• 9.373.625 stemmen

Misdaad / Mystery | 114 minuten

Genre: Misdaad / Mystery

Geregisseerd door: Alan J. Pakula

Met onder meer: Jane Fonda, Donald Sutherland en Roy Scheider

• Bioscoop Te zien in één bioscoop ()

Plot Klute

"You'd never take her for a call girl. You'd never take him for a cop."

John Klute's vriend is verdwenen en de enige aanwijzing die hij heeft is de call girl Bree Daniels. Klute luistert haar telefoon af om bewijs tegen haar te vinden zodat hij haar kan chanteren hem te helpen zijn vriend te vinden. Terwijl Klute zoekt stalkt iemand Bree.

hugohei

Jonge Sutherland (als een koppige provinciaal) en Jane Fonda als zakelijke callgirl, dat was een mooi duo. Of de film nu nog zo spannend is als destijds ? Ik ga 'm weer es bekijken.

Ja meneer Heinen,
Nog steeds hartstikke spannend. Ik zag 'm twee weken geleden en was bijzonder onder de indruk van het acteren. Wel een beetje wonderlijk vond ik de manier van vertellen.
Het begon met een diner waar Sutherland aanzat maar uiteindelijk was het personage van Fonda de hoofdpersoon. Daar had waarschijnlijk nog een herschrijving overheen gemoeten. Maar ja. Aan de andere kant heeft zulke grilligheid ook een charme.

hugohei

Wil je dat nooit meer doen, 'meneer Heinen' ?

Het acteren is nog steeds erg goed - dat kan ik me voorstellen. Jane Fonda is zo'n actrice die altijd tevéel geeft (bang dat iemand denkt dat ze haar huiswerk niet gemaakt heeft ?) en hier is dat niet zo. Goeie regie, waarschijnlijk. En Sutherland als de boerse en koppige detective was ook erg geinspireerd bezig (om het zo maar es te zeggen).

Wat ik heel vreemd vind, is je stelling dat de film weliswaar begint bij Klute, maar dat Bree de hoofdpersoon is. Dat is toch echt niet zo.

Veel mensen hebben misverstanden over wie de hoofdpersoon is in een film. Soms zijn de makers er zelf niet uitgekomen (en dat kan dodelijk zijn voor het resultaat).

Vertel es ?

[ik schat je in op Filmacademiestudent, trouwens - ik weet niet precies waarom].

hugohei schreef:

Ha ha Hugo; Ik heb hetzelfde gevoel

Sorry Hugohei,

ik zal niet meer uw achternaam raden.

Ik ben verbaasd dat u zegt dat Fonda niet de hoofdpersoon speelt. Het is natuurlijk niet van levensbelang en ik kan me evengoed wel identificeren enzo bla bla, maar ik ben wel benieuwd te horen waarom Klute dan de hoofdpersoon zou zijn (tenminste, ik neem aan dat u hem de hoofdpersoon vindt). Heeft het met de ontwikkeling van zijn personage te maken? Ik zal 'm nog eens gaan herkijken.

avatar van EmDee

EmDee

Meneer Hugo wordt ineens met U aangesproken.

hugohei

Ik ga Klute nog es zien, en dan kom ik erop terug, want het is een interessant probleem.

renske

Ik zag trouwens gister om IMDB dat Fonda een Oscar won voor deze film. Leading Role wel te verstaan.

Ja Klute heb ik altijd gewild al in mijn top-10 lijstje

... Helaas 2004 is mij niet erg gezind.

2005 wordt beter.

Voornemen (drieledig) voor 2005 :

A. de vraag 'heb ik Klute op de videoband' afdoende en zonder gezeur beantwoorden,

B. indien ja, de film herzien

C. indien nog steeds ja : de film doorsturen naar FisherKing (crew)

avatar van Stephan

Stephan

Fonda komt naar je toe deze herfst.

Jane Fonda 12 oktober in Filmmuseum

De Amerikaanse actrice Jane Fonda opent op 12 oktober een retrospectief in het Filmmuseum dat aan haar is gewijd.

De tweevoudig Oscarwinnares speelde in 45 films en maakte onlangs haar comeback in Monster-in-law. In het Filmmuseum zijn tot 2 november films te zien als La ronde (Roger Vadim, 1964), The China syndrome (James Bridges 1978), On golden pond (Mark Rydell, 1981) en Monster-in-law (Robert Luketic, 2005).

Van de sciencefiction cultklassieker Barbarella (Roger Vadim, 1968) en Klute (Alan Pakula, 1971) zijn nieuwe kopieën te zien.

Heb 'm vandaag nog eens bekeken en wat een wonderlijke film. De confessie's van Fonda bij haar shrink zijn bijzonder goed gespeeld en geschreven. Zelfs de climax heeft een vorm die ik nooit eerder gezien heb.

Om de discussie weer eens op te rakelen... de point of view van deze film richt zich toch het meest op dat van Bree Daniel. Hoewel het aandeel scènes ongeveer gelijk is dat we ons bij één van de hoofdrollen bevinden, gaat de beleving veel sterker naar Fonda's karakter. Bij haar kijken we naar binnen en maken de veranderingen mee. Bij Klute (Sutherland) veel minder. Hij is nou ook niet de persoon die er als ander mensch uit komt...

Maare... Hugo. Wat is jouw letterlijke definitie in een zaak als deze?

klute89

Een prachtige en spannende film, met twee geweldige acteurs en de muziek werkt ook goed mee. 4,5*

klute89

Opvallend eigenlijk dat zo weinig mensen bij deze film hebben gepost.

Men zegt wel dat je wat mist, erger nog dat je geen filmliefhebber bent als je de Godfather niet hebt gezien of een slecht cijfer geeft, ik heb de Godfather niet gezien wel deel 2 en die had ik een laag cijfer gegeven. Poehh, de moviemeter bezoekers bij de Godfather deel 2 stonden met hun mond wagenwijd open en ik kreeg een hele lading ongeloof en onbegrip naar m'n hoofd geslingerd.

Maar nou komt het, de mensen die 'Klute' nog nooit hebben gezien die missen echt wat. Dit is zo een magistrale film, hierin wordt zo goed geacteerd door zowel Sutherland en Fonda, deze film die moet je eens gezien hebben! Een echte klassieker.

klute89

O ja, nog iets ik verhoog m'n stem van 4,5* naar 5,0* lang leve de 'paranoia' trilogie!

lesamurai

klute is een sensationele neonoir die echt geweldig is en de originaliteit druipt er echter wel van af... het verhaal is gewoon fantastisch neergezet; de prostituee helpt de detective met het oplossen van een misdaad want er is namelijk een vriend van de detective verdwenen en dat is niemand minder dan John Klute.

Deze film uit 1971 is werelds neergezet qua acteerprestatie (vooral Jane Fonda en Donald Sutherland blinken er echter uit.)

lesamurai schreef:

Je verhaal klinkt zeer overtuigend en zo overtuigend dat je bijna een 4,5* of 5,0* zou geven, maar het werden toch 3,5*, wat was er dan niet zo goed aan de film? Of heb ik het helemaal mis?

klute89 schreef:

Veel mensen vragen dat maar dat komt echter omdat ik niet zo vrijgevig ben met sterren, ik vindt 3 sterren al een hele kost en zelfs de meest brilliante film van de wereld krijgt van mij niet hoger dan een 4 sterren.

lesamurai schreef:

daar valt uiteraard ook wel iets voor te zeggen.

klute89 schreef:

daar valt uiteraard ook wel iets voor te zeggen.

Klute is brilliant en doet me een beetje denken aan het Neo-noir genre; kijk eens naar de Amerikaanse noir films zoals: Laura, The Night of the Hunter of What ever happened to Baby Jane.

lesamurai schreef:

What Ever Happend To Baby Jane? heb ik iedergeval in m'n kast staan dus die zal ik zeker eens kijken en The night of the hunter wou ik altijd wel eens zien. Laura daarin tegen zegt me niks, maar voor alles een eerste keer

Off-topic: tips zijn onderweg.

klute89 schreef:

Off-topic: tips zijn onderweg.

Waarvoor heb je geen lijst samengesteld met enkele films in je collectie, dan kan ik ook wat makkelijker tips geven anders geef ik namelikj filmtips die je al in bezit hebt.

lesamurai schreef:

Tja ik kan je geen echte reden geven waarom ik dat nog niet heb gedaan, maar ik kan het wel doen. Dan zal hij een dezer dagen wel tevoorschijn komen, want dat wordt ook wel een beetje graafwerk in mijn geheugen

avatar van The Last

The Last

Weet iemand waar ik deze film op DVD kan krijgen? Het liefst met NL subtitles. Heb tot nu toe nog niks gevonden.

The Last schreef:

Hij is ook niet in een Nederlandse uitgave ( NL subs) te krijgen.

Ik heb zelf de Duitse uitgave.

vandaag herzien, ik blijf zekers te weten bij m'n 5*

Ik ga hem ook weer in m'n top 10 zetten.

avatar van The Last

The Last

Vreemd toch dat dit zo'n onbekende film is. Staat vaak hoog aangeschreven in mystery-lijstjes.

The Last schreef:

Vreemd toch dat dit zo'n onbekende film is.

Dat is ook zeer jammer.

avatar van niethie

niethie

Sommige klassiekers zijn met de jaren nou eenmaal vergeten en dat is indraad eeuwig zonde.

klute89

Heb jij Klute wel eens gezien Niethie?