Genre: Drama / Familie
Geregisseerd door: Roman Polanski
Met onder meer: Barney Clark, Ben Kingsley en Jamie Foreman
Releasedatum: 27 oktober 2005
Plot Oliver Twist
Verfilming van het gelijknamige boek van Charles Dickens. Oliver Twist (Barney Clark) is een weesjongen die op een dag de zakkenroller Fagin (Ben Kingsley) ontmoet. De laatste leert een groep jonge volgelingen van hem hoe ze het handigst kunnen stelen. Oliver Twist wil graag in deze groep opgenomen worden, maar de diefstallen lopen al snel uit de hand, waardoor een klopjacht op de groep dieven ontstaat.
Oliver Twist
Noah Claypole
Mr. Gamfield
Charlotte
Drijntje
'k ben wel nieuwsgierig naar deze film. Ken eigenlijk alleen die hele oude versie. Het blijft toch een mooi verhaal, een klassieker.
Diesel
Nog een Oliver Twist lijkt me eigenlijk heel overbodig. Maar ja, met Polanski als regisseur valt er verder nog weinig te zeggen..
FisherKing
Voor een budget van 60 Mln Dollar verfilmd in Tsjechië. Zit nu in de post-production-fase
Redlop
Nog een Oliver Twist lijkt me eigenlijk heel overbodig.
Inderdaad...je zou denken dat Polanski wel wat beters te doen heeft. Oliver Twist weten we nou wel.
Esteban
'Oliver Twist' is vast het enige boek dat het gevecht met mijn absolute lieveling 'Charlie and the Chocolate Factory' zou aan kunnen. Het moet ondertussen al zowat een jaar geleden zijn dat ik vernam dat niemand minder dan Roman Polanski deze Dickens ging verfilmen. Niet dat dit écht nodig is. 'Oliver Twist' uit 1948, -hij werd ongeveer tien keer hermaakt- blijft tot op heden nog steeds een opperbeste verfilming, een klassieker in de puurste zin van het woord. (Of het moet zijn dat het die met Lon Chaney is die ik heb gezien, dju mijn geheugen) Ook de schitterende musical 'Oliver!' uit 1968 is onvergetelijk. En van beide films zoek ik nog steeds een mooie DVDuitgave.
Elke generatie heeft echter recht op zijn versie en elke zichzelf respecterende regisseur heeft het recht zich daaraan te wagen. Als die 't er maar goed vanaf brengt, tenminste. Mijn voorgevoel zegt dat Polanski dé aangewezen persoon is om dit op zich best grauwe (en vooral dat grauwe hoop ik terug te vinden, net daarom Pol) verhaal tot een goed eind te brengen. De release werd niet lang geleden op Cinebel gezet. Oktober? Ik betwijfel het.
(Ligt het trouwens aan mij? Bij een vluchtige kijk op die eerste foto lijkt polanski de broer van Dustin Hoffman.)
maurice74
Kan niet wachten. Polanski is toch wel mijn favoriete regisseur en heeft nooit een slechte film afgeleverd. De trailers zien er ook heel verzorgd uit! Oh, wat ben ik benieuwd!
Ziet er niet uit als een echte toevoeging op wat we al kennen.
Dat is helaas ook wat ik hier en daar in de eerste reacties lees.
maurice74
Verzorgde film. Mooie beeld van het oude Engeland in toch wel typische Polanksi-stijl. Het verhaal is bekend, wordt precies zo verteld en dat rechtlijnige is eigenlijk wel jammer. Je ontkomt er ook niet aan dat het een kinderfilm is.
Weasel
mooie film... past helemaal in het rijtje thuis van oude verhalen/ nieuwe verfilmingen en is weer helemaal polanski! weasel
Daan23
Goede film, zeer goed beeldkwaliteit en een schiterende Ben Kingsley. Was echt verrast, heeft voor mij zeker 4 sterren.
bioscoopzaal
Erg degelijke verfilming van Dickens bekende boek. De film mist misschien wat emotionele punch, maar de prima acteerprestaties van Ben Kingsley (als Fagin), Leanne Rowe (Nancy) en vooral Jamie Foreman als Sykes maken dat weer ruimschoots goed.
Schitterend camerawerk ook van Pawel Edelman. Maar vooral de sets zijn gewoon adembenemend. Ergens halverwege zit er bijvoorbeeld een shot van Londen (met op de achtergrond een schitterende matte painting van St. Paul's), waarin tientallen koetsen en honderden mensen door het beeld lopen. Echt geweldig. Nog maar eens het bewijs dat 'the real deal' vaak veel indrukwekkender is dan al dat digitale getover.
3.5 sterren.
willum
Mooi verfilmt, gisteren in Lantaren/Het venster in Rotterdam in de Sneak Preview gezien. Dacht eerst, zal wel een oudbollig verhaal worden, saaie film en zo, maar dat viel reuze mee. Het begon al met een mooie overgang in het begin van een schilderij-achtige weergave naar de realiteit, erg mooi. Film geeft een goede weergave van het leven in Londen uit de tijd van Oliver Twist. Leuk typetje (Fagin) neergezet door Ben Kingsley.
En nou weet ik eindelijk waar de term 'the Artful Dodger' vandaan komt. 4 sterren.
dutchtuga
Typische 3,5* film. Dit is precies wat je kan verwachten als een regisseur als Polanski gewoon op routine werkt. Nergens dus slecht maar mist dat ene extra'tje wat Polanski films zo speciaal maken. Verder een zeer leuke film met een prachtig oude londen als setting. De film bevat een aantal erg lekkere shots en blijft gelukkig redelijk donker. Ben Kingsley steelt de show als Fagin.
Heb me zeker vermaakt.
SuperSideSwipe
Uitstekende en mooie film. Zat vol met prachtige locaties en costuums.
Er werd prima geacteerd door iedereen, behalve dat kind dat Oliver speelde, die stond er het meerendeel maar een beetje zwijgend bij.
Als er een ding is aan films waar ik niet blij mee ben, is als ze scenes en stukken afraffelen. Dit had ik onlangs nog meegemaakt in "The Untouchables", daarbij vergeleken is deze film weliswaar niet beter, maar wel veel meeslepender. Dit gezien het verhaal met alle aspecten mooi rustig en uitgebreid worden getoond. Zeer goed regiseerwerk van Polanski.
Deze film is zeker een aanrader. Hij is visueel erg mooi, met ook goede acteerprestaties en een goede sfeer. De film is van begin tot eind tot een zekere hoogte interessant en meeslepend.
3,5
Drijntje
Ik heb deze film zojuist gezien en ben er nog steeds niet uit wat ik ervan moet denken. Ik vond hem namelijk niet zo geweldig. Maar, zeker niet slecht. Mijn stem: drie stemmen. Dat is best veel voor een film die ik niet geweldig vond, maar die teleurstelling komt meer uit hoge verwachtingen. Ik had er meer van verwacht.
Ik vond de acteerprestaties niet supergeweldig, op Fagin en Nancy na. Ik miste de gruwelijke misdadiger Sykes, zoals deze nu werd neergezet vond ik hem een beetje soft (vergeleken met hoe zijn personage in het boek van Charles Dickens werd omschreven). Ik miste de diepgang bij Oliver. Dat kind kan er ook niets aan doen dat hij in de meeste scènes met grote engelachtige ogen onschuldig staat te kijken, zo ís Oliver ook. Maar ik mis dat eenzame, dat verdriet dat hij moet voelen. Nu is hij veel te druk met van de ene naar de andere locatie vluchten en rennen. En soms had ik het idee naar een toneelstuk te kijken, omdat de achtergronden (bijvoorbeeld London skyline) geschilderd leken en als een doek achter de set hingen. Oh ja, ook vond ik sommige tijdsovergangen nogal cru en snel gaan.
Maar... Ben Kingsley was echt ge-wel-dig! Super! Topfagin! Zoals een Fagin moet zijn! En dat maakt een hoop goed in deze film, voor mij.
Zavo
Zeer vakkundige verfilming van het bekende verhaal. Eigenlijk doet Polanski alles goed. Het probleem is alleen het totale gebrek aan originaliteit. Er zijn al zoveel Oliver Twist-verfilmingen en ook de stijl van deze film is verre van origineel. Vakwerk, maar ik had liever gezien dat hij dat voor een origineel verhaal had gebruikt.
stino
Ik vond het echt een saaie en vervelende film.
Ik snap nog steeds niet wat Roman Polanski hiermee wou bewijzen...deze film heeft totaal geen meerwaarde.
dutchtuga
Ik vond het echt een saaie en vervelende film.
Polanski wou hier helemaal niets mee zeggen. Het is een verfilming van een bekend verhaal met hier en daar een Polanksi touch. Maar saai en vervelend? Nee dat niet.
Mug
Potdorie, mijn vingernagels zijn weer gekortwiekt...en dat terwijl de gebeurtenissen in Oliver Twist 'ouwe', bekende koek is.
De film blinkt uit in belichting (kamers verlicht door alleen kaarsen); matte paintings (het oude Londen, de zon met echte 'kinderstralen' wanneer Oliver op weg naar Londen vertrekt bij het oude vrouwtje dat hem geholpen heeft (prachtscene trouwens]); en het acteergeweld van Jamie Foreman en een onherkenbare Ben Kingsley. Tranen in m'n ogen bij de laatste ontmoeting tussen Fagin en Oliver in de gevangenis.
Polanski's versie heeft logischerwijze te kampen met vergelijkingen met eerdere verfilmingen van het verhaal. Met name de jaren 40 versie van een ander groot regisseur, David Lean. En de veelgeprezen Oliver!, de musical-versie. Maar niet iedereen houdt van zwart-wit films en/of musicals. Deze verfilming mag er wezen, en is naar mijn mening niet overbodig voor 'het hedendaags publiek'.
Twilight
Ik vond het een leuke vermakelijke film. Omgevingen waren inderdaad mooi. Maar over het algemeen vond ik de film wat gehaast over komen, dat was vooral in het begin goed te merken.
fritsy
Heb wel is een betere film van Oliver Twist gezien
Maar ik weet niet meer zo welke van de 20 Oliver Twist's film het was.
TRAILER:
neo
Zonder twijfel een prima Polanski en prima Oliver Twist verfilming. De regisseur zijn stempel is er wel wat in terug te vinden, en wat ie ermee deed was in ieder geval al qua decors en sfeer enorm goed. De hele donkere sfeer (en lucht) vond ik meen ik treffender dan in de David Lean versie, al zag ik die lang geleden. 4 sterren
olivier
Eens met neo, vind Oliver Twist één van de kleppers van 2005. Vanzelfsprekend is de film zeer klassiek en academisch, maar dat is geen verwijt: Oliver Twist is een zéér persoonlijke en technisch gesproken quasi perfecte verfilming van de Dickens' klassieker. Hurray!
Mc
- 2092 stemmen
Prachtig mooie, sympathieke film. De goede regie van Polanski, het uitstekende acteerwerk (hier en daar wat up's en down's op de koop toe genomen) van Kingsley en Clark, de mooie en vooral passende (fagot-)muziek en de werkelijk beeldschone look van de film zorgen ervoor dat deze Oliver Twist verfilming - ondanks het uitgemolken verhaal - een hele nieuwe is. Een dikke, verdiende 4*
Locutus
Niks aan. Duurde veel te lang. Als ik een toneelstuk wil zien, ga ik wel naar de schouwburg.

Oliver Twist
Drama, 1948