• 9.375.149 stemmen

Bronenosets Potyomkin (1925)

Drama / Historisch | 75 minuten / 66 minuten (VS) / 72 minuten (Blu-ray)

Genre: Drama / Historisch

Speelduur: 75 minuten / 66 minuten (VS) / 72 minuten (Blu-ray)

Alternatieve titels: Battleship Potemkin / Pantserkruiser Potemkin / Pantserkruiser Potjomkin / Potemkin / The Armored Cruiser Potemkin / The Battleship Potemkin / Pantserkruiser Potemkine / Броненосец Потёмкин

Oorsprong: Sovjet-Unie

Geregisseerd door: Sergei M. Eisenstein

Met onder meer: Aleksandr Antonov, Vladimir Barsky en Grigoriy Aleksandrov

Gesproken taal:

Plot Bronenosets Potyomkin

"Revolution is the only lawful, equal, effectual war. It was in Russia that this war was declared and begun."

Deze op historische gebeurtenissen gebaseerde film vertelt het verhaal van het gevechtschip Potemkin. Wat begon als een proteststaking van de bemanning na bedorven vlees gekregen te hebben, eindigt in rellen. Ze hesen de rode vlag, en probeerden de revolutie te beginnen in hun thuishaven Odessa.

Grigory Vakulinchuk

Mother Carrying Wounded Boy

Wounded Boy

avatar van xangadix

xangadix

Verhaal: bemanning schip eet geen vlees met maden > leiding boos > opstand > iemand dood> bericht bereikt Odessa > mensen boos > opstand

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Een paar (overdreven) historische gebeurtenissen die slechts propaganda-doeleinden dienen. Dat noem ik nog geen verhaal; er komt geen personage in voor.

avatar van xangadix

xangadix

You got a point. Toch bleef de film mij boeien van begin tot eind...

avatar van Wouter

Heb het ook nooit zo gezien in deze klassieker.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ondanks het feit dat er geen hoofdpersonages inzitten, vond ik Potemkin toch opmerkelijk boeiend, spannend zelfs. Vooral de muiterij aan het begin van de film en de beruchte Odessa-trappenscène waren best sterk opgebouwd. Volledig over-the-top qua dramatiek, dat wel, maar toch ook wel weer pakkend. Het drama wordt nog eens extra in de verf gezet door de werkelijk fantastische orkestmuziek (nee, niet de score van The Pet Shop Boys), en de vooruitstrevende montage en shotkeuze. Natuurlijk is het op sommige momenten best gedateerd (die tussentitels! die orthodoxe priester!), maar over de hele lijn is de klassiekerstatus absoluut terecht.

4 sterren.

avatar van danuz

danuz

Aardige film. Leuk om te zien hoe propagandistisch filmpjes toendertijd waren. We hadden daarvoor nog wat korte pro-communistische filmpjes bekeken (o.a hoe geweldig boter wel niet was!) en hoe slecht de tsaren wel niet waren.

Die vond ik persoonlijk beter dan deze film.. Wel was de 'trap-scene' best aardig en vond de film voor de tijd waarin hij gefilmt was wel oke.

Toch kon deze film mij niet echt boeien, dit misschien omdat er niet echt een hoofdpersonage in voorkwam.

Maak der 2,5* van.

avatar van Toon1

Toon1

Vanaf de scene met die wormen in het vlees wist je dat dit een grootse klassieker was.

4.5/5

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Eisensteins klassieke film gerestaureerd

BERLIJN - Op het filmfestival van Berlijn gaat een vernieuwde versie van de Sovjet-klassieker Pantserkruiser Potemkin in première. Er zitten scènes en opnamen in die uit het origineel waren verwijderd. Ook de originele Russische teksten en illustraties zijn terug. Opzienbarend is de toespraak van Leon Trotski aan het begin van de film. Stalins censuur had die in de jaren twintig verwijderd.

In Pantserkruiser Potemkin (1925) verhaalt regisseur Sergei Eisenstein over de muiterij op een Russisch oorlogsschip in 1905. Die was het begin van een mislukte revolutie tegen het tsarenbewind. De reconstructie is mogelijk gemaakt door het Duitse Filmarchief en het Britse Filminstituut.

Bron: AP

avatar van Intruder

Intruder

Terechte klassieker. Technisch revolutionair en al degenen die hier klagen over een gebrek aan spanning en verhaal moet ik toch tegenspreken. Ik ben het dan ook volledig eens met Bioscoopzaal. Eisenstein weet zonder dialoog pure emotie over te brengen: het is nodig die erg in de verf te zetten (van subtiliteit kan zowel door medium als door onderwerp bijna geen sprake zijn) en ik moet zeggen dat de film me boeide. Een dikke 3,5 sterren.

Morgen op TV5, 22:30.

Franse nasynchronisatie?

In ieder geval niet Nederlands ondertiteld: http://www.tv5info.nl/films.php?month=current

Wat een gemiste kans van TV5 zeg. Ze ondertitelen de meest onbenullige Franse telefilms, maar laten na dat bij deze klassieker te doen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Ach, ik heb em op DVD, moet hem nog steeds eens kijken!

avatar van starbright boy

Het is een zwijgende film. Wat dat betreft valt het dit keer wel mee. De eventuele tussentitels red ik wel. Maar verder ben ik het wel met kapp eens. Elke maandag een prachtfilm met Franse ipv Nederlandse subs. En onbenullig Franse Tv-filmpjes krijgen wel ondertiteling. Heb er zelfs eens over gemaild. Nooit antwoord gekregen.

avatar van cornelis

cornelis

kappeuter schreef:

Franse nasynchronisatie?

LOL. Sorry, maar erg grappig.

avatar van Anatolia

Anatolia

Afgezien van de hilarisch karikaturale personages (met als toppunt: de geestelijke), toch nog een aantal onverwacht sterke scènes waarbij de trapscène natuurlijk het meest in het oog springt. Vooral het goede gebruik van de muziek valt hierbij op. Maar vergis ik me nu, of werd de moeder van het doodgeschoten kindje gespeeld door een man? ( plaatje gevonden)

Weet iemand trouwens hoe het muziekstuk heet dat te horen was in de kajuitscène (hangmatten) aan het begin en of dat ook gebruikt is in andere films?
Ik ken het namelijk van de Turkse Tarkan-reeks en vond het al sterk dat het speciaal voor die films was gecomponeerd

En o ja: lag het aan mij of had die Vakulinchuk (leider van de matrozen die een heldhaftige dood sterft) veel weg van Stalin die 3 jaar later aan de macht zou komen in de SU?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Anatolia schreef:

Ik heb de film nog niet gezien, maar is dat niet vrij obvious? Deze hele film is toch een staaltje Stalinistische propaganda? Hij heeft zelf opdracht gegeven om deze film te maken, dus ik denk dat je gelijk hebt....

avatar van FisherKing

FisherKing

Een zogenaamde klassieker die de naam klassieker niet verdient.

avatar van Ramon K

Ramon K

Eerste Europese Sterke Film met vele historische punten..... Moet bij alle filmliefhebbers bekend zijn.. trapscene nagevolgd in Untouchables ( door de Palma )

Een zogenaamde klassieker die de naam klassieker niet verdient.

Huh?, huh? en nog eens huh?!

Verder: leuke vakantie gehad?

(film trouwens pas op dvd aangeschafd, nog steeds erg de moeite waard)

avatar van FisherKing

FisherKing

Dat mag, en de vakantie was erg leuk

avatar van speedy23

speedy23

Propaganda-drama met het communisme in de hoofrol.
Wat mij ook opviel was de rol van de priester die men op Raspoetin heeft laten lijken, alhoewel die pas in 1907 in contact kwam met de tsaar en zijn familie.

En heeft hier Brian de Palma het idee opgedaan voor zijn trappenscène met de kinderkoets in The Untouchables? Wie weet...

100 jaar geleden begon de generale repetitie van de Russische revolutie. Een prachtig artikel.

Graag meer van dit.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Interessante en vooruitstrevende film. Het Odessa stukje was zelfs indrukwekkend te noemen. Knap voor een film uit 1925. Speelduur is net goed (na 1,5 uur begint een stomme film mij vaak te vervelen of irriteren) en had het zelfs niet erg gevonden als ie wat langer had geduurd, wat toch wat zegt over de film. Het pro communistische is natuurlijk wel erg nadrukkelijk aanwezig maar dat hindert niet echt als je je gewoon richt op het filmische gebied. 4*

avatar van tsjidde

tsjidde

speedy23 schreef:

Dat vind ik niet echt. Eerder op Karl Marx...

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Een film die erg mooi gefilmd begon, de hele revolutie op het schip was prachtig maar na het eerste half uur is er op de trappenscene na weinig te beleven. Heel snel gemonteerd, was ik verbaasd over en goed gefilmd. Sommige van de tussentitels waren nogal overbodig, maar misschien hadden kijkers in die tijd die informatie wel nodig. 3 sterren maar puur voor het eerste half uur.

avatar van Flipman

Flipman

Toch een grondlegger van de moderne cinema, vanwege de introductie van de parallelmontage. Dat stukje met die 'leeuw' die 'wakker werd' vind ik echt geweldig! En hoewel ie wat te lang duurt, is ie toch vrij onderhoudend. Sommige beelden waren vrij sterk, maar soms verveel je je wel...

Toch 'n drieen 'n half.

avatar van The One Ring

The One Ring

Vrij saaie film die op bepaalde punten wel even interessant wordt, maar de klassieker die het is kan ik er niet in vinden. Natuurlijk was het vroeger allemaal erg spectaculair en heeft Bronenosets veel invloed gehad op de filmwereld, maar de film is niet interessant genoeg gebleven om mij constant te kunnen boeien. De trappenscène was wel mooi, maar ik vond de versie uit The Untouchables beter. Ik moet ook eerlijk bekennen niet een groot liefhebber te zijn van de stomme film (Chaplin uitgezondert). En tja, communistische propaganda: je moet er van houden.

avatar van as

as

The One Ring schreef:

communistische propaganda: je moet er van houden.

avatar van starbright boy

(Film-)historisch ontzettend boeiend. Als film wat minder. Vaak erg mooie shots van strijdvaardige koppen en zeker voor die tijd erg energiek gemonteerd. Maar ook een berekenende, wat kille film. Als er al een persoon uit de massa's gehaald wordt is het me vaak net te dik aangezet en te karikaturaal om me echt te raken. Eerder heel erg interessant dan heel erg goed.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Eens met starbright boy. Een fraai staaltje propaganda maar het doet me verder bijzonder weinig. Net wat interessanter dan medepropagandafilm Triumph des Willens, al is de techniek hier nog beduidend minder. Maar leuk om eens gezien te hebben.

Krappe 3*

avatar van rising action

rising action

Interessante film zeker voor 80 jaar geleden, dat is toch wel heel wat jaartjes.

De opmerkelijke cameravoering, perspectief en montage van de film in die tijd vind ik al genoeg reden om de film hoog te beoordelen en mag daarom terecht t predikaat "klassieker" dragen. Ik geef de film 4*. Had eerst 5* maar daarvoor komt ie bij mij net iets te kort aan amusementswaarde.