• 9.373.905 stemmen

Geregisseerd door: Alan Parker

Met onder meer: Emily Watson, Robert Carlyle en Joe Breen

Releasedatum: 17 februari 2000

Plot Angela's Ashes

Uitgerekend wanneer heel wat Ieren afreizen naar Amerika in de hoop daar werk en geluk te vinden, verlaat de familie McCourt New York om terug te keren naar hun geboortestadje Limerick. Maar echt welkom zijn ze niet. De jonge Frank wordt door zijn nieuwe klasgenootjes gepest en uitgescholden voor 'Yank'. Vader McCourt is een dromer. Hij vindt geen baan en ontvlucht de verantwoordelijkheid voor zijn gezin in de lokale pub. Frank's moeder kan onmogelijk alleen instaan voor de opvoeding van de kinderen en op hulp van de familie hoeft ze niet te rekenen. Met een flinke dosis vechtlust en humor houdt Frank echter stand. Hij heeft namelijk een droom: schrijver worden en terugkeren naar Amerika.

Angela McCourt

Grandma Sheehan

Uncle Pa Keating

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Ellende, honger, miserie, vuilnis, misbruik, ziekte, dood, geldtekort, wateroverlast, jongens wat een ellende !!!!

Een beetje teveel ellende, als je 't mij vraagt.

Carlyle speelt wel sterk als waardeloze vader.

***' 3,5 op 5 ***'

EmDee

Prachtige film die goed de ellende van de bevolking weergeeft. Kan alleen de titel niet verklaren.

Het is idd een deprimerende film, maar blijft toch heel echt. Ook zit er een apart soort humor in de film.

Ik heb trouwens nooit geweten dat een maansverduistering zo snel ging.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ash

1 : something that symbolizes grief, repentance, or humiliation.

EmDee

Bedankt FK, hier heb ik tenminste wat aan.

Dit lijkt me trouwens ook wel een film voor jou. (Alan Parker)

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja EmDee, lijkt mij ook wel wat. Ik heb gelukkig een aantal films van Alan Parker gemist. The Commitments staat op nummer 1

avatar van troy31

troy31

gisteren op tv gezien. wat een ellende idd. maar wel heel mooi hoor. goed gespeeld, door alledrie de jongens, (vooral de jongste versie heeft een mooi koppie.) en door de andere acteurs, toch niet de minsten. ik geef 3,5 ster.

avatar van gimli f

gimli f

Tamelijk heavy shite.

2,5 Uur diepe Ierse tragiek. Met sfeervolle settings en mooie decors, en goed acteerspel.

Wel kan ik me moeilijk voorstellen dat het boek van McCourt ook zo humorloos is...

Een zware en donkere film, dus. Soms had ik echter het idee dat deze lange film wat al te veel een beetje doelloos rondzwerfde in een diepe bak vol ellende, maar goed.

Uiteindelijk toch een 3,5 (die echter dicht bij een 3 zit).

Want wat is er nu mooier dan een flinke teug Ierse tragiek, van de "negers-van-Europa", zoals iemand het in The Commitments (eigenlijk Doyle zelf, maar goed) eens treffend verwoordde? Wel waren andere Ierse films als bovengenoemde en The Butcher Boy iets leuker, met name vanwege de ook al typische Ierse humor.

gimli f schreef:

In het boek zit idd iets meer (subtiele) humor maar die zit toch ook wel een beetje in de film. Wat ik me nog wel van het boek kan herinneren dat hij na aankomst bij de dames van plezier pas echt het vrije leven verwelkomt.

avatar van tess

tess

Wat een ellende, zeg! Niet te geloven! Heel zielige film, vond ik. Kwam die vader nou gewoon nooit meer terug, toen hij voor de tweede keer weg ging?

avatar van Drijntje

Drijntje

Tonyvdb schreef:

Een beetje teveel ellende, als je 't mij vraagt.

Carlyle speelt wel sterk als waardeloze vader.

***' 3,5 op 5 ***'

Te veel ellende?? Je kan de geschiedenis moeilijk veranderen natuurlijk. Ik vond juist dat al die ellende de prachtige sfeer van de film tekende.

avatar van gotti

Ben niet zo positief. Inderdaad een goed geschetst beeld van de honger en ellende in Ierland, maar dit had ook in de helft van de tijd verteld kunnen worden. Na ongeveer de helft van de speelduur kreeg ik het "nou-heb-ik-het-wel-gezien-gevoel". Op zich niet slecht gedaan van Parker; kon gewoon sneller verteld worden. 2,5*

avatar van movie-freak

movie-freak

Hele mooie film, heb het boek ook gelezen, erg goed vertaald naar het witte doek!

avatar van E V

E V

Een mooi, ontroerend, iets wat langdradig drama. Met heel goed acteerwerk van Emily Watson en de andere spelers.

Wel veel regen btw.

avatar van Redlop

Redlop

Visueel erg mooi maar niet erg aangrijpend op den duur. Angela blijft een beetje flets, helaas, want ik ben wel een fan van Emily Watson. De 'kerk' wordt redelijk belachelijk gemaakt. Terecht ook wel, zeker in dit geval. 3 *

avatar van BobdH

BobdH

Redlop schreef:

De 'kerk' wordt redelijk belachelijk gemaakt.

De kerk zoals sommigen (de familie) ermee omgaan in ieder geval, waarbij ook betere priesters naar voren komen. Uiteindelijk is hij toch erg positief over het geloof zelf

avatar van XxXDEPPFANXxX

XxXDEPPFANXxX

Deze film is voor mij ook een beetje TEveel ellende.

**1/2

avatar van Tun-89

Tun-89

Aan deze film heb ik alleen maar een hele erge hoofdpijn overgehouden.

Wat een ellende...

0,5

avatar van Nitra

Nitra

ahahahha... hebben jullie een knuffel nodig tun-89 en XXX...XXX ?

dit zegt me wat ik neem alvast fles whisky mee naar huis...

kijken of ik eindelijk kan huilen

maar waarom geef je hem een 0.5 hij kan ellendig zijn maar toch ook wel goed ?

avatar van Tun-89

Tun-89

Nitra schreef:

ahahahha... hebben jullie een knuffel nodig tun-89 en XXX...XXX ?

dit zegt me wat ik neem alvast fles whisky mee naar huis...

kijken of ik eindelijk kan huilen

maar waarom geef je hem een 0.5 hij kan ellendig zijn maar toch ook wel goed ?

ik geef deze film een 0.5 omdat ik het geen goede en absoluut geen vermakelijke film vind. Waarom zou ik anders een 0.5 geven?

Ik vind m niet goed is mijn mening, je hebt de film volgens mij zelf nog niet gezien..

avatar van De GeuS

De GeuS

Erg mooie film. Goed geacteerd, lekker grauw gefilmd en bij vlagen erg charmant en grappig. De film is naar mijn mening wel een half uur te lang. Toch nog een dikke 3,5*

avatar van Brammaretto

Brammaretto

Erg mooie en ontroerende film. 4*

avatar van Waku

Waku

Voor een prikkie gekocht in een "witte boekenmarkt"

Niets van verwacht bij voorbaat maar wat een verpletterende indruk laat deze film achter!!!

"Angela's Ashes"is meeslepend, ontroerend en op sommige momenten zelfs een klein beetje grappig. Maar wat overheerst is een verhaal over een moeilijk,mistroostig en hard leven van een gezin waar werkelijk alles tegenzit.

Dood, armoe en kansarm. Een vader zie niet voorzichzelf laat staan voor de kinderen kan zorgen en een jongetje (Frankie) die uit het trieste bestaan wil ontsnappen.

De kracht van"Angela's Ashes" zit in de manier van filmen .

De deprimerende en troosteloze omgeving is subliem en macaber sfeervol in beeld gebracht.

Prima acteerwerk en een bijpassende soundtrack doen de rest.

Absolute aanrader.

avatar van dafoefan

dafoefan

Niet te geloven dat dit echt gebeurd is, en dat Frank na alles nu nog steeds leeft!

Wat een vreselijk bestaan heeft hij in zijn jonge jaren geleden.

Een vader die elke cent die die heeft aan drank uitgeeft, en een moeder die het ene kind na het andere produceert, en het merendeel ook nog eens sterft.

Je zou er toch depressief van worden.

Het acteerwerk was top, behalve de middelste Frank (Ciaran Owens) had een wat vreemd gezicht

avatar van Ambru

Ambru

deze film heefd echt wel alles:

- fijn scenario

- sterke acteurs (amaai die kindjes)

-humor

-....

stam+t

Heeft dus...

nightbreed

Ik ging er eens goed voor zitten...blijkt dat ik deze film niet zo lang geleden al op Belgie heb gezien.

Wel een mooie film maar toch wat te geforceerd depri vond ik, vooral door het filter wat ze hebben gebruikt waardoor alle kleuren en al het licht dof en donker/grijs wordt.

Cijfer: 3

avatar van xenne

xenne

had niet al te veel verwachtingen bij deze film, maar ben aangenaam verrast. ondanks de lange speelduur heeft deze film me van begin tot einde kunnen boeien. een aangrijpend verhaal, met soms ook grappige momentjes en een heel goeie cast .... 3¾

avatar van JonnieBrasco

JonnieBrasco

Typisch dat men hier deze film te heavy of deprimerend vindt, klaarblijkelijk vanwege de slechte omstandigheden. Frappant dat deprimerendheid daar 1 op 1 aan gekoppeld wordt. Maar Frank is toch sterk, doet niet zielig, en gaat niét net als zijn vader ondanks alle tegenslagen bij de pakken neerzitten? Door de positieve wilskracht van Frank heb ik deze film geen seconde deprimerend gevonden. Ik kan goed in zijn rol meeleven, me verplaatsen in zijn dapperheid. Hij heeft weinig ruimte voor zelfbeklag, waarom zou hij dat moeten hebben? Het zou pas deprimerend worden als hij niet zo positief ingesteld zou zijn, zelf een zieke geest zou hebben en het er bij zou laten zitten.

Een gemiddelde film over onze maatschappij hier en nu, waarin wel genoeg geld, luxe, comfort en gezondheid is, maar de hoofdpersoon in al zijn rijkdom vaak veel doellozer en dwazer is, kan toch net zo goed deprimerend zijn? Erg jammer dus als mensen deze film deprimerend vinden, vanwege de fysieke en materiële omstandigheden, en vergeten te genieten van de geestelijke rijkdom van Frank, waar het in het leven - arm of rijk - toch om draait.

JonnieBrasco schreef:

Raar dat 'men' het woord men meteen gaat gebruiken als er 1 iemand (ik in dit geval) is iets heeft gezegd wat iemand niet aanstaat.

Ik doelde vooral op het filter dat werd gebruikt dat is naar mijn mening te geforceerd, met een camera zonder filter was de film beter geweest omdat het verhaal dat foefje niet nodig had.

Ik ben dol op films die neerslachtig van aard zijn, hij zij door een karakter of het zij door het verhaal in het algemeen.

Ik vind dramafilms gewoon het meest interessant van alle filmgenres dus ik ben geen leek of 'dramahater' wat dat betreft.

Ik zal het wat duidelijker formuleren, de film was goed maar het filter dat werd gebruikt had voor mij niet gehoeven omdat dat te geforceerd neerslachtig overkwam...vind ik tenminste.

avatar van Baggerman

Baggerman

Mijn God, de film met de hoogste luchtvochtigheid allertijden!!! Overal water en mist. De klamheid walmt je tegemoed, ik deed tijdens deze film meteen de verwarming een standje hoger.

Toch een mooie film, 3.5*.

XxXDEPPFANXxX schreef:

Deze film is voor mij ook een beetje TEveel ellende.

**1/2

Het lijkt me ook dat het feit dat de film je een ellendig gevoel geeft geen reden mag zijn om een lage beoordeling te geven. Volgens mij is dat toch juist de bedoeling van de film?

Maar ja, na een comedy geven jullie misschien ook een laag cijfer 'omdat je je zó vrolijk voelde na afloop!'......