American Movie (1999)
Alternatieve titel: American Movie: The Making of Northwestern
Geregisseerd door: Chris Smith
Met onder meer: Mark Borchardt, Mike Schank en Monica Borchardt
Plot American Movie
Mark Borchardt leeft in de buurt van Milwaukee en droomt ervan films te maken. Met behulp van familieleden, lokaal talent, vrienden en 3000 geleende dollars probeert hij zijn horrorfilm 'Coven' te maken. Alcohol, gokken en een gestoorde familie zitten hem in de weg, maar Mark wil per se slagen.
Filmmaker
Casting Director
Mark's Uncle / Executive Producer
Mark's Dad
streeter
Raar dat deze er nog niet tussen zat.
Ik vind Borchardt maar een triest figuur, maar wat een doorzettingsvermogen...
bioscoopzaal
American Movie was trouwens een van de best gerecenseerde films van 1999 en werd door het Britse filmblad "Total Film" nog uitgeroepen tot Film van het Jaar.
Mza
- 1924 stemmen
Ik wist niet hoe serieus ik alles moest nemen, maar nu zie ik dat Coven ook op imdb staat, verandert dat mijn blik op deze film een beetje. Ik dacht eigenlijk dat alles grappig bedoeld was. Verder zag ik geen Northwestern staan dus dan vraag ik me af hoe het met die 50.000 dollar is afgelopen. Zeker gebruikt om al die schulden af te lossen. Wat in ieder geval blijkt is dat een (onafhankelijke) film maken verschrikkelijk veel werk is en veel doorzettingsvermogen vereist.
wackyboy
Jay en Silent Bob bestaan echt! Mark en Tom doen afwisselend denken aan Jay en Silent Bob, maar ook aan Beavis en Butthead. Helemaal als je dat lachje van Tom hoort.
Erg grappig en ook enigszins tragisch om Mark te zien ploeteren om zijn films voor elkaar te krijgen. Ondanks dat hij in het verleden aangemeld werd voor de klas met hoogbegaafde kinderen lijkt hij me toch niet echt "the brightest bulb in the box", maar dat komt misschien ook omdat hij zijn school nooit afgemaakt heeft.
Toch; als er een oscar bestond voor doorzettingsvermogen, dan zou Mark wel een van de genomineerden zijn. Ik ben benieuwd wat zijn grootste drijfveer is; zijn liefde voor de film of zijn afkeer voor normale baantjes.
Ben trouwens ook benieuwd of hij, na zoveel aandacht in de pers die 3000 exemplaren van Coven uiteindelijk ook verkocht heeft.
Quentin
Ze hebben 4900 exemplaren van de film verkocht .... opzicht natuurlijk een gestoorde man, maar toch vind ik wel wat van mij in hem (dan natuurlijk wel in beperkte vorm
) mooi portret 4*
Art
Die figuren zitten nu trouwens ook in het filmpje van IFFR. Die zag ik laatst op tv en gister weer in de bios. Leuk filmpje
Ik moet nodig eens deze docu gaan kijken. Heb hem namelijk nog op een videoband staan.
otherfool
Heerlijke docu, al kon het ook niet fout gaan met de hoofdrolspelers. Mark zelf is soms wat irritant, maar Mike en Uncle Bill (RIP) zijn helden van de cinema! Ik kan eigenlijk niet wachten om Coven eens te gaan kijken...
Volgend jaar komt Borchardt overigens met het redelijk groot opgezette Scare Me... dat houden we in de gaten!
3,5*.
....
....
Hoe jammer het ook is voor alle participanten in de docu, het enige wat boeit is zootje spelen met een hoop losers van het hoogste niveau. Ongekend wat daar allemaal de revue passeert aan typetjes en groteske volkswijsheden. Vooral die kerel met z'n krullen (Mike was het ?) loopt rond als een lege huls met z'n hersens thuis in de frigo.
Lijdt verder wel aan een typische docu ziekte, en da's dat de kwaliteit van het geschoten materiaal waarschijnlijk nog slechter is dan Mark's Coven (die er, vooral als er niet geacteerd werd, niet eens zo slecht uitzag).
Lachen met losers. Solondz is subtieler, deze zijn echter. Geen mens had het geweten moest dit als mockumentary verkocht worden. 3.5*
neo
Een stukje van deze film was gebruikt als promotiefilmpje voor het Iffr. Een van die twee mannen wordt zo gevraagd om een handtekening op een kettingzaag te zetten. Of het was een stukje gefilmd na deze docu apart, maar het waren absoluut de twee die op de poster staan.
Mark: Mike, make sure everybody is wearing brown gloves.
Mike 1 meter verder: is everybody wearing brown gloves?
Wat een figuren zeg, ongelooflijk. Toch snap ik niet waarom deze docu zo enorm hoog gewaardeerd wordt door de critici, het is wel geinig, maar ook weer niet echt heel bijzonder
Soeperman87
Ik heb de film 'Coven' van Mark Borchardt hier thuisliggen, en in tegenstelling tot wat IMDB zegt (speelduur: 40 minuten), duurt deze film bij mij toch echt 48 minuten. In principe zou de film dus op MovieMeter.nl mogen... Maarja, wie voegt 'm toe?
(Ik heb de film trouwens nog niet gekeken, een tijd terug opgenomen van een Amerikaanse zender)
jacom
Ze deden mij ook denken aan Jay and Silent Bob ja
Inderdaad, nu dat je het zegt
Dead01
- 1977 stemmen
Heb deze vrijdag gezien op één en vond hem niks moet ik zeggen.
De documentaire zelf vond ik persoonlijk zeer saai en het enigste wat ik nog goed vond waren sommige takes dat ze opnamen en dat ze stomme dingen deden enzo maar dat was het.
2 sterren nog voor het grappige aan deze documentaire
Ik vond het echt wel een erg goeie docu. Uiterst interessant en ook bij momenten erg komish. Die Mark is een echte marginaal net zoals zijn vrienden en familie, maar toch is het hem dan gelukt die film te maken en zoals ik hier boven ergens las, er 4900 exemplaren van te verkopen, dat verdient toch wel een proficiat.
Maar ja eigenlijk moeten we hier de regisseur van deze film loven, dus proficiat, met deze uiterst interessante docu, die de jonge filmmakers onder ons al wat meer hoop geeft, of net minder misschien...
4 sterren.
Mojo Pin
Mark Borchardt: Do you think this is a little bit cathartic for you?
Friend/Musician: Uh, very cathartic, Mark.
Mark Borchardt: Do you know what cathartic means?
Friend/Musician: No.

jimbo79
hilarische weerspiegeling van een stel lowlifes in amerika
vooral mike is schitterend en die uncle bill slaat ook alles (de scéne dat hij begint te zingen voor mark is schitterend) alleen had hij een beetje korter gemogen, tegen het einde weet je wel wat mark je wilt wijsmaken en begint hij serieus te irriteren maar toch zeer grappig al was het maar om mike
JJ_D
Ben het met Onderhond eens, wanneer 'ie zegt dat de film lijdt onder zijn gebrek aan filmische skills. Het ziet er allemaal erg klunzig uit (en dat was ook de bedoeling), maar op zich viel de keuze me minder goed.
Anderzijds is 'American Movie' wel een prachtige tragikomische film die naast hilarisch momenten ook af en toe z'n slikfases heeft. In tegenstelling tot de hoofdpersoon had ik het moeilijk om zijn leed te verteren, en juist die tint maakt deze film bijzonder...
Sterke docu, die helaas op drie kwart een beetje in kakt en helaas niet meer geheel uit dat dal weet te kruipen.
Bizarre en fascinerende figuren overgens. Schitterend einde ook, met die oom, ratelend over zijn dromen...
Olaf K.
American movie is een film over de droom van een individu die uiteindelijk meer geïnteresseerd is in het kunnen leven met zichzelf dan in de mening van een ander. Als zodanig een hoopvolle, positieve docu, ook al ploegt die zich eerst door een hoop smalltown misère heen.
Die Hard,Willis
Deze film ga ik zeker de 19de kijken. De datum moet wel maandag zijn of niet ?

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Stop Making Sense
Muziek, 1984