• 9.381.102 stemmen

Documentaire | 107 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Oostenrijk / België / Frankrijk / Canada / Finland / Zweden

Geregisseerd door: Hubert Sauper

Met onder meer: Elizabeth 'Eliza' Maganga Nsese, Raphael Tukiko Wagara en Dimond Remtulia

Gesproken taal: Russisch en Engels

Releasedatum: 1 september 2005

Plot Darwin's Nightmare

In het Victoria-meer in het hart van Afrika werd een paar decennia terug bij wijze van wetenschappelijk experiment de nijlbaars uitgezet. Deze roofzuchtige vis bleek zo'n krachtige overlever dat in een mum van tijd bijna alle andere bestaande vissoorten in het gigantische meer uitstierven. De nuchter registrerende beelden van visserijstad Mwanza in Tanzania tonen een mensonterende situatie. Terwijl dagelijks honderden tonnen nijlbaarsfilet met vrachtvliegtuigen naar Europa en Japan worden gevlogen, moet de hongerende lokale bevolking een karig maaltje bakken van het visafval. Ondertussen worden op de heenreis ladingen wapentuig het continent binnengevlogen; de bloedige Afrikaanse oorlogen blijken voor velen een lucratieve zaak.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zichzelf - Pilots' Girlfriend and Singer

Zichzelf - Air Navigator

Zichzelf - Freight Supervisor

avatar van Mug

Mug

Indrukwekkend ja, met de wetendheid dat dit slechts 1 voorbeeld is van de vele scheve verhoudingen tussen Noord en Zuid. Denk bijvoorbeeld aan (andere) schaarse goederen zoals olie en (bloed)diamanten. Met name in de mijn-industrie is het niet pluis.

Maar goed, de documentaire zelf vloog zo hier en daar een beetje uit de bocht: bijv. de statement van de security-guard dat veel Afrikanen zitten te wachten op een oorlog; dat wordt gebracht als "de ultieme waarheid", terwijl het bullshit is. Ook een grote misser was de portrettering van de Russische piloten; geen aandacht aan de slechte economie in Rusland.

4 sterren. Meer van dit soort globalisatie-problemen-docu's zijn nodig voor de versterking van de publieke opinie. Beelden maken meer indruk dan letters.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Mjah, ik had toch een beetje gemengde gevoelens na het bekijken van deze docu. Laat ik er maar mee beginnen dat ik niet twijfel aan de integriteit en de bedoeling van de maker. Iedereen weet dat er op het afrikaanse continent al vele lange jaren dingen behoorlijk scheef zitten. Armoede en uitbuiting bij de bevolking, burgeroorlogen, scheve economische verhoudingen en AIDS teisteren grote delen van dit werelddeel. Hongerige kinderen en uitgemergelde zieke jonge mensen laten mij zeker niet koud en ik vind het goed dat daar aandacht voor gevraagd wordt. We mogen in het westen niet de ogen sluiten voor die problemen maar of ik nu helemaal gelukkig ben met de aanpak van deze oostenrijker is een andere zaak.

Darwin's Nightmare is een persoonlijk document, een opinie, een visie van de filmmaker net zoals de docu's van Michael Moore dat bv zijn. Echter waar het bij Moore wel duidelijk is dat het de mening van de persoon Moore betreft kan ik dat hier niet altijd zeggen. Vind het ook een beetje flauw om het dan ook maar te gooien over de boeg van de visuele armoede bij de kijkers.
De docu is zonder meer erg suggestief en er worden bewust of onbewust verbanden gelegt die volgens mij helemaal niet zo direct te leggen zijn. Een en ander zorgt voor een erg eenzijdige en misschien op sommige plaatsen wel onjuiste belichting van de complexe problemen die er zeker zijn.
Het lijkt uit deze docu alsof de export van de vis naar Europa direct te linken is met de dreigende hongersnood maar dat lijkt me niet juist. De hongersnood komt door droogte en het mislukken van de rijstoogst. Ook de connectie met AIDS, prostitutie en straatkinderen is niet juist. Dit zijn geen specifieke problemen die spelen in afrika, die te maken hebben met de ecologische verstoring rond het Victoriameer. Het zijn problemen die voortkomen uit armoede, uit het feit dat te veel mensen van het platteland trekken naar de plaatsen waar werk te vinden is (de steden) om er vervolgens achter te komen dat er toch niet genoeg werk is. Dit probleem speelt in bijna alle ontwikkelingslanden en globalisering is daar maar ten dele schuldig aan.
Ook de sugestie dat organisaties als de VN oorlogen sponsoren in Afrika, met behulp van goedkope russische vrachtmaatschappijen, gaat mij te ver. Evenals de bewering dat vele afrikanen op oorlog zouden zitten te wachten om er dan finacieel beter van te worden (dat is natuurlijk grote onzin, daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de humanitaire ramp die oorlog is).
De documentaire lijkt ook wel gemaakt vanuit een soort van westers schuldgevoel maar werkt daardoor ook stigmatiserend. Zo van wij het rijke westen zijn de boosdoeners en de afrikanen zullen de eeuwige slachtoffers blijven. Een boel problemen in Afrika zijn uiteindelijk ook intern (kijk naar wat er in Zimbabwe gebeurt is) de oplossing zal dus eindelijk ook van de afrikanen zelf moeten komen. Ik ben dan ook erg benieuwd wat een afrikaan van deze documentaire zou vinden.

Een intressant en zeker urgent onderwerp dat door te veel aan suggestie, te veel aan persoonlijke inkleuring, te veel aan zogenaamde waarheden die niet zo duidelijk en glashard te stellen zijn, bij mij iig behoorlijk aan kracht moet inboeten. 3*

Legt feilloos op een kleine schaal het hele globaliserings en negatieve spiraal qua verhouding tussen Westen en derde wereld bloot.

avatar van starbright boy

Interessante documentaire die met weinig middelen hele complexe problemen blootlegt. Problemen rondom globalisering, milieu, oorlog, economische groei en voedselvoorziening die allemaal in elkaar grijpen. En dan is Tanzania een van de stabielere landen in de regio. In veel landen in de buurt is de situatie een stuk erger. Prettig dat het een filmmaker is die door fragmenten een beeld schetst en geen voice-over en deskundigen..

avatar van Zinema

Onthullend.

Iets wat een goede documentaire betaamt. Nou moet ik toegeven dat ik ook verdomd weinig van dit gegeven af wist. Want ook al vermoed je dat dit soort shit plaatsvindt, het blijft schokkend. Met als dieptepunt de criminele hoerenlopers die piloten bleken te zijn. Wat een ellende.

Wat mij betreft verplicht voer voor alle brugklassertjes. Opdat we er een betere wereld van gaan maken. Misschien wel tegen beter weten in, wie weet wat er van komt.

Hulde aan de makers.

Zeer goed.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Darwin's nightmare is een documentaire over een problematiek waarover ik wel al de essenties kende, maar waarover ik graag meer te weten zou komen.

Jammer genoeg werd mijn dorst naar kennis te weinig gelaafd doordat het minder ging over de biologische/milieuproblematiek en vooral over de uitbuiting van goedkope werkkrachten en de noord-zuidtegenstelling.

Hoe jammer het ook is, toch is dat niet iets dat eigen is aan deze industrietak, maar eveneens voorkomt in de kledings- en speelgoedindustrie in Azië en overal in minder ontwikkelde gebieden waar mensen slechts gebruikt worden als werkmieren tot geldelijk gewin van de al rijke westerlingen. Ik had de week ervoor ook al een reportage gezien over de rozenteelt in Kenia en de schrijnende verhalen die mensen vertellen komen ondanks het verschil in sector zeer sterk overeen.

Het algemene gevolg dat dergelijke films voor mij met zich meebrengen is dat ik wel meer en meer stilsta bij de herkomst van de producten die ik koop en de impact op het milieu die bepaalde beslissingen kunnen hebben.

In tegenstelling tot anderen hierboven had ik liever een voice-over en deskundigen gehad en vandaar mijn iets mindere beoordeling.

avatar van OliverDogg

OliverDogg

De docu toont wel aan dat er veel honger en armoede is, maar faalt om duidelijk te maken waarom, hij insinueert alleen maar, en kan niets hard maken. Ik stel me nog steeds de vraag waarom die mensen niet gewoon zelf wat vis proberen te vangen. Zoals eerder gezegd is het belang van aids in deze docu mij ontgaan, hoewel ze er heel lang bij hebben stilgestaan.

Wat de wapens betreft slaat de docu de bal ook helemaal mis, een piloot zegt dat hij ooit eens tanks vervoert heeft, maar dat was naar een ander Afrikaans land en we weten niet voor wie de tanks bedoeld waren, heel vaag dus, maar nu moeten wij veronderstellen dat de kapitalisten oorlogje spelen in Afrika. Het feit dat er welgeteld 1 journalist geïnterviewd is geweest die er iets over geschreven heeft overtuigt me ook niet echt.

avatar van Flavio

Flavio

Vrij heftige documentaire, ik had eerlijk gezegd zonder al te veel voorkennis een activistische eco-docu verwacht met de focus op de gevolgen voor het milieu, maar het gaat vooral om de sociale en economische gevolgen van de Darwiniaanse nachtmerrie, en de survival of the fittest van de bewoners langs het Victoriameer.

Bijzonder ingetogen, soms zelfs bijna terloops vertellen de bewoners over het leven en de alom tegenwoordige dood- de schilder Jonathan, de nachtwaker, de prostituees- ze lijken zich er bij neergelegd te hebben. Je kunt maar beter teruggaan naar je dorp als je ziek wordt, want eenmaal dood is het een stuk duurder. Beelden en korte interviews zijn sterk en spreken soms voor zich; de vrouw tussen de rottende visresten, een zelfgenoegzame fabrikant, amorele piloten uit Oekraïne, maar soms worden ook wel snel conclusies getrokken, met name over de wapens- ze hadden kisten bij zich met als bestemming Angola en Congo- landen waar oorlog plaatsvond dús er zaten wapens in. Nou denk ik niet dat de piloten plastic badeendjes naar Afrika transporteerden maar iets meer onderzoek was wel op z'n plaats geweest.

Het is een documentaire die niet vrolijk stemt, en hoewel de boodschap een bekende is en bijna iedereen het eigenlijk wel beseft (het gaat niet echt goed met de Aarde) kan het niet vaak genoeg gezegd -of liever getoond- worden. Ben overigens wel benieuwd hoe het nu is met de mensen daar en het ecosysteem in het meer, inmiddels ruim 10 jaar later.