• 9.376.798 stemmen

U-571 (2000)

Thriller / Oorlog | 116 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk

Geregisseerd door: Jonathan Mostow

Met onder meer: Matthew McConaughey, Bill Paxton en Harvey Keitel

Gesproken taal: Frans, Engels en Russisch

Releasedatum: 28 september 2000

Plot U-571

"Heroes are ordinary men who do extraordinary things in extraordinary times."

1942, de Tweede Wereldoorlog. Grote hoeveelheden munitie en talloze mensenlevens gaan verloren omdat de Amerikanen de boodschappen die Hitler naar zijn troepen stuurt, niet kunnen ontcijferen. Die tekortkoming zou op termijn wel eens de overwinning van de Duitsers kunnen betekenen. Om dat te verhinderen wordt een grootscheepse infiltratie-operatie opgezet. De opsporingsdiensten hebben noodsignalen onderschept die afkomstig zijn van de U-571, een Duitse onderzeeër die wegens technische defecten ergens op de Noord-Atlantische Oceaan drijft met aan boord de Enigma, de beruchte machine die de Duitse berichten codeert.

Lt. Andrew Tyler

Hannes791

2e helft van de film pakte ik lekker op, 1e helft was wat flauw en rommelig

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Prima film, het mag duidelijk zijn dat in werkelijkheid niet de Amerikanen maar de Britten deze Enigma-machine hebben afgepakt, maar verder zijn er niet veel storende fouten te vinden.

In de film ligt het accent vooral op actie en spanning, en minder op de personages en karakters. Vooral de tweede helft is af en toe zeer spannend.

Prima wegkijkfilm.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Vermakelijke Film om eens te bekijken als je van Thriller, Beetje Actie en Oorlog houd niet dat ik hem hem heel speciaal vond maar er werd verdraaid Goed geacteerd en zoals ik al zei : Hij is érg Vermakelijk.

avatar van Thomas83

Thomas83

tukkerstein schreef:

Inderdaad, het viel me erg mee. De film heeft toch een bepaalde reputatie wat dat betreft, maar ik heb me er helemaal niet aan gestoord.

avatar van Arwien

Arwien

Twee weken geleden op tv gezien. Vond het het een spannende film, vooral het einde

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een grijze muis tussen andere duikbotenfilms: 3.00
Dit is zeker niet de beste duikbotenfilm, maar het is ook weer niet zo dat het nergens op lijkt. Een duikboot prent ontkomt niet aan de vergelijking met een topper als Das Boot en de wat minder bekende Hunt For The Red October. Aan dat niveau kan U-571 vrijwel geen moment tippen, maar desondanks is het een aardig wegkijkertje. Waarom er waargebeurde feiten zijn verdraait is me een raadsel, en is de opbouw van het verhaal op zijn zachtst gezegd belabberd. Een pluspunt is dan wel weer dat de Duitsers in deze film ook daadwerkelijk duits praten, en dat voor een amerikaanse productie! Dat is toch wel nieuws naar mijn mening, want dat heb ik zelden gezien in welke amerikaanse film dan ook.

Ik begin zoals altjd met het verhaal, en dat is bij deze prent meteen het grootste punt van kritiek. Je zit meteen vanaf de eerste seconde in de 'cockpit' bij de Duitsers, en na een minuut of zeven komen we in het Amerikaanse kamp terecht. Een vreemde montage als je het mij vraagt, ik heb dan ook nog maar even gecheckt of ik wel bij de goede scene was begonnen, wat weldegelijk het geval was. En zo hobbelt de film verder het eerste uur door. Pas als men de Duitse U-boot aan de praat krijgt begint er lijn in de film te komen en word de prent zowaar spannend, maar daarvoor stelde het allemaal bijzonder weinig voor. De clichemeuk met Tyler die niet werd gepromoveerd tot kapitein en later toch de rol van kapitein overneemt als de 'echte' kapitein om komt had ik kunnen missen als kiespijn, en ik denk velen met mij. Totaal overbodig en volstrekt doelloos. Bovendien zag je dit natuurlijk al vanaf het allereerste moment aankomen wat het alleen nog maar erger maakt... Verder vond ik het verhaal Inhoudelijk niet bijster veel voorstellen, waarbij dus nog eens bijkomt dat het plot ook al niet heel sterk in elkaar steekt.

Het acteren is over het algemeen aardig, maar nergens echt geweldig. Niemand schittert echt in zijn rol, het is allemaal nogal standaard. De echte beleving van de duikmannen is er vrijwel geen moment, waar juist wel de kracht ligt bij een klassieker als Das Boot. Het heeft dan ook weinig nut om enkele acteurs er persoonlijk uit te lichten. Niemand speelde de sterren van de hemel noch werd er maar wat aangerotzooit, laat ik het daar maar ophouden. Er is over het algemeen bijzonder weinig tijd om de personages echt goed te leren kennen, wat bij een duikbootfilm toch best wel belangrijk is. Iedereen had zijn funtie in U-571 en voerde die uit, en daar hield het mee op. Dit is in de twee eerder genoemde duikbootprenten tientallen malen beter uitgewerkt. Enkele dialogen waren zowaar nog alleraardigst, maar tegelijkertijd kent deze prent ook dialogen die ronduit bedroevend waren.

Afgezien van het feit dat enkele feiten zijn verdraait, zit het met het realisme over het algemeen wel snor, al heeft de film zijn grillen. Er zitten wel behoorlijk wat toevalligheden in de film, maar die neem ik voor een keertje maar voor lief omdat het 'ergens' toch wel zo gegaan zou kunnen zijn. Verder vond ik het nogal vaag dat op een gegeven moment de accu's van de U-boot leeg zijn, maar nergens krijgen we vervolgens te zien hoe men dan in hemelsnaam de motoren heeft kunnen starten. Verder werkt na verloop van tijd de stuurboordmotor weer, terwijl die door de Duitsers al lang was afgeschreven... Lijkt me toch wel heel stug dat die dieselmotor in een paar uurtjes door een stel amerikanen even in elkaar geschroeft word. En dan ben ik nog niet klaar, want tenslotte vond ik de rol van die duitse 'elektricien' wel heel vreemd. Ten eerste word ie uit het water gevist door de Amerikanen terwijl hun maten in datzelfde water liggen te verrekken, ten tweede word hij ergens aan een trappetje vastgelegd, waarna hij vervolgens een paar shots later opeens aan een hijsbalk vastgetekend is, en dan weet hij ook nog eens los te komen ook door iemand neer te hoeken... Zijn rol word wel heel erg geforceerd in de film gepropt, een beetje jammer.

De special effects zijn niet echt bijzonder. De verschillende scenes van de torpedojagers die zinken zien er niet heel erg mooi uit, zeker voor een film van slechts acht jaar oud. Duidelijk is dat hier niet echt aandacht aan is besteed. Het camerawerk is over het algemeen heel behoorlijk, maar het claustrofobische gevoel van Das Boot word geen seconde benadert. Al zaten er wel enkele zeer fraaie shots in U-571. De montage vond ik dan weer meer dan eens nogal slordig, en kon de muziek mij nooit te pakken krijgen. De film heeft hier een Oscar voor ontvangen, ik laat dan ook maar in het midden of dit terecht is de ja of de nee, maar ik vond de sounds nooit echt heel toepasselijk voor een duikbotenfilm.

Deze prent heeft de pech dat Das Boot wel nooit meer zal worden overtroffen als duikbootfilm, en daardoor vooral met Das Boot word vergeleken. Misschien niet helemaal terecht, en zou U-571 wellicht beter hebben gescoort als Das Boot nooit zou hebben bestaan, maar dat is slechts koffiedik kijken. Deze prent heeft nergens de middelen om zich echt tussen de top te settelen, en doet deze film me nogal kort door de bocht aan. Het verhaal is uiterst eenvoudig en heeft weinig om het lijf, de rollen voegen nergens iets aan de film toe, het realisme scoort middelmatig, en ook visueel is U-571 geen moment een sterke film te noemen. Gelukkig voor deze prent is het tweede gedeelte een klap beter dan het eerste deel, wat voor mij deze prent nog net naar een flinterdunne voldoende weet te stuwen, maar het houd zeker niet over: 3.00 (2.80)

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Erg mooi geschreven Weertenaar.

avatar van The Oceanic Six

Best een aardige oorlogsfilm over het stelen van een enigma op vijandelijke duikboot. Het plot is best goed bedacht en uitgewerkt. Wel nep is uiteraard dat historisch gezien de Britten de enigma steelden en niet de USA zoals in de film voorkomt. Beetje jammer...

Voor de rest een sfeervolle oorlogsfilm. Niet super bijzonder, maar wel erg lekker om te kijken.

avatar van bartsch

bartsch

Ik vond het een saaie film die erg clichematig overkwam. Een paar onsimpatieke bemanningsleden die omkomen, het net-op-tijd fixen van de torpedobuis etc.. Voorspelbaar en saai. Saai geacteerd ook. Er had heus meer in het idee gezeten als er iets meer orginaliteit inzat.

avatar van TheJoker

TheJoker

De ideale film voor je home theatre! Vooral die scene met die dieptebommen. Prachtig. Verder is het helaas een beetje een standaard-filmpje... en Bon Jovi in een film dat is ook al niet veel goeds.

avatar van Flavio

Flavio

pfff zeer matig. Vervelende acteurs (zelfs Keitel was saai), houterige dialogen, verschrikkelijke heldenmuziek, rommelig scipt, traag, matig camerawerk en clichés die elkaar in moordend tempo opvolgen (daar zit dan weer wel vaart in). Een echte B-film kortom maar het zal wel weer miljoenen gekost hebben.

avatar van briek

briek

Knappe oorlogfilm, met goed nagemaakte omgeving en goede acteerprestaties. Het verhaal is wel onrealistisch maar zeker boeiend en heeft in ieder geval toch iets te maken met WO II. De film heeft niks speciaals waardoor hij zich onderscheidt van de rest maar is toch zeker spannend om naar te kijken.

avatar van TerryA

TerryA

grappig omschrijving hier op MM: " een Duitse onderzeeër die wegens technische defecten ergens op de Noord-Atlantische Oceaan drijft met aan boord de Enigma, de beruchte machine die de Duitse berichten codeert."

wist niet dat de amerikanen hier mee te maken had? het ontkraken van die enigma code door uncle sam? .... natuurlijk is dat niet zo en deze film is gewoon fictie met wat vermakelijk aktie. Jammer dat er sommige zullen zijn die dit gaan zien als "gebaseerd op waar gebeurde verhaal" of "een sort semi-geschiedenis les net zoals Saving Private Ryan" waar die amerikanen het allemaal alleen gaan doen en wij moeten dankbaar zijn?!?

het ENIGMA code was in het echt gekraakt door Britten ... een goed (maar wel ingewikkeld verfilming - dus lees NIET saai) is te zien in de film ENIGMA (van 2001)

zie ook mijn opmerking (ook van vandaag) op die film:

Enigma

avatar van Rulo

Rulo

Dus omdat het verhaal niet klopt met de werkelijkheid geeft jij een 1*?? Beetje jammer.

De film zelf:

Wel een beetje cliche, maar zeker erg goed...

avatar van linxde1

linxde1

Heel kijkbaar, vooral met DTS geluid. Maar bleekjes in vergelijking met Das Boot.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Ik vond de acteerprestaties bijzonder laag in deze film. Verder houd ik wel van submarine-films en daarom keek de film ook wel oke weg, maar kan ik er niet meer dan 3 sterren van maken.

Wat me trouwens behoorlijk stoorde waren de dieptebommen-scenes. De (bijna) inslag van die bommen was echt zo slecht gefilmd, een beetje met de camera zwaaien, hoofden close-up en dan de acteur laten omvallen.. Hoewel de indruk wordt gewekt dat dat in real time is gefilmd, zie je steeds iedereen weer met dezelfde uitdrukking: afwachting op inslag, terwijl ze 1sec ervoor volledig tegen de grond werden geslagen

avatar van Goldenskull

Goldenskull

De eerste keer vond ik de onderwatereffecten al geweldig en nog altijd ben ik onder de indruk zowel visueel als qua geluid onder water. De scène tussen de duikboot en de torpedojager is en blijft erg sterk en spannend.

Ik zag net op de dvd hoes staan dat de film een oscar voor beste geluidseffecten had gewonnen. Een oscar waar ik het mee eens ben voor de verandering.

Er waren dit keer wel bepaalde dingen waar ik me aan stoorde, zoals irritante McConaughey, die Duitse kapitein aan boord, maar dat dit niet helemaal volgens het geschiedenis boekje gaat kan mij weinig schelen. Weliswaar houd ik niet zo van het -Oh, wij zijn Amerikanen, wij zijn zo goed- gedoe, maar eigenlijk valt dat in deze film erg mee.

4.0* (was 4,5*), nog steeds zie ik dit liever dan Das Boot. Te lang, niet spannend.

avatar van Nomak

Nomak

De vergelijking met Das Boot kan natuurlijk niet uitblijven, maar een vergelijking maken is tegelijkertijd bijna onmogelijk. MVV is (met alle respect) ook niet te vergelijken met Liverpool. U-571 wordt op alle gebied overschaduwd door Das Boot. Dit terwijl U-571 niet eens in de schaduw mag staan van Das Boot. Op zich is dat natuurlijk geen schande want Das Boot is eigenlijk een soort meesterwerk en veruit de beste film uit het genre. Maar genoeg over die film.
Ik was erg blij dat ik Duits hoorde praten in U-571. Duitsers horen nu éénmaal Duits te praten, en dat mis ik in sommige andere films. Helaas heeft dit detail niet veel impact op de acteerprestaties in het algemeen. Ik kon om één of andere reden niet meeleven met de personages. Bill Paxton vond ik eerlijk gezegd er boven uitsteken. Jammer dat zijn rol iets te klein was. De rest was allemaal niet overtuigend genoeg. Ook Matthew McConaughey vond ik ondermaats presteren, maar meer had ik eigenlijk ook niet van hem verwacht.
Dat het verhaal historisch incorrect is doet de film natuurlijk ook geen goed. Erger zelfs, het komt gewoon niet eens geloofwaardig over. Helaas waren de makers van deze film er blijkbaar op uit om een film te maken over Amerikaanse helden en hun domme tegenstanders. En natuurlijk gooien ze er nog zo een Hollywood einde tegenaan, erg jammer.
Het is wel een vermakelijke film om eens gezien te hebben, maar meer is het zeker niet.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Ik vond het zeker geen slechte film, maar hij kwam nogal traag op gang (tot de Duitse herstelduikboot de Amerikaanse boot kapot schiet gebeurde er bedroevend weinig).

Het kat-en muisspelletje dat zich nadien afspeelt is wel de moeite waard en ondanks de soms clichématige wendingen (herstel torpedobuis gebeurt juist op tijd, maar met verlies van eigen leven) blijft het al bij al spannend om zien. Een topper kun je dit natuurlijk niet noemen.

Ik heb Das Boot nog niet gezien (en The hunt for Red October is reeds erg lang geleden), dus kan ik niet echt vergelijken.
Ik neem deze film dus als maatstaf en zal dan ooit eens vertellen wat ik de beste vind

avatar van Nomak

Nomak

Voor wie graag een vergelijkbare film wil zien is The Enemy Below zeker een aanrader.

Persoonlijk vind ik die ook een stuk beter dan U-571.

avatar van aerts007

aerts007

Ik vond hem zeker niet slecht, alleen is het een genre dat ik niet graag bekijk. Het was kiezen tussen deze en An Unexpected Love (tv drama op vijftv). Goede keuze dan toch.

avatar van !!!!*Lucky

!!!!*Lucky

Nomak schreef:

Persoonlijk vind ik die ook een stuk beter dan U-571.

Bedankt voor de tip. Tips zijn altijd welkom!

avatar van Tarkus

Tarkus

Prima duikbootfilm die evenwel niet historisch correct is.

Het Enigma-decodeertoestel werd niet door de Amerikanen buitgemaakt maar door de Britten, dus is dat wel een fout die in deze film voorkomt.

Maar verder is dit wel een goede actieprent met goede vertolkingen.

De film is al vele malen vergeleken met "Das Boot", maar die laatste blijft toch nog steeds de beste film over dit onderwerp (duikbootoorlog) aller tijden !!

avatar van 606

Erg goede duikbootfilm met voldoende actie en spanning.

3,5 ster

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Een leuke duikbootfilm met tamelijk wat spanning en goed acteerwerk. Spijtig genoeg zijn er toch een aantal clichés in de film daarom dat ik de film niet echt goed kan vinden. Het einde heeft me ook niet ten volle overtuigd. Of is deze film gebaseerd op een waargebeurt verhaal?

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

JDSsmetje schreef:

score ...... 2.90

positie ..... 160/381

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Toch een spannende duikbootfilm met een leuk gevonden verhaal. Drie duikboten, een duitse torpedojager en een amerikaanse bemanning die van de nood een deugd moet maken en zichzelf onverwachts moet redden met een u-boot die ze niet weten te bedienen. . Voer genoeg voor hersenloze popcorn dus. Ik heb toch genoten van mijn filmavondje, al was het allemaal net iets te onrealistisch.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Goede oorlogsfilm met een leuk verhaaltje, waarin goed geacteerd wordt... Niet meer en niet minder. Binnenkort ga ik Das Boot eens bekijken.

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Mooie film. Spannende scenes, met goed geluid. Ook Matthew viel me op in positieve zin, hij kan dus toch wel acteren.

avatar van totti999

totti999

Kijkt lekker weg. Heb Das Boot ook 2 keer geprobeerd, maar ondanks dat deze kwalitatief beter is, is de entertainmentwaarde van U-571 wat mij betreft een stuk hoger. De geluidseffecten in de bioscoop destijds waren super.

Goede cast ook, al zou ik Jon Bon Jovi toch willen adviseren zich te richten op z'n muzikale talenten, want die zijn aanzienlijk groter dan z'n acteerpotentieel.