• 9.375.027 stemmen

The White Dawn (1974)

Geregisseerd door: Philip Kaufman

Met onder meer: Warren Oates, Timothy Bottoms en Louis Gossett Jr.

Plot The White Dawn

"A True Story of an Artic Adventure."

In 1896 stranden drie walvisvaarders in het noorden van Canada en zij zoeken onderdak bij een eskimostam. Na verloop van tijd voelen ze zich steeds meer thuis in het eskimodorp en ze introduceren drank, gokken en diefstal. Aanvankelijk accepteren de eskimo's dit allemaal, maar er ontstaat steeds meer weerstand tegen deze manier van leven en zij verlangen terug naar hun oude leven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Semi-documentaire van Kaufman over enkele gestrande walvisvaarders die bij de eskimo's gaan leven. Echt een verhaal heeft deze film niet. Meer dan de botsing tussen twee totaal verschillende beschavingen, toont de film het dagelijks leven bij de eskimo's, van jagen tot sociale tradities tot het bouwen van igloos, hun vreugdes en hun woedes. Dit neemt dan ook het grootste deel van de film in beslag. Vermeldenswaard is de rituele scène waarin twee vrouwen mond op mond lucht blazen naar elkaars stembanden om een vreemd geluid te produceren . Heel vreemde scène. Het einde is vrij onverwacht maar echt memorabel vond ik het nergens. Daarvoor is het net iets te veel documentaire-achtig.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Drie walvisvaarders worden op sterven na dood gered door de Inuit, met hun eigen cultuur en

levensopvattingen. Vredelievend worden ze opgenomen, maar de invloed die de drie op 't

laatst uitoefenen krijgt grote gevolgen. Drie nogal uiteenlopende karakters, door al de drie

acteurs voortreffelijk geacteerd, die gespeeld door Timothy Bottoms nog de meest sympathieke,

die door Warren Oates duidelijk eigenlijk al vanaf het begin de minst sympathieke. De rol van

Louis Gossett Jr. schommelt er wat tussenin.

Dat documentaire-achtige kon ik hier niet echt in vinden. Er is aandacht voor de gewoontes

(En ook bijgeloof) van de eskimo's, maar de film neemt je toch vooral mee als avonturenfilm.

Met af en toe erg fraaie beelden. Maar ook 'lelijke', voor de dierenliefhebbers.

Ik vond het een mooie en boeiende film, met een leuke en soms ontroerende en warme

wisselwerking tussen de 3 Westersen en de eskimo's. Totdat het dus misgaat.

avatar van scorsese

Aardige film over drie walvisvaarders die schipbreuk lijden en geholpen worden door de Inuit. Een verhaal ontbreekt nogal, maar wel mooie scenes waarin de twee beschavingen elkaar leren kennen. Echter vanwege deze opzet en het vrij trage tempo, wordt het wel vrij snel eentonig. Meer dan genoeg mooie plaatjes van het landschap (opgenomen in Canada op een eiland vlakbij Groenland).