• 159.505 films
 • 9.816 series
 • 29.117 seizoenen
 • 608.742 acteurs
 • 355.318 gebruikers
 • 8.900.133 stemmen
Avatar
 
banner banner

Punishment Park (1971)

Mockumentary / Thriller | 88 minuten
3,61 132 stemmen

Genre: Mockumentary / Thriller

Speelduur: 88 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Watkins

Met onder meer: Carmen Argenziano

IMDb beoordeling: 7,7 (7.507)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Punishment Park

"One of the most controversial films ever made."

Punishment Park volgt een groep linkse dissidenten (Black Power activisten, anti-oorlogs demonstranten, en een politiek gerichte folkzanger, onder andere) als ze een oppervlakkig verhoor krijgen van een panel van militaire officiers en gewone burgers. Ze krijgen een keuze: Of ze kiezen voor een lang verblijf in de gevangenis, of ze verblijven 72 uur in Punishment Park, een plek in de Zuid - Californische woestijn. De gevangenen moeten in drie dagen tijd de 53 mijlen te voet afleggen, met een minimum aan water en voedsel in de brandende hitte, terwijl ze achtervolgd worden door de nationale garde die hen zonder reden mag neerschieten. Als ze de tocht kunnen afmaken in de 72 uur, dan gaan ze vrijuit.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Defendant in the tribunal

Defendant in the tribunal

Charles Robbins

Allison Mitchner

William C. Hoeger, Tribunal Chairman

Mary Jurgens

James Arthur Kohler, Tribunal Defendant

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van starbright boy

starbright boy (moderator films)

 • 21184 berichten
 • 4353 stemmen

Zeer politiek getinte mockumentary die heel erg een kind van zijn tijd is, maar tegelijk eng actueel blijkt te zijn gebleven. Gemaakt als een felle reactie op de omgang met de overheid en de politie op de anti-vietnam- en civil rights protesten van destijds. Zowel boeiend als film, als statement èn in een historische context.

Interessante filmmaker, die Watkins.

4.0*


avatar van tsjidde

tsjidde

 • 2112 berichten
 • 3949 stemmen

Hoewel inderdaad enigszins gedateerd wat betreft het thema (met name de angst voor het communisme en links activisme), komt deze mockumentary toch behoorlijk hard aan. Ook vandaag de dag is in sommige landen dergelijk onrecht en (politie)geweld immers nog aan de orde van de dag. De boodschap van de film is dus ook nu nog actueel genoeg.


avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

 • 4939 berichten
 • 12346 stemmen

Perfecte filmische belichaming van die revolutionaire spirit van de jaren 60. Tenminste, mijn beeld daarvan, aangezien ik pas ik 1985 ben geboren

Maar ja, ik heb altijd al de revolutie-jaren van het Amerika van ca. midden jaren '50 - midden jaren '70 geromantizeerd, en het soort politieke 'subversievelingen' zoals de protagonisten in deze film als een soort van helden gezien. En Punishment Park drukt als geen enkel ander fictioneel document de woede uit over de toestand in de wereld die deze activisten voelden, het onrecht en de onmacht ondanks alle inspanningen.

We leven momenteel weer in een tijd dat persoonlijke rijkdom en 'rechts' denken door velen als volkomen moreel verantwoord wordt beschouwd (niet per sé door mij, overigens ), en dat kan de film ervan weerhouden bij een hedendaags publiek aan te slaan. Maar de boodschap is tijdloos, en ik zal niet verbaasd zijn als binnen afzienbare tijd deze film weer extreem actueel zal worden.

Punishment Park zal niet iedereen aanspreken; er zijn er altijd die dit soort oprechte uitingen van onvrede over de status quo als idealistisch gezeur ofwel socialistische propaganda zullen bestempelen. Maar ik werd helemaal meegesleept en in mijn respect jegens de participanten van de counterculture gesterkt.

5*


avatar van danuz

danuz

 • 12935 berichten
 • 0 stemmen

Het mag duidelijk wezen dat Peter Watkins een licht wilde schijnen op de onrechtmatigheden van de Amerikaanse regering (eind zestigerjaren/begin zeventigerjaren). Eigenlijk borduurt het verder op die andere film die ik van hem zag:The War Game. Daar betrof het de apocalyptische aard van de wereldmachten die elkaar bestoken met kernbommen.

Hier kiest Watkins wederom voor een mokumentary, nu over een groep linkse activisten die door de regering als staatsgevaarlijk gezien worden. De meeste onder hun zijn niet eens erg agressief, maar hebben in de ‘rechtszaal’ nauwelijks recht van spreken. De onrechtvaardigheid druipt ervan af, zoveel zelfs dat het bijna ongeloofwaardig wordt. Maar nu heb ik niet genoeg kennis van zaken om in te zien of dergelijk ook echt zaak was in die tijd.

Wat ik wel kan zeggen is dat het een informatieve, maar ook best intense film is geworden. Vooral naar het einde toe werd hij erg goed.

Een boodschap die behoorlijk tijdloos is, en ook erg goed op de hedendaagse samenleving af te spiegelen is. Rijkdom gaat altijd over de rug van andere. Heel erg links getinte mokumantery, maar op zijn tijd moet dat kunnen.


avatar van kos

kos

 • 45931 berichten
 • 8379 stemmen

Erg aardige pseudo-docu die vooral heel knap gemaakt is. Het is dat het op een gegeven moment wel erg uit de hand loopt, anders zou je bijna gaan denken dat het echt is.
Dit is ook mede een gevolg van het echt zeer goede acteerwerk, met name van de 'rechtbank'leden, zeer overtuigend.
Je gelooft die vrouw gewoon die helemaal kwaad wordt als zo'n linkse hippie bijdehand zit te doen en liedjes zingt die haar kinderen zouden kunnen beïnvloeden'. .

Er zijn twe aspecten, hier al genoemd, die me van een hoge score afhouden, op de eerste plaats is het wel erg tijdsgebonden. Oke, je zit nu ook met een Guantanamo Bay, maar hoe het hier gaat, met gewoon wat rebelse studenten, is nu wel erg ondenkbaar.
Doet me wel min of meer verlangen naar een eigentijdse variant van deze film, misschien met anti-globalisten en milieu-activisten of zoiets.

Ten tweede is het allemaal wel erg karikaturaal. Dat heeft ook z'n charme, maar het is nu wel een heel erg links-rechts verhaal waarbij werkelijk niemand een beetje genuanceerd is.

Aan de andere kant is het heel knap hoe Watkins hier, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een 'Das Experiment' WEL overtuigend en geloofwaardig weet te brengen hoe iets als dit compleet uit de hand kan lopen en geweld kan escaleren.


avatar van Apster

Apster

 • 1439 berichten
 • 6840 stemmen

Verrassend filmpje. De film geeft felle kritiek op het geweldadige, racistische en kapitalistische maatschappij van Amerika. De zaken liggen nu iets anders, maar over het algemeen gezien nog altijd zeer actueel. Angst voor communisme en de oorlog in Vietnam hebben nu plaatsgemaakt voor terrorisme en Irak. Het is inderdaad iets te zwart-wit en ik vond die Britse journalist met dat gekke accent die furieus reageert tegen de politie op de lachspieren werken. Ook een tikkeltje ongeloofwaardig als nepdocu, alsof zoiets dan werkelijk uitgezonden zou gaan worden met toestemming van de overheid. Ondanks deze kleine minpuntjes is het erg goed gedaan door Watkins, vooral door de realistische sfeer en het ijzersterke acteerwerk.

4*


avatar van De Knip

De Knip

 • 1885 berichten
 • 3681 stemmen

Apster schreef:
Verrassend filmpje. De film geeft felle kritiek op het geweldadige, racistische en kapitalistische maatschappij van Amerika. De zaken liggen nu iets anders, maar over het algemeen gezien nog altijd zeer actueel. Angst voor communisme en de oorlog in Vietnam hebben nu plaatsgemaakt voor terrorisme en Irak. Het is inderdaad iets te zwart-wit en ik vond die Britse journalist met dat gekke accent die furieus reageert tegen de politie op de lachspieren werken. Ook een tikkeltje ongeloofwaardig als nepdocu, alsof zoiets dan werkelijk uitgezonden zou gaan worden met toestemming van de overheid. Ondanks deze kleine minpuntjes is het erg goed gedaan door Watkins, vooral door de realistische sfeer en het ijzersterke acteerwerk.

4*


Dat kwam bij mij ook lachwekkend over. Voor de rest veel van hetzelfde in deze 'docu'. Omdat het nogal ongeloofwaardig overkwam (met name in de woestijn natuurlijk), vond ik het eigenlijk al snel welletjes. Ik heb geen moment gedacht:"Goh, ik ben nu echt benieuwd wat er nu weer gaat gebeuren".
Tribunaal kwam wel goed over. Maar het kwam wel een beetje té over, he? 't Leek wel WOII. Natuurlijk veelal als karikatuur neergezet, maar deed me allemaal niet veel.

**


avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

 • 13163 berichten
 • 0 stemmen

Links / rechts. Mockumentary. Ongeloofwaardig. Karikaturaal. Allemaal vrij makkelijke constateringen (met een kern van waarheid, okay) die erg afdoen aan deze ultiem spannende, uitgesproken film over een nare, uit de hand gelopen machtsstrijd (van alle tijden) die PP werkelijk is. Of tenminste, die ik zo beleefd heb. Erg intens 'stukje' film weer van Watkins.

5 sterren en vrijwel meteen in mijn top-10.


avatar van Montorsi

Montorsi

 • 9601 berichten
 • 2252 stemmen

Eigenlijk vrij weinig aan te merken op de rest.

Inderdaad, erg geloofwaardig is het opzich niet, en ook gedateerd. Maar je moet eigenlijk ook vooral letten op de kruisverhoren, die heel erg de kern van de samenleving toentertijd blootleggen. Zo'n idee van "je vindt dat Amerika verkeerde dingen doet, dus dan hou je niet van je land"... echt eng dat zulke mensen daadwerkelijk zo denken en dat de maatschappelijke discussie is geweest.

Het enige buiten de gebruikelijke kritiekpunten is dat de film opzich wel erg veel van hetzelfde is de gehele speelduur, maar ach.

Dikke 3.5*


avatar van Insignificance

Insignificance

 • 3220 berichten
 • 5581 stemmen

Provocerende pseudo documentaire die enkele politieke gebeurtenissen van toen uitspeelt middels twee groepen gedetineerden. De ene verwikkeld in een felle verbale strijd met het tribunaal, de andere gedurende hun tocht door de woestijn, achtervolgd door ordehandhavers met losse vingers. Bittere noodzaak, die afwisseling.

Want verder is het een tamelijk eentonig gebeuren. Watkins slaagt er met deze stijl wel in een om een grauw soort realisme aan zijn dystopia te koppelen, maar met steeds tegen elkaar schreeuwende stereotypen en een uit te stippelen rit door de woestijn, wordt het van een interessante aftrap steeds meer een vermoeiende zit.


avatar van chevy93

chevy93

 • 12665 berichten
 • 1221 stemmen

Montorsi schreef:

Eigenlijk vrij weinig aan te merken op de rest.

Inderdaad, erg geloofwaardig is het opzich niet, en ook gedateerd. Maar je moet eigenlijk ook vooral letten op de kruisverhoren, die heel erg de kern van de samenleving toentertijd blootleggen. Zo'n idee van "je vindt dat Amerika verkeerde dingen doet, dus dan hou je niet van je land"... echt eng dat zulke mensen daadwerkelijk zo denken en dat de maatschappelijke discussie is geweest.

Het enige buiten de gebruikelijke kritiekpunten is dat de film opzich wel erg veel van hetzelfde is de gehele speelduur, maar ach.

Dikke 3.5*

Ja, dit dus.

De film, in hoeverre dit een film genoemd kan worden, is audiovisueel een krant. De kracht zit 'm toch vooral in het inlevingsvermogen. De horror van een dergelijke tocht i.c.m. domme, ergernisopwekkende politie (die nog altijd te dicht bij de realiteit staat soms) maakt dat deze film, ondanks dat hetgeen waartegen gepropageerd wordt niet zo recentelijk meer is, toch nog weinig aan kracht in boet. Zo, probeer die zin maar eens te volgen...


avatar van poko

poko

 • 117 berichten
 • 2074 stemmen

De verhoorscenes zijn erg sterk. Onrecht, woede, machteloosheid druipen van het scherm. Het gedoe in het strafpark zelf vond ik een stuk minder interessant.


avatar van pjmj

pjmj

 • 269 berichten
 • 265 stemmen

Geweldige film. Zodanig realistisch gespeeld, dat ik het idee had dat ik naar een reality documentaire zat te kijken. Ongelooflijk dat overheidsdienaren zo bekrompen van geest kunnen zijn. Ze maakten hun belofte aan de gestraften aan het einde van de film niet waar. Met gebalde vuisten zat ik naar dat griezelige onrecht te kijken. Inmiddels weer erg actueel volgens mij, omdat ik denk dat dit ten tijde van de huidige, onbetrouwbaar gebleken baby president Trump ook zo maar weer zou kunnen gebeuren.


avatar van Basto

Basto

 • 9752 berichten
 • 6736 stemmen

In 50 jaar tijd is er niks veranderd en staan de burgerij en de machthebbers soms nog steeds loodrecht tegenover elkaar. Vind het opvallend dat onze bevrijders toen al als facisten ontmaskerd werden. Het is dat het na het debakel in Vietnam Amerika zich toen ruim 20 jaar heeft kiest gehouden. Inmiddels laten ze alweer 20 jaar hun ware aard zien. Maar voor iedereen die get intstaan van de VS kent, mag dat geen verrassing zijn. We mogen nog steeds god op onze knieen danken dat het Zuiden de oorlog verloren heeft.

Niet dat ik nu zo’n linkse revolutionair ben, maar fris is het allemaal niet.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 7731 berichten
 • 4898 stemmen

Best geslaagd.

Stond al heel lang op de watchlist, misschien zelfs 1 van de titels die er het langst opstonden. Het verhaal vond ik destijds intrigerend en ik had er zeer hoge verwachtingen van. In de loop van de jaren is die interesse een beetje gaan doven, maar laatst kwam ik deze weer tegen en heb toen maar gekeken.

Dit soort films scoren echt op de manier van filmen. Punishment Park werkt dan ook vooral omdat deze erg realistisch en grauw opgezet is. Het voelt bijna ten alle tijden aan als een echte reality-film en daardoor is de film al na enkele minuten erg intrigerend om naar te kijken.

Concept blijft ook nogal bijzonder, maar het is natuurlijk een klein excuus om wat politieke boodschappen door de film te verwerken. Watkins doet dit vaak echter weinig subtiel, mede omdat er meerdere stukjes zijn waar de karakters hun meningen geven (verhoringen) en dat in volle glorie doen.

Ik vond die verhoringen echter storend. Vooral omdat ze allemaal in herhaling leken te vallen. Iemand komt zijn punt maken, krijgt vervelende weerwoorden om dan vervolgens te knappen. Om nou 6x elke keer een boos iemand uit de zaal getrokken zien te worden vond ik wat te geforceerd en overdreven.

Ook met diverse manieren van editen wordt de boodschap flink door de strot geduwd. Daardoor voelt het bij vlagen geforceerd aan, maar ik moet zeggen dat het voor een groot deel erg goed werkt. Enkele frustrerende momenten door de film heen die hun werk zeker goed doen.

Het gedeelte in het strafpark werkt ook goed. Het realisme dat de film uitademt doet zijn werk volledig en daardoor werkt de film wel. Enkele confronterende stukjes tussendoor die doeltreffend zijn en ook het einde werkt uitstekend. Het is wel een apart project, deze Punishment Park, en een project dat duidelijk met een doel komt, maar bij vlagen net iets te veel zijn best doet om deze door de strot te duwen van de kijker.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 58559 berichten
 • 3862 stemmen

Best een interessant verhaal, maar wel een tikje gedateerd en achterhaald. Het mockumentary-stijltje is wel weer leuk gedaan, zeker destijds zal het vrij nieuw zijn geweest, maar het maakt de film soms wat rommelig., vervelend schreeuwerig en herhalend. Laatste half uur keek nog wel het beste weg. Niet echt een titel die me nog bij gaat blijven.

2,5*


avatar van Hansiro

Hansiro

 • 168 berichten
 • 1424 stemmen

Is dit opgenomen in 1971 of 2020 ? Zijn nog geen stap verder daar..


avatar van zoutzak

zoutzak

 • 902 berichten
 • 6014 stemmen

Een tijdje zat ik vol ongeloof naar deze 'documentaire' te kijken voordat het kwartje viel. Indrukwekkend!


avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

 • 11399 berichten
 • 4818 stemmen

Punishment Park - YouTube

Zijn dit nette beeldverhoudingen? Lijkt me interessant om te zien, maar liefst wel op de manier zoals het bedoeld is.


avatar van Rvdz

Rvdz

 • 612 berichten
 • 2400 stemmen

BlueJudaskiss schreef:

Punishment Park - YouTube

Zijn dit nette beeldverhoudingen? Lijkt me interessant om te zien, maar liefst wel op de manier zoals het bedoeld is.

Jep, is in 1.33.1/4:3 geschoten


avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

 • 11399 berichten
 • 4818 stemmen

Dank!


avatar van alexspyforever

alexspyforever

 • 20982 berichten
 • 2328 stemmen

Ok dit begint er al wat meer op te lijken in mijn queeste van het bekijken van found footage stijl films. Het is typisch een jaren 70 product met hippies, pacifisten en rebellen die zich verzetten tegen oorlog en ook het gezag. Het gezag wordt hier overtuigend neergezet als boeman door een tribunaal. Dit stuk is eigenlijk ook beter dan het jachtgedeelte dat nogal voorspelbaar verloopt en jammer genoeg niet erg expliciet is. Erg spijtig want dat is toch vooral waarom de film mijn aandacht trok.


avatar van mikey

mikey

 • 28113 berichten
 • 4842 stemmen

Geflipte film over fake processen waarbij fijne linkse studenten die, omdat ze bestaan, ‘schuldig’ zijn en dan de keuze moeten maken: lange tijd de bak in of 3 dagen lang sjokken naar de yankee vlag in de woestijn. Soort van king of the hill. Aangeboden door rechts rabiate witte middelbaren. Opgejaagd door mavoklantjes met pistool (politie), hier pigs genoemd, die de regels van het spel natuurlijk niet zo nauw nemen. Tot ontzetting van de liberale Europese filmmakers die hier verslag van doen. Waarschijnlijk is dit echt! Die knevel van de donkere verzetstrijder deed me ook erg denken aan George Floyd.


avatar van Flavio

Flavio

 • 4345 berichten
 • 4599 stemmen

Verrassend goed, deze mockumentary van Watkins, nog wat beter dan The War Game. Hij werkte hier kennelijk met non-professionele acteurs, maar ze stonden waarschijnlijk dichtbij hun personages. Het kwam namelijk behoorlijk geloofwaardig over, vooral de verhoren bij het tribunaal. Ook ik moest wel even aan George Floyd denken toen die zwarte activist werd bedwongen. De scènes in de woestijn zorgen voor wat afwisseling en maken het geheel ook filmischer. Ik vond trouwens ook de politie behoorlijk ‘echt’ overkomen, knap gedaan.

Moet maar meer werk van Watkins opscharrelen, met name zijn film over de Communards lijkt me heel interessant.