Genre: Drama / Fantasy
Geregisseerd door: Lucile Hadzihalilovic
Met onder meer: Zoé Auclair, Bérangère Haubruge en Lea Bridarolli
Gesproken taal: Frans
Plot Innocence
"The end of innocence...the beginning of life."
De sleutel gaat in het slot, de doodskist gaat open en daar ligt de naakte, 6-jarige Iris. Springlevend, als een pasgeboren kind temidden van een groep kleine meisjes met vlechten in witte jurkjes. Haar nieuwe wereld bestaat uit een rustiek schoolgebouw in een ommuurd, sprookjesachtig park. Ongehoorzaamheid wordt bestraft en wie probeert te vluchten, moet voor altijd blijven. Iris klampt zich vast aan de 12-jarige Bianca die iedere avond klokslag negen uur naar een geheime ontmoeting moet.
Iris
Selma
Nadja
Rose
wibro
Een van de meest mysterieuze films die ik ooit gezien heb. Ik vond deze film puur poëzie. Deed mij qua sfeer sterk denken aan de film "Picnic at Hanging Rock".
De hoofdrollen in deze film zijn helemaal weggelegd voor de kinderen, maar het is allerminst een kinderfilm. Integendeel zelfs. Een film puur voor volwassenen en zelfs voor hen is deze film nog ontzettend moeilijk.
Verder valt er voor mij weinig over deze film te zeggen. Dit is nu eenmaal een film die je meer dan een keer gezien moet hebben, want net zoals het door mij eerder geciteerde "Picnic at Hanging Rock" is het plot in deze voor mij zeer bijzondere film in raadsels gehuld.
Waardering; voorlopig 3,5*
Roodkapje
Weet er nu al iemand iets meer over de symboliek van deze prent en de connectie met haibane?
maxcomthrilla
Onheilspellende trip in een feeëriek gefilmd decor met een rake climax! 4,5*
JJ_D
Ah maxcomthrilla, sedert wanneer schrijven we recensies van slechts een regeltje? We zijn in ieder geval beter (lees: meer) gewoon van jou...
maxcomthrilla
Af en toe is het ook wel eens fijn om de spreekwoordelijke uitzondering op de regel te hanteren hoor.
Matchostomos
Meermaals omschreven als een filmische trip en een mystieke ervaring in een al even mystieke en al dan niet fictieve wereld, stelt 'Innocence' mateloos teleur. Niet alleen weet deze prent zelden te bezweren in zijn melange van kinderlijke onschuld, maagdelijk wit en seksuele toespelingen, hij haalt nergens het niveau van het superieure 'Picnic at Hanging Rock'. Een zekere steriliteit en een zelden gezien gebrek aan tempo zijn de voornaamste dooddoeners. En dat uiteindelijk ten nadele van de nochthans opvallende visuele kwaliteiten, die op deze manier niet voldoende tot uiting kunnen komen.
dutchtuga
Tempo wil vaak juist ten nadele werken van het visuele. Hier krijg je alle tijd om te genieten van de visuele schoonheid.
Matchostomos
Hier krijg je alle tijd om te genieten van de visuele schoonheid.
In mijn geval was dat helaas niet van toepassing. Het gebrek aan tempo was namelijk weinig bevorderlijk voor de aandacht, en dus kon ik onvoldoende genieten van de visuele pracht.
Joyy
prachtige beelden iig, daar ligt het niet aan
verder tot nu toe, 70 minuten bekeken, allemaal wat saai en onbetekenend, wanneer gaat er wat gebeuren?
maar is het een enge film? nee, is het een fantasiefilm? nee, is het diepgaand? nee, wat is het dan wel?
naja het is wat het is, een dun verhaaltje in een mystiek decor afgebeeld, nu en dan wat vage (eng bedoelde) aanwijzingen die je meteen weer bent vergeten, en ik vraag me af of het nog wat wordt met deze film
vind je dit geweldig raad ik je alle jeunet films aan,daarmee vergeleken is dit een prul
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11917 berichten
Amélie kan in elk geval niet in de schaduw staan van dit prachtige meesterwerkje.
Joyy
ik durf te stellen dat die bewering regelrechte onzin is
amelie is een mooie film, maar zeker niet jeunets beste
magoed, ik heb um afgekeken en tegen het eind had ik iets van, toch wel een aardige film, in de laatste 20 minuten komt alles zon beetje samen
ga ik hem nog een keer kijken, nueh dat niet, 1 keer is mooi geweest, dan liever La Cité des enfants perdus nog een keer in de spelert, daar kan ik nooit genoeg van krijgen
Kraay
Hoe kan je deze film vergelijken met de Jeunet-films? Jeunet-films leggen tegenover Innocence meer nadruk op het verhaal, en hebben een compleet andere stijl. Het punt gemeenschappelijk is misschien dat ze Frans zijn.
triqo
Het had gewoon iets heeel mysterieus en visueel staat dit bij mij hoog aangeschreven! Het trage boeide me niks.
Kraay
Gisteravond voor de tweede keer bekeken, en verhoogd naar de maximale 5 sterren.
Genoten vanaf het moment dat de camera uit het kletterende water opreist (Noé?) en de kijker rondleidt door een van de mooiste filmlocaties ooit, totdat hij weer in de fontein verdwijnd. Zowel het beeld als het verhaal is weer terug bij af, er is enkel een cyclus voorbij. Eigenlijk ben ik nu nog steeds aan het nagenieten, en verklaringen te zoeken voor alle mysteries.
De meeste vragen heb ik inmiddels mijn eigen opvatting voor. Enkele blijven spelen. Deze vraag is al eerder voorbij gekomen: Er vertrokken aan het einde 5 meisjes met de trein, dit kan niet als er op de helft al een meisje met een blauw lintje is meegegaan met de directrice. Dat er in het theater maar 4 van de 5 meisjes vleugeltjes dragen is een mogelijke verklaring, maar dit vond ik al zo mooi passen bij het begin. Toen zei de danslerares immers, dat het doel van het internaat was de rupsjes (kleine meisjes) tot vlinders om te vormen, maar dit niet bij iedereen zou lukken. Ook roepen de doodskist en de trein vragen op, en dan voornamelijk de trein. Waar staat dit symbool voor?
De film is bijzonder stijlvol en zeer rustig geschoten. Het is een verademing om te zien hoe Hadzihalilovic speelt met licht, hiernaast krijgt de kijker rustig de tijd om na te denken en te filosoferen over wat hij ziet, en vooral over wat hij niet ziet. De opbouw in oneindige cyclussen doet mij denken aan mijn tijd op de basisschool, alles komt en gaat. Of toch niet? Enkele verhalen, voorwerpen en personen schijnen als een rode draad door de cyclussen heen te lopen. Dit terwijl de meesten het waarschijnlijk met iets anders zullen associëren.
Ik hoop nog wat van Hadzihalilovic te zien te krijgen, wat het is een van de beste regisseuses. 5* en een stijging van 2 plaatsen in de top 10.
gmx
Mysterie, surrealisme en prachtige cinematografie. Wat zag ik naar deze film uit, dit zou er echt eentje voor mij worden, aangezien deze ingredienten me enorm aanspreken. Helaas toch een tegenvaller.
Het 'dreigende' sfeertje vond ik veel te tam. Hadzihalilovic had haar verhaal veel meer kracht bij kunnen zetten als ze de buitenwereld wat dreigender had neergezet.
Inhoudelijk kan ik me goed vinden in het kommentaar van 'Madecineman', wat mij betreft is de titel van deze film niet goed gekozen het sexueel rijp/actief worden dat gelijk staat aan het verliezen van onschuld ? Of wil Hadzihalilovic met een Freudiaanse denkwijze laten zien dat het verlies van onschuld altijd een afgeleide van sex is ? Hoe dan ook, wat mij betreft vrij zwakjes gekozen en het vele gezoom op benen van kleine meisjes had voor mij ook niet gehoeven
Cinematografisch vond ik het geheel prachtig, maar het surrealistische aspect vond ik ietwat magertjes. Nee, deze haalt het niet bij 'Picnic at Hanging rock' om over Lynch nog maar te zwijgen.
Misschien te hoge verwachtingen gehad, ben in ieder geval toch wat teleurgesteld !
3.5 *
DVD-T
Toch wel een moeilijke film om te beoordelen, heb hem vannacht laat, of vroeg nog even aangezet, om even een beetje van de sfeer te proeven. Ik zou hem vandaag dan wel helemaal gaan kijken. Ik moest deze film wel even een dagje na laten zinderen om tot mijn beoordeling te komen, en hij blijft erg goed hangen, en je gaat er ook echt verder over nadenken. Uiteindelijk ben ik tot een cijfer gekomen waar ik heel tevreden over ben.
Mij is een beetje hetzelfde gebeurd als met danuz, wel al op 5 maart 2006 geschreven, ik werd ook meteen gegrepen door die onheilspellende en mysterieuze brom die er in het begin inzit. Ik zat er gewoon meteen lekker in, en heb hem dan ook in één ruk uitgekeken. En toen was het half 5 's ochtends. Heerlijk om zo'n film midden in de nacht te bekijken. Zoals gezegd kwam ik er doordat gebrom meteen in. Dan begint het pas echt. Een meisje komt in een doodskist aan, en daar begint al meteen een grote mysterie. Dit is niet anders in het verloop van de film. Over alles wat er zich in de film afspeelt wordt mysterieus gedaan. De kijker moet zelf een beetje uitpuzzelen wat er allemaal gaande is binnen in deze prachtige sprookjesachtige omgeving. Symbool staat de onschuld, ook goed in beeld geplaatst door de witte jurkjes die de meisjes aanhebben. De film bestaat uit vele verschillende lagen, en ik denk dat ik het mysterie rondom het hele intenaat zo'n beetje al ontrafeld heb. Al zal een herziening nog moeten uitwijzen of ik niet wat clue's gemist heb, wat ongetwijfeld wel het geval zal zijn. De film deed me af en toe ook wat denken aan The Wicker Man.
Visueel ziet het er allemaal prachtig uit. De groenrijke sprookjesachtige bossen zien er erg mooi uit. Het zwevende camerawerk versterkt dit alleen maar. De ene mooie shot na de andere worden we op getrakteerd. Een mooi voorbeeld hiervan is als de meisjes aan het spelen zijn en de camera er doorheen zweeft , een van de mooiste shots die ik ooit heb gezien. Ook buiten de bossen ziet het er fraai uit. De film kent tevens een hele mooie score, alleen jammer dat deze erg weinig wordt gebruikt. De soundtrack is ook om van te smullen. Het gebrom heb ik al genoemd, maar ook in de bossen is dit heel mooi met de bijgeluiden van kikkers, krekels, vogels, bladeren, de watervallen en dergelijke. Het acteerwerk is ook zeer goed.
Audio/visueel vaak overdonderend, maar ook het verhaal is dus erg goed, en laat meer dan genoeg ruimte over om je gedachten er op los te laten. ook zeker een film die lekker blijft hangen.
Ik had eerst 3.5 sterren in gedachten, maar na een dag door laten zinderen had ik de film daarmee tekort gedaan. Ook 4 sterren rechtvaardigde het niet echt meer, voor eventueel de volle bak wil ik hem eerst nog herzien.
Een prachtig en erg boeiend sprookje.
Legan
Bedenkelijk. Innocence trapt af met een aardig begin, maar de volgende 30 min zijn toch wel vrij zwak. De soundtrack is prima, maar nergens zijn er mooie scènes of een 'mysterieuze' sfeer te bekennen en zijn de personages nogal zoutloos.
Maar tijdens de speelscène in het bos komt eigenlijk de ommekeer. De film slaagt erin je mee te nemen door meerdere mooie scènes, de muziek, geluid en de geheimzinnige sfeer. Alleen de balletopvoeringen zijjn iets aan de lange kant.
Wat betreft het einde, in feite wordt er niets verklaard, en ik zou dan ook niet weten waarom dat wel zou moeten zijn. En toch is het jammer dat de echte mysterie op dat moment toch wel grotendeels verdwenen is. Uiteindelijk is het niets meer dan een aardige film dat niets doet met de aanwezige potentie.
Erwinner
Na twintig minuten zo slaapverwekkend, daardoor ook tien minuten moeten missen. Wandelende, huppelende meisjes die net zo weinig weten als wij, maar wij hebben al levenservaring en wij weten al hoe verrot de buitenwereld is. Kan kan je wel gaan gissen wat zich daarbuiten allemaal afspeelt, ik zou zeggen, sla de krant maar open of kijk naar een film die concreter is. Een schilderij heeft meer expressie...
Puzzelstukjes aangeven die je zelf mag gaan invullen zonder resultaat boeit me niks.
1,5* voor de sfeer die helaas ging vervelen.
Edit: Toch een 2.0*
wendyvortex
Ik snap helemaal waar de regisseuse heen wil met deze film.
Maar het camerawerk is te weinig mysterieus/mystiek om een andere schemer-realiteit te suggereren.
En daarom duurde het even iets te lang voor ik wat met deze film kon.
Zeker geen oninteressante poging, maar nu hangt het een beetje tussen geslaagde mystiek en mislukt TV-drama in.
Gish
Bijzondere film die tot het einde aan toe de aandacht weet te trekken en prikkelt. Het tamelijk bizarre en intrigerende begin maakt direct nieuwsgierig. Het einde roept vragen op maar antwoorden zullen er niet komen. Onderga de film maar gewoon. Mooie fotografie en tempo. Kinderen acteren prima. Aanrader.
s0062423
Hoewel het plot mij helemaal niet zo aansprak en ik de regisseuse absoluut niet kende, stond deze film wel al een tijdje op m'n "nog te zien"-lijstje. Dit kwam doordat Benoît Debie hier achter de camera stond en deze beste man had mij al een paar aangenaam verrast.
Vanaf de eerste seconden, trakteerde hij ons hier dan ook op een paar heel mooie beelden. Verder door in de film, wordt het steeds een beetje minder. Zo nu en dan passeren er nog eens knap geschoten beelden, maar het wordt allemaal zo saai in beeld gebracht dat het me eigenlijk niet meer zoveel kon schelen. Best jammer, maar ik zat blijkbaar met verkeerde verwachtingen te kijken. Ik verwachtte immers camerawerk dat in de lijn van zijn samenwerkingen met Du Welz of Noé geplaatst kon worden. Dan kan Innocence nog het best als een koude douche omschreven worden.
Ook het verhaaltje en/of de vertelmethode liet me volstrekt koud. Termen als poëtisch, sprookje etc. passeren hier nogal vaak de revue. Ik zie hier echter niet meer in dan een pretentieus artyfarty filmpje, inclusief seksuele - en soms nogal perverse - toespelingen. Symboliek overstijgt daarbij ook zelden het niveau van een tienjarige.
Waar Innocence wel met met vlag en wimpel in geslaagd is, is het overbrengen van een unheimische sfeer. Continu leek het of er ergens een dreiging van uitkwam. Terwijl we eigenlijk enkel kleine meisjes, witte rokjes, haarlintjes en balletlessen te zien krijgen, maar telkens werden deze beelden voorzien van een brommende, onheilspellende geluidsband. Knap, maar niet voor twee uur.
Tjonge jonge wat een lange zit was dit zeg. Het begon allemaal nog wel aardig met de meisjes en al de verschillende gekleurde lintjes in hun haar, maar dat werd al snel langdradig. Op het moment dat het bos wordt ingelopen dacht ik dat de film echt zou gaan beginnen, maar helaas gebeurt er ook dan vrij weinig. Probleem is dan ook dat het verhaal op een gegeven moment mij niet meer boeide. Daarnaast heeft de film mij ook vrij weinig meer te bieden. Visueel wordt zo nu en dan wel wat geprobeerd, maar echt heel mooi wordt het nergens. Verder miste ik de mysterieuze sfeer, die het wel probeert uit te stralen, maar op mij op de een of andere manier ook taal niet overkwam. Nee dan zie ik veel liever een Picnic at Hanging Rock, war deze film ook wel eens mee wordt vergeleken en die wel uitstekend dat mysterieuze uitstraalt. Ik was dan ook blij toen de film afgelopen was, maar dat moge wel duidelijk zijn.
niethie
Lang geleden dat ik zo'n bizarre film zag, zeg! Had me van te voren totaal niet ingelezen en wist dan ook niet wat ik moest gaan verwachten verder, wel fascineerde de poster me enorm. Het deed me kwa mystiek erg denken aan Picnic at Hanging Rock (die ik ook nog niet zolang geleden heb gezien) Ook hier wordt namenlijk al in het eerste kwartier duidelijk dat we niet met zomaar een film te maken hebben. De openingstitels duurde al vrij lang (+ 5 minuten) en de hele aanloop naar het in het plotje vermelde openingshot was heel boeiend te noemen. Een echt verhaal heeft de film eigenlijk niet, het is meer een aaneenschakelijk van lostaande scenes die niet zoveel met elkaar van doen hebben, behalve de grote hoeveelheid aan symboliek erin. Normaal zou dit enorm saai zijn, maar dat was hier dus niet het geval. Dit mede door het constante onheilspellende sfeertje (deed me soms wat denken aan dat in Argento's Suspiria) en de prachtige plaatjes, want op visueel gebied ziet het er werkelijk fantastisch uit!
Vooral de eindscene behoort tot een van de mooiste stukken die ik de laatste tijd in een film voorbij zag komen. Dit alles brengt het bijzondere geheel al op een dikke voldoende. Toch had ik enorme moeite met het feit dat er eigenlijk helemaal niets verklaart werd. Dit was ook al het grote probleem (voor een hogere beoordeling) bij PAHR. Opzich kan ik met de gedachte leven dat het open blijft staan voor interpretaties van de kijker, het hoeft er immers niet altijd meters dik bovenop te liggen. Maar aan de andere kant is het gewoon enorm frustrerend dat ik geen passende verklaring kon vinden voor al dat mooist dat ik zojuist gezien heb. Nouja, dit lijkt me een film die standaard beter wordt bij herziening, dus zal ik dit van de week nog eventjes doen. Tot die tijd houd ik het bij die eerder genoemde voldoende.
Noodless
Een film waarbij ik tot het einde me constant heb afgevraagd : Wat gaat er nu komen? Wat gaat er gebeuren ? Wat is de bedoeling ? Krijgen we antwoorden ?
...helaas na de film zat ik met zoveel vragen die onbeantwoord bleven.
Nu , niet alles moet je als kijker weten...maar toch wel dat je het verhaal nog enigszins kunt duiden. Het verhaal verloopt dan ook nog tergend traag. Nu , deze artistieke film heeft wel prachtige beelden. Een dikke pluim voor de cinematogafie ! Maar het verhaal heeft zoveel onverklaarbare dingen ( bv. het dansen , de constante dreiging van iets, de benen van de meisjes die voortdurend in beeld komen , ...) die de film voor mij niet interessant genoeg weet te houden. 4/10
jtsterkenburg
Ik zat de hele film te wachten op iets wat he allemaal opeens betekenis zou geven, maar helaas ging het uiteindelijk gewoon nergens over. Een duidelijk verklaring is dat door het verlies van de (seksuele) onschuld ze niet meer in het park mogen verblijven, maar om daar nou een hele film op te basseren vind ik een beetje magertjes. Andere dingen die ik veel interessanter had gevonden om te weten was hoe komen die meisjes daar terecht (sowieso heel ongeloofwaardig dat er geeneen gesprekje in de hele film zit waar de meisjes het over hun verleden hebben), wat is er met Alice gebeurd na de ontsnapping en wie zit er nou eigenlijk allemaal achter en met welk doel. Dan kun je wel zeggen dat dat aan de verbeelding wordt overgelaten, maar dan krijg je wat mij betreft toch een enorm zouteloze film.
Black Math
Als deze film inderdaad een sterke link met Haibane Renmei heeft, moet ik deze zeker gaan kijken. Een van mijn lievelingsseries is dat.
Black Math
Inmiddels gezien, en inderdaad, de film doet erg aan Haibane Renmei denken, waarbij het pleit uiteindelijk wat mij betreft in het voordeel van de laatste valt, omdat er in die serie meer existentiële vragen gesteld worden, iets wat ik altijd wel interessant vind.
Ik had bij deze film niet echt veel met de personages, terwijl ol bij de serie er meer in werd gezogen, maar daar wil ik deze film niet op afrekenen, in een film heb je minder tijd om je verbonden te gaan voelen met de personages. Al met al was de film een mooie trip. 4*
Nomak
Wat een verschrikkelijk saaie, trage en langdradige film is dit. Als ik wist dat de openingsscène meteen de toon zet voor de rest van de film, dan had ik meteen de dvd terug naar de videotheek gebracht om hem in te wisselen voor iets anders. Er gebeurt totaal niets in de film wat me ook maar enigszins kon boeien. Symboliek? Mysterie? Het deed me totaal niets. Deze film kon geen enkele emotie bij me oproepen.
Kleine vervelende meisjes met gekleurde lintjes in de haren die ook nog eens regelmatig naakt rondlopen. Dit mag niet, dat mag niet, dan word je gestraft, Ballet,.......
Waarom heb ik hier in godsnaam mijn tijd aan verspild? Dit was echt gruwelijk slecht, ik ga er dan ook geen woorden meer aan vuilmaken, want dit was misschien wel de allerslechtste film die ik ooit heb gezien!
wibro
Deze film vandaag weer eens herzien en i.t.t. Nomak heb ik wel kunnen genieten van deze film. Deze film heb ik net zoals de vorige keer ervaren als puur poëzie met een geweldige symboliek. De rups die een vlinder wordt en de meisjes die als vlinders op het laatst een dansje op de bühne uitvoeren zeggen alles waar het in deze film om gaat. Meer hoeft er niet verklaard te worden. Het verleden van de meisjes en waarom de meisjes in een doodskist in het internaat beland zijn doen voor mij totaal niet ter zake. Met realisme heeft deze film nu eenmaal niets te maken. Om van deze film te kunnen genieten moet je open kunnen staan voor het mysterieuze. Ik had daar nu ook bij herziening geen enkele moeite mee. Eventuele vragen die deze film bij mij oproept vul ik zelf in. Dat hoeft de regisseur voor mij niet te doen. Ik heb deze film in ieder geval ervaren als een schitterende film die gezien de nog al helaas negatieve reacties niet voor iedereen weggelegd is.
Waardering; verhoogd naar 4,5*
doncorleone
Ik vond het prachtige film, voornamelijk vanwege de sfeer.
Weet iemand waar ik de dvd zou kunnen kopen?
Ik kan 'm , net als "Los amantes del circulo polar" trouwens, echt nergens vinden..

Netflix-hit 'Finding Her Edge' zeker van een tweede seizoen

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

Nés en 68
Drama, 2008