• 9.378.170 stemmen

Zodiac (2007)

Misdaad / Thriller | 157 minuten / 162 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 157 minuten / 162 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.

Releasedatum: 31 mei 2007

Plot Zodiac

"There's more than one way to lose your life to a killer."

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.

avatar van gmx

gmx

Flinke tegenvaller, na vele positieve reacties te hebben gelezen. Misschien kwam het omdat ik moe was, maar mijn god, wat liep deze film traag zeg. Ik was stiekem blij dat ie afgelopen was en dat gebeurt me niet vaak.

Het acteerwerk is in het algemeen prima maar ook niet meer dan dat. Het script vond ik soms vrij matig, reacties nogal eens ongeloofwaardig. Met het sfeertje dat wordt neergezet is overigens niks mis. Toch mist deze film gewoon spanning en blijft het een droge opsomming van feiten, waarvan je je maar moet afvragen wat in het echt ook is gebeurd en wat niet (*gebaseerd* op een waargebeurd verhaal, dat zegt mij altijd helemaal niks). Vandaar dat ik wikipedia op dit gebied interessanter vind dan de film zelf: http://en.wikipedia.org/wiki/Zodiac_Killer en voor de puzzelaars onder ons, deze is nog nooit opgelost:

Al met al 2.5 *

avatar van Day-V

Day-V

Net voor de 2de keer gezien, blijft een goede film

avatar van bozzy

bozzy

beetje langdradig maar al met al een goede film.

had er ook meer van verwacht.

avatar van JJ_D

JJ_D

David Fincher gaat al een goeie 15 jaar mee in het misdaad-genre. Zowel ‘Se7en’, ‘The Game’ als ‘Fight Club’ zijn klassiekers geworden, en ook ‘Panic Room’ was een beklemmend staaltje cinema waar tot op heden weinigen onderuit kunnen. ‘Zodiac’ beloofde dus weer een stijlvolle film te worden met de typische benepen sfeer die Fincher beheerst als geen ander. En geloof het op niet, maar deze film steekt zijn veel geroemde ‘Se7en’ naar de kroon als beste misdaadfilm. Geen wonder dat de man het genre nu eventjes de rug toe keert, want hoeveel hallucinanter kan het dan in ‘Zodiac’? Ik blijf u noodgedwongen een antwoord schuldig.

Waarom mag deze film zonder enige schroom naast ‘Fight Club’ staan? Is het de naturel waarmee Fincher zijn verhaal vertelt? Of de tot in de puntjes uitgekiemde stijl? En wat dacht u van het feit dat deze nachtmerrie nergens eindigt? ‘Zodiac’ ontstijgt wat mij betreft moeiteloos het label ‘genrefilm’, juist omdat David Fincher de kenmerken ervan niet uitbuit. De film teert geheel en al op zijn verhalende kracht en zijn verbijsterende sfeerschepping, meer dan op valse plot-twists of achtervolgingen à la ‘Se7en’. ‘Zodiac’ is de intellectuele variant op laatstgenoemde, een zaak die – omwille van zijn geloofwaardigheid – de kijker evenzeer aangaat als de personages.
En waar Finchers nieuwste reeds aanvangt als een vreselijk schrikbeeld, wordt het alleen maar erger eenmaal de hoofdverdachte objectief vrijuit gaat. Is dit een klacht van Fincher aan het adres van een bureaucratische staat? Nee, dat lijkt me te ver gezocht, maar toch brengt hij het gevoel van machteloosheid heel subtiel in zijn film, tot we een zoveelste rilling over onze ruggengraat voelen gaan. Is het niet geniaal, een dossier waarin elk feit richting iemand wijst, maar elk stuk bewijsmateriaal deze primaire aanklacht terug ontkracht? Ja, een retorisch vraag die kan tellen.

Maar, de eerlijkheid gebiedt ons om toe te geven dat het laatste uur van de film helaas wat inzakt. Gyllenhaal spreekt nu eenmaal niet tot de verbeelding van de kijker (hoe sympathiek zijn karakter ook probeert te zijn), maar ‘Zodiac’ blijft gelukkig spannend genoeg – er was immers nog het spannende scenario dat 'meester Fincher' onmogelijk kon verknoeien.

‘Zodiac’ is inderdaad een briljante film. David Fincher heeft elke variabele volledig in de hand, en grijpt voortdurend naar de strot. Een film die zodanig goed is dat je hem geen tweede keer durft te bekijken. Een unicum.

avatar van RienB

RienB

Zeer goeie film met vele mooie shots, en lekker oldschool gefilmd.

Soms wel wat langdradig, maargoed dat vergeven we dan maar!

The One Ring

Een beetje tegenvallende film. Het is een beetje de seriemoordenaar-variant van All the President's Men, waarbij we dus een zeer gedetailleerd verslag krijg van het hele onderzoek naar de identiteit van de Zodiac. Maar waar ik All the President's Men bijna constant spannend vond, vond ik Zodiac nergens echt spannend, laat staan verontrustend.

Nou zijn de moordscènes niet het hoofdgerecht voor deze film, maar ze zitten wel aan het begin waardoor ze dus een eerste indruk geven. Helaas is het onderzoek dat dan volgt ook niet lekker verteld. Schijnbaar zijn er tientallen mensen bezig dit onderzoek op te lossen, maar ik kon op een gegeven moment nog nauwelijks volgen wie welke rol had. We krijgen in een snel tempo allerlei info naar ons hoofd geslingert die vaak een minuut later onbelangrijk wordt verklaard of zelfs gewoon vergeten wordt. Wat ook irritant is zijn de tijdsprongen. Dan komt er onder in beeld te staan dat er zoveel dagen of weken voorbij zijn en volgt er een dialoog. Maar weer vijf seconden later volgt er weer zo'n tijdsprong, en weer 5 seconden later nog een keer. Dit had allemaal wel compacter gekunt. Presenteer verschillende informatie dan gewoon op één tijdstip. Dat mag dan niet historisch accuraat zijn, maar dat is wel de manier waarop andere films zoiets doorgaans aanpakken. En terecht.

Soms maakt Fincher zelfs vreemde keuzes. Een voorbeeld: Robert Downey Jr. wordt bedreigt en gaat dan iemand opzoeken (ik had nooit een idee wie en waarom) en de mogelijkheid wordt geopperd dat hij in de val wordt gelokt. Vervolgens krijgen we een paar (volgens mij nog geen 5) seconden een shot te zien van Downey Jr. door een duistere, verlaten plek loopt. En wat doet de film dan, hij schakelt over naar een andere scène, waarin plotseling geheel uit de lucht verteld wordt dat Downey Jr. belangrijke informatie (wat precies kon ik niet volgen) gevonden heeft. Waarom laat Fincher ons niet gewoon zien hoe Donwey Jr. die informatie vond. In tegenstelling tot sommige critcasters vond ik de film niet te traag, maar eerder te snel. Fincher walst door dergelijke scènes heen en strooit zo willekeurig met informatie dat ik me in de eerste helft nooit bij het onderzoek betrokken voelde.

De film streefde dan ook eigenlijk gewoon op een onvoldoende af, maar het laatste uur maakte de film toch nog de moeite waard. Ineens besluit de film zich te focussen op het onderzoek van Gyllenhaal. Het werd me hier allemaal veel duidelijker waar het om ging, ondanks dat bijna alle informatie hier een herhaling is. Ik vraag me achteraf zelfs af waarom Fincher niet de hele film wat meer gefocust heeft. Fincher lijkt zo geobseerdeerd door zijn onderwerp dat hij alles erover wil laten zien, maar wel binnen 150 minuten en zo aan dramatische kracht verliest. Toegegeven, nergens werd het vervelend, maar ik denk dat hier meer uit gehaald had kunnen worden.

Het acteerwerk is veel geprezen, maar ik vond het gewoon voldoende. Niets bijzonders. Hetzelfde geld voor het camerawerk. Prima, maar het creëerde ook weer geen buitengewone sfeer en de belichting van de buitenscènes vond ik zelfs vreemd en nep overkomen. Het lijkt me sterk, maar dit is toch geen CGI of wel?

Nog iets: de zaak van Zodiac-moordenaar is niet opgelost en veel mensen beklagen of bejubelen hier het anticlimactische einde. Maar hoezo is er geen climax? Oké, de schurk wordt niet gearresteerd omdat er geen vingerafdrukken zijn, maar Fincher laat geen twijfel bestaan over dat Leigh de Zodiac is. Wat mij betrefd wordt de schurk hier dus wel degelijk vastgesteld. Ik vond het een zeer gesloten einde.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Je hebt kritiek op de moordscenes, maar besef je je niet dat deze gebasseerd zijn op ware feiten? In een van de extra's op de Director's Cut DVD worden deze gereconstrueerd, en Fincher heeft geprobeerd om het zo waarheidsgetrouw neer te zetten, wat mijns inziens ook prima is gelukt.

Pastichio Rocker schreef:

Natuurlijk, maar Finchers scènes zijn natuurlijk ook slechts interpretaties van echte gebeurtenissen. Wellicht is het echt gebeurt, maar ik kan me niet voorstellen dat mensen zich werkelijk gedragen alsof ze in een goedkope jaren '80 slasher bevinden zoals in de eerste moord. Zeker niet als die mensen de jaren '80 nog niet hebben meegemaakt. Als er een auto aangereden komt kun je je misschien ongemakkelijk voelen, maar ik vond ze wel erg panisch reageren.

Erger is dat ik de moorden niet indringend, verontrustend of zelfs spannend vond, terwijl ik dacht dat iemand als Fincher juist dat element wel goed zou moeten weten te krijgen.

The One Ring schreef:

Dat is dan vooral aan jezelf te verwijten. De moordscenes waren nu niet bepaald gerust stellend of zo....

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Dankzij ''Hurdy Gurdy Man'' waren ze in het begin erg sterk, maar voor de rest vond ik het ook niet al te overtuigend. Binnenkort maar weer eens zien, want heb de film in niet al te ''fitte'' omstandigheden gezien.

avatar van Reinbo

Dat kan, het is een film die het meer van de sfeer en het tijdsbeeld moet hebben dan de suspence.

Reinbo schreef:

In principe niet, maar als de moorden grappig bedoelt lijken (en niet in de zin van zwarte humor) dan lijkt de regisseur het niet meer serieus te nemen en ik als kijker ook niet meer. Spannend is het dan al lang niet meer.

avatar van Reinbo

Laat ik nog een ding zeggen. De moorden zijn totaal niet grappig bedoeld. Ik snap ook totaal niet hoe je op dat idee komt.

Hij laat de moorden zien zoals ze (waarschijnlijk) gebeurd zijn. Wat je daarmee doet moet je zelf weten... Op dat vlak is het bijna een documantare.

Reinbo schreef:

Laat ik nog een ding zeggen. De moorden zijn totaal niet grappig bedoeld.

Dat snap ik en dat is nou net het probleem.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

The One Ring schreef:

Misschien komt het omdat Fincher hier toch een aantal moordscènes laat zien, maar deze compleet verknald. De openingsscène vond ik echt verschrikkelijk, het leek wel een grap. Die twee mensen in de auto reageerde al voordat er iets aan de hand was alsof ze wisten dat ze vermoord zouden worden en hun dialoog was afgrijselijk. De tweede moord aan het meer vond ik ook heel cartoonesk overkomen, en ook nog eens zeer ongeloofwaardig. De scène met de vrouw en haar baby was ietsje beter, maar voelde toch niet zo realistisch aan als de rest van de film. De moorden lijken dus uit een slappe slasher te komen en niet in de film te passen.[/spoile]

Heb je, The One Ring, niet gewoon de clou van de eerste moordscéne gemist? Als de eerste mysterieuze auto verschijnt vraagt de jongen aan het 'meisje' of het haar man is.......dit verklaart veel van hun zenuwachtig gedrag voor de moord. Als ik me goed herinner komt haar vreemdgaan, in het verloop van de film, ook nog aan de orde.....

avatar van JaylaGrande

JaylaGrande

Wat een zonde deze film

Het verhaal is om naar uit te kijken maar de film kan me maar weinig bekoren. Hij valt hier onder het kopje thriller/misdaad maar door al die vrolijke deuntjes in de film hebben ik en de mensen met wie ik deze film keek geen moment spanning gevoeld. Het leek soms verdacht veel op een komedie. Ook het goede acteerwerk kan voor mij de film niet redden het verhaal was maar weinig echt boeiend en die enkele scenes waarin de moorden worden gepleegd brengen niet genoeg spanning om de hele film op te teren. Vooral ook omdat de rest van de film echt storend traag is. Had achteraf nog liever een documentaire over de zodiac gekeken 2 sterren

avatar van Prudh

Prudh

Gewoon de S.E. kopen, krijg je er twee docu's bij

avatar van The Ripper NL

The Ripper NL

Pracht van een film!

avatar van stefan dias

stefan dias

Echt een goede film die me aangenaam verrast heeft. Want zo`n film waarvan je al min of meer weet dat het geen bevredigend einde gaat geven in de zin van `aha, die smeerlap heeft het gedaan en is nu eindelijk ontmaskerd`, daar vraag ik mij doorgaans wel bij af hoe die mij im godsnaam nog gaat kunnen verrassen.

Gelukkig was het wel een heel mooi in beeld gebracht spannend verhaal van iets waarvan je wel kan begrijpen dat het tot de verbeelding spreekt. De Bende Van Nijvel is hier in Belgie ook nooit gevat, hoewel er ook sterke aanwijzingen waren voor sommige pistes met 'bescherming van hogerhand' en meer van die speculaties. Ik vond het wel leuk hoe het verhaal pas laat bij Gyllenhaal terecht kwam. Dat de moorden iet sexy in beeld gebracht werden beviel me wel. niet te veel geregisseerd, gewoon een mafketel die zijn fantasietjes botvierde. Best akelig.

avatar van watarichase

watarichase

Deze film heb ik zelf ook. ik vind hem echt heel goed gemaakt. vooral de regisseur bevalt me ook wel,ik vind dat die heel goed tewerk gaat.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Goeie film, die ondanks de lange speelduur niet verveelt en je gekluisterd aan het scherm houd tot het einde de acteerprestaties zien ook top

avatar van mixmaster

mixmaster

net voor de 2e keer gezien en het blijft een schitterende film.

alles is perfect weergegeven hoe het in het echt ook daad werkelijk gebeurd moet zijn.

acteer prestaties zijn uitmuntend en je hebt echt het gevoel dat je zelf in die tijd van toen zit en ook echt met het onderzoek naar the zodiac meeleeft.

realistischer als dit kan bijna niet , echt geniaal gemaakt.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

The One Ring schreef:
De openingsscène vond ik echt verschrikkelijk, het leek wel een grap. Die twee mensen in de auto reageerde al voordat er iets aan de hand was alsof ze wisten dat ze vermoord zouden worden.

Het stel ging vreemd en bovendien zou later in het onderzoek blijken dat de killer(Arthur Leigh Allen, bij herziening toch de meest waarschijnlijke kandidaat) een bekende was van de vrouw en dat deze haar al langer stalkte. Hun reactie was dus niet zo vreemd...

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

The One Ring schreef:

Ik vraag me af wat er nu ongeloofwaardig is aan deze scene. Gruwelijk gewoon hoe bruut de moordenaar hier handelt en dat het niet al te subtiel in beeld gebracht wordt draagt bij aan de intensiteit van(vooral het eerste deel) van deze thriller. Bovendien heeft de man van dit stelletje het overleefd en dus een uitstekend relaas kunnen geven van hetgeen gebeurd is:B. C. Hartnell

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Goed gedocumenteerd. De film is slechts een hypothese die Fincher ons voorschotelt. Aan de kijker om ze te nemen of te laten. Detaillistische film, misschien iets te lang. Wie een serial killer film als "Seven" verwacht zit hier verkeerd.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Erg boeiende film. Altijd leuk films die over moorden gaan. Ook de sfeer in de film was goed.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Mark Ruffalo lijkt trouwens veel op Chazz Palminteri. Ik dacht in het begin dat Ruffalo de zoon was van Chazz Palminteri.

avatar van medansavamhel

medansavamhel

Mooie film die de periode van de moorden van de Zodiac Killer goed weergeeft. Stukken beter dan "The Zodiac" uit 2005.

avatar van gotti

Lijkt me duidelijk dat je vast kan stellen dat deze van Fincher - ongeacht of je de andere Zodiac films gezien hebt die er rond deze tijd uitkwamen (4 of 5 meen ik) - de beste is.

Heb de dvd al een tijd hier liggen, maar ben er niet aan toegekomen hem nog eens te bekijken...

avatar van the spies

the spies

Geweldige film die doet denken aan All The Presidents Men (wat overigens een must-see is voor ieder zichzelf respecterend filmfan). Mooi in beeld gebracht, goed gespeeld en bevat een aantal zeer memorabele (lees gruwelijke) scenes. 4 sterren!