• 9.379.560 stemmen

Catch Me If You Can (2002)

Biografie / Misdaad | 141 minuten

Genre: Biografie / Misdaad

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Tom Hanks en Christopher Walken

IMDb beoordeling: 8,1 (1.217.642)

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 6 februari 2003

Plot Catch Me If You Can

"The true story of a real fake."

Hij doet zich voor als arts, hoogleraar, advocaat en piloot, en niemand twijfelt ooit aan zijn kunnen. Maar intussen licht Frank, amper twintig jaar oud, iedereen op en verdwijnt hij keer op keer zonder een spoor achter te laten. Tot de politie een internationale klopjacht opent. Gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Frank Abagnale, een valsemunter en meesteroplichter die voor zijn 21ste al voor miljoenen dollars aan valse cheques uitschreef en het geld vervolgens weer even gemakkelijk uitgaf.

Frank Abagnale Jr.

Special Agent Witkins

Earl Amdursky

avatar van [m]arieke

[m]arieke

Geweldige film, geweldige cast en het is wel grappig om te zien hoe hanks en dicaprio in een kat en muis spel verwikkeld zijn en de lange speelduur maakt het alleen maar beter

JohnWilliams

Inderdaad, ik stoorde me ook zeker niet aan de lange speelduur van de film.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Erg onderhoudende film.
Hier heb ik van genoten.
Dicaprio zet weer een uitstekende prestatie neer! En hem dan zien spelen samen met de grote Christopher Walken, dan kan voor mij de pret niet meer op.
Hun moment samen in het restaurant wanneer Walken een wagen cadeau krijgt van z'n zoon was erg goed, voornamelijk wanneer Walken nogmaals vertelt over de ontmoeting met z'n vrouw. Wat een acteur is die Walken toch!!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Erg leuke film voor tussendoor! DiCaprio is sowieso een van de betere acteurs van zijn generatie en om hem dan samen met een grootheid als Tom Hanks te zien is natuurlijk genieten! Leuke wendingen in dit verhaal dat ondanks zijn lange speelduur nooit verveelt.

JohnWilliams

Inderdaad een lange speelduur waar ik me niet aan erger. De enigste film die ook een lange speelduur heeft en niet gaat vervelen is: The Titanic maar deze is ook superieur! Een goeie Spielberg film met inderdaad een goeie Cast en ook weer (hier komt mijn zin weer aan HarmJanStegenga): de prachtige muziek van: John Williams!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

JohnWilliams schreef:

Geweldig! Natuurlijk ben ik het met je eens

JohnWilliams

Daarom ben ik ook zo geintereseerd in de aankomende Indiana Jones, niet alleen voor de film maar ook van de muziek van opnieuw: John Williams!!!

avatar van decsss

decsss

eindelijk gezien, begin DiCaprio steeds meer te waarderen als acteur. Na zijn rol in The Departed en zijn prachtige rol in Blood Diamond. nu alleen gangs of new york nog zien. 4*

JohnWilliams

En natuurlijk in: Titanic! Maar deze rol was hem ook op het lijf geschreven net als Hanks die beide goeie prestaties hebben geleverd naar mijn mening.

avatar van GrayFox

GrayFox

decsss schreef:

Dicaprio film die ik je ook zeker kan aanraden: the aviator en what's eating gilbert grape (hierin speelt die een autistisch jongetje).

avatar van azi

azi

Geweldige geniale film

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een alleszins verrassende film, maar soms wat traag: 3.50

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik moet bekennen dat ik er vantevoren toch wel stiekem iets meer van had verwacht, en dus viel het me eigenlijk gewoon heel erg tegen wat ik te zien kreeg. Maar vat dit vooral niet te negatief op, want het is ook weer niet zo dat de film slecht is, integendeel zelfs, maar mijn persoonlijke gevoel vertelt me dat er misschien wel wat meer uit te halen viel. Voornaamste punt van kritiek is de snelheid van de film. Sommige scenes zijn te langdradig, waardoor het tempo naar mijn mening te laag komt te liggen. Dit staat echter niet direct in verband met de lange speelduur, want daar heb ik doorgaans erg weinig problemen mee.

Laat ik maar beginnen met het verhaal, zoals altijd. Naar mijn idee is het verhaal bijna geniaal te noemen. Het is bijzonder knap gevonden dat men van dit waargebeurde feit een film heeft weten te maken, die ook nog eens uitermate aantrekkelijk is. Dat men nooit eerder op het idee gekomen is om dit verhaal te verfilmen, want het is uitermate geschikt voor op het witte doek. En wie anders dan Steven Spielberg weet er dan ook daadwerkelijk wat mee te doen. Het verhaal steekt erg goed in elkaar, en worden alle scenes erg overzichtelijk naast elkaar gezet doormiddel van flashbacks. Flashbacks, daar valt het woord dan toch, dat doet het naar mijn idee altijd erg goed in films in het algemeen, en daar heeft Spielberg goed op ingespeeld. Maar dan kom ik op mijn kritiekpunt zoals ik vermelde bij de inleiding, ik had het idee dat de balans in de film te weinig op het "fraude-element" is gefocust. Toch hoofdzakelijk de reden waar de film om draait. De fraude praktijken zijn vrijwel allemaal geniaal, en ik vind dat Spielberg hier gerust wat meer tijd aan had mogen besteden. Ik heb te vaak zinloze, langdradige en soms zelfs saaie dialogen en scenes gezien, waar het volgens mij beter had geweest als de aandacht toch wat meer op de fraudezaken zou zijn gericht.

Het acteren is sterk tot zeer sterk te noemen. Opnieuw een sterke rol van Leonardi DiCaprio. Waar de kritieken voor de man vandaan komen, ik weet het niet, en ik hoef het ook niet te weten, want ik heb tot nu toe louter en alleen stuk voor stuk zeer sterke acteerprestaties gezien van DiCaprio. In deze film zet hij zijn rol ook weer voortreffelijk neer, en word de opbouw in zijn personage van de ietwat ongeinterresseerde student tot meesteroplichter erg goed neergezet. Christopher Walken ken ik vooral van de Bondfilm A View To A Kill, waarin hij werkelijk geniaal was, en misschien wel de beste slechterik uit de hele Bondreeks neerzette. Wat ik maar zeggen wil, ook Walken zet in deze film een erg puike rol neer, al is zijn optreden ietwat beknopt. Tom Hanks is pas in het tweede uur van de film nadrukkelijk aanwezig, en zet ook een erg sterke rol neer. De bijrollen vond ik hier en daar wat minder geslaagd, maar vooruit. De dialogen zijn over het algemeen van een zeer sterk niveau, en bepaalt dat ook wel enigszins de sfeer in deze film. Misschien had het nog een optie geweest om een kleine cameo in de film te schenken aan Frank Abagnale himself, maar dat zat er helaas niet in.

We moeten het maar geloven dat het zo zou zijn gegaan destijds, en zie ik eigenlijk weinig redenen om hier aan te twijfelen. Men komt met het verhaal uiterst geloofwaardig over, en dat is toch vaak het belangrijkste met dit soort films. Misschien was het optreden van de politie erg karig te noemen, en gebeuren er genoeg zaken die uit louter toevalligheden bestaan, maar ik denk dat dat destijds ook best zo gebeurt zou kunnen zijn. Immers, als fraudeur heb je wel een bepaalde mate aan geluk en toevalligheden nodig om te slagen, en dat is Frank Abagnale Junior destijds goed gelukt. Spielberg heeft er zeker wel zijn eigen invloeden ingestopt, maar die vallen eigenlijk nauwelijks op, en dan is er duidelijk toch wel iets goed gegaan. Enkele feiten kloppen niet helemaal, zo zou Frank Abagnale Junior zijn vader na de scheiding nooit meer hebben gezien, en word er in de film met geen woord gerept over eventuele broers en zusters van Junior, die hij weldegelijk heeft. Maar goed, niet alles kun je exact zo kopieeren als de werkelijkheid, dus waar heb ik het eigenlijk over!

Visueel is de film zoals we dat kennen van Steven Spielberg. Veel afwisselende scenes en locaties, veel verschillende camerastandpunten en veelal zeer veel oog voor details, die een film toch vaak net dat extra beetje sfeer meegeven. Dat kun je wel aan Steven Spielberg toevertrouwen, en dat is dan ook overal in terug te zien. De sfeer van eind jaren zestig hangt continue om de film heen, en dat is ook zeker een pluspunt te noemen. Een ander pluspunt is de karakteristieke muziek bij deze film, dat erg goed bij die sfeer van de jaren zestig past. Aan wie anders dan John Williams kun je dit wel toevertrouwen. John Williams is een monument in Hollywoodland, en is het gros van de films met daarin zijn gecomposeerde muziek zeer geslaagd te noemen. Verder is de cinematografie dik in orde, maar nergens echt spectaculair.

Catch Me If You Can heeft mij zeker wel kunnen bekoren, maar heb ik tegelijk een beetje het gevoel dat de aandacht iets meer naar de fraudezaken verplaatst had moeten worden. Dan had ik er in ieder geval een half puntje bij kunnen stoppen, want de strekking van het verhaal vond ik nu toch iets minder, terwijl men met de geniale fraudepraktijken van Abagnale toch goud in handen leek te hebben. Spielberg zal hier wel bewust voor hebben gekozen, maar daar had naar mijn idee wel iets meer uitgehaald kunnen worden. Verder is het acteerwerk erg sterk, het realisme van de film dik in orde, en ook wat betreft de filmtechnische randzaken van deze prent zit het allemaal meer dan "snor". Zoals gezegd zit er net geen vier in het vat, daar verloopt de film te traag voor, en had ik graag de fraudepraktijken wat dieper uitgewerkt zien worden. Het blijft nu bij een zeer ruime 3.50.

avatar van dennis1979

dennis1979

Zeer aantrekkelijke, en niet alledaagse prent. Vanaf deze prent wist ik zeker dat DiCaprio veel meer in huis heeft dan dat ik eigenlijk dacht. Dat heeft hij later met Blood Diamant bevestigd.

avatar van myscoi

myscoi

Het is een film voor mensen met toch een degelijk niveau anders is het te droog!

Laat ik nu gelukkig over een dergelijk niveau beschikken, ik vond het dus een goede film.

Ik zal niet de woorden geniaal in mijn mond nemen hier, want als puntje bij paaltje komt is het een op waarheid gebasseerde film.

Wel kan ik de persoon die het in het echt heeft gedaan geniaal noemen, hoop dat ik hem nog eens mag ontmoeten.

avatar van missl

missl

het geweldige aan deze film is voor mij toch wel dat het waargebeurd is.

avatar van The Oceanic Six

Behoorlijke film met een geinig verhaal en een sterke uitwerking. Maar zo super bijzonder is ie nou ook weer niet. Vermakelijk om eens te kijken, dat wel.

The Oceanic Six schreef:

Vond het juist wel een bijzondere film...

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

fantastische film weer top geacteerd van tom hanks

avatar van Niels Alberts

Niels Alberts

Uitstekende kat&muis film waarbij Tom & Leo elkaar voortdurend de loef af proberen te steken.

avatar van Fikret8

Fikret8

Een geweldige feel-good movie (welke film met Tom Hamks eigenlijk niet ;p). Van begin tot eind interessant en DiCaprio steelt in mijn ogen ook hier weer de show.

avatar van White Trash

White Trash

Leuke luchtige film. Heb dr met plezier naar zitten kijken. Goeie rol van Di caprio, vind hem een goede acteur. Christopher walken en Tom hanks spelen ook erg goed. Vond het verhaal af en toe moeilijk om helemaal te geloven maar goed het zou miss best kunnen, je hebt mensen die erg goed zijn zijn in zulk soort zaken haha..miss waren ze in die tijd nog iets naiver. Vond de jaren 60-70 sfeer ook erg goed.

4 sterren gewoon fun om naar te kijken!

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Inderdaad een hele leuke film. Kon me aandacht erbij houden en dat hij 140 minuten duurde heb ik totaal niet gemerkt. Het is gewoon zeer leuk gedaan.

avatar van Gabbere

Gabbere

Grappig dat dit een waargebeurd verhaal is. Het zou je zowaar uitnodigen iets crimineels uit te halen waar je goed in bent en dan een goede baan krijgen bij de FBI of wat het ook is

Leuke film, goed gespeelt, fijne sfeer.

avatar van hertogje

hertogje

Wat een topfilm. Grappig en fascinerend. Hoe krijg ie het voor elkaar dacht ik telkens weer. Verder vind ik Tom Hanks altijd geweldig acteren en de rol van Leo als jeugdige oplichter paste goed bij hem. Mooi einde overigens. Echt een aanrader!

avatar van cel

cel

mijn persoonlijk hoogtepunt van de film was toen Leonardo diCaprio zich voordeed als Frans leraar

avatar van Desolate

Desolate

Zeer vermakelijke film, die boeit vanaf de 1e minuut.

Fascinerend om te zien hoe hij toch elke keer mweer iedereen in de luren legt, vooral als hij bijna gepakt wordt enj zich plotseling als secret service voordoet en hier nog mee weg komt ook.

Fantastisch verhaal en knap acteerwerk.

avatar van wwelover

wwelover

Erg leuke film. Goed geacteerd door Leonardo. Alleen vind ik het wat ongeloofwaardig dat hij iemand van 16/17 voor moet stellen, ookal doet hij zich in de film weer ouder voor.

Het verhaal is ongeloofelijk en dan ook nog eens waargebeurd. De rol van Tom Hanks is ook erg goed neergezet. Al is mijn favoriet in deze film Christopher Walken.

Al bij al weer een zeer geslaagde creatie van Steven Spielberg

avatar van DaZtorm

DaZtorm

De film is net zoals Frank William Abagnale Jr. Soms niet te volgen maar wel ge-wel-dig.

Dit is mijn droom, hier droom ik dan 's nachts over, alles kunnen worden, veel geld, alles kunnen kopen, veel leuke vrouwen. En me andere droom is dat ik me kan verstoppen en niemand die me kan vinden.

Alleen de film is in het begin en het einde slecht afgewerkt hij springt opeens van de hak op de tak en soms loopt het verhaal niet in 1 x door waardoor hij soms wat moeilijk te volgen is. En dat is ook de enige reden dat het geen 5* is het verhaal had zeg maar ''mooier moeten lopen zonder hoekige punten''.

Ik wist dat zoiets in het echt gebeurd was en ik weet dat dit niet een uniek verhaal is. Ik kan me namelijk ook wel herinneren dat er hackers zijn die microsoft hebben gekraakt en nu werken bij microsoft om deze lekken te dichten. Heel apart maar wanneer je van al je vijanden vrienden maakt heb je geen vijanden meer, ik bedoel waarom moet je verdedigen als je alleen maar in balbezit ben?

De film had zeker een flop kunnen worden omdat het verhaal veel verwachtingen schept met een grote cast en veel media aandacht. Het heeft nooit verveeld en keek deze film in 1 zucht uit, heerlijke film!

Ondanks 1 minpuntje een 4,5*

avatar van lindakroes

lindakroes

Geweldige film....

avatar van smeetsm

smeetsm

ff diep graven, maar kan me de film nog wel heugen. Goede prent, vooral omdat het waar gebeurt is. Mensen oplichten kan dus kinderlijk eenvoudig zijn. Lef, brutaliteit, kalmte,een ongehoorde koelbloedigheid, en nog een paar van die eigenschappen, en er lukt wat niemand voor mogelijk zal houden. Deze film is een goed voorbeeld hiervan.