Genre: Horror / Komedie
Geregisseerd door: Frank Henenlotter
Met onder meer: James Lorinz, Joanne Ritchie en Patty Mullen
Gesproken taal: Engels en Zweeds
Plot Frankenhooker
"A terrifying tale of sluts and bolts."
Wanneer Jeffrey Franken, een oud-student medicijnen, zijn verloofde tijdens een tragisch auto-ongeluk verliest, besluit hij haar weer tot leven te wekken. Jeffrey doet dit door middel van het verzamelen van lichaamsdelen van prostituees, die hij natuurlijk eerst moet vermoorden.
Jeffrey Franken
Honey
Amber
Spike the Bartender
damon
supercoole film, die echt over de top gaat
scene met de 'hookers' in het hotel is zeer sterk!
maar wie boort er nou steeds een gaatje in zijn hoofd.....?
damon
deze is heel cheap te koop bij freerecord
een aanrader, want dit is gewoon pure cult
ichi
Schijnt een favoriet te zijn van Bill Murray. James Lorinz is erg OK in de hoofdrol. Hij zit ook in Street Thrash, ook zo'n vermakelijke splatter komedie. Jammer dat die gast niet verder is gekomen, hij heeft talent.
djelle
Ik vond dit eerder een teleurstelling. Voor een pulp-horrorkomedie was het verhaal wel zeer goed (wat geïnspireerd op Re-animator vermoed ik) maar de uitwerking liet wat te wensen over. De leuke vondst om in het begin van de film Jeffrey's vriendin te laten doodmaaien door de grasmachine mocht ten eerste al veel grafischer geweest zijn.
Het volgende grote minpunt waren de fx. Ik heb nog nooit zulke neppe lichaamsdelen gezien. Dat was echt een domper op de impact van de gore. Dan is er nog de humor ook, die wel erg flauw was met momenten. Henenlotter vindt hier weer de balans niet tussen grappige krommigheid en overdreven flauwheid.
Moeilijk uit te leggen, maar een film als Re-animator slaagt erin toch nog zijn eigen serieus te nemen, terwijl het tergelijkertijd nog steeds duidelijk is dat het een totaal cheesy verhaaltje is. Samen met overtuigende en grappige, goed gemaakte gore-effectjes geeft dit een zeer grappig resultaat. Frankenhooker is eigenlijk een beetje een parodie op horror-komedies. Dat werkt nooit goed vind ik.
Niet mijn ding dus. 1*
ToNe
Het verband met Re-Animator wordt al snel duidelijk. Hoofdpersoon Jeffrey is werkelijk een magere stand-in voor Jeffrey Comb's Herbert West, die jammer genoeg in tegenstelling tot zijn Re-Animator-collega, zijn vocale uitbarstingen niet matigt.
Het leek bijna wel alsof hij de scenes en gebeurtenissen aan elkaar aan het praten was alsof het een hoorspel was.
Het enige wat mijn aandacht toch enigzins hield waren de rare capriolen die volgden na wat drugsgebruik. En natuurlijk de overkill aan het eind, die, zoals hierboven genoemd, cheesy en niet overtuigend waren. Helemaal als als het ook nog door hele slechte acteurs uitgebeeld wordt.
otherfool
Geweldige film dit. In mijn ogen goed acteerwerk en bovengemiddelde effecten, ik verwachtte naar aanleiding van de titel een amateuristisch werkje. De scene met de ontploffende hoeren is priceless. Pimp Zorro is ook geweldig
3,5*!
Re-animator zag ik nog niet. Een aanrader begrijp ik?
Halcyon
Mary Shelley vs H. P. Lovecraft, of met andere woorden: Frankenstein meets Re-Animator; dat is het niet al te originele idee achter deze sympathieke komische horrorfilm. Een titel als Frankenhooker doet er verder geen twijfel over bestaan dat resoluut de humoristische kaart wordt getrokken bij de aanpak van deze prent. Geen ruimte voor drama of moralistische filosofieën rond de innerlijke en uiterlijke schoonheid van de mens, maar gewoon pure onzin in een charmant B-filmkleedje.
Laat dat bloed en die lichaamsdelen maar komen, zul je denken. Helaas, hier loopt het fout. Frankenhooker stelt op vlak van smerigheid al teleur in de openingssequentie. Jeffrey’s vriendinnetje wordt namelijk tergend traag een grasmaaier ingezogen, helse pijnen en bloedvergieten zullen haar onvermijdelijk te beurt vallen - en mensen die Braindead of Night of the Creeps gezien hebben weten dan al hoe spectaculair zo’n scène kan uit pakken -, maar tot onzer groter verbazing zie je helemaal niets. NIETS; één grote leegte… Dan maar hopen dat het verdere verloop van de film nog wat te bieden heeft. Behalve enkele met piepschuim opgevulde exploderende etalagepoppen, ja die moeten de “hookers” voorstellen, en soortgelijke slechte special effects blijft de kijker op z’n honger zitten. Eerste les: ga Frankenhooker niet kijken met verwachtingen als zou deze qua gore-proporties Re-Animator evenaren.
Tweede les: staar je niet blind op de negatieve aspecten van deze productie, maar geef de positieve punten ook een kans. Een breed scala aan hilarisch slechte acteerprestaties, enkele lachwekkende, karikaturale personages en een heerlijk sfeertje moet volstaan om de eerder opgelopen wonden te helen. Bij wijze van redelijke beloning voor het sterk op de proef gestelde geduld van de kijker, komt Frankenhooker het laatste halfuurtje in een stroomverstelling waarbij nog min of meer sprake is van enige apotheose. Deze compensatie maakt Frankenhooker alsnog een leuk tussendoortje voor de geoefende onzin/cult/horrorfanaat.
PEN15
Hopelijk kan ik heel bescheiden vertellen dat ik alle films van henenlotter heb gezien zonder dat ik hoongelach over me heen krijg. Deze films lijken wel op een televisie serie van de familie Flodder, grotendeels dezelfde cast, dezelfde omgevingen, dezelfde cameos, dezelfde grappen gecombineerd met acteurs die geen acteurs zijn, bedroevend slechte tekst, goedkope SE, matige effecten zoals een hand die net buiten beeld een ketchupfles leegknijpt
. Als je na frankenhooker ook naar brain damage kijkt, dan komen al deze elementen weer aan je voorbij. Je hebt elke keer datzelfde hotel, dezelfde bodybuilder, dezelfde narrator maar dan elke keer in een afwisselende invulling. In frankenhooker wordt de hoofdrol gespeeld door een zeer matige acteur die ook een uitsmijter speelde in street trash, ook een bar slechte new york no-budget film.
Het is inmiddels al jaren geleden dat ik deze films gezien heb en ik vind het acteerniveau van Lorinz echt zo ondermaats dat hierbij vergeleken die frankenmeid een superactrice is. Elke keer voelde ik weer verlichting als zij in beeld kwam. Waarom zou je naar zo'n film kijken? Het gewenste antwoord is uiteraard; voor de splatter of bizarre momenten. Bizarre momenten zijn er volop, maar de splatter is van het niveau: "zou ik iets meer te zien krijgen in de directors cut????" van de grasmaaier death scene had ik heel veel verwacht, maar het beperkt zich tot een spuitje tomatenketchup buiten het zicht van de kijker op een stel tuinkabouters
Jawel, beste lezer, nadat je dit gelezen hebt weet ik wel zeker dat je de film nu helemaal niet meer wilt bekijken
De manier waarop de frankenhooker slachtoffers maakt vond ik hartstikke cheap als zij klanten aanraakt ontploffen ze? Ik probeer deze film zeker niet af te kraken, van al het werk van henenlotter is deze film het best te pruimen, maar ik zou het aanbevelen om alleen deze film te bekijken daar je van zijn andere films dejavu gevoelens krijgt.
Nee hoor. Ik heb ze ook allemaal gezien. Brain Damage & Basket case zijn juweeltjes, kan ik van deze helaas niet zeggen. Al is die wel een stuk beter dan BC 2 & 3.
dutchtuga
Alweer een vermakelijke Henenlotter. Hoewel niet zo creatief op het gebied van gore en/of creature-design, valt hier genoeg leuks te beleven in het scenario, typetjes die de revue passeren en natuurlijk de neon-verlichte jaren '80 sets. Bepaalde dialogen zijn weer erg gortdroog, met als leukste voorbeeld het filmpje op de videoband. Hilarisch hoe daar het tragisch voorval van onze latere Frankenhooker, verslagen wordt. 'The girl was instantly reduced to a salad, a salad once named Jennifer'
. Teleurstellend dus op het gebied van viezigheid, maar over het geheel gezien een zeer stabiele Henenlotter. Nu nog Brain Damage en zijn laatste, Bad Biology.
lloydbarker
Na zo genoten te hebben van de Henlotter-cult Basket Case moest ik deze ook gaan kijken, iets flauwer dan BK maar wel vermakelijk.
bladonis
Lekker ranzige zwarte komedie van Frank Henenlotter, het zieke brein dat ons zoveel moois als de Basket Case serie en Brain Damage gaf.
James Lorinz kennen we als de bijdehante hotelportier uit Jim Muro's Street Trash. In deze losjes op Mary Shelley's Frankenstein gebaseerde film speelt hij op niet minder uitbundige wijze een gestraalde student annex doe-het-zelf gestoorde wetenschapper, Jeffrey Franken (zucht...). Als een van zijn uitvindingen -een afstands-bestuurbare grasmaaier! - per ongeluk over zijn vriendin Elizabeth Shelley (zucht...) heenrijdt, wil hij haar koste wat kost weer tot leven brengen. Haar hoofd heeft hij kunnen redden. Nu nog de rest van het lichaam bijelkaar zoeken, én inelkaar naaien en fröbelen! Hij vindt de onderdelen die hij nodig heeft bij Times Square street walkers!
Een interessante en niet onamusante kijk op de aloude Dr. Frankenstein mythos. Door de lichaansonderdelen van prostituees af te laten komen, en nu eens niet van al overleden kerkhof- of mortuariumbewoners verlegt Henenlotter de zoektocht naar 'de perfecte lichaamsdelen' ipv die lichaamsdelen die beschikbaar én bruikbaar zijn! Hierdoor mist de film iets aan de tragiek die The Monster is, en misschien wel hoort te zijn. Boris Karloff bracht in de originele Frankenstein(1931) een tragische dramatiek in het beklagenswaardige monster. Peter Boyle legde in Young Frankenstein(1974) de lat nog een streepje hoger door niet alleen medelijden en zelfs sympatie te ontlokken, maar Het Monster een stukje subtiele humor, en daardoor een hart te geven!
Dat het door het hoofd van Patty Mullen aangevoerde Frankenhoertje er niet in slaagt enige gelaagdheid mee te geven, komt door de constante nadruk op comedy! Een ZWARTE comedy oké, maar een comedy is het, en dat zullen we weten! De humor van de zoektocht naar 'De Perfecte Tieten, Benen, Armen, Kont' etc etc is op een gegeven moment wel uitgemolken.
Het opgeheven vingertje naar het hoerendom begint op den duur ook te irriteren. Laat Julia Robert in Pretty Woman in al d'r debiel lachende prontheid zien hoe leuk het beroep van callgirl eigenlijk is, én een kweekvijver voor potentieel -rijk!- huwelijksmateriaal!, zo lijkt Frankenhooker een groot reflecterend waarschuwingsbord voor een carriëre als prostituee te zijn!
Voor een film als dit, die zich in zijn ranzige goedeheid kan meten met genre-juweeltjes als Combat Shock, Street Trash, Deadbeat at Dawn, en het eigen Basket Case, is dat vingertje niet alleen niet echt nodig, het is ook een beetje ongepast. Het decor van de oude, ranzige, smerige binnenstad van New York is op zich al karakteristiek genoeg. Daar past geen enkele vinger, behalve de middelste!
James Lorinz zet een leuke immer mompelende en in zichzelf pratende mad scientist neer. Toch steekt hij wat bleekjes af tegen de -door ToNe al terecht aangehaalde- door Jeffrey Combs briljant vertolkte Herbert West in Re-Animator. Dat in zichzelf doorratelelende karakter was Lorinz' manier een uniek, eigen personage te creëren. Wel interessant, niet geheel geslaagd.
Voor de ode aan de Times Square Hookers, o ja én aan de Frankenstein-mythos, 4,0 aangenaaide sterretjes - voorzichtig de naden verwijderen...
Naomi Watts
Goede review weer bladonis, ga er ook maar eens achteraan
bladonis
Thanx! Hij is erg leuk. Beetje flauw af en toe misschien, maar zéker de moeite waard. Als je Re-Animator leuk vond, zal deze je ook best bevallen!
perceived
Leuk!
Goedkoop gemaakt en slecht geacteerd. In dit geval weer zo'n zeldzaamheid waarbij dat de film vooral ten goede komt. De mimiek van Jeffrey's creatie vond ik super grappig. Hilarisch werkje. 7/10*
Drs. DAJA
Frankenhooker staat op de nummer 25 in de Top 25 met de beste Horrorfilms van de jaren '90. Vanaf 7 oktober tellen we dagelijks af met een nieuwe titel uit de '90s Horror Top 25 om op Halloweenavond de nr. 1 vrij te geven.
Voor de video: '90s Horror Top 25 - nr. 25: Frankenhooker
Hollywood007
Leuke, goedkoop gemaakte film. Zeer fake allemaal, maar dat maakt het nu net zo leuk. Een ode aan cultfilms.
Je moet wel voor dit soort films te vinden zijn.
Herziening doet soms wonderen. Van 1,5 naar een dikke 4* Wat een geweldig fijn bizar pulpfilmje is dit.
Ben er ook flink wat aan het herzien en ben er ook in een goede stemming voor.
Richard_Voorhees
Nu ook hier in NL uitgebracht onder het DFW sublabel Cultproof. Vandaag op de kop getikt in de lokale Mediamarkt, maar hij is ook op het internet te krijgen. O.a. Nieuwe artikelen : OMG Entertainment, Horror, Cult, Sci-Fi en meer! - DVD, Blu-Ray, Soundtracks, T-Shirts, Magazines - omg-entertainment.nl
Ook Maniac Cop heeft via dit label zijn eerste Nederlandse DVD/Blu-ray release gekregen.
Richard_Voorhees
Na zo'n kleine 2 jaar geleden Henenlotter's Brain Damage bekeken te hebben was het deze avond tijd voor "Frankenhooker".
Wederom een erg vermakelijke horror/komedie. Heel wat minder origineel als de eerder genoemde film en ook de make-up effecten kwamen hier minder goed uit de verf, maar ik vond de humor overall weer wat beter.
Het "acteerwerk" is natuurlijk te zot voor woorden en de typetjes zijn heerlijk fout, maar dat is nou juist wat ik zo mooi vind aan dit soort films. De Frankenhooker zelf vond ik nog best leuk in elkaar gezet en het einde is lekker gek.
Lang niet iedereen zal deze film vermakelijk vinden, maar ik vond hem zeker goed genoeg voor 3*.
Weet iemand trouwens of er meerdere versies van deze film bestaan? De Cultproof DVD klokt namelijk af op zo'n 77 minuten, terwijl er hier en op IMDB aangegeven staat dat de film 85 minuten duurt. Is deze Nederlandse release een geknipte versie?
RuudC
Wat Frank Henenlotter betreft, geef mij maar dan Brain Damage. Ook geen beste film, maar daarin valt tenminste nog wat te lachen. Frankenhooker heeft me in de tachtig minuten hooguit wat laten glimlachen. Als ik graag een humoristische versie wil zien van het verhaal van het monster van Frankenstein, wend ik me wel tot Re-Animator. Misschien is dat niet helemaal een parodie te noemen, maar het gaat over hetzelfde thema. Wanneer de gore wegvalt in een film als deze valt er voor de horrorliefhebber een belangrijk genietaspect weg. Ik vind het dan wel nog grappig dat de hoofdpersoon zijn vriendin weer tot leven wekt met behulp van lichaamsdelen van een stel hoeren en ook dat zij hun eigenschappen overneemt, maar dat verhult niet dat dit een karig B-avontuur is. Curieus, maar eigenlijk niet grappig.
ichi the chiller
Leuke onzinfilm met humor die bij mij wel werkte. Are you a Swede or something you are talking Swedish to me on Time square!?HAHAHA Wanna date?
Hoewel dit eigenlijk ook weer een draak van een film is, heb ik me er in ieder geval meer mee vermaakt dan met achterlijke "Brain Damage (1988)" welke ik gisternacht heb gezien. In deze film vond ik de uitvoering leuker en zaten er ook behoorlijk wat naturelle (dus zonder plakplatjes en metaalonderdelen op of in hun lichaam. Ze hadden dan wel weer een "Z" brandmerk op hun bovenarm van "Zorro" gespeeld door een of andere anabole figuur genaamd Joseph Gonzalez) sletjes in de film waar ik persoonlijk wel van hou. De cast deed het leuk en dan met name Patty Mullen als Frankenhooker. Visueel zag het er ook best aardig uit met al die spandex kledij, eind jaren 80 look en natuurlijk de vele blote vrouwen. Met horror (de horror onderdelen die erin zaten zagen er ook enorm nep en goedkoop uit) heeft deze film weinig te maken want de nadruk ligt voor 90% op komedie. Eigenlijk moet je deze film ook beschouwen als één grote grap en daar is de film best wel in geslaagd.
P.S. de laatste 5 minuten van de film zijn eigenlijk ijzersterk zowel visueel als qua humor. "Where is my Johnson"
FillumGek
Fun! Voor jezelf maak je snel de vergelijking met Herbert West, nog eerder dan met Frankenstein zelf zelfs. Maar wat mij betreft mag Jeffrey Franken er best naast bestaan, dan wel op een iets kleiner podiumpje. Frankenhooker is niet alleen een heerlijke titel, het blijkt ook nog eens een sfeervol filmpje dat horror en bizarre humor goed weet te combineren. Een enorme berg onzin waar de meute met een grote boog omheen loopt, maar die ik maar wat graag als een spons opslurp.
De opening is al volstrekt belachelijk met het geprik in een stel hersens terwijl omstanders het allemaal normaal lijken te vinden. Sterker nog, er is een feestje aan de gang waar vriendinlief gruwelijk aan haar eind komt. Aan doe-het-zelver Jeffrey om de boel weer aan elkaar vast te knopen. De jaren '80 sfeer - zoals vaker - is weer goed te proeven. De nachtelijke straten zitten vol gespuis waarbij je nog niet dood gevonden wilt worden. Hoertjes en pooiers zijn lekker stereotype en laten zich gewillig 'onderzoeken'. Schitterende scene op de hotelkamer die maar niet gaat vervelen. Call me cheap, maar bij het zien van acht giechelende, wulpse hoeren blijft mijn aandacht er op een of andere manier altijd bij.
De special effects zijn erg cheesy en overduidelijk van papier-maché. Het past goed bij het goedkope geheel, al is het jammer dat de props niet vol zijn gegooid met rode siroop voor een overdreven splatter-effect. De mooie Mullen acteert erg leuk als samengehecht geheel en Lorinz is anders dan West; een wat meer sympathieke kerel. Het einde is fout, slecht, maar geslaagd en eigenlijk alles wat dit soort B-films zo leuk maken. Op naar Basket Case!

Akai Satsui
Drama, 1964

Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean
Drama, 1982

They Shoot Horses, Don't They?
Drama, 1969

The Doors
Biografie / Muziek, 1991

Braindead
Komedie / Horror, 1992

L'Événement
Drama, 2021
new york cityprostituerenlightningbordeelreanimationdonkere komediegekke wetenschappercrack cocaine