• 9.375.149 stemmen

The Postman Always Rings Twice (1946)

Film noir / Drama | 113 minuten

Genre: Film noir / Drama

Alternatieve titel: Niemand Ontkomt Zijn Noodlot

Geregisseerd door: Tay Garnett

Met onder meer: John Garfield, Lana Turner en Cecil Kellaway

Plot The Postman Always Rings Twice

"Their love was a flame that destroyed!"

De rondtrekkende en werkloze Frank Chambers neemt een baan aan bij Nick Smith, die een wegrestaurant annex tankstation leidt. Nick is een naïeve man van middelbare leeftijd, die getrouwd is met de veel jongere en onweerstaanbare blondine Cora. Het duurt niet lang voordat Frank en Cora een liefdesaffaire krijgen en besluiten Nick te doden. Het moet op een ongeluk lijken...

Cora Smith

Photographer (onvermeld)

Photographer (onvermeld)

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

een plot met een paar hele spitse vondsten

en sterke bijrollen (Hume Cronyn !)

maar de hoofdrollen vielen mij danig tegen ...

Een nipte

***' 3,5 op 5 ***'

avatar van Gorro

Gorro

Leuke film-noir met een prachtige Lana Turner als femme fatale. Het verhaal zit vol met suspense en twists, maar uiteindelijk is dat ook een beetje een minpunt. Er blijven maar nieuwe ontwikkelingen komen die de film een andere richting in stuurt dat het soms lijkt alsof de film nooit eindigt. Hierdoor is er ook weinig plaats voor karakterontwikkeling. Gelukkig verveelt de film ook tijdens deze momenten niet. ***½

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Zeer plezierige verrassing. Bijzonder sterke, ironische noir, die hoewel ie sterk aan Double Indemnity doet denken zeker een klein meesterwerkje op zichzelf is. Ik vond dat de vele twists de film juist zo leuk maakten, en Lana Turner is, in tegenstelling tot de veelgehoorde kritiek op haar performance in deze film, een uitstekende femme fatale die zich kan meten met the likes of Barbara Stanwyck, Lauren Bacall en Joan Crawford (om maar eens wat te noemen). 4,5* van mij.

avatar van kit

kit

Naar de roman van James M. Cain. Geweldige suspense, maar dit is bar slecht geacteerd, kijk liever naar "Ossessione" van Visconti, naar hetzelfde verhaal.

avatar van Figo

Figo

De film bouwt heel sterk op en vervalt daarna in vervelende twists. Ben erg onder de indruk van John Garfield. 3,5*.

dutchtuga

Vandaag gehaald voor 1 euro Ben benieuwd..

kort0235

Ik heb hem pas bij Blokker voor 6.99 euro gekocht en ik heb er geen spijt van. Een heerlijke film-noir, hoewel af en toe een beetje ongeloofwaardig. John Garfield acteerde goed, terwijl Lana Turner vrij zwak was. Er gebeurde wel veel in de film en soms was dat verwarrend en vooral het einde vond ik afgeroffeld. Door die minpuntjes haalt hij voor mij maar 3.0* punten. Overigens Dutchtuga, waar heb je deze film voor 1 euro gehaald?

Dogie Hogan

Dit is echt een film om vaker te zien; vootreffelijk gefilmd, neem alleen al die lipstickscene.

Kalloway (I MARRIED A WITCH) en Garfield(BODY & SOUL) ook in topvorm; tevens 1 van Lana Turner's (Groningse ouders) betere films. Ondanks misschien 't wat abrupte einde, moet een 3.5* er toch zeker in zitten.

Voor mij inmiddels een 3.75, afgerond 4* (IMDB 8*)

kort0235 schreef:

Overigens Dutchtuga, waar heb je deze film voor 1 euro gehaald?

Blokker . Ben jij even genaaid..

dutchtuga schreef:

Blokker . Ben jij even genaaid..
Hmmm.. ik heb eerder dit jaar in de aanbieding bij Ro-disc € 8,19 betaald.... ( nu weer € 9,99 )

Heb je mazzel, dat iemand bij "10 voor een tienje" deze DVD gelegd heeft...

Dogie Hogan schreef:

Heb je mazzel, dat iemand bij "10 voor een tienje" deze DVD gelegd heeft...

Ja, dat geloof ik ooit, want bij alle Blokkers in Arnhem en Nijmegen lag hij voor 6.99 euro, en dat vond ik niet duur.

Maar ondertussen wilde mijn vrouw de film ook zien en heb ik weer meegekeken. Ik vond hem de tweede keer beter, dus ik verhoog mijn cijfer naar 3.5*

dutchtuga

Er lagen wel meerder 'goede' DVD's in die bak. Zo heb ik ook Five Easy Pieces, Mask, Thunderheart en Koko Flanel uit die bak gevist. Denk dat ze gewoon van een aantal DVD's af wouden. De stickers waren er netjes op geplakt.

kort0235

Dan heb je geluk gehad en ik dit keer niet !!

dutchtuga

Geweldige film noir die op een meesterlijk en erg sfeervolle manier opbouwt naar een ietwat ingewikkeld slot. John Garfield was werkelijk fenomenaal in zijn rol als radeloze 'slachtoffer' maar de rest van de cast was ook uitmuntend.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Spannende film-noir naar een roman van James M. Cain. Het acteerwerk liet af en toe wat te wensen over (Lana Turner is in principe alleen een knap koppie, veel meer heeft ze mijns inziens niet te bieden, en John Garfield deed me aan Khalid Boularouz denken... Kan aan mij liggen!).

Leuke bijrol welk van Hume Cronyn, de tweede film in twee dagen waarin ik die man zie... Gisteren namelijk Shadow of a Doubt gekeken!)

avatar van Iketes

Iketes

• 1968 berichten

Zojuist gekocht voor 5 euro Zal me benieuwen, m'n eerste Film-Noir.

avatar van Peter J

Peter J

Deze film-noir heb ook ik gekocht voor slechts 5 euro. Daarvoor kreeg ik onverwacht veel filmgenot. Prachtig om te zien is het hoe Lana Turner (in de rol van Cora) als 'femme fatale" iedereen in het ongeluk stort. Verbazingwekkend is het om te zien hoe haarscherp gerestaureerd de zwart/wit beelden zijn. Film-noir-liefhebbers moeten deze film in hun colectie hebben. De film deed me qua inhoud een beetje denken aan "Double Idemnity" met Barbara Stanwyck, maar ik heb deze laatste helaas nog nergens met Nederlandse ondertiteling op een DVD gezien.

Dogie Hogan

Mbt de DVD, quote: The spoiler-ridden trailer is full of some shots not in the picture, including a lovely view of Audrey Totter with different hair and in different setting.

Inderdaad, de blonde Audrey Totter (zie Tension) is in de auto-scene bij 't station een brunette, en in de trailer zit ze verleidelijk als donkerharige in een restaurant. Die scene zit niet in de film... ( printscreen.).

(De R-1 duurt 113 min., de R-2 vanwege 4% PAL speed-up, 106 min., dus deleted scenes...geen vermelding bij IMDB tot nu toe.)

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldige film noir. Sfeervol. Ik weet trouwens naar wie Sean Penn altijd goed heeft gekeken. 4 sterren.

avatar van The One Ring

The One Ring

Zeer aangename film-noir, met voldoende spanning, humor en onmisbare chemie. Het verhaaltje was enerzijds zeer vertrouwd, maar tegelijkertijd zo goed uitgewerkt dat het nergens stoort. Bij dit soort films weet je dat het noodlot uiteindelijk een einde aan de avonturen van de hoofdrolspelers zal maken, maar deze film stelt dat moment steeds maar weer uit, waardoor het gissen blijft hoe de twee geliefden uiteindelijk gepakt gaan worden. Ironisch en voor een film-noir a-typisch is dat een oprechte liefdeskus hier de boel verstoord.

Jammer dat het acteerwerk wat te wensen over laat. Garfield en Turner hebben chemie, maar zijn geen grootse acteurs. Turner ziet er echte wel zeer verleidelijk uit en ik vond dat ze wel zeer overuigende gezichtsuitdrukkingen had. Als ze ging praten was het helaas wat minder overtuigend. Cronyn levert met afstand de beste acteerprestatie af en heeft een leuk personage. En toch is het Turner die de film op de eerste de moeite waard maakt. Maar dus meer door uiterlijk vertoon dan voor echt geweldig acteerwerk, dat niet verder omt dan degelijk.

mister blonde schreef:
Ik weet trouwens naar wie Sean Penn altijd goed heeft gekeken.

Oh? Naar wie dan?

avatar van rick@themovies

rick@themovies

Behoorlijke tegenvaller. De opbouw van het verhaal is ronduit slecht en volstrekt ongeloofwaardig. De plottwists, met name in de rechtbank zijn zelfs lachwekkend te noemen. Het leek in die fase meer op een klucht ('Guilty', 'Not Guilty', 'Guilty'...) dan een Noir.

Waar in een dergelijk geval een Noir nog vaak gered wordt door strakke dialogen is daar ook bij deze film geen enkele sprake van.

Lana Turner is, zeker in het begin van de film, een genot om naar te kijken, maar dat zakt gaandeweg de film rap in. John Garfield heeft vrijwel geen charisma en maakt op geen enkel moment duidelijk waarom Turner voor hem zou vallen. In de ontwikkeling van de relatie tussen Turner en Garfield is sowieso geen enkele logica te vinden.

Al met al een film die wat mij betreft op geen enkel moment zijn reputatie waar maakt.

avatar van mister blonde

mister blonde

The One Ring schreef:

Oh? Naar wie dan?

Naar Lana Turner

avatar van Movsin

Movsin

1946. Meer dan 60 jaar geleden ! Andere zeden en andere gewoontes, andere gedragingen, ook van acteurs, wat een evolutie in de filmindustrie...maar zelfs als ge voor deze film, de knop fel omdraait - wat voor mij toch moet lukken - ,is dit een absolute flop.

Ben het honderd procent eens met rick@themovies, commentaar van 24 mei j.l.

avatar van niethie

niethie

Erg sfeervolle triller met een voor zijn tijd grensverleggend verhaal dat vele nakomers geinspireerd heeft, Garfield speelde wat houterig maar deed het over het algemeen wel aardig maar de verschijning van Turner als femme fatale was erg indrukwekkend. Het is echter alweer een hele tijd geleden dat ik hem zag maar durf het wel op een-

drie en een half te houden.

3,5 sterren dus.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

rick@themovies schreef:

Helemaal met je eens. Die rechtbankscènes zijn echt ontzettend grappig. Ik weet niet wat daar allemaal gebeurt. Turbo-super-snelrecht. En die advocaat is ook te ongeloofwaardig voor woorden.

Hoofdrolspeler Garfield vind ik niet overtuigen, om nog maar te zwijgen over Mr. Smith (gewoon een slecht acteur). Lana Turner doet het leuk. Maar de film weet mij niet te grijpen en de spanning ontbreekt volledig. Daarbij komt de relatie tussen de twee niet geloofwaardig over, het hele verhaal eigenlijk. Te geforceerd. Zojuist ook The Maltese Falcon gezien, van nota bene 5 jaar hiervoor. En dat is een film die de tand des tijds gemakkelijk heeft weten te doorstaan. The Postman Always Rings Twice zeker niet.

avatar van RagnaToad

RagnaToad

rick@themovies schreef:

Moet dat dan? Niets spreekt zo tot de verbeelding als verboden liefde.

Toegegeven, nu zou zo'n film vol psychologische dialogen/monologen zitten, maar er zouden eveneens onsubtiele acteerprestaties inzitten (als het een Hollywoodfilmpje zou zijn), wat de hele mystiek naar mijn mening teniet zou doen.

Ik moet hem nodig eens opnieuw zien.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Uitstekende film noir. Vooral sterk doordat alle wendingen logisch volgen (tenminste, na dat gedoe in de rechtbank) maar wel compleet onvoorspelbaar zijn. Ook mooi om een film te zien waar het niet één of andere clue of ontdekking de daders verraadt, maar dat ze uiteindelijk vooral het slachtoffer worden van hun eigen paranoia.

avatar van Peake

Peake

Ondanks een ongeloofwaardig en gehaast plot blijft deze sfeervolle noir van begin tot eind boeien. Turner en Garfield spelen beide fantastisch.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Leuke Film-Noir die eigenlijk niet zoveel fout doet, maar ook weer niet echt een supergrootte indruk achterliet. Het plot is erg leuk en vooral goed opgebouwd. De film neemt rustig de tijd om zijn verhaal te vertellen. Het slot vond ik dan iets minder jammergenoeg. Verder zit er flink wat humor en spanning in. Chemie was er ook genoeg, alleen is vooral John Garfield geen al te beste acteur. Hier deed hij het nog wel redelijk. De erg mooie Lana Turner deed het een stuk beter als ''femme fatale''. Verder gewoon een leuke en vermakelijke Film-Noir.

3,5*, wel nog even een pluspuntje voor Hume Cronyn, erg leuke rol van hem!

avatar van Film Pegasus

Tja, dit is zeker geen slechte film. De grote troef is vooral het verhaal van James M Cain. Hoe een droom van een onmogelijke liefde uitgroeit tot een tragedie die loopt als een lawine met de ene situatie na de andere waar geen weg meer terug is. Lana Turner speelt een mooie femme-fatale waar blijkbaar niet aan te weerstaan is. Noc htans is er niet veel aandacht gespendeerd aan de uitdieping van de karakters en is het acteerwerk toch wel wat knullig met momenten. Het is dan wel een film van '46, er zijn voorbeelden genoeg van films die tijdlozer ogen. Ik denk wel dat deze film tot inspiratie heeft gediend, maar dat het origineel last heeft van figuurlijke mottenballen.