Genre: Oorlog / Drama
Geregisseerd door: Mark Robson
Met onder meer: Frank Sinatra, Trevor Howard en James Brolin
Gesproken taal: Duits, Italiaans en Engels
Plot Von Ryan's Express
Ryan, een Amerikaanse kolonel, wordt neergeschoten en belandt in een gevangenenkamp in Italië. Hier is hij de hoogste in rang. Zijn gespeelde gewilligheid om zich aan alle kampregels te houden, geeft hem al gauw de bijnaam Von Ryan. In werkelijkheid volgen de gevangenen hem in zijn plan om te ontsnappen uit het kamp die zal leiden naar de vrijheid.
Colonel Joseph L. Ryan
Major Von Klemment
Private Ames
Colonel Gortz
Tonyvdb
Rollercoaster-WO2-oorlogsactiefilm van de bovenste plank.
Het plot is nogal ongeloofwaardig, maar laat dat de pret niet drukken.
Stoere heldendaden, briljante invallen, zelfopoffering en meutes recht in hun ongeluk lopende nazi's zijn de ingrediënten, met als kers op de taart de heerlijke "wij-verkleden-ons-in-nazi"-scènes met Edward Mulhare (Devon uit "Knight Rider" !) in een schitterende rol.
***' 3,5 op 5 ***'
erwku
Echt een van de meest briljante actiefilms ooit! wat een heerlijk avontuur!
Ramzibase
Goede oorlog's film met actie in overvloed. Het verhaal over een trein met pow door duitsbezet gebied maakt het spannend en zeker het kijken waard.
Hallowed
Ooit deze film op tv gezien. Het moment dat Sinatra doodgeschoten werd stond me nog altijd bij. Ik kwam de film bij toeval tegen in de winkel. Hebben dus! Ik vond hem nog steeds erg sterk.
savi_7
erg goede film die in het begin niet echt goed lijkt, maar na een half uurtje begint ie erg goed teworden. de spanning zit er ook goed in, vooral in de trein als ze het gaan overnemen daarna werd de film echt sterk
Sinatra speelt een goede redelijk rol maar Edward Mulhare speelde zijn rol als nepduitser erg goed hij had mij ook overtuigd daarom 4 dikke sterren omdat hij een zeer vermakkelijke film is.
Atom-Ant
Erg vermakelijke film die m.i. niet erop uit is een reëel beeld te schetsen maar echt bedoeld is als entertainment en dat hebben ze dik voor elkaar!
Na een wat slome intro komt de film eenmaal op gang en dan volgen de gebeurtenissen zich in "sneltreinvaart" op.
Het einde had wat mij betreft wel iets anders gemogen. Het sloot wel mooi af, maar liet mij toch een beetje met een irri gevoel zitten.
Overigens mooie dvd uitgave met ENG-ITA-FR audiotracks en idem subs plus nederlands en grieks. Beeld is gewoon goed (film komt dan ook uit 1965) en extra's daar durfden ze toen nog niet eens van te dromen..dus een originele bioscoop-trailer is wat mij betreft voldoende. Het toont in ieder geval de wil om een leuke dvd uit te brengen.
Overigens leuk om Edward Mulhare te zien in zijn jonge jaren en ik moet zeggen dat ie totaal niet veranderd is tot aan de knightrider
neo
Inderdaad het voordeel dat deze gewoon gaat puur voor oorlogshelden actie, zonder meer pretenties te hebben. Deze en films als Escape from Athene en Force 10 from Navarone blijven hierdoor op een amusant gehalte steken waar ik keer op keer van kan genieten.
=michael=
Maar dan moet je wel van het gerne houden!
ik hou wel van oorlogsfilms en vind de meeste wel goed...
Tarkus
Dit is een heel goede oorlogsfilm, al is het natuurlijk allemaal fictie.
Veel klopt niet met de werkelijkheid en zo iets als je hier ziet zou natuurlijk nooit mogelijk zijn geweest. Maar moet dat dan altijd in een film ?
Ik ben niet zo'n fan van Sinatra als acteur, maar in deze film doet hij het aardig tot zeer goed.
Een mooie ouderwetse oorlogsfilm, die wel een groot pluspunt heeft, iedere nationalileit spreekt zijn eigen taal, en dat vind ik in een oorlogsfilm als deze altijd een belangrijk punt.
boerenpummel
Van de actiefilms met als thema WO2 is dit een van de beteren. Een film die je keer op keer kan zien, zonder dat het gaat vervelen.
Dk2008
Toen ik deze film voor het eerst zag, heeft het toch wel wat trieste eind me jaren tegen gehouden om de film nog eens te zien. Ik heb hem nu drie keer gezien maar het einde had echt anders gemoeten. Voor de rest, zitten ze eenmaal in de trein, loopt de film ook als een trein.
=michael=
Hoe had het einde dan gemoeten volgens jou?
Dk2008
Sinatra had ook de trein op moeten springen en dan al wuivend naar de Duitsers de grens over.
Pimolition
Na Where Eagles Dare een van mijn favoriete WO2 films.
In de jaren 60 ( en begin 70) had je eigenlijk 2 soorten WO2 films: degene die over veldslagen gingen en de avonturenfilms. Die laatste maken ze helaas niet meer.
trebremmit
Mooie avonturen film met Sinatra in de hoofdrol, vanavond op tv te zien dus zeker kijken als je kunt.
erwku
Niet missen jongens! Vanavond op Teevee Een geweldige actieavonturen film! Oorlog, actie, avontuur humor, beetje drama en spanning.
Goede hoofdrol van Sinatra en hele goede bijrollen, vooral Trevor Howard, de norse brit
thunderball
Deze na jaren (midden jaren '80) pas geleden weer eens op TV gezien.
Ik blijf van mening dat dit niet echt een hele bijzondere film is.
Nergens echt heel spannend, of goed, maar wel een aardig tijdsverdrijf.
Sinatra doet het vrij aardig, Howard is zoals zo vaak de knorrige meerdere en Mulhare steelt de show, wanneer hij zich voor Duitse commandant moet uitgeven.
Het einde was het enige wat ik me nog kon herrineren en dat is nog steeds een behoorlijk tragisch slot.
Een zeven, ofwel 3,5 ster.
Jeroen123
Goed te pruimen krijgsgevangenenfilm.
Het begin (eerste halfuur) is niet al te sterk, maar het treingedeelte vind ik best oké en er zijn soms best wel spannende scenes.
Ook een groot pluspunt: alle Duitsers spreken écht Duits!
*3,5
Chimpz
Een WO II avonturenfilm die zichzelf niet overschat. Een onderhoudend verhaal dat me anderhalf uur heeft kunnen onderhouden (mede door het actieve plot en het degelijke acteren (Frank Sinatra in een moffenkostuum is vrij grappig)), maar niet meer dan dat.
Bart Simpson
Heel erg goede film. Ik kom er nu pas achter dat ik niet heb gestemd op deze film, spijtig. De film heeft zo zijn onrealistische momenten, maar de film is super uitgewerkt, met goede acteurs. Aanrader!
movie fan
geweldige oorlogs classic , goed actie , goed verhaal , goede acteurs, de film blijft interessant van begin tot einde . niks op aan te merken . een verdiende 4.5 sterren .
Prachtige film alleen is dit werkelijk ook gebeurd.
Goed uitgewerkt en briljante ontsnappingsplan.
Vooral de acteur die als duitser moet spelen.
4,5 ster
wibro
Prachtige film alleen is dit werkelijk ook gebeurd.
Goed uitgewerkt en briljante ontsnappingsplan.
In werkelijkheid is dit dus niet gebeurd en zo'n briljant ontsnappingsplein werkte destijds misschien wel bij de Italianen maar zeker niet bij de Duitsers. Die mogen de oorlog dan wel verloren hebben maar dat ze zich op deze manier lieten verrassen lijkt mij haast uitgesloten. Daar waren die Duitsers gewoon te slim voor. En hier ligt dan ook gelijk het manco van deze film. Als avonturenfilm misschien best geslaagd maar niet als het op geloofwaardigheid aankomt en dat is voor mij als het gaat om films over de 2e Wereldoorlog een pré.
Gelukkig liet de uitstekende oorlogsfilm "Tora!, Tora!, Tora!" die eveneens vandaag op RTL7 werd uitgezonden zien hoe het wel moet.
Emiledj
lol wibro, jij hebt dus dezelfde 1e kerstdag beleefd als ik
. Ik ben ook een liefhebber voor WII-oorlogfilms en de dvd's die ik in huis heb, zijn alleen maar op waarheid gebaseerd.
Deze film kende ik eerlijk gezegd nog niet en was blij dat er op de Nederlandse t.v. ook eens gekozen is voor een niet zo'n populaire oorlogsfilm.
Vond het acteerwerk goed te noemen en Frank toont hier toch maar weer dat hij niet alleen goed kon zingen. Geloofwaardigheid van deze film werd naar het einde toe steeds minder en het gekozen einde vond ik wat abrupt.
Er zijn veel films van dit genre die beter uit de verf komen, maar deze haalt bij mij een ruime voldoende. Sja... de film die erna kwam was t.o.v. deze film een verschil in dag en nacht: Tora tora tora is mijns inziens één van dé beste oorlogfilms die er over WII gemaakt is.
Justinw
Ik wou hetzelfde als jullie 2 doen, maar toen ik inschakelde, werd Frank Sinatra(meende ik) net doodgeschoten op het spoor en begon de aftiteling. Heb daarna wel Tora tora tora gezien.
En s'ochtends was ook M*A*S*H op dezelfde zender. Een goede dag voor de oorlogsfilm liefhebber zoals mij.
Justinw
Na het missen op Tv toch maar eens bekeken, en het is een prima oorlogsfilm in mijn "O" zo geliefde genre
Acteerwerk oké
Actie oké
Plot oké
Niet bijzonder maar gewoon goed te pruimen, en daar gaat het bij mij om
Een ruime 3*

Geboortedag Frank Sinatra (1915): Hier zijn vijf best beoordeelde films