
Heathers (1989)
Alternatieve titel: Lethal Attraction
Verenigde Staten
Komedie / Misdaad
103 minuten
geregisseerd door Michael Lehmann
met Winona Ryder, Christian Slater en Shannen Doherty
Veronica gaat op school om met drie meisjes, alle drie genaamd Heather, om populair te zijn. Alleen haat ze ze, zelfs zo erg dat ze ze dood wenst, maar natuurlijk wil zij zelf niet de oorzaak zijn van hun dood. Wanneer ze de pas gearriveerde JD ontmoet op school, blijkt hij degene die haar wensen kan helpen vervullen...
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=7EsMeYlzwCU
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,2 / 88432)trailer (YouTube)spoilertopicfilmscore (MusicMeter)Wynona Ryder en Christian Slater(beiden nog erg jong hier) zijn erg leuk, en de film bevat ook een aantal leuke teksten zoals:
Seven schools in seven states and the only thing different is my locker combination.

Winona Ryder, is niet alleen een goede actrice maar is natuurlijk ook erg leuk om naar te kijken.
En de Jack Nicholson manier hoe Christian Slater acteert voegt ook best wel wat waarde aan deze film toe, vond zijn acteer style erg goed passen bij een verhaal als dit.
Het einde is ook leuk gevonden al is het einde best wel weer een standaard kat en muis spelletje

Maar goed, al met al heb ik zeker kunnen genieten van deze film en is het zeker een aanrader voor mensen die van zwarte humor houden.
3,5*
Gewoon goed!

Vreemd filmpje, maar wel lekker (grofgebekt ook). Deed me denken aan Serial Mom, maar die werkte toch sterker als (zwarte) komedie; hier had ik af en toe het gevoel in een Lynch-film verzeild geraakt te zijn - wat op zich weer helemaal niet verkeerd is. Ik had niet verwacht dat dit uiteindelijk nog zo op de moraal gespeeld zou worden, al kon ik er prima mee uit de voeten - best een leuk einde ook (al bleek de studio een zwartgalliger uitvoering niet verkoop/huurbaar achtte en dus tegenhield (wel op dvd uitgetypt terug te vinden - zie ook de imdb-trivia). Grappig dat het boek TCitR al meermalen door mijn hoofd schoot; die bleek wegens clearance troubles vervangen door MD. Kennelijk was zelfmoord een (more than usual) big issue aan het worden, laat in de '80s, en deze film heeft dan ergens ook wel iets van een over-the-top after school special. Dat het een cultfilm is geworden, verbaast me niets, en ik ging me zelfs afvragen of er niet bepaalde jonge, schietgraag gebleken personen in Amerika deze film niet eens of vaker bij de videotheek hebben geleend, al zijn zoals gezegd de moraal en nuanceringen overduidelijk aanwezig.
Slater en Ryder brengen het er dan nog prima van af, maar helemaal spetteren deed het in mijn beleving niet. Tot slot verwijs ik u graag door naar de vele leuke weetjes op imdb, met o.a. bekende namen als Brad Pitt, Heather Graham en Jennifer Connelly (niet) in de hoofdrol. How very...

Filmed in 32 days; dat is er wel wat aan af te zien, maar desondanks knap gedaan, in mijn ogen.
3,5*.
Het misdaadverhaal is eigenlijk maar bijzaak. De fun komt vooral van de krengen van personages die overal een slaatje proberen uit te slaan. Stuk voor stuk wanen ze zich het centrum van het heelal. Alleen voor Winona Ryders personage kun je nog enigszins sympathie opbrengen, verder bulkt Heathers van de wandelende 80s-clichés
Met een flinke dosis zwarte humor wordt het addergebroed voor lul gezet. Niet dat alle grappen even scherp zijn - het blijft een high school film - maar Heathers voelt toch een pak volwassener aan dan heel wat tijdgenoten.
Dat geldt ook voor de stilering: vrij subtiel in vergelijking met gelijkaardige films uit die tijd. Wel 80s, maar niet in-your-face-80s. Verwacht geen audiovisueel pareltje, maar Lehmann had duidelijk oog voor sfeer.
Speciaal. 3.5*
Een tijdje terug heb ik het boek Revival van Stephen King gelezen, de hoofdpersoon uit dat boek heeft het ergens over films uit de jaren '80 en zegt dat hij Heathers de allerslechtste film vind die hij ooit heeft gezien en uiteraard ben ik zo eigenwijs om de film dan alsnog te bekijken.
Veronica is het vervelende gedrag van haar 'vriendin' Heather meer dan zat. Samen met haar nieuwe vriendje besluiten ze een grapje met haar uit te halen, alleen gaat het niet helemaal zoals gedacht... Grappig hoe deze film totaal anders was als je door zijn reputatie, poster of plot-omschrijving zou verwachten.
Winona Ryder, die enkele jaren later ook erg sterk was in Coppola's Dracula, speelt een best leuke hoofdpersoon. En Christian Slater heeft duidelijk best wat energie in zijn rol gestoken hier, aan het einde deed hij me een beetje aan mezelf denken als ik met een vriend over films loop te discussiëren. Met het verdere acteerwerk was ook niets mis, al moet wel gezegd worden dat eigenlijk niemand natuurgetrouw acteert (het is dan toch echt een Komedie-film).
En ik maar denken dat belachelijk provocerende komediefilms iets van de laatste tijd waren, in de jaren '80 konden ze er blijkbaar ook wat van (al is dit de eerste keer dat ik het zie). Heathers is totaal anders als John Hughes-films omdat de film nogal donkere humor heeft. Grappen over zelfmoorden en dan dat taalgebruik. Ik vond de film nergens echt bijzonder grappig - maar dat heb ik eigenlijk altijd bij komedies - maar de absurditeit was toch wel enigszins vermakelijk. Creepy feitje: sommige acteurs uit de film zijn nogal jong overleden.
De film is in grote lijnen erg onvoorspelbaar en het einde was best leuk gedaan. De film mist een gave 80s soundtrack (Big Fun is niet echt wat je noemt gaaf, en de film schijnt de muziek ook een beetje in de zeik te nemen) en dat is toch wel jammer, ook had ik ergens verwacht dat het een horror-komedie was en dat was het zeker niet. Ook word ik om de een of andere reden altijd een beetje gedeprimeerd van films over tieners, roept altijd weer de vraag op: Ben ik nou heel abnormaal of klopt het beeld dat films van tieners schetsen gewoon helemaal niet.
Vind het moeilijk om de film te beoordelen maar wil hem uiteindelijk dan toch maar een voldoende geven. Geinige film om een keer gezien te hebben en toch wel best vermakelijk. Wel kan ik je aanbevelen om hem met Nederlandse ondertitels te kijken, die tieners praten namelijk nogal 'hip' en ik kon het maar moeilijk volgen.
Spilfiguur is JD, een psychotische manipulator die meer fungeert als het vleesgeworden onderbewustzijn van Veronica. Hij wordt wel als een fysiek persoon voorgesteld, maar je ziet hem weinig interageren met andere studenten, waardoor ik hem zag als het "stemmetje in het hoofd" dat de studenten aanzet tot geweld. Geen enkel personage wekt echt sympathie op en al zeker Veronica niet (goede rol van Winona Ryder!) die eigenlijk slaafs de Heathers volgt om er toch maar bij te horen maar dan helemaal vreselijk wordt uit frustratie.
Heel onconventioneel, soms werkt dat, soms niet, hier wel.

Heathers heeft heerlijke dialogen waar ik nog steeds na al die jaren serieus om kan lachen: "I love my gay son!"
Erg leuke satire die ik waarschijnlijk over tien jaar nog steeds met plezier kan opzetten.
Had ik maar een Winona Ryder vroeger op school..
Dikke 3,5 met groei potential.
De hippe dialogen deden me wat aan Tarantino denken,ook al was er nog sprake van deze man,
Maar snap de casting wel van Slater in True Romance . Het absurde deed me wat een lynch denken,zeker de ouders van Slater en Ryder.
De humor is volledig mijn ding,dus weinig minpunten hier,acteren is bij iedereen ook gewoon goed te noemen
Een 3,5
Leuk filmpje. Als Heathers vandaag gemaakt zou worden zou die binnen een week gecancelled worden. De humor die hier wordt gebruikt mag helaas niet meer. Heathers komt dus een beetje uit de tijd dat regisseurs nog diens creatieve vrijheid mochten gebruiken.
En dat pakt zo dus extra leuk uit want de film kent enkele gedurfde stukjes. Vooral dat gedoe rondom het onderwerp "zelfmoord" zoekt hier en daar de grenzen op, maar ik kan er wel om lachen. Uiteindelijk is het ook wel duidelijk dat de film het niet aanmoedigt, maar is ook niet bang om humor te tonen rondom het onderwerp.
Verder ook nog een aantal andere leuke grapjes. Niet alles is altijd even doeltreffend, maar vaak is het wel erg geestig. Niet hilarisch, maar gewoon leuk en fris. De frisse toon die door de film heen hangt doet het hem ook, want zo tikken de 103 minuten lekker makkelijk weg.
Het middenstuk sleept wel een klein beetje en uiteindelijk begint de film zijn vaart wat te verliezen. Het geweld is verder ook wat braaf, al is dit niet echt een centraal punt waar de film voor gaat. Uiteindelijk wordt de film ook moralistisch en daar gaat het wat saaier worden, maar wel nodig natuurlijk anders zou het een grote controverse ondergaan.
Laatste half uur is wel weer erg leuk. Ryder vond ik verder niet heel sterk. Ze blijft haar charme ten alle tijden behouden maar de dialogen en emoties komen er niet helemaal lekker uit. Slater was wel weer erg goed en steelt de show. Andere rollen zijn ook wel redelijk, zoals Doherty en Walker.
Visueel ook fris. Soms een beetje slappe montage, maar prima settings en een leuk sfeertje. Het blijft echter de humor die het hem doet. Lekker brutaal hier en daar, al is het nergens bizar grensoverschrijdend. Het zoekt de grenzen misschien wel op, maar uiteindelijk is het gewoon fout op zijn eigen manier. Ik mag het wel, goed vermaak met leuke personages.