• 9.374.535 stemmen

The Poseidon Adventure (1972)

Avontuur / Thriller | 117 minuten

Genre: Avontuur / Thriller

Geregisseerd door: Ronald Neame

Met onder meer: Gene Hackman, Ernest Borgnine en Red Buttons

Gesproken taal: Engels en Slowaaks

Plot The Poseidon Adventure

"Hell, upside down."

De Poseidon is een luxueus schip met reusachtige afmetingen, dat haar laatste reis maakt van New York naar een Grieks scheepskerkhof. De eigenaren willen zoveel mogelijk geld besparen en zetten de kapitein onder druk om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming aan te komen, iets wat de motoren van het oude schip niet meer aankunnen. Tijdens de viering van het nieuwe jaar gebeurt het onvermijdelijke. Een enorme vloedgolf laat het schip kapseizen en er vallen talloze doden en gewonden. Tien overlevenden beginnen daarop aan een slopende ontsnappingstocht uit het snel zinkende schip.

avatar van neo

neo

kijk deze film in plaats van titanic.deze is veel beter en korter.

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

niet beter, wel een origineel gegeven en -goddank - zonder obligatoire Hollywood tussendoor-romance.

Een typische jaren '70 rampenfilm.

Wel één van de betere in dit subgenre.

***' 3,5 op 5 ***'

avatar van Sparkle

Sparkle

Ik vind dit nog steeds één van de betere schipbreuk-films, om niet te zeggen de beste.

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Wie kan de kerstboom scnene vergeten. En P.S.Martin toen ze nog leuk was.

avatar van bramnoor

bramnoor

De rampenfilm aller tijden.

Misschien wat verjaard nu maar toch een aanrader

avatar van stinissen

Ik vond hem ook Top.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Zwaar overschat dit allemaal, alwetend dat deze film maar liefst 8 oscarnominaties in de wacht sleepte ( alhoewel ik die ondertussen allang niet meer serieus neem, maar dat terzijde.) Het begint allemaal erg aardig. De verschillende karakters worden allemaal netjes geïntroduceerd, maar vervallen al snel in een stelletje nietszeggende personages. Dit alles had niet eens zo'n groot probleem hoeven zijn, ware het niet dat Hackman me ook nog eens erg, erg teleurstelt. Het feit dat de ramp al na zo'n 20 minuten plaatsvindt, en daarna in feite zo'n anderhalf uur wordt besteed om de uitweg te vinden vind ik te makkelijk om een film mee te vullen. 1.5 ster

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Ik vond 'm ook licht tegenvallen (hoewel niet zo erg als mr.frielink). In veel opzichten is het een fijne ouderwetse rampenfilm in de stijl van Towering Inferno, echter bevat deze film wat meer storende elementen (vooral dat vreselijk irritante jochie, waarvan ik steeds hoopte dat hij een gruwelijke dood zou sterven).

En ligt het verder aan mij, of schreeuwt Hackman echt in al zijn films?

avatar van Fredo Corleone

Fredo Corleone

Licht aan jou.

Hoewel ik heb hem geen 8 oscar Nominaties waard vind, vind hem toch heel goed. 3 1/2 sterren.

Ook grappig dat Leslie Nielsen er in speelt.

avatar van MoTh

MoTh

Eén van de beste rampenfilms ooit met een legendarische Shelly Winters.

All power to her!

avatar van sateck

sateck

nog nooit gezien,,, maar me vader heeft ooit tegen me gezegd dat hij deze echt geweldig vindt !!!

Is deze op DvD te koop..?

avatar van Quentin

Quentin

Jup oa. regio 2, de engelse uitgave, nederland nog niet uit.

• 2070 stemmen

Goede rampenfilm waar overdreven sentiment gelukkig ver te zoeken is. Gene Hackman doet het prima als leider van de kleine groep mensen die het maximale uit zichzelf haalt om te overleven. Ook zijn 'tegenstander' Ernest Borgine (ik herken hem nog uit de serie Airwolf) doet het prima.

De film wordt helaas nergens spannend, omdat er op grote schaal teveel eentonigheid heerst. De vele spanningen en angst bij de personages en de tegenstribbelingen van het schip werken de eentonigheid voldoende weg. Prima gedaan, zonder overdreverige angst of situaties. Dat niet iedereen van de groep het overleefd, zie ik ook als een pluspunt.

Van mij had het gedeelte wat zich voor de ramp afspeelt langer mogen duren en daardoor het gedeelte na de ramp korter. De (best goede) karakteruitdieping is grotendeels verwerkt in het rampgedeelte.

Lees de trivia op IMDB eens. Zeer interessante feiten over de set, het filmen en de akteurs. Ze hebben sommige scènes zelfs gefilmd op de echte Queen Mary, die ook op merkwaardige wijze is gekapseisd.

***** 3.5 *****
Eén van de betere rampenfilms die ik ken...

• 2070 stemmen

Volgens mij is dat ventje hetzelfde figuur uit Airplane!, die in de cockpit komt kijken. Ik kon het niet echt vinden, maar klopt dat?

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Nee, dit is Eric Shea, die ten tijde van Airplane! al twintig was. De jongen die in die film in de cockpit komt kijken is Rossie Harris. Dat de twee jongens toch zo op elkaar lijken, is waarschijnlijk een bewuste referentie van de kant van Airplane!.

avatar van Leno

Leno

Ik was bang dat de film wat achterhaald zou zijn inmiddels, maar dat bleek niet zo te zijn. De decors zijn imposant en de actiescenes spannend. De spanning werd goed opgebouwd, totdat het op een gegeven moment wat eentonig werd. Ook een klein beetje sentimenteel op het einde, maar dat zorgde ook wel voor wat karakterdiepgang.

Ik kan me niet voorstellen dat de 2 remakes (waaronder 1 met Rutger Hauer, komt binnenkort uit) ook maar iets kunnen toevoegen aan deze film.

avatar van Leno

Leno

Knap trouwens dat ze deze film met een budget van $ 5 mln hebben kunnen maken, tegenwoordig hebben dergelijke films bugetten van 100 mln en ziet het er vaak nog niet uit!

avatar van BOND31

BOND31

Een van de betere rampenfilms uit de 70er jaren. Maar de topper uit die tijd blijft The Towering Inferno, die ook aan de kassa de grootste hit was.

avatar van MoTh

MoTh

U-96 schreef:

1* Tevens ook de tweede keer dat ik Leslie Nielsen in een compleet serieuze rol zie.

2* De set en de effekten zijn erg goed. Eigenlijk kan ik deze film wel de voorganger van Titanic (1997) noemen. Na de grote golf, slaat de Poseidon om in een grote ondersteboven liggende, grimmige doodskist. Dat vond ik vooral fantastich gedaan.

3* De film wordt helaas nergens spannend, omdat er op grote schaal teveel eentonigheid heerst.

1* lol, erg 'serieus' kan je de 'rol' van Leslie niet noemen: hij is nog geen 2 minuten te zien in de film

2* mmm je hebt gelijk, doch het omkeren van de boot me er irriteert: als de boot op zijn kop ligt, hangen er nog veel tafels en stoelen aan het plafond. tafels kunnen nu nog wel verankerd zijn geweest, maar verscheidene stoelen????

3* dat vind ik nu de kracht van de film: dit draait niet om het spannende van het omkeren van de boot of n typische hollywoodiaanse rampenfilm maar de relaties tussen de personages. daardoor blijft hij inderdaad vlak en zonder spanning MAAR hij blijft boeien en dat is zoals n spanning tussen de regels. tof!

avatar van dmoie-master

dmoie-master

Wel hij is geweldig om te zien en goed nieuws de dvd-release is op 5.10.05 samen met een klasieker uit 1953. deze klasieker is niet zo bekend maar ook het kijken waard dus The Poseidon Adventure en Titanic(1953) van 5 oktober op dvd

avatar van james.dean

james.dean

De film ziet er erg strak uit maar de meeste acteurs, acteren erg slecht hier. En vooral Hackman, het kan wel en goede acteur zijn maar vindt die man een blaaskaak, en dat bewijst hij hier weer.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Lang geleden gezien. Een mooie rampenfilm zonder al te veel gezever of holywood melodrama's. Erg mooi gemaakt voor iets dat uit '72 komt.

avatar van sateck

sateck

heb hem laatst gezien op TV, he-le-maal nix voor mij: films van vroeger kijken(ik ben nog maar 17:P)

Maar toch vin ik dit een van de beste films die ik ooit heb gezien, en vraag me niet waarom, ik heb gewoon heel erg genoten van deze film

avatar van JoeCabot

JoeCabot

sateck schreef:

Hoe ouder dat jij wordt, hoe ouder die films ook worden hé. Wat is er trouwens mis met oudere films?

avatar van Wouter

sateck schreef:

Misschien je vooroordelen maar aan de kant schuiven en vaker oudere films kijken?

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11909 berichten

sateck schreef:

Leeftijd zegt niets. Ik ben ook 17 en ik ga steeds meer een voorkeur krijgen voor oudere films dan nieuwerwetse onzin, ik noem King Kong. Leuke film dit trouwens, 3,5 *

avatar van dmoie-master

dmoie-master

ik vind deze ook veel beter dan de remake uit 2005 en die is niet identiek terwijl die van 2006 dat wel zal zijn en ik ben ook maar 14 he en heb al een aantal goede oude films

avatar van Matchostomos

Matchostomos

The Poseidon Adventure was een grootschalige rampenfilm van de jaren '80, net zoals we nu 'The Day After Tomorrow' hebben.

Deze film vliegt er zoals de meeste in dit genre direct in en dat is ten koste van de personages. Het eerste kwartier krijg je een korte introductie van de personages die je doorheen het verhaal zal volgen. Het probleem is dat deze introductie te kort is om enige sympathie voor de personages te onwtikkelen.

De decors charmeerde me wel, maar lieten geen grote indruk op me na. De dag van vandaag zijn we meer gewoon, dus kan je toch vaststellen dat deze film toch wat verouderd is.

• 2070 stemmen

Maar de personages worden toch ook genoeg uitgediept tijdens de rest van de film?

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Tijdens de rest van de film werden ze nog maar in zeer lichte mate uitgediept, maar dat gaf naar mijn bescheiden mening niet echt een meerwaarde.

Misschien kon ik mezelf ook niet echt vinden met de personages. Waarschijnlijk kon jij dat meer en heb jij er daarom meer plezier aan beleeft, maar dat is je eigen recht.

Op vlak van karakterontwikkeling is dit niets in vergelijking met 'Das Boot', maar ik denk dat je daar 100% met akkoord gaat.