• 9.369.845 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Mike Hodges

Met onder meer: Michael Caine, Ian Hendry en Britt Ekland

Plot Get Carter

"What happens when a professional killer violates the code? Get Carter!"

Londense gangster Jack Carter reist naar Newcastle voor de begrafenis van zijn broer. Hij begint te geloven dat zijn broers dood geen ongeluk was en gaat op onderzoek uit in een wereld van bedrog, doofpotzaken en gevaarlijke vijanden.

avatar van neo

neo

ik vind dit een van de beste films met michael caine.hij speelt op zo'n goeie manier gangster carter.er zaten wat trage stukjes bij,maar over het geheel is het een goeie film.de opnames zijn erg goed gemaakt in zo'n typische Londense wijk.4 sterren

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Niet echt mijn genre van film. Ik heb Michael Caine nog niet eerder gezien, maar hij was best wel goed.

De film is idd. soms nogal traag, maar dat stoorde me noet echt.

Alleen het einde vond ik niet zo goed (met einde bedoel ik het allerlaatste. Maar toch een leuke film met een boeiend verhaal.

Beste van Cain; en een van de betere Europese misdaadfilms

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

stijlvolle, oer-Britse topfilm met een zo mogelijk nog stijlvollere Michael Caine - een hele dikke **** 4 op 5 ****

avatar van rzasa

rzasa

Beste Britse misdaadfilm ooit, naar mijn bescheiden mening.

avatar van De Knip

De Knip

Mwah, aardig, maar het einde hoefde voor mij nu ook weer niet.

**1/2

Zeer goede misdaadfilm met een geweldige Caine en veel grappige one-liners.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Éen van de meest sfeervolle films die ik heb gezien, met eveneens een geweldige hoofdrol van Caine. De manier waarop hij z'n personage neerzet is werkelijk subliem , met die meedogenloze, autoritaire blik van hem.

De diepgaande karakterschets van Caine en de prachtige cinematografie maken dit een van de beste films ooit.

avatar van Goodfella

Goodfella

Film komt als een diesel traag op gang. Het lijkt in het begin wat doelloos en onsamenhangend, maar dan word je langzaam het verhaal ingesleurd en kom je scène voor scène meer over alle karakters te weten. Hele leuke manier van vertellen dit en bovendien erg spannend. Heerlijke rol van Caine, lekker zwartkomisch af en toe en vooral een prachtig sfeerbeeld van Londen. 4 sterren

Vooral een goed beeld van Newcastle, wat ziet dat er vreselijk uit in die industriewijken. Om zwaar depressief van te worden.

avatar van Goodfella

Goodfella

..en Newcastle ook natuurlijk Maar goed, het was sowieso allemaal erg troosteloos in beeld gebracht. Perfecte setting voor een film als dit.

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

Ik weet nu waarom Stallone de remake van Get Carter deed: dan hoefde hij niet zoveel dialoog uit zijn hoofd te leren. Dat ultra-economische gebruik van dialogen is nog maar 1 van de redenen waarom de film veel doet denken aan spaghetti-westerns. Ook het camerawerk is spaghetti inclusief super-close-ups en zoomlenzen. En het thema: de geheimzinnige wreker. Het is dat het in Newcastle speelt...

Carter wordt steeds vaker tot de klassiekers gerekend en daar is wat voor te zeggen. Het is in elk geval een mooie les in vertellen met beelden. Maar van de andere kant is het niet een film die voortdurend blijft boeien. (Ik ben ooit eerder aan de film begonnen en bij die gelegenheid had ik het na een klein half uurtje tot treurnis stemmende beelden van Noord-Engeland wel gezien.) Een bijzondere film? Dat wel. Maar een klassieker? Not in my book.

PS En dit is NOORD-Engeland, mensen. Londen ligt een stukje zuidelijker.

***½

avatar van renske

renske

pinky schreef:

Maar een klassieker? Not in my book.

Evenmin in de mijne. In de mijne (TLA film & video guide) wordt Get Carter niet eens genóemd!

Amerikaans boekje zeker? Amerikanen zijn over het algemeen erg goed in het negeren van 'foreign' klassiekers.

Ik heb Get Carter niet gezien overigens.

avatar van renske

renske

kappeuter schreef:

Klopt helemaal! Een heleboel Europese films staan er niet in. Bijv. Il Ladro di Bambini heb ik nog niet kunnen ontdekken. Van dezelfde maker staat Lamerica er wel in maar dat komt natuurlijk door de titel.

avatar van yosemite44

yosemite44

mr.Frielink schreef:

Hier ben ik het helemaal mee eens.

Schitterende fotografie ook.

Wat herziening kan doen .... 4,5

avatar van rzasa

rzasa

Net deze fraaie poster binnen gekregen vanuit Duitsland (dezelfde als de poster alhier):

Get Carter Poster - Posters buy now in the shop Close Up GmbH - closeup.de

Prima afhandeling, en niet duur:

www.closeup.de[/url]

avatar van gotti

De film begint erg traag en blijft het tot een half uur van het einde ook (wel in mindere maten dan aan het begin). Het verhaal vond ik té gewoon en té cliché en hierdoor werd het ook minder boeiend. De twee grote pluspunten vond ik de uitstekend acterende Caine en de prachtige beelden van Newcastle en London. Daarom toch nog 3*.

Redlop

Eens met Gotti. Camerawerk was erg knap, soepele montage. Mooie beelden maar bij een thriller ga ik vooral voor het verhaal en dat was erg standaard. Ook 3*

Cultuurbarbaren

Queto Yurlunyur

Dus als ik het genre hierboven in 'drama' wijzig gaat je waardering nog omhoog? (vind het meer drama dan thriller namelijk, persoonlijk)

Redlop

Je mag het ook een komedie gaan noemen, maar het levert geen extra punten op

Een drama?

Queto Yurlunyur

Een drama, ja. Het is vooral een portret van een koelbloedige gangster die door de dood van zijn broer, en door het nog veel grotere drama waar hij daarna bij betrokken raakt, weer langzaam menselijk wordt, maar niet kan ontsnappen aan het milieu waar hij inzit (mede doordat zijn botte technieken hem in dit soort situaties niet veel verder helpen). Ik vind de Franse titel La Loi du Milieu daarom ook veel beter passen dan het nogal stompzinnige Get Carter trouwens.

Dat Caine zich ondertussen langs wat dicht beplotte mysteries heen moet werken is een leuke vulling, maar niet de essentie van de film, in mijn ogen. Overigens vind ik het plot ook geweldig hoor, de enige echte kritiek die ik erop heb is dat de verschillende personages nogal vluchtig geintroduceerd worden, en het daarom de eerste keer nogal lastig bij te houden is wie wie is.

Het einde is ook vooral dramatisch: Caine die - vast in het milieu - alsnog doodgeschoten wordt. Gangsters waren in bijna alle grote films hiervoor ofwel lachwekkend dom, ofwel als glorieuze held vereerd. Get Carter draait de zaken om en maakt de gangster een persoon, een slachtoffer, ondanks Carters voortdurende illusie de situatie de baas te zijn.

Redlop

Ben het alleen met je mening over het einde vd film eens. De rest vind ik gezocht. ...koelbloedige moordenaar met botte technieken die menselijker wordt... dat is op nogal wat doorsnee actiefilms van toepassing.

Queto Yurlunyur

Het thema is wel vaker gebruikt ja, maar vooral na deze film, en zelden met de diepgang en het acteerwerk dat hier te vinden is.

Queto Yurlunyur

Redlop schreef vorig jaar september al:

Ik las de discussie hierboven zojuist toevallig nog eens door, en ik denk dat ik vergeten ben hierbij een belangrijk punt te maken: in die doorsnee actiefilms is zo'n element vaak niet meer dan een (meestal oversentimenteel gebrachte) twist bij de climax, maar hier is het het uitgangspunt: Get Carter beschouwt het proces van een koelbloedig gangster die menselijker wordt. Dat proces is hier niet zomaar een 'eind goed, al goed', maar heeft juist dramatische gevolgen: Caine zit vast in zijn systeem, en gebruikt de verkeerde methoden.

Als hij hoort van de misdaden jegens zijn broer (en later ook zijn nicht, die mogelijk zelfs zijn dochter is) zint hij op wraak (het proces van vermenselijking; een koelbloedig moordenaar zou de daders met rust laten), maar pakt dat verkeerd aan: hij wordt (blijft) een moordende bruut (let op de scene waar hij Hendry neersteekt terwijl hij weet dat die de moordenaar niet was, of de scene waar hij een bewaker neerslaat en onbevreesd het huis van Osborne inwandelt). Door de combinatie van blinde haat uit zijn vermenselijking en oude botte methoden (die dus niet veranderen) neemt hij veel te veel risico, wat uiteindelijk tot zijn dood leidt.

Toegegeven, er zijn nog steeds meer films met dit concept, maar dat kwam pas na deze film op gang (ik wil niet zeggen dat deze film een blauwdruk was voor alle varianten, maar die stroming kwam pas later). Bovendien had deze film met precies ditzelfde concept nog steeds slecht kunnen zijn met een slechte uitwerking, bijvoorbeeld met wat Hollywoodsentiment en vlak acteerwerk. Get Carter daarentegen heeft een treffende kille sfeer, en Caine vertolkt de titelrol fenomenaal. Die combinatie, van vorm en inhoud, maakt de film wat mij betreft zo geweldig (over die vorm zou ik nog verder uit kunnen wijden, maar daar ging de discussie niet om).

Redlop

Weet je nog in welke stad de film afspeelt

avatar van speedy23

speedy23

Newcastle en Londen.

avatar van Quentin

Quentin

Enorm ondergewaardeerde film, meesterwerk. Caine is geweldig en de muziek misschien nog wel beter. 5,0*