• 9.376.345 stemmen

O Homem Que Copiava (2003)

Komedie / Misdaad | 123 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Alternatieve titel: The Man Who Copied

Oorsprong: Brazilië

Geregisseerd door: Jorge Furtado

Met onder meer: Lázaro Ramos, Leandra Leal en Luana Piovani

Gesproken taal: Portugees

Plot O Homem Que Copiava

"Life is original, everything else is copy"

André, 19 jaar oud, leeft in Porto Alegre in Brazilië en werkt als bediende van een kopieerapparaat. 's Avonds bespiedt hij Silvia met een verrekijker en wordt langzaam verliefd op haar. Op een dag besluit hij haar te volgen naar haar werk. Daar zoekt hij een manier om met haar in contact te komen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Leno

Leno

Het eerste deel van de film is wat traag maar het verhaal is leuk en charmant. Het tweede gedeelte vliegt de film uit de bocht met een reeks grote onwaarschijnlijkheden. Jammer, het simpele en charmante verhaaltje had dat helemaal niet nodig.

De hoofdrolspeler vind ik afstandelijk en niet zo best acteren. De dames acteren wel spontaan.

Een gemiste kans, verder zeker wel een voldoende waard.

Knisper

Dit is een hele goede film. Het is een schande dat de film niet zo bekend is (hij heeft op dit moment maar 13 stemmen). In feite worden in deze film verschillende genres gemixt en elk genre komt er goed uit. Het is romantisch, grappig, ontroerend en zelfs de actie zit er goed in. Mocht deze film ooit nog een keer op tv komen, kijk hem dan! Wat mij betreft moet iedereen zelfs de dvd komen, maar ik ga dat niet verplichten.

avatar van FisherKing

FisherKing

wow. Weer een Braziliaans meesterwerkje. Fantastische Voice-over in het begin van de film, hele fijne animatie tussendoor, en wat zit dit werkje briljant in elkaar.

Lázaro Ramos speelt een wereldrol, als vrij schuchtere, onzekere jongeman. Net zoals in Nina speelt tekenen weer een grote rol, dat zou op een script-trucje kunnen gaan lijken, ik zat net te denken of het een standaard-les is op de Braziliaanse filmschool. Maar oke, hier werkt het weer.

En dan sleept het verhaal zich boven de emoties van André

(Lázaro Ramos) en dan krijgen we idd een hoop andere cliché's die hier boven wonder wel goed werken.

Fantastische film die ik met een 4,5* beloon. Viva Brazil.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Een heerlijke film en zeer vermakelijk.
Vooral de wisselende stijlen vallen op, door niet op te vallen. Waar bij andere films bijzondere vertelstijlen eerder hinderlijk zijn en als trucjes overkomen, loopt hier alles in een vloeiende lijn met de film en past het perfect.

Ik heb doorgaans een grondige hekel aan voice-overs. Maar hier niet. Hier past het naadloos en is ook de stem erg geschikt hiervoor. Allerlei verrassingen, zoals: zwart/wit beelden, of animatie, of een scene opnieuw afdraaien om een gedachte uit te drukken zijn hier volledig op z'n plaats en vallen niet uit de toon bij de film.

En daarbij ook nog fijne muziek en een erg leuk verhaal en dit is de perfecte warme-zomeravond film.

Genoten!

avatar van Dragon

Dragon

Dit is inderdaad een fijne, zeer vermakelijke film met mooi ingelaste geanimeerde delen.

De verhaallijn is goed opgebouwd en de vertelstructuur is erg genietbaar. Reken hier nog eens de goede acteerprestaties bij en je komt tot een zeer aangename kijkervaring. Ik vond, in tegenstelling tot Leno, Lázaro Ramos uitstekend als André, de wat schuchtere en onzekere “photocopier operator” ( ). Grappig hoe hij de wereld om zich heen ziet en beschrijft. Zoals Fisherking al zei: een wereldrol.

Naar het einde toe zijn er enkele plottwists die wat teveel steunen op toeval. Die onwaarschijnlijkheden, die Leno al aanhaalde, vielen me wel op maar ik vond ze niet echt storend.

****/***** (voorlopig?). Vanavond nog eens herkijken nu ik de Engelse ondertiteling ongeveer ken en me meer kan concentreren op de beelden.

avatar van neo

neo

Een op het eerste gezicht standaard verhaal wordt in zo'n mooie, verfrissende (visuele) stijl getoond, dat ik er wel van moest gaan houden. De karakters konden op mijn sympathie rekenen. 4 sterren

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Zeer leuke, goed vormgegeven film en alweer een film afkomstig van het zuid-amerikaanse continent die me prima bevallen is. Jammer dat films daarvandaan maar mondjesmaat binnendruppelen hier in europa.

Audiovisueel erg aantrekkelijk, uitstekende soundtrack, grappige animatie en stijltruukjes die nu wel eens een zinvolle bijdrage hebben aan de hele sfeer van de film. Een lekkere fantasierijke sfeer in een hedendaagse realistische omgeving (beetje zoals Amelie en Good Bye Lenin) een modern urbaan sprookje dus.
De film is al net zo divers als zijn land van herkomst, Brazilië. Moeiteloos worden diverse genres door elkaar gehusselt en ook de acteurs en actrices zijn van divers pluimage. Overigens deden die prima werk, ze vormden een leuk sympathiek kwartet waarbij vooral de rol van Lazaro Ramos er uitspringt. Heerlijk hoe hij gestalte geeft aan André, droogkomisch (heerlijke voice-over) maar met veel gevoel en subtieliteit.
Enige waar ik misschien niet helemaal over te spreken ben is hoe ze zich tegen het einde van de zogenaamde vader ontdoen. Okay, niet het meest sympathieke karakter uit de film maar een lompe moordaanslag met een zelfgemaakte bom vond ik ongeloofwaardig. Paste niet echt bij de verder behoorlijke goedaardige en zelfs soms wat naïeve en sullige helden. Kan er niks aan doen maar hier moest ik toch even denken aan wat gemis aan creativiteit van de makers. Had dit liever anders en slimmer opgelost zien worden.

Maar verder bijzonder aangename film heb er een uitstekende filmavond mee gehad. Braziliaans pareltje dat zeker 4 goede sterren verdiend heeft.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Het sterkste punt van deze film is inderdaad de vormgeving. Leuke trucjes, sterke montage, het ademt een hele prettige sfeer uit. Helaas is het verhaal slapjes en de personages zijn wat eendimensionaal. Daardoor werd ik niet echt meegesleept. Maar het is wel een sympathieke film, zoals dat heet. Net aan de 3,5*.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Sympathiek filmpje inderdaad. Komt wat langzaam op gang, maar wanneer de aftiteling loopt zit je allang met een brede glimlach op je smoel. Leuk meisje overigens, die Leandra Leal. 3,5*

avatar van sydney

sydney

Poisonthewell schreef:

wat langzaam op gang? De eerste 45 minuten zijn een marteling. Ik stond op het punt om de film af te zetten. Toch een geluk dat ik dat niet gedaan heb. Het laatste gedeelte "maakt" de film namenlijk. De glimlach kwam er... maar veel te laat... 3,0*

avatar van Hagele

Hagele

Afgelopen nacht op de WDR gezien. Gelukkig niet nachsynchronisiert, maar met Duitse ondertitels.

Ik vond de film heel bijzonder. Eerste gedeelte moest alleen een beetje op gang komen en wat het even wennen, maar daarna washet echt geweldig. Ik vond het (liefdes)spel tussen André en Silvía echt mooi. Daarnaast waren natuurlijk de anime tussendoor en de tekeningen die André maakte ook zeer bijzonder.

Knisper

Gelukkig met ondertitels! Ik wist niet dat ze dat ook weleens deden, dat moet ik maar in de gaten houden. Ik was al bang hoe stom deze film zou klinken als de personages Duits zouden praten.

Jammer dat veel Braziliaanse films op elkaar lijken.

Zelfde soort hippe montage, voice-over, arme en schuchtere sloeber gaat de misdaad in verhaaltje en amelie-in-het-kwadraat levensuitvergrotingkjes.

Vanaf na pak m beet 3 kwartier wordt de film een stuk beter. Het drukke gedoe wordt even enigszins weggelaten en het plot wordt wat interessanter.

Het plot zit vol rare kwinkslagen. De film komt er mee weg vanwege de komische en lichte toon, maar ik had graag een iets kortere film gezien met wat minder poespas.

Over poezen gesproken; Marinês (Luana Piovani) is om te

3,5 sterren

avatar van The One Ring

The One Ring

Charmant is wel het goede woord voor deze film. Met name het begin vond ik erg leuk, met al die grappige beeldtrukjes en een sympathieke hoofdrolspeler. Jammer dat er later misdaadelementen bijkwamen. Die werkte voor mij niet echt. Al is het maar omdat de film er erg luchtig over doet als de hoofdfiguur 2 mensen vermoord. Er wordt niet gedaan alsof dat iets bijzonders is of zo. Daarbij zitten er wat onwaarschijnlijkheden in. Jammer, want de film heeft zo zijn charmes, maar nu kom ik niet verder dan 3 sterren.

avatar van ewalk

ewalk

Was afgelopen nacht op BBC4 te zien. Mooie af en toe wat absurde film, prettige sferen, mooie beelden, deed wat fantastisch aan: hier en daar wat onwaarschijnlijkheden. Toch eind goed al goed.

4 ster

avatar van Mug

Mug

Ook gezien op BBC4, en het was een prima keuze zaterdag-avond.

O Homem Que Copiava is fris en vlot, mede door de vertel-structuur [spelen met tijd, voice-overs] en de animaties tussendoor.

Tevens is de film stuntelig lief. Met twee schattige liefdesverhaaltjes erin geweven, krijg je gewoon warme gevoelens. Helaas maakten de twee heren [Cardoso irriteerde me, André wist vaak niet hoe hij moest kijken wat resulteerde in een schapenlach op z'n gelaat] er een potje van. De twee dames daarentegen stralen en stralen.

Helaas is het einde te zoet, wat ik de makers niet in dank afneem. Desalniettemin, een kleine 4*.

Opmerkelijk dat deze film geen release heeft gehad...

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Door de pakketservice stuit je nog eens op een verrassing!

De hele film door wordt je getrakteerd op een luchtig Braziliaans sfeertje. Onder het genot van zonnige en afwisselende locaties wordt je een kijkje in het leven van Andre aangeboden. Het begint als een film waarbij de hoofdpersoon een accuut gebrek aan zelfvertrouwen heeft maar zich daarvan wel bewust is, wat de film een luchtige, grappige sfeer meegeeft. Hij compenseert dit door zijn toevlucht te nemen tot het tekenen van strips en lekker ravotten met wat vrienden in de buurt.

De film ontwikkelt zich tot iets waarbij de hoofdpersoon steeds beter weet wat hij met zijn leven wil. Doordat we hem hebben gekend in penibele situaties en in vreugdevolle situaties onstaat er al gauw veel sympathie voor de hoofdpersoon, al stuntelig ontdekt hij de liefde en het najagen van zijn dromen. Vooral door veel zelfreflectie en een vooruitziende blik en zonder vals sentiment, waarbij Andre als zielig wordt neergezet, eerder als onschuldig.

Zelfs als hij een moord pleegt weten de makers van deze film het zo te draaien dat hij nog als held uit het slachtveld komt.

De actrices zagen er erg mooi uit, met name de collega van Andre. Het verhaal was fris qua opzet en de stijl van filmen beviel prima. De korte animatiefilmpjes gaven op een originele manier de gedachtengang van de hoofdpersoon weer. En het Christusbeeld in Rio de Janeiro blijft natuurlijk prachtig om te aanschouwen.

Helaas kan ik mij alleen nog maar weinig van de muziek herinneren. 4*

avatar van Hando

Hando

Sommige mensen hebben morele problemen met The illusionist. Ik heb hier wat morele problemen. Desondanks toch genoten

Knisper

Tjongejonge, wat een geweldige tijd om deze film uit te zenden! Hulde!

avatar van xenne

xenne

Knisper schreef:
Tjongejonge, wat een geweldige tijd om deze film uit te zenden! Hulde!
hmm ja, dat is wel jammer, omdat dit toch een héél toegankelijke film is. heel vermakelijk, heel charmant. een heel apart en goed begin, in 2e gedeelte vind ik de film ietsje te ongeloofwaardig/cliché worden. de kleine cast bestaat oa uit 2 bloedmooie vrouwen, de éne een Braziliaanse bom met alles erop en eraan, de andere een klein lief meisje met mooi snoetje. doe mij niet kiezen. een feel good movie waarbij je gaat sympatiseren voor de valsmunters, bankovervallers, tevens moordenaars, dat is dan weer opmerkelijk... 3½

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik heb alleen het laatste half uur of de laatste driekwartier of zo van deze film gezien, maar ik vond het gelijk al een geweldige film waar ik echt in zat.

De film is grappig en ontroerend tegelijk, en er wordt goed geacteerd. Ik vond een paar wat onhandige maar oprechte liefdesscenes tussen André en Silvia erg mooi. Deze ga ik zeker nog eens in zijn geheel bekijken, want het gedeelte dat ik heb gezien maakte erg indruk.

avatar van illMattie

illMattie

gisteren op tv. jammer dat ie zo belachelijk laat kwam, want doordoor viel ik in slaap. balen want ik vond 'm wel erg leuk.

avatar van clutch

clutch

hehe ik heb hem wel heelmaal gezien. echt een masterpiece, sterk verhaal.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Afgezien van de lelijke poster en titel is dit een perfecte entertainment film. De acteurs komen spontaan over en de vele kleine innovaties van de regisseur in het eerste deel van de film zijn leuk gevonden. Helaas is de film niet altijd evenwichtig genoeg en lijkt het tegen het einde aan in een soort sprookje te veranderen.

avatar van Knud Knudsen

Knud Knudsen

Symphatiek en leuk, maar tegen het einde wordt het me iets te onwerkelijk allemaal. Nergens echt aangrijpend maar wel uiterst onderhoudend.

Knisper

André: Ik dacht dat je in de antiek zat.

Cardoso: Zie jij hier nieuwe spullen dan?

Blijft bij herziening een fantastische film. Vooral de manier waarop de montage wordt gebruikt om André's belevingswereld te tonen is fantastisch. Verder zijn vooral sommige scenes met Silvia te ontroerend voor worden (Hou je van bier?).

Daarom blijft het eeuwig zonde dat de film naar het einde toe een paar rare kwinkslagen vertoont, waardoor het uiteindelijk wat onevenwichtig eindigt. Ik had liever gezien dat Furtado wat speelduurverkortende keuzes had gemaakt, zodat het nog wat vloeiender zou lopen, zoals hij in Saneamento Basico wel bleek te kunnen. Blijft wel op 4.5* staan.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Co Jackso schreef:

Naar het einde wordt het wel ridicuul en dreigt zelfs het gevaar dat de sympathie voor de vier hoofdrolspelers compleet verdwijnt! Desondanks erg sympathieke film, één van de betere uit Brazilië!

avatar van coldheaven

coldheaven

kappeuter schreef:

Over poezen gesproken; Marinês (Luana Piovani) is om te

Ouwe smeerpoets! Je hebt me nieuwsgierig gemaakt

avatar van postvakje

postvakje

Was een tip van mn Braziliaanse vriendin. Toegeven: een geweldige film!

avatar van elias229

elias229

weet iemand waar dat deze te koop is met nederlandse ondertitels?

mvg,