Genre: Avontuur / Thriller
Met onder meer: Gene Hackman, Ernest Borgnine en Red Buttons
Gesproken taal: Engels en Slowaaks
Plot The Poseidon Adventure
"Hell, upside down."
De Poseidon is een luxueus schip met reusachtige afmetingen, dat haar laatste reis maakt van New York naar een Grieks scheepskerkhof. De eigenaren willen zoveel mogelijk geld besparen en zetten de kapitein onder druk om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aan te komen, iets wat de motoren van het oude schip niet meer aankunnen. Tijdens de viering van het nieuwe jaar gebeurt het onvermijdelijke. Een enorme vloedgolf laat het schip kapseizen en er vallen talloze doden en gewonden. Tien overlevenden beginnen daarop aan een slopende ontsnappingstocht uit het snel zinkende schip.
Reverend Scott
Manny Rosen
Captain Harrison
Susan Shelby
Poeha
The Poseidon Adventure was een grootschalige rampenfilm van de jaren '80, net zoals we nu 'The Day After Tomorrow' hebben.
Deze film vliegt er zoals de meeste in dit genre direct in en dat is ten koste van de personages. Het eerste kwartier krijg je een korte introductie van de personages die je doorheen het verhaal zal volgen. Het probleem is dat deze introductie te kort is om enige sympathie voor de personages te onwtikkelen.
De decors charmeerde me wel, maar lieten geen grote indruk op me na. De dag van vandaag zijn we meer gewoon, dus kan je toch vaststellen dat deze film toch wat verouderd is.
Er staat toch echt 1972!
Poeha
In verhouding (34 jaar oud) absoluut de beste rampenfilm allertijden!
Vind hem nog steeds geweldig.
echt fantastiese rampenfilm met erg veel spanning
je kijkt de mensen eigenlijk veilig naar buiten en als een film dat doet is de film echt goed.
welverdiende 5 sterren.
Obiwan
:Y
echt fantastiese rampenfilm met erg veel spanning
welverdiende 5 sterren.
Knarf Kenobi
Prima film inderdaad. Maar ik vind de nieuwe versie eigenlijk wel beter. Deze versie is vrij traag (nu kom ik daar nog wel overheen, ik ken tragere films), maar het mist vooral spanning. Misschien is deze film qua karakterontwikkelingen beter verantwoord dan de nieuwe versie, maar qua amusementswaarde vind ik de nieuwe beter. 3*
JoeCabot
Tja, dit is natuurlijk niet Titanic. Maar deze keek, vooral naar het einde toe, toch lekker weg. Gelukkig gebruikte men niet te veel special effects, wat het in 2006 nog altijd mogelijk maakt om zonder in een lachbui te vallen te kijken. Toch moeten we zeggen dat deze heel erg verouderd is. En van de goede acteerprestaties moet deze het nu ook weer niet hebben. Maar naar het einde toe begin je toch wel met de personages mee te leven en is er iets meer - geslaagd - spektakel. Daarom 3*
Dogie Hogan
jefke_1312
Goede film, nieuw voor zijn tijd!
De special effects zijn wel duidelijk te zijn (zoals het kapseizen, je ziet hard dat het een model was)
Maar ik ging er toch in op toen het schip begon te kapseizen.
italian
heerlijk om weer eens een goede oude rampenfilm te zien
de nadruk ligt natuurlijk op 'oude' want aan die nieuwe rampenfilms heb je niets aan!
Dante's Peak, Volcano, Armaggeddon, Deep Inpact...dat zijn allemaal rampenfilms die het niet verdienen om die naam te hebben want het enige dat zij bieden is een 'save the world'-verhaal een een hoop vals sentiment.
The Poseidon Adventure dateert gelukkig uit de bloeiperiode van dit genre en daarom valt er gelukkig niet zoveel over te klagen.
Gene Hackman, Ernest Borgine en Leslie Nielsen zijn de enige echte sterren in deze grootschalige productie. Raar, want meestal bieden zo'n films een fantastisch grote cast.Maar dat mag de pret niet bederven ! De ramp gebeurt vroeg dus krijgen we inderdaad niet zoveel tijd om kennis te maken met de verschillende karakters.Gelukkig wordt er doorgaans de film daar wat meer tijd aan besteed. De Ramp ziet er zelf erg spectaculair uit (met al die mensen die naar beneden vallen
sorry voor het sadisme
maar dat is nu eenmaal geweldig in zo'n films)
en de gekapseisde boot is een erg leuk decor. zo zie je maar dat digitale special effects niet altijd de beste optie zijn om iets geloofwaardig over te laten komen.
De ruzies in de groep, en vooral die tussen Borgine en Hackman,zijn goed en de personages die sympathie willen opwekken bij het publiek slagen daar zeker in (behalve dat betweterig kind!) en omgekeerd ook.
spijtig dat het niet erg spannend gefilmd is maar er zijn verder geen andere minpunten. lekker jaren 70 sfeer
een 3,5 voor de stichter van dit genre.
edit: zeker Stinissen ! Shelley Winters moest ik zeker niet vergeten !
Ik vond de echte sterren Gene Hackman, Ernest Borgnine en Shelley Winters die bijna in haar eentje voor de nodige dramatiek zorgde in deze perfecte film.
David_D
In verhouding (34 jaar oud) absoluut de beste rampenfilm allertijden!
Vind hem nog steeds geweldig.
Helemaal mee eens.
5 sterren.
matthijs_013
Ik had ergens in de zomer de 2 disc special edition DVD gekocht en eindelijk vandaag maar eens gekeken. Ik houd van rampenfilms, dus ik wist dat ik niet teleurgesteld zou worden. Maar dat het zo'n goede film bleek te zijn, had ik zeker niet verwacht!
Het was echt een spannende film met, uit die tijd, een topcast die acteerde alsof het ze echt overkwam. Ik had al de remake uit dit jaar gekeken, maar toch keek ik er verbaasd naar alsof het de eerste keer was dat ik een (gelijknamig) verhaal zoals dit zag. Veel, veel beter deel, deze originele topversie.
*4,5 (binnenkort dan ook maar The Towering Inferno kijken)
Woopi Yannick
Ik vond het een zeer goede film, zeker voor in die tijd!
Het droevigste vond ik toch toen de oude dame stierf na dat ze zo onder water moesten zwemmen.
Was wel zeer spannend en toch nog beetje voorspelbaar, dus geef ik het 3.5 *
Woopi Yannick
Ik wist niet zeker waar ik dit moest zetten, dus hier maar
Ik wil al zo lang die film zien, weet er iemand of die ooit op tv gaat komen? en waar dan. Ik heb het over de originele, dus van '72
Bedankt.
Shinobi
Op zich wel een aardige rampen film om te zien, let trouwens op Leslie Nielsen die een rolletje heeft als de kapitein van het schip.
Verder zaten er wel wat leuke dingen tussen, maar voor mij kwam het toch iets te gedateerd over.
Ik geef 'm 3, 0 sterren.
nightbreed
Je weet al in het begin (na de ramp) ongeveer wie er zullen overleven en wie niet.
Verder zijn de karakters erg standaard en 2-dimentionaal, niet echt geloofwaardige karakters dus.
Toch is dit een mooi spektakel en wordt de spanning mooi opgebouwd.
Ik heb de nieuwe versie nog niet gezien dus ik kan de 2 versies niet gaan vergelijken.
Cijfer: 3,5
thunderball
Deze maar weer eens gekeken vanavond. Was misschien wel sinds de jaren '80 geleden dat ik hem gezien had.
Een aantal dingen viel mij nu op:
*de film kan mij nu meer boeien dan destijds (hoewel ik wist hoe hij zou aflopen)
*het is vooral Hackman die de film voor mij maakt, zonder hem heb je geen spanning of echt verhaal (wat feitelijk sowieso praktisch ontbreekt: schip slaat om en groepje passagiers probeert uitweg te vinden, meer is het niet)
*terwijl ik zat te kijken zag ik plotseling voor het eerst een soort van overeenkomst met het bijbelse verhaal van Moses die het volk naar het beloofde land leidt.
Net als in dat verhaal is het geestelijke Hackman die groep mensen naar een uitweg/het beloofde land probeert te leiden. Onderweg de nodige tegenslagen en hij steekt op een gegeven moment in woede uit tegen God, met als gevolg dat hij welliswaar de mensen naar de eindbestemming weet te leiden, maar er zelf niet zal/mag binnen/uit geraken!
In tegen stelling tot de meesten vond ik de film wel spannend en leefde wel zeker mee met de hoofdfiguren.
De film wist mij een aantal keren zelfs te raken.
4 sterren!
Echt een topfilm van formaat! Kwa effecten is de remake uiteraard een stuk beter, maar kwa verhaal en sfeer vond ik deze mooier. Deze film zag ik al eens al kind en het maakte indruk op me. Een grote, allesverwoestende golf en dan een groot drama in de omgeslagen boot. Sowieso heb ik al genoeg interesse in scheepsrampen van groot formaat. Zie ook bv de Titanicramp. Verder werd er ook sterk geacteerd. Men caste de goede personen voor de goede rol.
dims
De enige echte goede versie. Met de geweldige Shelly Winters (die overigens ooit in de vroegere jaren een kamer deelde met Marilyn Monroe). toppie.
Metalfist
The Poseidon Adventure
Interessante rampenfilm die andere boot-rampenfilms à la Titanic zeker overtreft. Ik vreesde voor gedateerde special effects maar deze zijn eigenlijk echt wel goed, vooral in het begin van de film dat de boot kapseist.
Maar de film word vooral gedragen door de acteerprestaties van o.a. Hackman, Nielsen (waar ik hard van verschoot nu ik hem in een deftige rol zie), Shelly Winters, Borgine, ... alleen van dat klein joch krijg ik het zwaar op mijn zenuwen.
A.L.I.E.N
Ik heb hem ooit eens op mijn 10 jaar gezien. Ik heb op mijn nagels gebeten van de spanning! Verschrikkelijk goede acteerprestaties van de 10 hoofdrol spelers, en ondragelijke spanning! 5,0!!!
Lexcoaster
Vermakelijke klassieker. Special FX zijn, hoewel ene beetje gedateerd, nog overtuigend. 3*

Beyond the Poseidon Adventure
1979