• 9.379.424 stemmen

Shi Mian Mai Fu (2004)

Actie / Drama | 119 minuten

Genre: Actie / Drama

Alternatieve titels: House of Flying Daggers / Attack from Ten Directions / Sap Min Maai Fuk / 十面埋伏

Oorsprong: China / Hongkong

Geregisseerd door: Yimou Zhang

Met onder meer: Takeshi Kaneshiro, Andy Lau en Ziyi Zhang

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 13 januari 2005

Plot Shi Mian Mai Fu

Het verhaal speelt zich af in het China van de 9de eeuw. De twee soldaten Jin (Takeshi Kaneshiro) en Leo (Andy Lau) krijgen de opdracht om de leider van het "House of Flying Daggers", een revolutionaire groepering, op te sporen. Leo denkt dat Mei (Zhang Ziyi), een mooie blinde danseres, de dochter van deze leider is. Om haar vertrouwen te winnen gaat Jin undercover. Hij doet zich voor als een sympathisant voor hun zaak. Samen vertrekken ze naar het hoofdkwartier van het "House of Flying Daggers". Wat echter niemand kon voorzien is dat Mei en Jin onderweg verliefd op elkaar worden. Wanneer Jin dan om Mei te beschermen zijn eigen soldaten moet vermoorden en Mei wordt opgedragen Jin te vermoorden, staan ze door hun verdeelde loyaliteiten voor een zwaar dilemma.

avatar van Banelion

Banelion

Ik heb Hero hiervoor al gezien en vond er eigenlijk maar weinig overeenkomst in zitten. Wat is hierbij de clichematige overeenkomst?
Lijkt mij dat er een algemeen beeld is ontstaan over de regisseur; ‘Mooie plaatjes, weinig verhaal en clichematig einde’. Klopt misschien ook wel deels, maar zal ook snel vooroordelen in de hand werken over zijn toekomstige werk (misschien terecht).

Maar ik ben het ermee eens dat het heel erg zonde was dat die chick weer opstond, terwijl die zo goed als dood was. Dit had de regisseur wel even anders kunnen oplossen, maar die driehoeksverhouding op het laatst mocht niet ontbreken naar mijn mening. Ik vond het prachtig dat iedereen zo ongeveer over elkaars leven kon bepalen, maar dat niemand eigenlijk de uiteindelijke intentie had om te doden. (misschien de overeenkomst met Hero?: een plotselinge ommekeer in denken?)

Dat gevecht in het (plotselinge)sneeuw was mooi, met misschien wat te veel bloed, maar het contrast is mooi. Dat dit eerder de kant van een ‘vieze slachting’ opgaat, zal mij misschien dan ook eerder boeien. (er zat idd weinig moraal in dat aspect)

avatar van speedy23

speedy23

Wonderbaarlijke film met een prachtige fotografie. Zeer mooie westers klinkende score van de Japanner Shigeru Umebayashi die, als ik mij niet vergis, ooit speelde in de rock band EX.

Verder liefde, romantiek, verraad, corruptie en oorlog. Thema's die het overal in de wereld doen, mits goed vertolkt en goed gedraaid.

En telkens weer sta ik verbaasd over die 'Oosterse' choreografie, welke ik heerlijk vind om zien.

Er zijn telkens weer mensen die zeggen: "Maar dat kan toch niet?". Misschien niet, maar als je dat bij film denkt, moet je een andere hobby zoeken, zoals exacte wetenschappen, dat klopt normaal gezien altijd.

speedy23 schreef:

Kan ik me ook mateloos aan ergeren, zo'n oppervlakkigheid! Zeker bij dit soort cinema. Die choreografie was prachtig en personen die dan "Onrealistisch!" brullen kan ik op zo'n momenten wel ...

..., maar als je dat bij film denkt, moet je een andere hobby zoeken, zoals exacte wetenschappen, dat klopt normaal gezien altijd.

Ribera

Ook net als Hero een echt spektakelstuk. De scene bij het bloemenveld is prachtig! De muziek, de liefde tussen Mei en Jin en ook het moment waarop de soldaten komen. Fantastisch. De film vond ik zelf wat minder als Hero, toch 4.5 *. Maar pas toen ik het einde zag, de krijsende mannen, het bloederig slagveld, de plotselinge sneeuw en dan nog de supermooie muziek dwingt me uiteindelijk tot de 5*!

avatar van Banjo

Banjo

• 2038 berichten

ik had een veel machtiger gevoel bij hero

daar zat meer opbouw in !

ik vind dat mensen deze film veel te hoog hebben!

er zatten wel aardige stukken in zoals in het bamboe bos.

maar het echte vuurwerk zoals in hero bleef uit.

J.T.O

Deze film is een stuk beter dan Hero. Niet alleen de fotografie, maar ook de vechtchoreografie. Wu xia komt hier beter tot zijn recht. Het is niet te snel en dat maakt precies het verschil. De soundtrack is overigens ook erg sterk, hoewel het einde wellicht iets beter kon.

4/5 ~ Zeker een van de beste martial arts film verkrijgbaar.

J.T.O schreef:

De soundtrack is idd erg goed, maar ik vind het einde juist een van de betere eindes die ik de afgelopen jaren gezien heb, met name door de soundtrack.

avatar van FillumGek

FillumGek

Had hem gekocht. Thuis gekomen zag ik plotseling op de voorkant staan; van de maker van Hero. Ik dacht echt: Oh mijn god, nee toch?! ( Hero gaf ik een 1.5* )

Dus ik zet hem aan en de hele film door was ik aan het scherm gekluisterd. Ongelofelijk mooie film met fantastische scene en de altijd mooie en goed acterende Zhang in de hoofdrol Er was echt chemie tussen Mei en Jin en ik voelde echt met de personages mee. Het einde vond ik dan best triest. Een ongelofelijk mooie film ter nagedachtenis aan Anita Mui ( was ook een hele leuke actrice)

5 sterren verdiend!

edit: Wow ik kijk even voor de gein met wat deze regisseur er allemaal van heeft gebakt en tot mijn vreugde brengt hij allemaal juweeltjes uit. Es kijken of ik nog meer films op de kop kan tikken van hem

FillumGek schreef:

Ik zie eigenlijk 80% overeenkomst tussen beide films. Heb je het op de juiste Hero (Ying Xiong)?

avatar van FillumGek

FillumGek

Jep die ja. Misschien moet ik hem nog eens herzien maar ik vond hem echt niks aan, terwijl het idd toch wel dezelfde stijl is enz. Nog een keer herzien dus

Misschien komt het wel dat ik Zhang en Kaneshiro beter vind dan Li.

Ribera

Ik zou inderdaad Hero even herzien als ik jou was. Want die film is prachtig.

avatar van arkadi

arkadi

Ik kan me nog herinneren dat toen ik deze had gezien dat ik het visueel geweldig vond maar dat het verhaal me totaal niet interesseerde.

Was jammer want ik had er hoge verwachtingen bij.

Ribera

Misschien bevalt het je na herziening beter.

avatar van korykory

korykory

In deze film draait alles om de beelden. En die beelden zijn inderdaad bijna oogverblindend mooi. De dansscène, het gevecht in het bamboebos… Ik had dat allemaal niet graag willen missen. De film leek wel één groot ballet.

Het lijkt erop dat de regisseur er principieel voor heeft gekozen om alles aan die beelden op te offeren. Het verhaal is niet zo belangrijk en volstrekt ondergeschikt. Neem nu bijvoorbeeld die plotselinge sneeuwval aan het eind. Heeft dat een symbolische betekenis? Of wordt hier gesuggereerd dat het slotgevecht maanden duurt? Ik denk van niet. Het gaat gewoon om de mooie plaatjes. En als het bloed dan eenmaal rijkelijk vloeit, steekt dat mooi af tegen het wit van de sneeuw.

Er was één plotwending die me verbaasde en irriteerde: aan het eind blijkt ineens dat het meisje helemaal niet blind is. Dus al die prachtig geënsceneerde gevechten waarin ze strak voor zich uit kijkt, blijken nep te zijn geweest! Ze kon haar tegenstanders gewoon zien! Ik snap eerlijk gezegd niet waar die ‘onthulling’ goed voor is. Het is ongeloofwaardig, want waarom keek ze dan op die manier uit haar ogen, zelfs als er niemand in de buurt was? Ik voelde me gewoon belazerd.

Maar toch, een feest om naar te kijken.

avatar van Latesta

Latesta

Gewoon niks van aan trekken, zoals al gezegd, het gaat niet om het plot, om het verhaal, maar om de beelden.

avatar van pjutter

pjutter

inderdaad in heel de film enorm mooie beelden, maar vooral ook erg mooie kleuren.

geweldig camerawerk en effecten!!

dat is echt allemaal top!

avatar van Scratt

Scratt

Heb hem onder dwang nog een keer bekeken bij m'n vriendin maar ach... wat een dikke klotefilm blijft het toch

Ofwel zeg je.. "het kan allemaal toch niet ? die vrouw staat twintig keer terug recht hoewel iemand anders al 10 keer was leeggebloed
Ofwel zeg je hoe mooi die beelden waren en hoe debiel of saai het publiek is die niet willen kijken naar een visueel zeker mooie, maar domme actiescènes.

Wel alle smaken verschillen maar dit is iets van het ergste dat ik gezien heb het laatste jaar. Het mag dan nog zo mooi zijn qua vorm... maar inhoudelijk is de film... hoe zal ik het zeggen.. lachwekkend ?: we zagen deze film met de klas en tijdens het finalegevecht werd er gelachen dat het zo belachelijk was en dat dat domme wicht telkens terug rechtstond ! Wat is er dan nog spannend aan het einde van een film ?

Hoe zou ik de film omschrijven ? Een mix van soaps (buren, thuis), power rangers of turtles en Chinese vechtfilms.

Verlaagt naar 1*

avatar van sparrow

sparrow

heel mooie sfeer heeft die film, ik vind ook dat de film heel mooi in elkaar zit, en de muziek is geweldig.

avatar van kiriyama

kiriyama

Ik vond het vooral vreemd dat, dat laatste gevecht tussen de keizerlijke troepen en de mensen van het house of flying daggers uitbleef. Dacht ik een groot gevecht te zien werd er verder geen enkele aandacht aan besteed. Alsof de regisseur hetzelf vergeten was.

De CGI vond ik trouwens ook niet al te best. 3 krappe sterren.

kiriyama schreef:

De CGI vond ik trouwens ook niet al te best.

Dat de gevechten niet erg "geloofwaardig" zijn impliceert toch niet dat de effecten slecht zijn?

avatar van kiriyama

kiriyama

Zelf vond ik bv. dat nootje er erg nep uitzien. Ik heb beter gezien, maarja smaken verschillen. Misschien vond jij de CGI wel geweldig, kan ook.

kiriyama schreef:

Welja, ik heb bij bitter weinig films het gevoel dat iets er nep uit ziet, en bij deze film al helemaal niet. Misschien moet ik maar dringend eens deze bekijken...

avatar van Liwwie

Liwwie

Vreemd eigenlijk dat er word gesproken over ongeloofwaardig en dat soort termen... tja.... ze hebben in China en Japan geen helden als Superman, X-Men e.d. om maar eens over totaal ongeloofwaardig te spreken.... krigen we daar dezelfde critics? Sin City.... die was pas geloofwaardig (geweldige film trouwens)

Sowieso vind ik de Aziatische filmindustrie, met name China, Japan en Korea, toonaangevend voor wat betreft regie en écht camerawerk. Waar Kurosawa begon... maakt de huidige generatie het genadeloos af.

Deze ook.... oogstrelend.... gedetailleerd... drama.... choreografie.... doet me denken aan Italiaans werk uit vervlogen tijden...

een 4,5 ... nee wacht.... een 5....

Shinobi trouwens al gezien????

Liwwie schreef:

Shinobi trouwens al gezien?

Neen, gelijkaardige stijl?

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Hero vond ik goed maar haalde in mijn ogen lang niet het niveau van CTHD. Yimou Zhang's tweede martial arts epic komt wat mij betreft een stuk dichterbij het meesterwerk van Ang Lee. Visueel is dit misschien wel de mooiste film die ik gezien heb, Zhang Ziyi, Andy Lau en Takeshi Kaneshiro geven geweldige interpretaties en het liefdes (doch simpele) verhaal is erg mooi.

4.5 sterren, en wat mij betreft mag Yimou Zhang doorgaan met het maken van zulke films, zolang ze maar net zo mooi zijn als deze.

JJ_D schreef:

Neen, gelijkaardige stijl?

Nee, stront film en qua thema min of meer hetzelfde, hoewel het niet exact hetzelfde is

J.T.O schreef:

En Fearless, komt die in de buurt?

J.T.O

Ook niet echt, in de martial arts genre zelf zit nog een aparte subgenre, dat noemt wuxia. Maar tegenwoordig is dat enorm groot uitgegroeid en vind je jaarlijks wel een wuxia film binnen de Aziatische filmcultuur. Alles een beetje samengevat mixt wuxia de elementen van fantasie en martial arts in één film. Wu van wuxia betekent eer en tevens ook zwaardmanschap. De meeste films zullen dan ook afspelen in oude China (vergelijkbaar met soort Middeleeuwen in Europa met veel diverse sociale kringen, machtsverschil en corruptie). Wuxia, de boeken daarvan, zijn soms gebaseerd op echte vechtkunsten, maar in vele films zoals dit wordt het niveau van “entertainment” omhoog getild met speciale effecten, zoals het vliegen of onmenselijke superkrachten.

Dao, die ik onlangs gezien heb is bijvoorbeeld best wel een goede wuxia film. Andere die ook wel aan te raden zijn, zijn Seven Swords, Sworman II, Blade of Fury, Legend of Zu (extreem gefantaseerd vergeleken met de rest), Hero en de al bekende Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Fearless is meer een traditionele vorm van Martial Arts, hoewel bepaalde bewegingen niet echt mogelijk zijn, maar tevens is het wel leuk om er naar te kijken. Hopelijk heb je nu een beter beeld, wat betreft wuxia films

J.T.O schreef:

Hopelijk heb je nu een beter beeld, wat betreft wuxia films

Hartelijk dank voor deze verduidelijking! Denk wel dat - als de gelegenheid zich voordoet - ik enkele van je tips zal bekijken.

avatar van Inperfections

Inperfections

Kon me richting t einde pas boeien.

Maar goed, daarvoor heb je wel schitterend actiewerk.