menu

Brick (2005)

mijn stem
3,13 (851)
851 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Mystery
110 minuten

geregisseerd door Rian Johnson
met Joseph Gordon-Levitt, Lukas Haas en Nora Zehetner

Einzelgänger Brendan Frye duikt in de onderwereld van de high school in zijn woonplaats, om de verdwijning van zijn ex-vriendin te onderzoeken. Hij wordt bijgestaan door een van zijn goede vrienden, maar hij neemt zelf alle risico's. Het spoor leidt hem naar een afgelegen plek.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=4Zfw8__A7ps

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Tonke
4,5
Dezelfde aanmerkingen had ik ook (al in mindere mate) de eerste keer dat ik 'm zag. Toen ik hem laatst opzette en wist wat ik ongeveer moest verwachten (qua style over substance, het verhaaltje stelt inderdaad weinig voor), kon ik de audiovisuele sfeer en het hilarische jargon (dat ik beide echt goed vind, niet alleen aardig) veel meer waarderen. Dus probeer het misschien op een ander moment nog eens..

avatar van McSavah
4,0
Heerlijk.

Tof idee om jaren '40, '50 (of iets in die richting) dialoog in deze setting te plaatsen, en dat dan nog een tandje op te schroeven tot een totaal onrealistisch taalgebruik. Wordt volgens mij ook geen enkele keer 'fuck' gezegd, normaal niet aan te ontkomen.

Soundtrack bij vlagen zwaar indrukwekkend, met name het hoofdthema zeg maar. Zat echter ook een stukje vrolijke muziek in om aan te geven dat de situatie lollig moest zijn, en dat is zelfs in soaps al gênant, laat dus staan in een film als deze. Visueel wordt de sfeer er constant goed ingepompt, met enkele uitschieters, zoals die laatste scène in het hoofdkwartier van The Pin, qua geluid ook erg sterk (met die lui die boven de kelder te horen zijn). Film kent een lekker vlot tempo, waarin ook meerdere rustmomentjes zijn ingebouwd. Daarnaast zit er geweldige humor in, lekker droog vaak, en is de hele film sowieso al niet vrij serieus te nemen. Ook die overdreven effecten bij vuistslagen, alsof je naar Crank ofzo zit te kijken. Aardig wat overacting ook dat bijdraagt aan het aparte rivella sfeertje. Op de een of andere manier deed het enigszins Japans aan. Verhaaltje vond ik verder van ondergeschikt belang, scènes waren op zichzelf al vermakelijk en boeiend genoeg. Snapte daarom niet geheel de uiteindelijke ontknoping, maar dat maakte me om diezelfde reden weinig uit.

Aangename verrassing!

avatar van K. V.
3,0
Me ook eens aan deze gewaagd en 'k ben toch niet helemaal overtuigd. De film kwam nogal vaag over en de cast leek me te jong om overtuigend over te komen. "The Pin" is een soort baas, maar hij lijkt me haast net uit de luiers
Tja, 'k had er toch iets meer van verwacht. Niet slecht, maar een beetje vaag.

avatar van wendyvortex
4,0
In de herziening!
Pure film noir met Brendan als Mike Hammer...alleen speelt het hier niet in de jaren vijftig, maar in en rond om High school.
Driedubbelovergehaald plot met een aantal gedenkwaardige bad guys.

2,5
Vooral aan het begin van de film is niet echt duidelijk wie wie is. Gaandeweg komt het wat beter uit de verf. Al met al redelijk onderhoudend.

avatar van BBarbie
1,0
Rommelige film noir over scholieren, die in plaats van naar school te gaan, volwassen gangsters spelen. De hoofdpersoon wordt regelmatig serieus in elkaar geslagen. Schijnbaar zonder veel erg want hij krabbelt telkens gewoon weer op en gaat onverdroten verder met zijn speurwerk. Maar het absolute dieptepunt zijn de stompzinnige dialogen. Lachwekkend, ware het niet dat die dialogen blijkbaar serieus bedoeld zijn. Kortom, ik vind het een aanfluiting en achteraf gezien gewoon zonde van mijn tijd.

avatar van mjk87
2,5
Is dit nu een film noir, of een parodie? Het heeft alles weg van het eerste, maar voelde in elk geval aan als het tweede.

De sfeer, de eenzame hoofdpersoon, de femme fatale (met ook nog eens de naam Laura), de jazz, de prachtige soundtrack, de desolate locaties in L.A., de uitgekiende kadreringen, de belichting en de schaduwen, de telefooncellen en het warrige verhaal: in alles is dit een noir. En dat kan ik bijzonder waarderen. Daarnaast zitten er enkele sterke scènes in.

Maar toch, het speelt in dit geval op een school, en hoewel je de maatschappijkritiek wel kan zien, voelt dit toch behoorlijk onecht aan. Een parodie. Een grap. Daarnaast is Gordon-Levitt niet zo goed dat hij de hele film kan dragen en mis ik echt een bepaald tempo in de film: dat het aanvoelt als coherent geheel. Het is vooral een verzameling van losse scènes, waarvan sommige sterk zijn, maar evenzoveel gewoon saai zijn door de vele dialoog daarin maar verder volstrekt statische cameravoering. Als je al dialoog invoert (daar ben ik fan van) zorg dat er verder iets te doen is in beeld, of zorg voor een betere dynamische fotografie.

Jammer dus, want de aandacht valt zo al te vaak weg terwijl de ideeën goed zijn en het talent aanwezig. Alleen de finesse nog. 2,5*

avatar van Spetie
4,0
” Your muscle seemed plenty cool putting his fist in my head. I want him out.”

Geweldige verrassing en een erg leuke kijkervaring. Brick is zo’n film, die ik wel van naam kende, maar die me totaal niet aanspraak. Meestal is mijn voorgevoel hierover ook wel juist, maar gelukkig zat ik er hier flink naast en bleek Brick juist erg plezierig.

Joseph Gordon-Levitt was al langzaam opgeschoven naar een favoriet van de laatste jaren, maar hier speelt hij helemaal geweldig. Hoewel ik even de tijd nodig had om aan zijn personage en het verhaal te wennen, werd hij steeds fijner om naar te kijken. Hij zet ook een gaaf personage neer. Qua uiterlijk misschien ietwat een sulletje, die lekker eigenwijs en slim is, maar ook niet bepaald bang is om tegen sommige vechtersbazen terug te slaan. Tevens zijn zijn opmerkingen vaak scherp en lekker sarcastisch. Daarnaast heeft Brick een bijzonder origineel scenario. Het is een film noir, die zich in een geheel andere setting afspeelt dan de klassieke noirs.

Hierdoor ontstaat een soort van eigen wereld in een high school setting, waarbij Gordon-Levitt op slimme wijze probeert uit te vinden wat er met zijn ex-vriendin is gebeurd. Niet alleen het acteerwerk is goed, maar ook het sfeertje is erg fijn. Het heeft iets aparts en mysterieus, maar is daarnaast soms ook nog best spannend. Daarnaast zijn de dialogen van een hoog niveau, net zoals ze dat altijd in goede film noirs zijn, dus ook op dat gebied scoort Brick hoge ogen. Ook visueel ziet het er mooi en verzorgd uit. Soms wat sober, maar dat past precies bij het aparte sfeertje van Brick.

Al met al een behoorlijk uniek werkje dat heden en verleden op een mooie en zeer originele manier met elkaar weet te verbinden.

4,0* dik

avatar van Daan258
1,0
Totaal niet mijn soort film.
Vond het echt een vreselijk saaie, langdradige film.
Verhaal kon me totaal niet boeien, acteerwerk was ook behoorlijk bagger, Joseph Gordon-Levitt doet het nog wel oke, maar de rest was echt verschrikkelijk.
Nee, gewoon niks voor mij.

1,0*

avatar van goongumpa
3,5
Een film noir op een hedendaagse high school - het leek me niet zo'n aantrekkelijk idee. Het klinkt ook als een gimmick. Maar, net zoals ik erin kan meegaan als Keanu Reeves en River Phoenix als gay hustlers Shakespeare spelen (in My Own Private Idaho), had ik hier ook geen moeite met een middelbare school die overloopt van de hard boiled speurnezen, schurken en femme fatales, en waar misdaad, zwendel en moord de orde van de dag zijn.
Vanaf minuut 1 had de film me in zijn greep door zijn ijzersterke cameravoering, montage, geluidsband en aankleding.
Bij het kijken van deze film, genoot ik van exact dezelfde zaken als ik doe in de oude noirs: het tempo, de ontmoetingen met uiteenlopende kleurrijke personages, de misère van het hoofdpersonage, de snelle humor. Erg knap.

0,5
Deze film kan mij totaal niet boeien. Het heeft totaal geen ambiance, gevoelloos. Er heerst geen gevoel van spanning, mistiek, angst or what so ever. Vreemde dialogen, bij tijd en wijlen zonder enige samen hang. Matige cinematografie. Ook de geloofwaardigheid is niet overtuigend; middelbare school kinderen die in een setting zijn neer gezet als professionele maffia gangsters. Ik begrijp de hoge waardering van de kijkers niet helemaal.

avatar van sinterklaas
4,5
Wat een vette film, van de regisseur van de ook zo'n vette Looper, wederom ook met Gordon Levitt.

Brick is weer zo'n film die je elke 10 minuten weer weet te verrassen of te misleiden en de keuze om hiervan een indie-film te maken ipv een uit de kluit gewassen Hollywoodfilm, en te kiezen voor desolate Gus van Sant achtige shots van LA, ipv het hectische stadsleven, en een realistische kijk te geven op een doelgroep studenten ipv dat het weer om gillende, joelende, slikkende, zuipende tieners gaat, is altijd beter en meer kijkbaarder en hiermee is Brick op eerste gezicht al meer dan interessant. Levitt speelt hierin, na Mysterious Skin, weer als een broekie (die je alweer totaal niet kan vergelijken met zijn opmerkelijke rollen in de Nolan-films), een erg sterke rol als student en buitenbeentje Brendan, die, ondanks hij er sullerig en dom uit mag zien, het kaas niet van zijn brood laat eten en zo glad is als een aal. Het feit dat hij eenzaam is (althans, zo wordt hij wel omschreven) lijkt hem ook weinig te kunnen schelen, en aan zijn slimme vriend Brian heeft ie ook meer dan genoeg. Alles veranderd echter wanneer zijn ex Emily hem belt en blijkt dat ze in de problemen zit, en de volgende dag dood word gevonden in een goot. Brendan besluit het ook hier niet neer te leggen en met zijn studiebol en intelligentie neemt hij de beslissing de onderzoek zelf in handen te nemen, met behulp van Brian en uiteindelijk.... enkele onderwereldfiguren, nadat we echter achter komen dat Emily nog een verborgen leven had. Wat een zenuwslopende zoektocht word voor Brendan, of heeft Brendan, (en ook de andere figuranten) ook zelf iets te verbergen?

Brick weet hierbij gewoon continu de kijker op de proef te stellen en elk kwartier zit jij te praktiseren van wat nou de uitkomst zou kunnen wezen en weet de film ook flink te rommelen met de voorspelbaarheidsgraad. Dat dit een benauwende onderhuidse thriller is die steeds rauwer wordt is zeker gegarandeerd en het einde is een fikse klap in het gezicht.

Gewoonweg een uitschieter van een thriller, dat ook geheel onafhankelijk lijkt te willen blijven en lekker doorprutteld naar een fatale ontknoping. Ik zeg: Kijken!

4,5*

avatar van Insignificance
3,0
Niet verbazingwekkend dat dit een debuut is. Het heeft in alles iets van een jonge, gretige hond die vol overgave zijn publiek wel even zal laten zien (!) waar hij zoal tot toe in staat is en waar hij zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. Dat laatste heeft iets te maken met klassieke hardboiled noirs, een stempel die er heel dik op zit. Johnson verhuist het naar een high school.

En hij leukt het op met redelijk veel visueel geklooi middels aparte camerahoekjes en driftige editing. Ik ben niet zo kapot van de muziekkeuze, vooral in het begin iets dat af en toe op de zenuwen werkt, maar naarmate de film vordert, gaat dat beter en net als veel van de film is het vindingrijk. De cadans van de voetstappen bijvoorbeeld. Als trommelslagen. Forse tackle ook.

De hele ontmoeting met The Pin is behoorlijk grappig en de dialogen zijn over de hele linie erg kleurrijk. Op een filmische manier. Het wisselt vrij gemakkelijk tussen een komische en serieuze toon en dat is op zich best knap. In de kern natuurlijk een ordinaire whodunit, maar rijk genoeg verteld om het draaiende te houden, al laat het me net iets te koud om er in op te gaan.

lJSBEER
truemovie schreef:
middelbare school kinderen die in een setting zijn neer gezet als professionele maffia gangsters. Ik begrijp de hoge waardering van de kijkers niet helemaal.


hoewel ik het hier objectief gezien geheel mee eens ben (het is ongeloofwaardig en knullig, zeker gezien het zeer witte milieu waarin zich dit afspeelt) herbergt deze film wel een hoop kenmerken die een goede (neo) noir in zich heeft, in technisch opzicht. Desondanks vond ik hem gewoon leuk om te kijken en zou dat over een jaar zo weer doen. Jammer dat er nog geen blu-ray uitgaven zijn die ondertitels voeren want het blanke 90210-slang-taaltje dat in deze film gebezigd wordt is nogal esoterisch van aard. Een guilty pleasure van mij en stiekem een persoonlijke jaren '90 triptieke mengelmoes van de series "Saved By The Bell", "Beverly Hills 90210" en "Twin Peaks".

avatar van Pim1993
3,5
Hij werd naarmate de minuten verstreken steeds beter en boeiender. Vond het begin veel te traag en het heeft me de nodige moeite gekost om me daar doorheen te slepen. De aanhouder wint, het tweede deel van de film heeft het absoluut goed gemaakt. Helaas heeft de te lange introductie me wel iets van de score doen moeten aftrekken, maar die is overigens nog steeds ruim voldoende.

3,5*

avatar van eRCee
3,5
Ik ben niet zo'n fan van de film-noir, maar des te meer van het spelen met genreconventies. En dat gebeurt in Brick gedurende de volle speelduur. De personages zijn heerlijk stereotiep, met een geweldige rol van Gordon-Levitt, maar vooral de karakters van 'The pin' en Laura geven er inderdaad een Twin-Peaks achtige smaak aan (die scene in dat rode busje, heh). Genieten ook van de over-the-top dialogen en het ingewikkelde plot, waar onze protagonist in de meest onverwachte omstandigheden toch altijd de touwtjes stevig in handen blijkt te hebben. Brick is een stijlvolle hommage aan de noir, en door de ironische dubbellaag eigenlijk veel beter te pruimen dan de meeste films uit dat genre.

avatar van De wind
3,0
13 in een dozijn, voor mij althans. Aardige film, maar weet uiteindelijk niet te verrassen. Voorspelbaarheid is denk ik het juiste woord.

avatar van DVD-T
4,0
Erg goede film. Het verhaal is geweldig in elkaar gezet. Het laat je raden naar de uitkomst helemaal tot het einde. Er wordt een geweldige sfeer neergezet. De dialogen zijn briljant maar het zijn de acteurs die ze laten werken. Gordon-Levitt is perfect gecast alsmede de rest van de cast. De muziek is prachtig en de sound design zuigt je helemaal de film in. Erg leuk.

avatar van leatherhead
0,5
Ik hou niet van whodunnits, laat ik dat voorop stellen. Steevast oersaaie verhaaltjes die met weinig schwung verteld worden. Ik hou echter al helemaal niet van whodunnits die ook nog eens zo nodeloos gecompliceerd gemaakt moeten worden. Na driekwartier hield mijn aandachtsboog het voor gezien, en deed ik vaak niet eens meer de moeite om dit incoherente zooitje nog te volgen. Ik was op ten duur vooral bezig met het mijmeren over waarom ik hier in hemelsnaam 110 kostbare minuten mee aan het verkwanselen was.

De onmetelijk suffe personages (ook Levitt), de ronduit saaie cinematografie (sfeer? waar?), de kolderieke knokpartijtjes, en de futiele dialogen maakte deze drol er niet verteerbaarder op. Waarom hier en masse de loftrompet over wordt gestoken kan ik nauwelijks bevatten. 0,5*.

avatar van eRCee
3,5
Je hebt volgens mij de knipoog niet gezien.

avatar van leatherhead
0,5
Nah, af en toe overviel me wel het gevoel naar een soort halfbakken parodie te kijken. Maar dat maakte het er voor mij niet bepaald beter op, want écht over-the-top werd het ook nergens.

avatar van eRCee
3,5
Ik zie het niet zozeer als een parodie maar als een uitvergroting van de noir. Wat mij betreft met veel liefde en vooral plezier gemaakt, en door dat laatste (het moderne jasje) kan Brick ook heel goed op eigen benen staan.

avatar van prutnek
2,0
gus van sant wannabee

avatar van Oliveri
1,5
Voor mij iets te veel mystery, je blijft met veel vragen zitten. Uitgekeken, maar met de nodige moeite.

avatar van missl
2,5
Rommelige en vreemde filmover scholieren die te veel en nodeloos praten. Moeilijk gemaakte film terwijl het wel mee valt. Sfeer in de film is wel goed.

avatar van IH88
3,5
“Do you trust me now?”
“Less than when I didn't trust you before.”


Originele coming of age/misdaadfilm van Rian Johnson. Door de dialogen lijkt het soms of je naar een toneelstuk van Shakespeare aan het kijken bent, en het geeft de film iets authentieks. Ook het verhaal wordt op originele wijze gebracht. Brick is een misdaadmysterie en een coming of age film ineen, en tot aan de laatste scene met Gordon-Levitt en Nora Zehetner op het football veld weet je niet hoe het nou allemaal precies in elkaar steekt. Johnson zorgt er wel voor dat het allemaal goed te volgen is, en net wanneer je denkt dat je hebt uitgedokterd hoe het verhaal in elkaar steekt komt Johnson weer met een nieuw puzzelstukje.

avatar van Corcicus
1,5
geplaatst:
Doodsaai tienerdrama, gewoon niet om aan te zien. Muziek is OK, maar veel te aanwezig en die nerd/soyboy in de hoofdrol, kon ons echt niet overtuigen.

avatar van De wind
3,0
geplaatst:
Al eerder gezien, maar van die kijkervaring is niks blijven hangen. Vandaag opnieuw bekeken. De sfeer in de film is uitmuntend, ken weinig films die deze specifieke sfeer naar boven weten te halen van de laatste jaren. Altijd al fan geweest van Levitt (met name jongere jaren) en ook deze keer stelt hij niet teleur. De film is totaal niet mainstream en de keuzes die de personages maken zijn redelijk ongewoon, dikke plus! Echter weet de film maar moeilijk mijn aandacht vast te houden, slechts met vlagen. Wellicht dat een 3e kijkbeurt voor een hoger cijfer zorgt. Vooralsnog een voldoende.

avatar van De wind
3,0
geplaatst:
De wind schreef:
13 in een dozijn, voor mij althans. Aardige film, maar weet uiteindelijk niet te verrassen. Voorspelbaarheid is denk ik het juiste woord.
ah, oké!

Gast
geplaatst: vandaag om 01:18 uur

geplaatst: vandaag om 01:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.