Op Hoop van Zegen (1986)
6,2 (489)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 7 augustus 1986
Plot Op Hoop van Zegen
Verfilming van Herman Heijermans' vissersdrama uit 1900. De vissersjongen Barend weigert nog langer zijn leven te riskeren op een nauwelijks zeewaardig schip. De gewetenloze reder is niet van plan een cent aan reparaties uit te geven. Samen met zijn net uit de gevangenis ontslagen broer wordt Barend tegen beter weten in, door moeder Knier nog een keer naar zee gestuurd...
Kniertje
Clementine Bos
Opa
Daan
Simon
dit was geen serie ,hebben ze er na de hand van gemaakt.
www.goeie.tk
Deze film is vergeleken met andere nederlandse films, een stuk minder. Toch hebben ze altijd wat speciaals.
jordybeukeboom
In tegenstelling tot velen hier vind ik dit een prachtige film.
- Prachtige kostuums en fraai tijdsbeeld
- Veel sarcastische en droge humor (vooral van Huub Stapel).
- Prachtige personages (Olaf Mol, Lex Goudsmit, Luc Lutz, Rijk de Gooijer)
- Prima acteerwerk van bijna al het goede van acterend Nederland. Vooral Rijk de Gooijer, Huub Stapel, Kitty Courbois en uiteraard Danny de Munck schitteren. Maar ook de kleine rollen van Lex Goudsmit, Olaf Mol en Tamar van den Dop zijn goed.
- 'Klein' verhaal wat echter zo mooi en intens wordt gebracht dat de film mij blijft boeien.
- Emotionele climax.
- Fraaie filmmuziek en ook titelsong van De Munck.
Ik wil nog toevoegen dat de schoonheid van de jonge Soutendijk en Van den Dop erg hoog is.
Kortom: mijns inziens een door mijn mede Moviemeteraars ondergewaardeerd Nederlands juweeltje.
Boy28
- Prachtige personages (Olaf Mol, Lex Goudsmit, Luc Lutz, Rijk de Gooijer)
Slimmeriken,die man heet Albert Mol
Martin22
Niet echt een geweldige film, maar wel moedig van een regisseur om zich te wagen aan de verfilming van een klassiek toneelstuk.
Het sarcasme van Heijermans komt goed tot uiting in de film. Hier en daar wat slappe scenes; jammer dat bepaalde essentiele scenes uit het toneelstuk teveel gereduceerd zijn en het liedje van Danny de Munck moet je even doorspoelen.
Verder mooi spel van vooral Willeke van Amelrooy en Rijk de Gooyer.
Geen geweldige film, maar er vallen niet alleen slechte dingen over te zeggen.
Freak
Ik heb zelfs gefigureerd in deze film, hij is gedeeltelijk in mijn dorp opgenomen
heinekengek
ik heb al zoveel over deze film gehoord, en wil m zeker eens gaan kijken... maar wat ik graag wil weten is hoe de titelsong (ik meen van danny de munk) heet. ik ben namelijk fan van hem, maar ik heb geen flauw idee. kan iemand mij hier mee helpen???
raymon
een Hollandse kut film, Guido Franken dacht nou, ik heb met Ciske de rat een kassa succes, dan doe ik er nu nog een met Danny en dan weer een kassa succes, maar nee, een totale flopper, sorry Guido maar het is dat Ciske en op hoop van zegen op een dvd stonden van 5 euro, want anders had ik hem nooit gekocht,
deze film had echt HOOp OP ZEgen NOdig!
cornelis
Guido Franken dacht
Guyke
Sterk dramatisch verhaal van Heijermans maar nogal slap verfilmd. Te veel gefocust op de folklore van het harde dagelijkse vissersbestaan. Dit zorgt wel voor de nodige nostalgische, oer-Hollandse plaatjes maar komt het drama niet ten goede. Nergens echt spannend. Het conflict tussen reder en vissers had veel beter kunnen uitgewerkt worden. Het lijkt zelfs of men in de film de confrontatie tussen beiden wil uit de weg gaan. Jammer.
Simon Smith (crew films)
De filmmuziek behoort tot de mooiste Nederlandse filmmuziek ooit gemaakt, van Rogier van Otterloo. De laatste film die hij van muziek voorzag voor zijn dood. Jammer dat er geen cd van is. Jammer dat dat nummer van Danny ook in de film moest.
Quido
Mooie print die zaterdag uitgezonden werd. Groot verschil met de dvd-release van een paar jaar geleden. Bridge meldde begin dit jaar via mail dat men speelde met het idee om een aantal Nederlandse films digitaal te restaureren en opnieuw uit te brengen. Misschien heeft het een ander verband met elkaar, laten we het hopen.
by_the_way
Ik vind dit een van de slechtste nederlandse films ondanks het trieste verhaal
*1.5
Stevo
Ik vond de parodie van Spaan en Vermeegen leuker. Hé Kniertje, heb ie nieuwe spiegels? Ja, Pa heb n caravan kocht En dan heeft ze in plaats van die spiegeltjes op het hoofd, die bij de Zeeuwse klederdacht horen, twee dikke opzet buitenspiegels op. Geniaal bedacht.
On topic: Ik kan me herinneren dat die scenes op zee toch best spannend en eng waren. Maar ik was toen ook een jaar of 8. Toch maar eens herzien.
orbit
- 12092 berichten
Pfff... neerlandse truttigheid op zijn ergst. Alles houtig en stijf als een plank.. topacteurs
robertus65
In deze film doen heel veel bekende Nederlandse acteurs/actrices mee, viel mij op, jammer alleen dat er weinig mee gebeurt.
In de film is te zien het harde vissersleven van destijds, verder gebeurt er niet zoveel, er had meer ingezeten.
Earth
Is wel op cd:
Van Fonos dus. Staan wel meer juweeltjes.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Als Je Begrijpt Wat Ik Bedoel