volledig unieke stijl hebben maakt niet uit, want de film is toch aardig populair bij een zeer grote groep. Om nu iedereen die deze film een hoge rating heeft gegeven over één kamp te scheren door te zeggen dat ze bij de mainstream behoren vind ik niet echt terrecht.

edit: dat is ook meer bedoelt naar baswas, maar jij deelde zijn mening net zo goed.

Hi-Tek schreef:

De eigen smaak zou jou kunnen bevrijden.

Deze opmerking met knipoog is bedoeld om iets te zeggen over het steeds maar richten van de aandacht op de smaak van anderen in plaats van op de eigen smaak.

Je kunt je blindelings aansluiten of afzetten met of zonder geheven vingertje tegen iets uit de mainstream. Dit zonder een eigen dieper gevoel te raadplegen en die begrijpelijk proberen te verwoorden. Op deze wijze kun je jezelf, en daarmee ook anderen, afsluiten van een stukje eigen gevoel en dit dus te kort doen.

Een thematiek die ook in de film zit. Het is een beetje gladjes en populair uitgewerkt maar wel op een zeer vakkundige manier.

Een uitspraak van Djelle:

BASWAS, voor iemand die ons voortdurend wijst op het ingewikkeld formuleren is het meer dan opmerkelijk hoe abstract je zelf wel niet met de meest complex geconstrueerde zinsbouwen en zegswijzen hele posten volkalkt. Kan je in het vervolg wat bondiger en verstaanbaarder (vereenvoudigder) je punt maken aub?

Ook hier weer een herkenbaar patroon oké misschien een tikkeltje overdreven, maar ik begrijp het niet. Wat is nu de essentie van jou berricht. Houd rekening met het feit dat ik een gewone jongen van 16 ben en niet een of andere intellectueel. Sorrie als ik de enige ben voor wie het niet helemaal duidelijk is.

mister blonde

Hehe, om iemand te wijzen op het kort en bondig houden van zijn berichten is dat inderdaad wel een typisch geval van de pot verwijt de ketel (zeker als het om Djelle gaat).

djelle

Ik moet wel zeggen dat dat stukje doelbewust zo geformuleerd was om BASWAS' vertelstijl te parodieren. Niet bondig is 1 ding, maar constant die intellectuele raadsels... is inderdaad vervelend (geloof niet dat ik zo praat? wel?).

Hi-Tek

Voor mij was het ook duidelijk dat dat stukje een parodie was op dat van baswas, maar net als bij die discussie bij Pickpocket vond ik het toch behoorlijk vervelend om steeds die ingewikkelde zinnen te lezen. Af en toe leek het gewoon dat het niet meer om de film ging, maar van kijk eens hoe groot mijn woordeschat is. En als het voor jou zo duidelijk is mister blonde vereenvoudig even zijn punt dan zodat eff kan reageren op de beste man.

edit: voor mij is af en toe nog redelijk te volgen, maar ik kan begrijpen dat dat voor vele andere mensen toch best vervelend is.

mister blonde schreef:

BASWAS schreef:

Ik moest dit wel 3 keer doorlezen om het enigzins helder te krijgen. Vond zijn rijmelarij duidelijker.

mister blonde schreef:

Ik vind Baswas zijn teksten niet onprettig om te lezen, hoor.

Ik meestal ook niet, maar soms overdrijft ie gewoon een beetje (het moet nog altijd discussie blijven en geen voortdurende ontcijfering van allerlei filosofische gezegden en de moeilijkste woordkeuzes en formuleringen mogelijk). Een beetje rond je punt draaien kan leuk zijn, maar je moet er geen heel boek vol ingewikkelde en intellectuele uitspraken van maken natuurlijk. Persoonlijk vond ik zijn schrijfsels hier juist een van de leuke om te lezen (ook helemaal niet te lang en prima begrijpelijk dacht ik), maar goed, kan me voorstellen dat het voor een 16 jarige niet evident is.

Dit verhaal:

De eigen smaak zou jou kunnen bevrijden.

... kan ook zo gezegd worden:

"Fixeer je toch niet zo op de smaak van de meerderheid. Op den duur zou je zo je eigen smaakontwikkeling tekort doen. Nuttiger voor iedereen zou dus zijn om eerst even goed bij jezelf ten rade te gaan wat je er nu precies zo slecht aan vond, om het hier vervolgens begrijpelijk mee te delen."

Kwestie van rekening houden met je discussiepartner (hetgeen Baswas wel zal doen, overigens) ...

BASWAS

Tijdens het lezen van de laatste reacties trok een steeds groter wordende glimlach in mijn gezicht. Ik probeer me steeds bewust te blijven van de eigen tekortkomingen zoals het soms wat krampachtig formuleren. Dit komt ook een beetje omdat ik wil proberen zo min mogelijk persoonsgericht over te komen. Ik zit in mijn reacties nog te zoeken naar een betere balans tussen persoonlijk en onpersoonlijk.

Het gaat mij nooit om een auteur met eventueel gevoelige tenen. Het gaat mij altijd om het onderwerp en de manier waarop dit behandeld wordt. Af en toe verzuip ik dan misschien in abstract onpersoonlijk gezever dat misschien maar moeizaam helder wil worden voor een ander. Ik doe mijn best om daar verandering in te krijgen. Kritiek is altijd welkom en zeker wat mijn stijl van schrijven aangaat.

Mijn opmerking waar deze laatste discussie mee begon, was voor sommigen trouwens weer te kort en te bondig. Ook wat dat betreft blijft het zoeken geblazen! Ach, je kunt het ook allemaal zien als een leuke uitdaging!

BASWAS schreef:

Ach, je kunt het allemaal ook zien als een leuke uitdaging!

Precies. Het is allemaal zo belangrijk niet. Zoals mister blonde al aangaf, heb ik ook weleens een probleem wat betreft bondigheid (hoewel ik dat nu al goed aangepast heb), terwijl mb dan weer soms liever personen aanvalt ipv argumenten. Iedereen heeft zo zijn kantjes, zolang we openstaan om eraan te werken kan dat uiteindelijk niet veel kwaad. Trouwens, voor mij hoef je niet veel te veranderen aan je vertelstijl hoor, behalve dus misschien een tikje -en dan heb ik het eigenlijk alleen maar over sommige lappen tekst tijdens de discussie bij Pickpocket- minder lang rondom dat punt (mooie) poetica schrijven.

Hi-Tek

Ik heb verder ook geen zin om continue te verwijten na jou manier van formulieren of om onderwerpen aan te halen die hier buiten staan. Het vervelende voor mij is dat jou boodschap af en toe moeilijk te interpreteren is en het lampje maar niet wil branden. Je hebt een bepaalde vertel-style die ik aan de ene kant vervelend vind door een imponerende manier van een aantal woordkeuzes en formulieringen, terwijl ik het aan de andere kant toch echt kan waarderen, bewonderen en het zelfs interesse weet te wekken. Echter heb ik zelf minstens zoveel puntjes van kritiek waar ik nog aan moet sleutelen.

avatar van Dolphfan

Dolphfan

Deze discussie gaarne voortzetten op een forum.

avatar van lowhusky

lowhusky

net gekeken na een half uur uit gezet stomme film mijn mening cijfer een 2

Na een half uur kijken kun je toch niet weten of het wel een 2 waard is. Kijk de film helemaal af en je verandert je 2 in een 5

Of in een 0,5.

avatar van gideonvdb

gideonvdb

pfff

avatar van Toby N. Tucker

Toby N. Tucker

net gekeken na een half uur uit gezet stomme film mijn mening cijfer een 2

stomme film? Wat raar! Bij mij heeft de film juist een subliem goed geluid..

avatar van Norma

Norma

Toby N. Tucker schreef:

stomme film? Wat raar! Bij mij heeft de film juist een subliem goed geluid..

avatar van Norma

Norma

Nu valt het ook niet mee om een goed onderbouwde mening te geven over een film waar al zoveel op gereageerd is. Zelf heb ik gestemd maar heb eerder achterwege gelaten om mijn mening te geven, daar ik anders in herhaling zou vallen en niet alleen met "mooie film" wilde aankomen. Maar beste mc_killer20, jouw mening over deze film wijkt duidelijk af van de meerderheid. Prima, dat maakt het interessant, maar kom op, licht dan eens toe wat je er "stom" aan vond?

avatar van Dolphfan

Dolphfan

Mooi, weer een tiende omhoog!

avatar van De Nederlander

De Nederlander

Waar kan ik aan deze film komen?? of is hij alleen nog op video verkrijgbaar?