• 9.373.363 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk / Duitsland

Geregisseerd door: Andrew Niccol

Met onder meer: Nicolas Cage, Bridget Moynahan en Jared Leto

Gesproken taal: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Russisch, Spaans, Oekraïens en Turks

Releasedatum: 3 november 2005

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Lord of War

"Where there's a will, there's a weapon"

De Oekraïens-Amerikaanse Yuri Orlov is een exploitant van wapens, die de hele wereld rondreist om zijn handel te verkopen. Hij komt daarbij in de gevaarlijkste oorlogsgebieden. Het beroep van Yuri zorgt ervoor dat hij vele vijanden heeft. Zo moet hij uit de handen blijven van de meedogenloze Interpolagent Jack Valentine, zijn concurrenten en zelfs sommige van zijn klanten zijn hem niet goed gezind. Yuri's klanten bestaan dan ook vaak uit de meest beruchte dictators ter wereld.

Yuri Orlov

Andre Baptiste Jr.

Ukrainian Mobster

avatar van SilverGun

SilverGun

Dat grootschalige wapenhandel geen goede zaak is, was me wel bekend. Des te jammer dat deze relatief luchtige film weinig nieuwe inzichten biedt en dat voornamelijk de feitjes die de voiceover opnoemt lichtelijk schokkend zijn. Nergens wordt een echte mokerslag uitgedeeld.

Verder had de film een ietwat dubieuze moraal. Cage krijgt, zoals in de plotomschrijving al vermeld wordt, zeker spijt van zijn acties, maar dan puur en alleen om egoïstische redenen. De boodschap lijkt neer te komen op: "Begin er maar niet aan, want voor je het weet word je verstoten door je familie".

Om dit zware onderwerp te gieten in de vorm van een lichtvoetige satire vind ik dus een wat vreemde keuze. Daarbuiten is dit een vermakelijke, flitsende actiefilm met goed spel van Cage, Hawke, Leto en Holm.

avatar van Jordy

Jordy

Het is inderdaad wat wrang, zo'n zwaar onderwerp in zo'n komisch/satirisch jasje, maar ik vond het al met al toch erg geslaagd. Paar geweldige scenes, lekker vaartje, leuke rollen.

Sterke film.

Wat bijblijft is het scherpe lichtvoetige cynisme dat verglijdt naar pikzwart cynisme. Laat een wrange nasmaak achter, en zo moet het ook bij dit soort film.

Mooi in beeld gebracht, steeds boeiend, zijn 120 waard. Soundtrack is onopvallend in die zin dat ik me al geen noot meer herinner. Maar slecht zal het wel niet geweest zijn, anders had ik het nog wel geweten .

Verder speelt Cage weer z'n rol. Niks nieuws onder de zon, maar het blijft fijn hem bezig te zien in dit soort goeie films. Geeft toch net dat klein beetje extras. Aardige verrassing dus, had er eigenlijk niet zoveel van verwacht. Voor wie houdt van zwartgallig cynisme, en dat verkiest boven een waarheidsgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Want laten we eerlijk zijn, die "gebaseerd op waargebeurde feiten" staan uiteindelijk een beetje stom bij deze film.

Kan me wel goed vinden in Onderhonds woorden. Nogal sterke, heerlijk zwartgallige komedie/drama (actie/thriller wat hierboven staat moet aangepast worden denk ik).

Cage is echt geschikt voor deze droge, cynische rol en de film kent enkele gouden scenes Dat weggeven van die gratis wapens, dat strippen van dat vliegtuig in Afrika . Beetje vreemd dat mensen de zwartkomische noot zo zwaar op de maag ligt. Als je van tevoren al niet weet hoe immens slecht dit wereldje in elkaar steekt, is er toch echt iets mis met je, dat hoeft deze film me echt niet te vertellen, en doet het ook (bijna) niet.

Ik moet wel zeggen dat bepaalde subplotjes me niet helemaal bevielen gedoe met broertje, matig gecaste Ethan hawke wiens rol eigenlijk ook niet veel voorstelde daarom dikke 3,5 ipv 4.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Goede film met eindelijk weer eens een Cage die lekker op dreef is. Ik zie hem het liefst in de rol van de klootzak die toch sympathie bij de kijker weet te krijgen, vind hem daar ijzersterk in.

Lord of War een film met geweldige cynische humor waar een inktzwart randje aan zit. Ik zie dit liever en het doet mij ook meer dan bv het bloedserieuze en zwaarmoedige The Constant Gardner die ik recent zag, en die ook min of meer dezelfde problematiek behandelt. Juist door de relatieve luchtigheid vind ik de boodschap harder en confronterender. De prekende schoolmeester is uit de film geëlimineerd en het verhaal vertelt zich gewoon als vanzelf. Ik kan daar meestal wel wat mee. Ook het verassende einde, het past perfect in de toon die in de film gezet is. Wat dat betreft laat de film geen steekjes vallen, cynisch tot het bittere einde.

Visueel is de film ook erg sterk. Het begin, de levensloop van een kogel, het vliegtuig op de weg, de drugstrip het is prachtig en spectaculair in beeld gebracht. Ook de muziek is goed gekozen waarbij ik toch even speciaal Jeff Buckley met het prachtige Hallelujah wil noemen Goede keuze van makers met smaak

Kleine minpuntjes heeft de film ook wel, zo vond ik de subplotjes met de broer en de Interpol-agent wat matig uitgewerkt. Ook beslaat de film een tijdsvak van bijna 25 jaar, echter zie ik de omgeving maar vooral de hoofpersonen nauwelijks veranderen of ouder worden gedurende het voortschrijden van de tijd. jammer, want dat soort details maken een film pas echt helemaal af. Toch krijgt Lord of War 4*, daar zorgen de geweldige cinematografie en Cage persoonlijk wel voor.

avatar van gotti

Redelijke film van Niccol, die opnieuw 'iets' aan de kaak stelt op net een iets andere manier dan de meeste films. Jammer genoeg weet Lord of War niet altijd te overtuigen. Niet altijd even boeiend, begint leuk, maar met name naar het einde toe nogal voorspelbaar. Maar ach, Niccol heeft tot nu toe films gemaakt de met verve boven de standaard Hollywood muk uitsteken en Lord of War is geen uitzondering.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Leuke vermakkelijke film.

Het verhaal was wel leuk en Cage deed het goed naar mijn mening.

Het heeft niet veel indruk op me gemaakt, maar het was gewoon lekker wegkijken.

3.5 sterren van mij.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Goede, boeiende film die alleen nergens echt spannend of dramatisch wordt. Er had wel wat meer een spanningsboog in mogen zitten. Desondanks 3.5 sterren, prima vermaak.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Geslaagde film met een sterk acterende Nicolas Cage!
Hij zet echt een enorme egocentrische klootzak neer.

Actie en verhaal gaan hand in hand. Het verhaal gaat wel steeds meer overheersen maar stemde mij na afloop tot nadenken. Wat als we arme landen geen wapens gaven? Dan zou er inderdaad een stuk minder oorlog woedden overal.

De muziekkeuze is ook netjes verzorgd! Wagner is misschien wat afgezaagd maar past wel bij de bewuste scène en La Vie a Rose van Grace Jones is top! Het past wel bij de op dat moment op Frans grondgebied geschoten film. Verder ook leuk hoe er ook steeds meer (zwarte) humor in het verhaal verwerkt wordt naarmate Nicolas Cage zich opwerkt in het circuit.

Dat stukje waarin Ethan Hawke Cage eindelijk gevangen heeft en Cage hem voorspelt dat hij zo weer op vrije voeten is en dat dit dan ook gebeurt is sterk gedaan. Niet origineel maar wel vermakelijk. 4*

Kleine tegenvaller.
Het plot lijkt op een Scorsese vertelling. Veel leentjebuur, maar dan zonder de bijzondere karakters en zonder gelaagd verhaal. Uiteindelijk is het maar een simpel rise and fall verhaaltje. In no-time is hij een belangrijke wapenhandelaar. Zo'n film die poogt te imponeren met duizend en een mooie locaties.

Ik ergerde me aan het personage van de broer. Tenenkrommend. Een vat filmcliché's.
Veel dingen die ik van verre zag aankomen. De ontploffing van de auto van de functionaris.
De broer die z'n leven net op orde heeft en overgehaald wordt 1x mee te gaan om de grote slag te slaan en dan sterft. Tja...
En dan als toetje de vrouw van Juri die m verraadt. Ik zat er op te verwachten.

De voice-over is geforceerd cool en vol zelfspot. Ik vond het een matige imitatie van de Fight Club voice-over. Het frappante aan de voice-over vind ik dat Cage de intonatie en het stemgeluid van Clive Owen benadert. Toeval?
Ik klink nu heel negatief, maar ik vond de film toch nog erg vermakelijk. Goed voor 3 sterren.

avatar van Montorsi

Montorsi

Cage was weer traditioneel twijfelachtig, maar de film was zeker niet onaardig. Weliswaar in alles voorspelbaar en slapjes, maar de aardige quotes zorgden voor behoorlijk vermaak.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

In Lord of War is Nicolas Cage in zijn element, omdat hij zichzelf weer kan spelen. De belangrijkste andere bijrol acteurs in de film speelden wat ongemakkelijk naar mijn gevoel. De film zelf was voor het grootste deel vermakelijk, maar dat gaat in combinatie met een aantal momenten die wat toevallig, knullig en ongeloofwaardig leken. Vooral tegen het einde aan, kwamen die steeds meer voor.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Erg pessimistische film waarbij ik toch meer dan eens verbijsterd was over de dierlijke aard van mensen. Jammer genoeg gebeurt de wapenhandel in realiteit niet veel anders.

Eigenlijk is het erg wanneer je er bij stilstaat op hoeveel plaatsen op aarde er op dit moment gevochten wordt (en waar er dus overal wapens met de bijhorende wapenhandelaars nodig zijn).

Leuke manier van filmen, een beetje humor op de juiste momenten en een einde dat je even doet nadenken over de manier waarop oa USA conflicten probeert op te lossen.

Enig minpuntje van de film: de beginscènes, waarin Orlov/Cage veel te snel evolueert van restauranthouder tot wapenhandelaar en waarbij zijn eerste stappen en handeltjes nogal rommelig in beeld worden gebracht. Wist in het begin niet echt goed waar men met deze film naartoe wou.

Voor de rest niets dan lof over deze film. Had er minder van verwacht omdat de laatste Cagefilms die ik gezien heb mij niet echt konden bekoren.

avatar van The Oceanic Six

De film had een sterk verhaal waarin je een goed inzicht kreeg op de situatie en het werk van zon handelaar. Cage zet een overtuigende rol neer.

Tot zoveel de positieve zaken. De film duurde mij te lang en het kon me ook niet genoeg boeien. Kwam soms erg langdradig over.

Wel was het einde de moeite waard. Ik heb ze slechter gezien.

avatar van Respekked

Respekked

Lord of War kent een vreemde manier van inzicht geven in een stukje wereld problematiek, "dat eigenlijk niet opgelost dient te worden" . Vanuit het oogpunt van de zeer droge 'Merchant of Death' (sterke rol van Cage) krijgen we een kijkje in de keuken van de wapenhandel op wereldniveau. De moraal van het verhaal: je kan er maar beter om lachen want er is toch niks aan te doen.

En er valt zeker te lachen in Lord of War. Op een vrolijke wijze en met fraaie kleuren en leuke deuntjes vertelt Cage hoe hij in de business is gerold en gaandeweg zien we hoe hij de grootste is geworden. Vooral de droogheid/nuchterheid van Cage maakt het allemaal grappig.

Helaas zorgt de luchtige manier van vertellen ervoor dat het bij vlagen oninteressant wordt. Ook heeft Leto een raar irritant bijrolletje en voegt Hawke ook niet veel toe. Gelukkig wordt de film naar het einde toe een stuk grimmiger en is de mislukte deal een zeer sterke scène.

Het mooiste is uiteindelijk dat Cage alleen maar baalt van zijn eigen privé-verlies. Je zou hem eigenlijk een klootzak moeten vinden, maar ik voelde alleen maar sympathie. Temeer ook dat Cage uiteindelijk maar een middle-man is en de eigenlijke klootzakken met elkaar vergaderen bij de VN .

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Erg geslaagde film waarvan ik altijd dacht dat het een comedy was aangezien de DFW hoes. Maar dat was het dus niet. Dit is eigenlijk een hele aparte film vind ik. De film heeft zowat 8 verschillende gernes (waarvan die komedie er toch weer een beetje bij hoord) en komt in de introductie met Cage in een verwoest gebied en aan het eind en in vele stukken in de film over als een documontaire. Alles zit goed in elkaar en Nicolas Cage doet het weer uitstekend en alles zit er in. docu/actie/oorlog/romantiek/komedie/drame enz enz. De locaties waren aan de ene kant in een ruime selectie maar soms ook eentonig. Maargoed wel allemaal heel toepasselijk en mooi. Die slow-motion met die AK-47 zag er ook fantastisch uit.

Zoals gezegt een aparte film met zowat alles erop en eraan. En natuurlijk ook gebasseerd op de serieuze werkelijkheid. Cage deed het zoals gezegt weer uitstekend en die Oekrainer was ook geweldig met zijn droge humor.

Prima film. Zeker aan te raden.

avatar van Zinema

Standaard aktiefilmpje dat vaak erg uit balans raakt en zelden de juiste snaar blijkt te raken. Drama en aktie vormen een slecht huwelijk in deze prent. De goede cast doet zijn best maar de film is bij tijden erg saai en voorspelbaar met een tenekrommende moraal. Niccol maakte eerder het prima Gattaca maar dit is niet echt de moeite waard. Buckley's meesterwerk hoort niet thuis in deze film. Gemiddeld.

avatar van Dutchero

Dutchero

Ook ik had er weinig van verwacht, en hij viel zeker mee. Acteerwerk is vrij aangenaam, wat me zeker van Cage verraste. Normaal gesproken ben ik niet zo'n fan van hem, maar in deze film doet hij het gewoon goed.

De moraal is duidelijk aanwezig in deze film, velen zien dit als negatief punt. Toch denk ik dat de film een beetje 'leeg' zou zijn zonder. Het blijft gelukkig altijd redelijk luchtig en dat maakt het wat mij betreft een pluspunt voor deze film.

Verder af en toe hele sterke scenes. Het stuk waarin die kogel werd gevolgd was leuk gedaan, en de scenes met Andy de Liberiaan waren erg sterk. Maar buiten deze scenes was de film sowieso van een best hoog niveau.

De humor vond ik deels geslaagd, sommige one-liners waren zeer sterk, anderen lagen er te dik op.

Het hele zijplotje met Yuri's broer was redelijk overbodig.

Al met al een vermakelijke en ook goede film, met hier en daar echte hoogtepunten. En dat voor 2,50 euro

avatar van mister blonde

mister blonde

Vind dit bij nader inzien een beetje een kwalijke film. Probeert de film ons echt iets te leren over universele problemen (bijv. de situatie in Afrika) en tegelijk ligt het dramatisch zwaartepunt bij een wapenhandelaar en zijn broertje? Is bijna nog erger dan Blood Diamond.

avatar van Theunissen

Interessante en boeiende film met een prima rol van Nicolas Cage. Het intro van de film (De Kogel) was zeer mooi gedaan. Het enige wat in deze film nergens op sloeg was dat Nicolas Cage en Jared Leto Russen moesten voorstellen Ze leken daar in de verste verte niet op.

avatar van Movsin

Movsin

"I don't care if it's legal : it's wrong".

Cursus "corruptie en machiavellisme" of een aanklacht op schandalige praktijken ?

Wat een pejoratieve "meedogenloze" voor iemand die het recht nastreeft in het plot hierboven. Moeten we dan medelijden hebben met de boosdoener ? Van US-films zijn we dat wel gewoon.

Nicolas Cage is een knappe acteur in dit filmisch goedgemaakt werk.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Waar dit soort films meestal goed beginnen om vervolgens in te zakken blijft Lord of War de volle 2 uur boeien.

Komt vooral doordat elk aspect van de film netjes is uitgewerkt. Was even bang dat deze film door alle zijverhaaltjes erg vol zou worden, maar dit wordt netjes vermeden. Film ziet er erg mooi uit met hier en daar nog een leuk visueel grapje zoals Cage die op het gevallen standbeeld van Lenin zijn winst zit uit te rekenen . Muziek was redelijk onopvallend, maar degelijk. Had eigenlijk wel een nummertje van 30 seconds to mars verwacht in een film met Leto .

Acteerwerk was verder zeer goed. Cage is perfect voor dit soort rollen, Leto doet het aardig als broer en verder redelijke bijrollen van Ian Holm en Ethan Hawke.

Al met al zitten we dan op een nette 3.5 en dan nog een halfje erbij voor het einde:

avatar van ®Tc

®Tc

Heerlijke protestfilm.

Er komt duidelijk veel protest in: karakters beginnen aan zichzelf te twijfel over hun daden, machtsmisbruik, politieke leiders aan de schandpaal plaatsen. Ik vond het allemaal amusant om te volgen. Dan komen we aan bij de comedy waar de film ook zeer goed op weet te scoren. Cage is op elk vlak een meerwaarde voor de film zowel als acteur, voice-over en komisch element.

Verder is het geheel van de film ook goed. Luchtige sfeer, soundtrack was ok, leuke locaties, goed de tijdslijn overlopen en goed camerawerk (vooral bij de intro met in de wapenfabriek).

Als komedie een knappe 4.

****

avatar van Spetie

Leuke film vol met zwarte humor en een Cage, die lekker op dreef is en daarbij prima ondersteund wordt door een goede Leto. Cage slaagt erin de wapenhandelaar zo neer te zetten dat hij greintje gevoel bezit, maar op de een of andere manier toch nog sympathiek op mij overkwam, wat ik best knap vind. De wapenhandel is een moeilijk onderwerp om een film van te maken, maar dat is regisseur Andrew Niccol toch goed gelukt. De acteurs spelen met veel plezier en de regelmatig terugkerende zwarte humor tilt de film naar een hoger niveau. Daarnaast wordt dit alles ondersteund door aardige muziek en een aantal aardige shots van de diverse locaties waar de film zich afspeelt. Alleen de intro met de kogel is bijvoorbeeld al erg mooi gedaan. Ook zette de film mij achteraf aan het denken zet en dat is in dit geval helemaal niet verkeerd. Verwacht echter geen actiefilm want dan zul je als kijker bedrogen uit komen!

avatar van serpico

serpico

Het script en de toon kwamen me bekend voor. Pas na de film wist ik waarvan: Blow, met Johnny Depp. Nog iets later schoot me ook de naam voor de stijl van deze films te binnen: rise-and-fall.

Ik ben geen grote fan van die stijl, maar het is ook zeker geen negatief plakaat. Naar mijn ervaring past er een hoop creativiteit en entertainment in het subgenre, en zo ook hier. Gebleven is de coole voice-over, de zonder uitzondering zeer kleurrijke mensen, een naargeestige en veelal quasi-vrolijke handel in ethisch onverwantwoorde zaken, de gestage klim naar de top op zowel professioneel als relationeel gebied, en vooral ook de onvermijdelijke terugslag tegen het einde van de film. Maar die soort van vertrouwde voorspelbaarheid maakt de film niet minder. Integendeel, je blijft benieuwd naar het hoe en waarom van de rest van het verhaal. Nog een overeenkomst is een continue kwaliteitsbehoud. Het blijft onderhoudend. Mede ook door de cynische en droogkomische houding die meer dan eens wordt aangenomen.

Maar Lord of War heeft meer te bieden dan een coole Nicolas Cage die ons in een wereld ver van de onze introduceert. Er is geweldig camerawerk, een interessante soundtrack (ik kreeg bij vlagen de neiging een geschokt Hallelujah! uit te brengen), en wat ethische prietpraat die tot nadenken aanspoorde. Mag je met een rein geweten wapenhandelaar zijn, omdat iemand anders jouw positie zou overnemen als jij stopte? Als mensen een wapen willen, ben jij dan verkeerd als je hen dat geeft? Is het geweld in de wereld dan jouw schuld of die van films als Rambo? Ik was persoonlijk wel blij met deze vraagstukken. Toch voelt het een beetje wrang, want er worden toch echt mensen zonder veel boe of bah om het leven gelegd. Alsof de film, ondanks die kant, toch graag een vlotte actiefilm wil zijn. Film en realiteit leken dan een beetje door elkaar te lopen. Toch was ook dat best boeiend.

Het acteerwerk in de film is ook prima. Nicolas Cage voorop, maar ook Ethan Hawke en Jared Leto zetten een rol neer van toegevoegde waarde. En voor de rest is de film gewoon tot in de puntjes verzorgd. De vermakelijke scène's wisselen elkaar in rap tempo af, de scène met het vliegtuig en de noodlanding is favoriet, en de constante aanwezigheid van firearms, drugs en hoertjes laat de opwinding nooit inkakken. Soms vond ik de scherpe randjes net niet scherp genoeg, maar dat wordt gecompenseerd door het wrange einde. Al met al drukt de film er niet echt een boodschap doorheen, maar is het meer het verhaal van het leven van de Warlord. En daar is niks mis mee.

avatar van T.O.

T.O.

Leuk uitgangspunt dacht ik, maar de film stelde me erg teleur.

Warrige verteltrant, veel zogenaamde bijdehante one-liners en coole scènes, nergens inhoudelijk echt pakkend.

avatar van WeZet

WeZet

Ik verwachtte een doorsnee actie-film, maar werd aangenaam verrast! De intro is origineel, iets wat gelukkig steeds meer terug komt. Het script is aardig en de mix van zowel humor als de bittere realiteit is goed uitgewerkt. Nette acteerprestaties van Nicolas Cage, en Leto doet het naar mijn mening ook uitmuntend als hopeloos broertje (ook als is hij de persoon die het menselijke laat zien aan het eind van de film).

*3.5

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De maxx. Sta versteld van de weinige 5* eigenlijk. Het begint met een super goede intro waarin de levensloop van een kogel gevolgd wordt. Wel confronterend en to the point als intro. Ik vond de film vooral cynisch en sarcastisch, en dus meer aanleunen bij de komedie (wel heel erg zwart). Cage is een aasgier, iemand die welig tiert op de lijken van de slachtoffers van zijn handelswaar. Hij maakt er zich niet druk om. Hij haalt zelf de trekker niet over en dus is zijn geweten zuiver. Zijn luxueuze leventje wordt doorkruist met harde wapendeals in bloedige dictaturen, gevaarlijke concurrentie, Interpol die hem achter slot en grendel wil en een familie die stilaan uit elkaar valt. LoW overvliegt alle vragen, kwesties en dilemma's die aan het onderwerp verbonden zijn, en maakt daarmee één van de beste films die ik de laatste tien jaar heb mogen zien, en dus ook vanzelfsprekend in mijn top 10 jaren '00 komt.

De scène waarin Jared Leto Oekraïne opsnuift

avatar van Lau1986

Lau1986

De opening van deze film is geniaal. Verder een erg mooie film, ook wel realistisch. Hoe de film verteld word is leuk en origineel. Aanrader, alleen verwacht geen non-stop actie, want dan zit je bij deze film verkeerd.

avatar van schram101

schram101

Aardige film die toch wel behoorlijk anders is dan dat hij je in eerste instantie doet vermoeden. Niet perse een nadeel, alleen moet je opletten dat je met de juiste verwachting de film begint.

We krijgen na de fantastische credits een geloofwaardige en realistische film voorgeschoteld met een sterke Nicolas Cage in de hoofdrol. De film is rauw en hard, maar geeft naar mijn idee uitstekend weer hoe dit wereldje in elkaar steekt.

Helaas bekeek ik de film met de verkeerde verwachtingen en zal ik hem nog eens herzien. Voor nu: