• 9.375.073 stemmen

Alternatieve titel: American Movie: The Making of Northwestern

Geregisseerd door: Chris Smith

Met onder meer: Mark Borchardt, Mike Schank en Monica Borchardt

Plot American Movie

Mark Borchardt leeft in de buurt van Milwaukee en droomt ervan films te maken. Met behulp van familieleden, lokaal talent, vrienden en 3000 geleende dollars probeert hij zijn horrorfilm 'Coven' te maken. Alcohol, gokken en een gestoorde familie zitten hem in de weg, maar Mark wil per se slagen.

Friend / Musician

Casting Director

Mark's Uncle / Executive Producer

avatar van streeter

streeter

Raar dat deze er nog niet tussen zat.

Ik vind Borchardt maar een triest figuur, maar wat een doorzettingsvermogen...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

American Movie was trouwens een van de best gerecenseerde films van 1999 en werd door het Britse filmblad "Total Film" nog uitgeroepen tot Film van het Jaar.

avatar van streeter

streeter

Zeker de moeite waard. Speelde deze film ook in Nederland?

avatar van TVGids

TVGids

Hilarisch en enerverend. **** sterren

avatar van Tha Flow

Tha Flow

Wat een figuren en wat een verhaal.

Ai, gemist

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Ik wist niet hoe serieus ik alles moest nemen, maar nu zie ik dat Coven ook op imdb staat, verandert dat mijn blik op deze film een beetje. Ik dacht eigenlijk dat alles grappig bedoeld was. Verder zag ik geen Northwestern staan dus dan vraag ik me af hoe het met die 50.000 dollar is afgelopen. Zeker gebruikt om al die schulden af te lossen. Wat in ieder geval blijkt is dat een (onafhankelijke) film maken verschrikkelijk veel werk is en veel doorzettingsvermogen vereist.

avatar van wackyboy

wackyboy

Jay en Silent Bob bestaan echt! Mark en Tom doen afwisselend denken aan Jay en Silent Bob, maar ook aan Beavis en Butthead. Helemaal als je dat lachje van Tom hoort.

Erg grappig en ook enigszins tragisch om Mark te zien ploeteren om zijn films voor elkaar te krijgen. Ondanks dat hij in het verleden aangemeld werd voor de klas met hoogbegaafde kinderen lijkt hij me toch niet echt "the brightest bulb in the box", maar dat komt misschien ook omdat hij zijn school nooit afgemaakt heeft.

Toch; als er een oscar bestond voor doorzettingsvermogen, dan zou Mark wel een van de genomineerden zijn. Ik ben benieuwd wat zijn grootste drijfveer is; zijn liefde voor de film of zijn afkeer voor normale baantjes.

Ben trouwens ook benieuwd of hij, na zoveel aandacht in de pers die 3000 exemplaren van Coven uiteindelijk ook verkocht heeft.

avatar van John Doe

John Doe

Ze deden mij ook denken aan Jay and Silent Bob ja

avatar van Monsta Kody

Monsta Kody

Dat zo'n figuren echt bestaan zeg, hilarisch

avatar van Quentin

Quentin

Ze hebben 4900 exemplaren van de film verkocht .... opzicht natuurlijk een gestoorde man, maar toch vind ik wel wat van mij in hem (dan natuurlijk wel in beperkte vorm ) mooi portret 4*

avatar van Art

Art

Die figuren zitten nu trouwens ook in het filmpje van IFFR. Die zag ik laatst op tv en gister weer in de bios. Leuk filmpje Ik moet nodig eens deze docu gaan kijken. Heb hem namelijk nog op een videoband staan.

avatar van otherfool

otherfool

Heerlijke docu, al kon het ook niet fout gaan met de hoofdrolspelers. Mark zelf is soms wat irritant, maar Mike en Uncle Bill (RIP) zijn helden van de cinema! Ik kan eigenlijk niet wachten om Coven eens te gaan kijken...

Volgend jaar komt Borchardt overigens met het redelijk groot opgezette Scare Me... dat houden we in de gaten!

3,5*.

.... ....

Hoe jammer het ook is voor alle participanten in de docu, het enige wat boeit is zootje spelen met een hoop losers van het hoogste niveau. Ongekend wat daar allemaal de revue passeert aan typetjes en groteske volkswijsheden. Vooral die kerel met z'n krullen (Mike was het ?) loopt rond als een lege huls met z'n hersens thuis in de frigo.

Lijdt verder wel aan een typische docu ziekte, en da's dat de kwaliteit van het geschoten materiaal waarschijnlijk nog slechter is dan Mark's Coven (die er, vooral als er niet geacteerd werd, niet eens zo slecht uitzag).

Lachen met losers. Solondz is subtieler, deze zijn echter. Geen mens had het geweten moest dit als mockumentary verkocht worden. 3.5*

avatar van neo

neo

Een stukje van deze film was gebruikt als promotiefilmpje voor het Iffr. Een van die twee mannen wordt zo gevraagd om een handtekening op een kettingzaag te zetten. Of het was een stukje gefilmd na deze docu apart, maar het waren absoluut de twee die op de poster staan.

avatar van otherfool

otherfool

Kijk eens 3 berichten omhoog, neo

avatar van neo

neo

Het was al laat...

avatar van Relax

Relax

Welke zender is één dan!?!

avatar van Mug

Mug

De voormalige VRT (Belgie 1).

Mark: Mike, make sure everybody is wearing brown gloves.

Mike 1 meter verder: is everybody wearing brown gloves?

Wat een figuren zeg, ongelooflijk. Toch snap ik niet waarom deze docu zo enorm hoog gewaardeerd wordt door de critici, het is wel geinig, maar ook weer niet echt heel bijzonder

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Ik heb de film 'Coven' van Mark Borchardt hier thuisliggen, en in tegenstelling tot wat IMDB zegt (speelduur: 40 minuten), duurt deze film bij mij toch echt 48 minuten. In principe zou de film dus op MovieMeter.nl mogen... Maarja, wie voegt 'm toe?

(Ik heb de film trouwens nog niet gekeken, een tijd terug opgenomen van een Amerikaanse zender)

avatar van jacom

jacom

John Doe schreef:

Ze deden mij ook denken aan Jay and Silent Bob ja

Inderdaad, nu dat je het zegt

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Heb deze vrijdag gezien op één en vond hem niks moet ik zeggen.

De documentaire zelf vond ik persoonlijk zeer saai en het enigste wat ik nog goed vond waren sommige takes dat ze opnamen en dat ze stomme dingen deden enzo maar dat was het.

2 sterren nog voor het grappige aan deze documentaire

avatar van 007

Ik vond het echt wel een erg goeie docu. Uiterst interessant en ook bij momenten erg komish. Die Mark is een echte marginaal net zoals zijn vrienden en familie, maar toch is het hem dan gelukt die film te maken en zoals ik hier boven ergens las, er 4900 exemplaren van te verkopen, dat verdient toch wel een proficiat.

Maar ja eigenlijk moeten we hier de regisseur van deze film loven, dus proficiat, met deze uiterst interessante docu, die de jonge filmmakers onder ons al wat meer hoop geeft, of net minder misschien...

4 sterren.

avatar van Mojo Pin

Mojo Pin

Mark Borchardt: Do you think this is a little bit cathartic for you?

Friend/Musician: Uh, very cathartic, Mark.

Mark Borchardt: Do you know what cathartic means?

Friend/Musician: No.

avatar van jimbo79

jimbo79

hilarische weerspiegeling van een stel lowlifes in amerika

vooral mike is schitterend en die uncle bill slaat ook alles (de scéne dat hij begint te zingen voor mark is schitterend) alleen had hij een beetje korter gemogen, tegen het einde weet je wel wat mark je wilt wijsmaken en begint hij serieus te irriteren maar toch zeer grappig al was het maar om mike

avatar van JJ_D

JJ_D

Ben het met Onderhond eens, wanneer 'ie zegt dat de film lijdt onder zijn gebrek aan filmische skills. Het ziet er allemaal erg klunzig uit (en dat was ook de bedoeling), maar op zich viel de keuze me minder goed.

Anderzijds is 'American Movie' wel een prachtige tragikomische film die naast hilarisch momenten ook af en toe z'n slikfases heeft. In tegenstelling tot de hoofdpersoon had ik het moeilijk om zijn leed te verteren, en juist die tint maakt deze film bijzonder...

avatar van gotti

Sterke docu, die helaas op drie kwart een beetje in kakt en helaas niet meer geheel uit dat dal weet te kruipen.

Bizarre en fascinerende figuren overgens. Schitterend einde ook, met die oom, ratelend over zijn dromen...

avatar van Olaf K.

Olaf K.

American movie is een film over de droom van een individu die uiteindelijk meer geïnteresseerd is in het kunnen leven met zichzelf dan in de mening van een ander. Als zodanig een hoopvolle, positieve docu, ook al ploegt die zich eerst door een hoop smalltown misère heen.

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Deze film ga ik zeker de 19de kijken. De datum moet wel maandag zijn of niet ?