• 9.451.183 stemmen

Genre: Horror / Mystery

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: Timothy Hutton, Amy Madigan en Michael Rooker

Plot The Dark Half

"There are very good reasons to be afraid of the dark."

Thaddeus Beaumont is een succesvol schrijver, hij schrijft zijn serieuze werk onder zijn eigen naam en een populaire thrillerreeks onder het pseudoniem George Stark. Na chantage door een ontdekker van zijn geheim begraaft hij Stark symbolisch. Hierna worden moorden gepleegd, waar het bewijsmateriaal steeds in de richting van Thad wijst.

Thad Beaumont / George Stark

Shayla Beaumont

Miriam Cowley

avatar van Noodless

Noodless

Deze film gebaseerd op het boek van Stephen King had ik nog niet gezien. Het verhaal wordt degelijk opgebouwd, misschien wat aan de trage kant, maar dat deerde niet. Ook King schreef onder het pseudoniem Richard Bachman een aantal verhalen, vandaar misschien het idee waarbij hij fantasie en mysterie volop de loop laat gaan. De climax is geslaagd en heeft een knappe uitwerking waarbij George Stark volledig levend wordt geplukt tot een skelet door de mussen. Al heeft deze uitwerking ook wat vraagtekens : de sheriff ziet Stark, dus zat deze dan toch niet in zijn hoofd ? En wat gebeurt er met Thad indien het toch allemaal echt zou zijn ? Wie gaat hem geloven ? Goed acteerwerk, maar de film mist wel de nodige spanningskracht en ook qua sfeer bleef het ondermaats. 6/10

avatar van Basto

Basto

Toen ik deze film een jaar of dertig geleden zag, vond ik er weinig aan. Maar er is in die jaren natuurlijk een hoop veranderd.

Allereerst ikzelf. Mijn smaak heeft zich verder ontwikkeld. Daarnaast de manier waarop ik de film keek. Toen op vhs op een ouderwetse tv, tegenwoordig geprojecteerd in hd en het juiste beeldformaat. Maar ook de filmtaal, wat de film, hoewel zelf niet veranderd, toch in een ander perspectief plaats. En natuurlijk mijn stemming. Misschien wel het meest van invloed.

Enfin, 30 jaar geleden vond ik het een zwakke horrorfilm, die met zijn vrij lange speelduur niet wist te boeien. Vandaag zag ik het meer als een psychologische thriller met een aantal fijne horrormomenten. Een leuk verhaal over een schrijver en zijn kwade alterego. Met fijne rollen van Timothy Hutton en Michael Rooker. Vaardig geregisseerd door George A Romero.

Heb er ditmaal wel van genoten. Prima film!

avatar van Basto

Basto

Uitgebracht op 4k door Vinegar Syndrome

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Thad Beaumont is een schrijver, die zijn duistere pseudoniem George Stark letterlijk probeert te begraven, maar ontdekt dat zijn alter ego niet zo makkelijk verdwijnt. Wanneer er moorden gebeuren die naar hem lijken te wijzen, moet Thad vechten tegen een bovennatuurlijke versie van zichzelf die weigert te sterven.

George A. Romero maakt van "The Dark Half" een goed geacteerde horrorthriller met een sterke centrale premisse en een sfeervolle opbouw. De film profiteert vooral van Timothy Huttons dubbele rol, die zowel de kwetsbare schrijver als de maniakale Stark overtuigend neerzet, en van Romero’s talent voor spanning en macabere beelden. Niet alles werkt even strak: het verhaal kan soms wat breed uitwaaieren en de ontknoping is minder krachtig dan de opzet doet vermoeden. Toch blijft het een niet onaardige King-verfilming die vooral liefhebbers van donkere, slimme horror wat te bieden heeft. 3,25/5