• 9.375.060 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Hitchcock

Met onder meer: Paul Newman en Julie Andrews

Gesproken taal: Duits, Engels, Noors, Zweeds en Sloveens

Plot Torn Curtain

"It tears you apart with suspense!"

De Amerikaanse wapendeskundige professor Michael Armstrong woont met zijn assistente en verloofde Sarah Sherman een internationaal congres bij in Kopenhagen. In het hotel neemt Sarah een cryptische boodschap in ontvangst die voor Armstrong bestemd was. Wanneer de professor verklaart dat hij dringend het vliegtuig naar Zweden moet nemen, wordt Sarah achterdochtig. Ze ontdekt dat Armstrong een vlucht naar Oost-Berlijn geboekt heeft en gaat hem achterna. Daar aangekomen blijkt het dat hij overgelopen is naar het Oostblok. In werkelijkheid heeft de man het voorzien op een belangrijke formule, die hij vanuit Leipzig de grens over wil smokkelen.

Michael Armstrong

Sarah Sherman

Countess Kuchinska

Heinrich Gerhard

Gustav Lindt

Hermann Gromek

Karl Manfred

Aantal scenes die er erg goed waren (hiervoor al vaker opgesomt), de rest zal bij herziening vrees ik niet al te boeiend meer zijn.

Daarvoor zitten er te veel standaard ingredienten in van het overbekende 'mensen op de vlucht'-verhaal.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

De uitwerking ervan was echter wel bijzonder spannend!

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Kan me er niet veel van herinneren (dat zegt al veel). Een van Hitchcocks minste (maar mag het?). Vooral de hoofdrolspelers (mn Julie Andrews) vond ik helemaal niet op hun plaats.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Leuk weetje:

In deze film is twee keer een poster met daarop een afbeelding van Sergej Eisenstein te zien:

één keer in een danszaal

en nog een keer op straat

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Matige Hitchcock. Inderdaad een paar goede momenten, maar voor de rest niet meeslepend en overtuigend.

Vond met name dat acteren van al die bijrolletjes echt verschrikkelijk slecht. En dan "Fire" roepen en iedereen die ik weet niet hoe snel de zaal uitrent. Lachwekkend.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een goede Hitchcock, maar wel met name dankzij drie geweldige scènes (de moord, het schoolbord en de bus). De film heeft toch wel te lijden onder een soms wat slepende eerste helft en de wat te lange lengte. Dat zijplot met die barones hadden ze gewoon moeten knippen. De tweede helft leek perfect te worden, maar zij bracht de film weer tot stilstand. Ook is het jammer dat er geen poging lijkt gedaan om interessante personages neer te zetten. Je ziet Newman zijn best doen om er iets van te maken, maar waarschijnlijk had het script hem niet veel te bieden. Andrews is ook vervangbaar, al kan ik haar hier beter verdragen dan als ze zingt dat heuvels leven.

avatar van gauke

gauke

Minder sterk dan andere Hitchcock klassiekers, maar toch meer dan het bekijken waard.

avatar van Zinema

Een wat mindere Hitchcock door een enigzins misplaatste Andrews en een wat voorspelbaar verloop. Toch bovengemiddeld.

avatar van klute89

klute89

Een aardige en sfeervolle Hitchcock, die naar mijn mening toch iets te lang duurt. Het eerste gedeelte van de film ( op het schip en het hotel in scandinavie) duurde naar mijn mening te lang. Vanaf de aankomst in Oost- Berlijn begon de film wat vaart te krijgen en volgde er een paar prachtige scene's, bijv. de afschud scene in verlaten museum, de moord op de Stasi agent op de boederij en ook zeker de spannende busrit naar Berlijn.

Ik heb over het algemeen genoten van de film, op wat stukken na die mijn aandacht er niet altijd bij konden houden.

De film krijgt in iedergeval 3,5*

Baggerman

De eerste van Hitch die ik vind tegenvallen. Allereerst mis ik de humor die toch in alle andere films zat die ik van hem heb gezien. Alleen de primaballerina die steeds poseert voor fotografen die voor de professor komen lijkt een poging tot humor.....

Voorts is er totáál geen chemie te ontdekken tussen Andrews en Newman! Als ze moeten kussen lijkt het wel of ze een glas tandpasta moeten leegdrinken!

Toch zijn er nog wel momenten van prima suspense; vooral de scènes tijdens het ballet en de busreis zijn spannend!

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Vond je de moord niet de moeite waard?

Simon Smith schreef:
Vond je de moord niet de moeite waard?

Mmm, die scène begon sterk (lekker onbeholpen allemaal, kwam dus realistisch over!), maar hoe ze Gromek (of hoe die kerel ook heette) naar de gasoven sleepten vond ik er nu weer erg knullig uitzien!

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

En was dat niet juist de bedoeling, dat knullige?

Simon Smith schreef:
En was dat niet juist de bedoeling, dat knullige?

Dat weet ik niet, maar die Gromek lijkt me toch een sterke kerel en het zag er daardoor nogal onrealistisch uit hoe ze hem naar de gasoven wisten te manouvreren....

avatar van Blokland

Blokland

Voorspelbaar en langdradig maar toch de moeite waard, al is het maar vanwege die paar bijzondere scenes, hier al regelmatig genoemd. Ook een mooi moment vond ik de "blik van herkenning" tijdens het Ballet.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Wat een vreselijk flauwe en ongeloofwaardige propagandafilm. Hoe Hitch er toch maar in slaagt een complex politiek en sociaal gegeven te banaliseren tot een nauwelijks spannende spionagethriller vol ongeloofwaardige plotwendingen. Dit is toch gewoon beneden alle peil: puur demoniserende propaganda die alles wat Oost-Europees is (was) als gemeen, doortrapt en tirraniek afschildert en alles wat Amerikaans is lovenswaardig, humaan en intelligent. Sorry, mensen, maar ik schijn er maar niet in te slagen Hitchcock als het genie waar hij voor gehouden werd te aanvaarden. Al heeft hij een aantal knappe prenten gemaakt (The Birds, North by northwest, Strangers on a train, Dial M for murder), driekwart van z'n werk is doorspekt met dolgedraaid Freudianisme, ongeloofwaardige plots, flauwe humor, sensatiezucht en ouderwetse ideeën.

Deze heeft me dus zeker niet van het tegendeel overtuigd !

avatar van movie fan

movie fan

goede Hitchcock film , verhaal was goed , een paar zeer goede scene's , einde was wat minder en beetje voorspelbaar , maar toch , zeer vermakelijk , 4 sterren.

avatar van IcU

IcU

Een film in mijn Hitchcock collectie waar ik nog nooit van gehoord had. Zag dat Paul Newman en Julie Andrews er in mee speelde, dus ik heb hem maar eens in mijn dvd speler geschoven. Hele fijne film die makkelijk wegkijkt en een vlot, spannend verhaaltje overbrengt op een typische Hitchcock manier. Wat een geweldenaar was die man toch. Vond alleen Andrews tegenvallend spelen. Ik irriteer mij vaak aan haar.

avatar van umpire89

umpire89

Toch weten we niet helemaal zeker of het uiteindelijk goed verloopt met de formule, het papiertje met de formule wordt immers toch flink nat aan het einde van de film.

avatar van Kuck-x

Kuck-x

Henry Spencer schreef:

Of gaat het om prikkelende psychologie, verrassende wendingen en verademende spanningsbrekers? Ik weet niet wat ik tegenover 'sensatiezucht' en 'ouderwetse ideeën' moet zetten, want daar heb ik Hitchcock niet op kunnen betrappen. Wat het laatste betreft zelfs integendeel, want hij was op zoveel fronten zijn tijd ver vooruit en inspireert regisseurs tot op de dag van vandaag.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

The One Ring schreef:
Een goede Hitchcock, maar wel met name dankzij drie geweldige scènes (de moord, het schoolbord en de bus). 3,5*

En de museumscene dan? (of versta je dat onder moord?)

avatar van sonyjh

sonyjh

hmm, blijft spijtig dat de herrmann muziek er niet in zat, maarja...

avatar van otherfool

otherfool

Toch een wat tegenvallende Hitchcock. Armstrong's karakter pakt alles zo onprofessioneel aan dat het gewoon stoort; niet voor niets houdt hij het nog geen dag vol als dubbelagent. Wel een paar spannende schenes (op de boerderij, de tête a tête met Sarah op het heuveltje, en met name het busritje) maar over het geheel genomen gewoonweg niet helemaal bevredigend.

2,5*.

avatar van Stewie Griffin

Stewie Griffin

Redelijke film...

Één van de minste Hitchcock's.

Maar omdat het een Hitchcock is, geef ik hem toch wel 2,0*.

avatar van 606

Ik vond het niet de minste, aantal goede scènes en de rest zat de film prima in elkaar.

Goed geacteerd door de cast.

3,5 ster

avatar van Movsin

Movsin

Een paar keer herinnert de stijl en de sfeer aan "The Man who new too much" en "North by Northwest" maar voor de rest is dit een zwakke Hitchcock. Hij valt te langdradig uit, mist inspiratie en suspens en geslaagde verrassende wendingen.

Newman heeft niet de flair van een Cary Grant of een James Stewart.

avatar van goongumpa

goongumpa

Hitch zei ooit: “van een goede film kan je het verhaal zelfs nog volgen als het geluid afstaat”.

Ziehier: een goede film; het werk van iemand die de associaties tussen ogen en hersenen volledig in de vingers heeft. zijn beeldtaal is vreselijjk efficiënt en helder (zo helder en duidelijk zelfs, dat je het zou kunnen missen als je niet goed oplet). Het tempo zit precies juist en de film is spannend van begin tot eind.

Voor het kijken van de film twijfelde ik de geloofwaardigheid v/h paar andrews/newman, maar ze doen het prima (m.n die laatste, zijn pokerface is geknipt voor deze rol). Ook bevat deze film een paar onvergetelijke bijrollen, zoals stasi-agent gromek en professor lindt (zijn introductie - schitterend).

Hier en daar lees ik dat mensen de film van propaganda betichten... uiteraard, de film is ook een kind van zijn tijd, maar ik zie hier geen politiek standpunt in. er wordt nergens gesuggereerd dat de communisten slechterikken zouden zijn. ja, de situatie in oostberlijn ziet er slecht uit, maar dat was in realiteit niet anders. als dit propaganda is, is james bond dat ook.

hoe dan ook, dit is duidelijk het werk van een meester.

avatar van Film Pegasus

Ik zie liever de Hitchcock films van de 50's. Na het teleurstellende Marnie ben ik blij dat de regisseur toch terug het niveau van een Vertigo of North by Northwest kan halen. Torn Curtain is niet zijn beste film, maar hij kan toch opnieuw z'n bekende suspence waarmaken. Newman en Andrews doen het best niet slecht. Torn Curtain is ondertussen wel wat verouderd, maar het is toch een spannend spionageverhaal.

avatar van Kuck-x

Kuck-x

Met een halfje verhoogd en wel hierom: ik heb Torn Curtain nu voor de vierde of vijfde keer gezien en ik zat wederom op het puntje van mijn stoel, en niet alleen bij al de gedenkwaardige scènes die hier al eerder genoemd zijn en die me ook nu vooraf weer voor de geest stonden.

Het museum.

De heuvel.

De moord.

Het schoolbord.

De bus.

Het theater.

Lieve help, welke regisseur zou er geen moord voor doen om ooit een zo'n scène in zijn film te hebben.

En dit is dan een mindere Hitchcock..? Te meer chapeau voor zijn betere!

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Kuck-x schreef:

En dit is dan een mindere Hitchcock..?

Tja, heb ook nooit begrepen waarom dit een mindere Hitchcock is.....

Film bevat minstens evenveel klassieke scenes dan om het even welke andere Hitchcock !