• 9.377.078 stemmen

Revenge (1990)

Misdaad / Drama | 123 minuten / 104 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 123 minuten / 104 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Kevin Costner, Anthony Quinn en Madeleine Stowe

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 7 september 1990

Plot Revenge

"A passion that cannot be denied. A betrayal that cannot be forgiven."

Tom Cochran heeft de marine verlaten na 12 jaar. Hij is toe aan vakantie en besluit op bezoek te gaan bij de machtige zakenman Tiburon Mendez in Mexico. Daar ontmoet hij Mendez's mooie, jonge vrouw. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar weten dat Mendez geen verraad tolereert.

avatar van neo

neo

Moeilijke film om te kijken. Aan de ene kant heb je daar de goed acterende cast, de goeie muziek en het verhaal wat ja toch wel zeer aardig is (al is het alleen maar op de manier waarop de grote wraak van costner wordt laten zien). Aan de andere kant zitten er naast wat mooie scenes, een heleboel saaie stukken in. 2 sterren maar

avatar van Film Pegasus

neo schreef:

Ik had ook dat gevoel. Wat een leuk verhaal is, blijkt toch niet goed omgezet te zijn in een deftig script. Tony Scott is beter in de actiescenes en schiet helaas te kort in de dramatische stukken. Dat lukt hem jaren later wel, maar in 1990 heeft hij op dat vlak blijkbaar nog te weinig gevoel.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Deze film bracht niet echt wat ik er van verwacht had...

Alles lijkt op het eerste zicht te kloppen: je hebt een goede regisseur, een goede cast en een leuk verhaal. Jammer genoeg was het vooral dat laatste punt dat niet aan de verwachtingen voldeed: het concept blijft uiteraard leuk (al is het natuurlijk wel een simpel concept), maar de uitwerking ervan viel me toch wat tegen. De film komt namelijk enorm traag op gang, waardoor het in zijn geheel toch allemaal wat aan de langdradige kant was.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Op zich een aardige en interessante film. Tony Scott die nog relatief aan het begin van zijn film carrière staat en Costner die het nog goed deed op de slaapkamers van tienermeisjes.

Redelijk vermakelijk, zeker geen hoogdravend verhaal wat uitblinkt in originaliteit maar door het meer dan verdienstelijke acteerwerk van met name Quinn en Costner weet het toch te blijven boeien. Film heeft een lekker broeierig Mexicanasfeertje wat ik wel kan waarderen en Madeleine Stowe is een al eveneens hete broeierige latina.

Film komt wat langzaam op gang en doet soms wat onevenwichtig aan met bepaalde scènes die wel erg lang uitgesponnen zijn en die verder niet veel essentieels aan de film lijken toe te voegen. Aan de ander kant zo eind jaren '80 kon dat nog en ook dat heeft wel wat, niet al dat gehaast., dat zoveel mogelijk spectakel en snelle oneliners in 80minuten film willen proppen. Nee, relax... Tis al warm zat daar in Mexico. Overigens vind ik het gebruikte geweld in deze film verre van braaf, Revenge kent, tot mijn lichte verbazing, een aardig rauw randje.

Hier had waarschijnlijk nog wel wat meer uitgehaald kunnen worden maar deze film heeft zeker een aantal positieve punten die het de moeite van het kijken waard maken. Gemiddelde vind ik dan ook wat aan de lage kant en niet geheel terecht.

avatar van Noir

Noir

Ik heb toentertijd deze film nog in de bioscoop gezien en wat me vooral bijgebleven is zijn de vakantiereclame-waardige mooie beelden van Mexico...... en Stowe for that matter. Film is vermakelijk maar heeft helaas wat te weinig inhoud om het twee uur lang interessant te houden. Alles bij elkaar toch nog 3*.

avatar van james_cameron

Eén van de wat minder bekende films van regisseur Tony Scott, alsmede één van zijn meer atypische. Geen op hol geslagen videocipmontage maar een rustig verteld, broeierig liefdesverhaal met gewelddadig wraakmotief. Costner is niet bepaald op zijn best, maar de romance met Madeleine Stowe (hier op haar mooist) is sensueel in beeld gebracht en de film blijft, ondanks het lage tempo, grotendeels meeslepend. Visueel natuurlijk dik in orde, al is het camerawerk niet zo spectaculair als bij de meeste films van regisseur Scott. Er bestaat ook een kortere director's cut, die naar verluidt behoorlijk verschilt van de bioscoopversie. Maar eens opsnorren.

avatar van scorsese

Redelijke film over een man die het leger verlaat en een vriend in Mexico opzoekt, om vervolgens verliefd te worden op diens vrouw. Het is niet alleen vanwege de titel dat het toch al simpele verhaal weinig verrassingen kent. Deze wat trage wraakfilm moet het dan vooral hebben van de sfeer, en dat zit wel snor hier. Het ziet er allemaal ook mooi uit, met ook mooi camerawerk.

Ik heb overigens de kortere director's cut gezien.

avatar van Macmanus

Macmanus

Beetje saai.

Apart om te lezen dat best veel mensen dit scenario wouden verfilmen in Hollywood. Het grootste probleem van de film is eigenlijk het scenario. De eerste 40 minuten gaan voornamelijk op aan het liefdes verhaaltje, met wat steamy seks scenes. Dat deel is ook al wat saai maar de chemie geloofde je wel. Daarna wil je eigenlijk dat de film in full revenge mode gaat maar het blijft te veel kabbelen zonder dat het een adrenaline boost aan actie krijgt. Scott wil hier en daar visueel nog wel iets aardigs doen maar het is te weinig. De flow is gewoon niet daar. Terecht dat dit Scott zijn meest vergeten film is.

2 sterren.

avatar van AniSter

AniSter

Best wel een redelijke film, voornamelijk door de mooie beelden van de Mexicaanse plaatsen en omgeving. Want qua misdaad vond ik het tegenvallen. Costner en Quinn doen het prima, maar het verhaal komt niet echt van de grond, zeker niet in de eerste helft van de film. Ook de afloop rondom Tibey en zijn companen is verder niet uitgewerkt, wat jammer is voor een film die Revenge heet. Maar daardoor kun je ook de vraag stellen: wie heeft er nu eigenlijk wraak genomen op wie?

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Met deze Revenge aan de slag die ik tegenkwam bij de kringloop en vanwege de bekende titel en cast niet kon laten liggen. Dat dit geen topper was had ik inmiddels vernomen maar helaas was het geheel nog magerder dan gehoopt.

Om te beginnen met het verhaal dat verrassend begint, misschien ook wel niet voor Tony Scott begrippen, met een 'hotshot' piloot in een Tomcat en wat is dat toch een waanzinnig toestel en wat ben ik met veel plezier bezig met een 1/48 Italieri Jolly Rogers model maar dat terzijde. Toch loopt het al snel spaak bij de link tussen Cochran en Tibby, misschien dat ik iets gemist heb maar de reden van elkaar kennen ontgaat me volledig laat staan waarom iemand als Cochran dan nog eens vrijwillig iemand als Tibby opzoekt, nog niet te spreken over de problemen waar hij zich in begeeft met Miryea wat begrijpelijk is aangezien Stowe ontzettend lekker is. De chemie tussen het stel is in die zin best oké.

Maar verder gebeurt er wel erg weinig dat eerste uur waar vooral het stel veelvuldig in beeld is en kan het eerste uur toch niet anders omschreven worden als saai en nietszeggend. Gelukkig lijkt er iets van beterschap aan te breken wanneer het stel betrapt wordt en de sfeer en muziek een stuk grimmiger worden en de film op een thriller noir afstevent. Toch schiet het daarna nog steeds niet echt op qua tempo en gebeurtenissen, en zijn er slechts enkele sterke momenten qua broeierige sfeer en noemenswaardig qua gebeurtenissen. Uiteraard is Scott goed in het schieten van mooie plaatjes, iets dat we dan ook veelvuldig zien, maar als geheel is Revenge toch wel erg matig en kan ik er geen voldoende voor geven.

avatar van Shadowed

Shadowed

Een fikse misser binnen het soms indrukwekkende oeuvre van regisseur Tony Scott, eentje die onherkenbaar saai uitpakt voor zijn doen. Op visueel vlak wordt er knap gebruik gemaakt van lichtinval en kleurgebruik, daarnaast brengt Scott op geduldige wijze de mooie natuurlandschappen in beeld. Ik neem alleen aan dat een film die Revenge heet nu niet bepaald de meeste kracht moet halen uit een mooie achtergrond. Kevin Costner en Madeleine Stowe spelen oersaaie personages en de vormgeving van Anthony Quinn is dermate beperkt dat ook hij amper wat kan uitstralen. Het eerste uur includeert een grote hoeveelheid aan oninteressant geblaat en personages die fratsen uithalen waar mijn wenkbrauwen van fronsen, dus wanneer de boel escaleert had ik dan ook een voornaamste gevoel van "wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten". Ik raakte als kijker geregeld gefrustreerd van het ongekend trage tempo en de idioterie van Costners personage, waardoor de tragische slotfase geen enkele indruk op me achterliet.