Genre: Komedie / Oorlog
Geregisseerd door: Mike Nichols
Met onder meer: Alan Arkin, Jon Voight en Anthony Perkins
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Plot Catch-22
Een Amerikaanse luchtmachtkapitein merkt dat de oorlog in 1944 steeds krankzinniger vormen aanneemt. Hij wil zich geestelijk ongeschikt laten verklaren.
Capt. John Yossarian
1st Lt. Dobbs
FisherKing
Niet alleen prachtfilm; ook prachtboek van Joseph Heller
neo
Onvergetelijke film met een prachtig, intelligent en humoristisch script, een cast om je vingers bij af te likken, zo'n beetje het sterkste staaltje sound editing wat ik ook heb gehoord, meesterlijke gefilmd zoals ik nog nooit eerder heb gezien, goed geregisseerd door Nichols en prachtig gebruik van Strauss in de film. Kortom 5 sterren!!
Macmanus
25 stemmen is natuurlijk veels te weinig voor deze super film.
Laat je niet afschrikken door het cijfer op IMDB ga deze film gewoon zien.
kijkert
Buiten verwachting goede verfilming van het boek.
Ik was benieuwd hoe het fragmentarische karakter van het verhaal zou worden verfilmd, en ik zou niet weten hoe het beter kan.
De serieuze toon wint het, net als in het boek, op punten van de humor.
4,5 ster.
(hoewel ik vermoed dat als je de film ziet zonder het boek te kennen, het toch nogal chaotisch en van-de-hak-op-de-tak overkomt.)
fckn_wckd
Yessss eindelijk!!!!!!!!
Vandaag op TV!
Jeuj.. 4 jaar geleden het boek gelezen, 3 jaar geleden er achter gekomen dat er een film van was gemaakt en de afgelopen 2 jaar gezocht naar de DVD en dan dit jaarrrr
op tv
whoeeeeeEeeeee

Ben benieuwd...enne
Tarantino mag deze ook wel een keer verfilmen
ipv inglorious bastards :$
gemaster
Mooie film met een paar heerlijke dialogen. Ook cinematografisch is het soms adembenemend om te zien. Prachtige scenes zoals met het neergestorte vliegtuig op de landingsbaan. Het moet toch wel een hels karwei zijn om zulke scenes te schieten. Op het einde vond ik de film echter ietwat inkakken en daarom kom ik ook op 'maar' 3,5*
P. Kloetjeuris
Moet je gezien hebben als je Davy V heet! Absurdistisch, bizar, wrang, wreed en gitzwart maar ook hilarisch. Een oorlogsfilm die niet om het schieten gaat. Ik denk dat je deze film helemaal geweldig vindt als je onder invloed van een verdovend middel bent. Als je nuchter bent krijg je wel door de film het gevoel alsof je knetterstoned bent. Het is een vage film, je moet er van houden maar dat doe ik wel.
predator
- 1948 stemmen
Typisch zo'n film waar eens een mooie dubbeldvd met allerlei wetenwaardigheden van mag uitkomen. Geniaal
Tarkus
Nogal verwarrende film vond ik. Wel enkele uitstekende dialogen en grappige situaties. Het verwonderd me eigenlijk dat hier nog geen remake van is gemaakt, zou misschien wel een een goede kunnen zijn dan (met de juiste regie en cast). Toch maar 3,5 sterren (niet echt mijn genre).
Major Major
Als je niet een al te grote hekel aan lezen hebt, raad ik je aan eerst het boek van Joseph Heller te lezen. In het Engels wel te verstaan! Als je hetzelfde gevoel voor humor hebt als ik, garandeer ik je dat je regelmatig dubbel ligt. The man in white! Tight bombing patterns!
De casting van de film vind ik subliem. Dus liever geen remake!
boerenpummel
Film deed me aan MASH denken. Deze vond ik echter veel leuker, nog absurder en beter. Schitterend scenario en een indrukwekkende cast met namen als Jon Voight, Anthony Perkins, Alan Arkin, Martin Balsam (geweldige rol) en Orson Welles.
Jammer dat zo weinig mensen deze film hebben gezien.
NarcissusBladsp.
Boek niet gelezen .....en de film bleef voor mij hélaas in het onwezenlijke hangen. Hoewel ik het cinematografisch een mooi gemaakte film vindt.
Soms had ik het idee dat de acteurs iets van hun benodigde concentratie kwjt waren. De karakters hebben iets theatraals, maar de dure realistische produktie overheerst de satirische bedoelingen. Het uitgangspunt is natuurlijk interessant en symbolisch geworden: hoe vaak hoor je of lees je niet de uitdrukking: "It's a catch 22 situation", die uitdrukking slaat ook op de film zelf terug! Daarom vond ik de film pas fascinerend worden toen ik de film bekeek met Mike Nichols en Stephen Soderbergh als begeleidende commentatoren, echt een aanrader!
ps: 3* iets te laag, daarom 3,5*. (DVD Golden Classics Paramount)
Mug
Film met briljante, hier en daar bijtende, en een snufje flauwe humor. Prachtige dramatische opbouw vol waanzin en eigenaardigheden. Tevens ziet de film er prachtig uit.
Toch vliegt de film flink uit de bocht op het laatst. Iets te vreemd, een te grote overgang mijns inziens. Het lukte me pas na lange tijd weer in de film te zitten, mede dankzij de intrigerende 'moraal'.
4* voor nu, zal best in waardering omhoog gaan na een herziening / na het lezen van het boek. Deze humor bevalt me uitstekend!
FlyingPenguin
Eergisteren heb ik maar eens Catch-22 gezien, naar de schitterende roman van Heller. Ik had vreselijke verwachtingen omdat ik niet dacht dat het boek verfilmbaar zou zijn. Het medium film kan niet op dezelfde komische, absurde manier over oorlog berichten als in het boek, dacht ik toch. Maar het viel echt super mee! Goede acteurs (zoals Orson Welles en, ik kan niet op zijn naam komen, acteur van Apocalypse Now, ...), knappe locaties en knappe beelden wisten de sfeer van het boek verrasend genoeg knap op het doek te brengen.
Maar toch prefereer ik ook in deze film eigenlijk nog steeds het boek, zo komt de hele affaire rond Milo (M&M) niet zo goed over in de film als in het boek en zijn er ook een paar belangrijke scènes uit het boek die ik hier een beetje miste (al heeft de regisseur waarschijnlijk toch een uitstekende keuze gemaakt, de film mocht echt niet veel langer duren, en is dus het medium film hier misschien toch ontoerijkend).
Ik geef de film 3,5 sterren, het boek kreeg van mij overigens 4,0* op boekmeter!
Mr_White
- 2067 berichten
Sterke satire die (integenstelling tot het prutswerk van tegenwoordig) je daadwerkelijk raakt, in zowel de komische scènes alsmede de wat duistere scènes. Ook zitten er vele geweldig gefilmde scènes in, waardoor de film technisch gezien ook zeker dik in orde is.
Madecineman (moderator films)
Ik lees net op Wikipedia dat de term Catch 22 door Heller bedacht is. Grappig, is volgens mij een redelijk bekende frase in de engelse taal en ik heb nooit geweten waar die precies zijn oorsprong vond, nu dus in het originele materiaal waar ook deze film aan ontsproten is.
Catch-22 kent een aantal sterke momenten maar weet bij mij toch niet over de hele linie te boeien. Vooral in de tweede helft draaft de film soms wat te ver door in zijn boodschap en krijgt het allemaal wel een heel vreemd sfeertje. De film is me ook wat te fragmentarisch en de karakters zijn net te bedacht, te surrealistisch en te ver van m'n bed. Aan een andere vreemdsoortige oorlogsdrama Merry Christmas Mr Lawrence hield ik een soortgelijk gevoel over.
De volop aanwezige (zwarte) humor is okay, evenals de voor het merendeel geweldige cast. Cinematografie is bij grote regelmaat ook om de vingers bij af te likken. Vooral ook mooi ook om een stuk of 15 van die echte ouwe bommenwerpers te zien opstijgen (of eentje spectaculair te zien crashen) van een stoffige landingsbaan, tegenwoordig wordt dat toch (jammer, jammer) meestal met pixelvliegtuigjes gedaan, zou daar graag eens bij hebben gestaan bij het opnemen van die scènes...
3.5* maar is typisch zo'n film die over een tijdje weer eens uit de kast moet worden getrokken.
Idd grappig, had er geen idee van dat de term hier vandaan kwam. Hoewel, het boek is natuurlijk wel een grote klassieker.
J. Clouseau
Deze film viel me eigenlijk dik tegen. Ik had een briljante en hilarische oorlogssatire verwacht, maar in plaats daarvan is het een belachelijke en idiote film waarin buiten de gestoorde personages en wat situatiehumor weinig echt goede vondsten inzitten. De cast doet het goed, maar het scenario is saai en langdradig. Een echte verhaallijn zit er niet in, het is meer een opeenhoping van aparte belevenissen, waardoor de film mij haast niet kon boeien. Spijtig, hier had zoveel meer ingezeten.
Drs. DAJA
Briljante film van Nichols en een meesterlijke ode aan Orson Welles's Le Proces. Ook hierin wordt (uit angst) gespot met machthebbenden en corruptie. De humor wordt geweldig gebracht door een zeer bijzonder geselecteerde cast. Een geweldige oorlogsfilm die uniek is in haar genre.
DixieDC
Chaotische verfilming van een moeilijk verfilmbaar boek...toch genietbaar door een schitterende vertolking van Alan Arkin.
De openingsscene met het opstijgen van een squadron B-25 Mitchell bommenwerpers is indrukwekkend en als oorlogfanaat maakt het de film het bekijken waard !
Hele vermakelijke mix tussen oorlog en komedie.
Heel goed geacteerd.
Soms van hak op de tak maar hinderd niet.
3,5 ster
powerman
Het is een oude film, maar nog zeker niet uit de tijd, Zwarte humor en fantastisch in beeld gebracht. Het verhaal speelt zich af in de tweede wereld oorlog op een eiland voor de Italiaanse kust. Bemaningsleden van bommenwerpers paseren de revu op soms zeer chaotische wijze, maar wel hilarisch! En mooi in beeld gebracht.
stefan dias
Ik heb net het boek gelezen. Briljant absurdistische afrekening met de waanzinnige logica van het militair apparaat en zijn oorlogsretoriek. (oei, dat klonk net iets zwaarder dan ik bedoelde)
De film wil ik zeker zien. Bedacht me gisteravond in bed net nog wie Yossarian zou spelen. Ik had huist gegokt, hoewel dat natuurlijk op basis van de naam (Armeesn of zo vermoed ik) nu ook weer niet zo moeilijk was.
Ik ben benieuwd.
Mug
waardeloze onzin
Een mening is pas een mening als je die weet te onderbouwen... Alvast bedankt.
selector60
eindelijk gezien... viel toch een tikkie tegen. Wel mooi gefilmd, met prima overgangen tussen de scenes. Er valt zeker veel te lachen, maar de combinatie met schrijnende wreedheid vond ik toch wat lastig te verteren. Helaas raakt de manier van acteren, ondanks de prima acteurs, toch wat gedateerd.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Wings