Genre: Drama / Romantiek
Geregisseerd door: Philip Kaufman
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche en Lena Olin
Releasedatum: 2 juni 1988
Vrijdag 6 februari in één bioscoop (The Hague)
Plot The Unbearable Lightness of Being
"A lovers' story"
Praagse lente, 1968.. maar laat anderen zich maar druk maken over kleinigheden zoals vrijheid en het najagen van geluk. De chirurg en vrouwengek Tomas (Daniel Day-Lewis) concentreert zich liever op het geluk dat de jacht hem oplevert. Hij is vastbesloten om op een ondragelijk lichte manier te leven. Politiek boeit hem niet, interessant genot regeert zijn leven. Tot hij, tegen zijn principes in, verliefd wordt op Tereza (Juliette Binoche), een plattelandsmeisje met een voorliefde voor boeken. Er ontstaat een passionele driehoeksverhouding tussen de twee en de chique Sabina (Lena Olin), waarmee Tomas een puur seksuele relatie onderhoudt. En dan rollen de Russische Tanks Praag binnen.
- Trailer (YouTube)
- Nesnesitelná Lehkost Bytí (BoekMeter)
- The Unbearable Lightness of Being (MusicMeter)
Tomas
Chief Surgeon
Interior Ministry Official
Jiri
gimli f
Mooie film? Doet het recht aan het prachtige boek? Iemand?
Ik wil zelf deze film snel eens zien, het verhaal is erg mooi!
Pablito
Toch erg goede film, naar het schijnt.
Fotografie is van Sven Nykvist, bekend van heel wat Bergman films.
Heb em nog niet gezien. Enkel het boek gelezen.
(Wat ik lichtjes overschat vind, Kundera's debuut De Grap vind ik sterker)
gimli f
Sven Nykvist heeft ook Offret ingekleurd...ooohhh!
Met o.a. Juliette Binoche, Derek de Lint, Daniel Day-Lewis...Stellan Skarsgard en...Erland Josephson (Nostalghia, Offret, Hanussen en een rits films van Ingmar Bergman, waaronder Fanny och Alexander, Trolösa (writing credits Bergman) en zijn laatste, Sarabande).
Niet verkeerd.
Maar hoe waarderen degenen die hem gezien hebben dan? Redlop, Narva, Fisherking?
FisherKing
Hoewel lang geleden gezien was ik erg onder de indruk van de film. Het feit dat het zo lang duurde is totaal aan mij voorbij gegaan.
Vind de film echt Kieslowski-achtig en de film behandelt filosofische vragen. (zoals ook in het boek)
Destijds in de bios gezien maar wil hem graag herzien.
Redlop
Ik zag toen Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche en Lena Olin voor het eerst. Weet niet meer precies alle gebeurtenissen te herinneren. De oorlog speelt zich alleen op de achtergrond af. Binoche verovert al snel je hart, maar mijn belangstelling ging voornamelijk uit naar Lena Olin. Heel mooi hoe zij haar verborgen passie voor Lewis en het verdriet dat hij voor Binoche kiest in haar ingetogen spel laat zien. Als ik aan "Ubearable..." denk, denk ik vooral aan Lena Olin. Erg mooi.
narva77 (crew films)
Vreemd, erg lang geleden dat ik em zag, maar ik herinner me juist de Praagse Lente die blijkbaar op de achtergrond speelt. Toendertijd kende ik de hoofdrolspelers niet echt dus daar lette ik niet op. Wat ik me vooral herinner is dat men heel erg moest oppassen wat men zei en deed, er konden weleens verraders tussen de Tsjechen zitten.
Het boek ken ik niet.
FisherKing
Klinkt idd als tijd voor herziening. Toendertijd kende ik de meeste hoofdrolspelers ook nog niet behalve Lena Olin en Derek de Lint. Speelt overigens ook in Geneve en Parijs dacht ik. En met als achtergrond idd de Praagse Lente.
renske
Ik vond het destijds een prachtige film. Binoche heeft dat zelfde ontwapenende als Johanna ter Steege in Spoorloos. Zoals ze met die korte beentjes onder dat rokjes en die wangetjes aan komt lopen! Lena Olin is ook errug goed inderdaad. Day-Lewis is een mooie man maar ik kan me niet meer herinneren hoe ik hem vond spelen in deze film. Het einde van de film is prach-tig.
Kaufmans film 'Henry and June' vond ik trouwens een pretentieuze draak.
Laatst keek ik een televisie-interview met Jean-Claude Carrière, de scenarist van The UL of B, en hij vertelde dat een moment waarin Binoche het huis uitloopt en de tanks toe-val-lig net de straten binnenrollen alleen maar in een film geloofwaardig kan zijn zonder dat mensen denken: yeah, sure.
gimli f

Het boek speelt zich af in Praag, het Tsjechische platteland, Geneve, Parijs en Los Angeles (of was het New York), en heel eventjes in Cambodja trouwens.
De oorlog speelt op de achtergrond maar is zeker voelbaar (in het boek), het bepaalt de "uitingsvormen" van de hoofdpersoon zeker.
Wat ik erg interessant vindt, is dat iedereen zegt deze film heel lang geleden te hebben gezien en dat men toch nog een erg mooi beeld heeft van de film...dat stemt mij echt hoopvol! Wellicht wordt deze bij herziening alleen maar nog indrukwekkender!
Ik ga deze zeker snel huren!
gimli f
Een erg mooie film is dit!
Naar deze film keek ik wel uit, al toen ik het boek net uit had. Ik heb er dan ook alles aan gedaan om de "ervaring" zo optimaal te laten zijn: snel nog wat hoofdstukken, delen en passages van het boek doorgelezen en wat reacties gelezen van imdb.
Een iemand sprak daar over: Eindelijk een (zeer) goede verfilming van een (zeer) goed boek!
Wat mij betreft klopt dat wel!
Het is vooral een hele passionele, sfeervolle film- op en top Europees, ook! De film bolt werkelijk uit van de emotionele tegenstrijdigheden. Het hele scala aan menselijke emoties passeert op prachtige wijze de revue. De film wordt bevolkt door werkelijk vreugde voor het leven opwekkende personen, zoals de plattelandsvriend van Tomas en Tereza.
Natuurlijk is het verhaal zeer de moeite waard, zeker als je het boek kent. Het is een gelaagde en gepassioneerde vertelling, en dat kotm ook in de film goed tot uiting!
Het acteerspel is zeer goed te noemen. Velen werden "verliefd" op ofwel Juliette Binoche of op Lena Olin. Ook mijn hartje ging regelmatig sneller kloppen bij het zien van Tereza's (Binoche) schuchtere maniertjes en van Sabina's (Olin) uitstraling.
De cinematografie is erg sfeervol en erg Europees te noemen. De muziek van Janacek (natuurlijk, wie anders?) past perfect bij de film: het ene moment lieflijk en dromerig, het andere moment zeer sprookjesachtig op een wat onheilspellende manier...de muziek ondersteund de passie die van de film afdruipt, op prima wijze.
De vragen die behandeld worden in het boek, komen ook in de film goed tot uiting. Het boek gaat over de tegenstellingen van Parmenides (lichtheid en zwaarte), en op de vraag wat nu eigenlijk goed of juist is. Parmenides kiest voor de lichtheid.
Ook Tomas leeft op een lichte manier. Maar onvermijdelijk zit ook de zwaarte diep in hem: zijn levensmotto is niet voor niets Beethoven's Es muss sein!, daarmee een grote rol gevend aan het noodlot.
En juist dat vervult hem met veel tristesse: want over het noodlot kan niet beslit worden. Maar hoe weet je dan dat, ondanks het noodlottige, dat noodlot de beste keuze, de beste mogelijkheid is, als je geen tweede mogelijkheid hebt, geen tweede kans hebt om de juiste keuze te maken? Het is zijn Einmal is Keinmal!, dat zijn leven vervult met zware lasten. Als iets maar een ding gedaan kan worden en je niet weet of dat de beste mogelijkheid was, heeft die ene kans geen enkele zin.
Tereza's motto is precies het tegenovergestelde als dat van Tomas: niet het Es muss sein, maar het Es könnte auch anders sein bepaalt haar denken. Haar hele leven is vervult met de zware last van de jaloezie, maar haar denken is er een van de vele mogelijkheden: in haar zitten vele onverwerkelijkte liefdes voor andere mannen verborgen, en het is slechts door een aantal toevalligheden, dat zij Tomas koos.
Natuurlijk behandeld de film meer belangwekkende vragen: wat is het leven nu echt waard? Een geweldig sexleven, een grote liefde, een perfect passende baan?
Het einde van de film is geweldig. In de laatste vijftien minuten komen werkelijk alle belangwekkende emoties op prachtige wijze nog even aan bod:
hondje Karenin en het besef van Tereza van wat nu eigenlijk ware liefde is (onbaatzuchtig, zonder jaloezie en tegenprestatie, en ongedwongen), de werkelijk van levensvreugde uitbollende scenes in het cafeetje (let op Mefisto en de uitbaatster van de taveerne!) en natuurlijk het uiteindelijke (on)geluk.
Al met al zeker een film die wat met je doet, en ik snap dus wel dat deze film vele mensen heeft "geraakt".
Ik raad iedereen die de film wil zien trouwens aan om ooit het boek ook te lezen, ofwel voor ofwel na het zien van de film. De ervaring zal er alleen beter van worden, denk ik zo.
yosemite44
wereldberoemd boek van Kundera en acteuers als Daniel Day-Lewis en Juliette Binoche, bovendien goede ratings van MM users wier smaak vaak met die van mij overeenkomt... kortom, mijn verwachtingen waren hooggespannen.
helaas werden deze niet ingelost: 'lompe' symboliek, de meest foute accenten sinds "cpt. corelli's mandolin" en jammer genoeg (ja echt
) verdreef de erotiek andere thema's als politiek, filosophie en kunst naar de achtergrond.
ik ben wel benieuwd naar het boek. hopelijk komt de wisselwerking tussen deze themas daarin beter tot zijn recht.
FisherKing
bovendien goede ratings van MM users wiens smaak vaak met die van mij overeenkomt...
Die wel eerlijk opmerkte dat het al lang geleden was dat ze de film gezien hadden. Jammer dat ie tegenviel voor jou.
FisherKing
hej wie zegt dat ik het over jou had
?
FisherKing
Nu ik de DVD (via Play met NL subs) heb ga ik voor 5 sterren.
Nog nooit is de inval van de Russen in Praag zo mooi op het celluloid vastgelegt. (dat alleen al 5 sterren)
Bovendien is de inkijk in het tijdperk na de inval erg sterk weergegeven.
Daarnaast Lena Olin (idd Redlop)
En Juliette Binoche (idd Renske Amelie-achtige rol)
En de hele coole rol van Daniel Day-Lewis
Fotografie is van Sven Nykvist en dat geeft een erg hoge meerwaarde.
Daarnaast Muziek perfect.
Filosofie erg prikkelend.
(er zijn wellicht wat minpuntjes maar die poets ik graag onder tafel)
En de lengte (echt te kort dus)
En het Einde is gewoonweg perfect. Zelden zo'n sterk einde gezien.
Genoten dus *****
Zachery Glass
En dat te zeggen dat Kundera zich distantieerde van deze film!
FisherKing
En dat te zeggen dat Kundera zich distantieerde van deze film!
Ja, kan ik me wel voorstellen, omdat de film compleet anders is dan het (onverfilmbare) boek van Milan Kundera. Zegt meer over zijn filmkennis denk ik
Zachery Glass
Gelukkig dat het totaal anders is - kunnen we dubbel genieten van zo'n mooi werk
Overigens, wat betreft zijn filmkennis, die zit echt wel snor, zoals je zegt Fisherking. Want in de verfilming van "De grap" had hij een serieuze vinger in de pap en die mocht er best wel zijn!
FisherKing
En het is me nu ook duidelijk door welke film Kieslowski is beinvloed voor de casting van Trois Couleurs Bleu (vele opvallende overeenkomsten trouwens)
Zachery Glass
Yep - en alletwee schitterende films, trouwens (volgens mij dan toch)
renske
En Juliette Binoche (idd Renske Amelie-achtige rol)
Huh?!? Wist niet dat ik dat beweerd heb. Ik vergeleek dacht ik slechts haar ontwapenende gedrag met dat van Johanna ter Steege in Spoorloos, en zelfs díe vergelijking loopt bij nader inzien mank.
sydney
jammer genoeg (ja echt
Daar ben ik het wel mee eens. Het werd een hutspot van alles en nog wat, waardoor sommige zeer interessante thema's onderbelicht bleven. Ook duurde de film té lang en werd daardoor op sommige momenten saai. Wel prachtig geacteerd en "mooie" sfeertekeningen. Al met al 3,5*
Ramon K
Teleurstellende film voor mij.
Eerst de positieve punten:
Het acteerwerk van de indrukwekkende cast is dik in orde.
De fotografie van Nykvist is haast feeeriek. Practige beelden van natuur en stad, verhuld in een mysterieuze nevel, de rode lucht met een ondergaande zon.......de inval in Praag is echt een adembenemende beeldende scene. Ook het originele gebruik van spiegels in de film bevalt me.
Qua filosofie en levensvragen heeft de film maar weinig te bieden vind ik: De tegenstelling van 'zwaarte' en 'lichte' qua levensinstelling is erg aardig uitgewerkt en ook de theorie over bindende keuzes van Daniel Day-Lewis is erg mooi. Maar de voor de rest kon ik weinig met de inhoud van de film.
De negatieve punten:
The Unbearable Length. Ik heb de film in drie etappes moeten kijken......de film kent vele saaie momenten en 3 uur wakker blijven werd een hele opgave. De vele speelse vrijscene's doen me niks, de tegenstelling 'sexuele vrijheid/binding(jaloezie) doet me niks......en inderdaad Sydney, de interessante thema's blijven daardoor onderbelicht(vooral de politieke omstandigheden.....daar werd te weinig tijd aan besteed)
Ik vind de karakters niet altijd even diep uitgewerkt. De personages bleven nogal plat en daardoor bleef emotionele binding met die karakters uit. Lijkt me toch erg essentieel bij een film als dit...En deze afstandelijke ervaring had ik ook bij de eindscene die absoluut niet het bedoelde effect op mij had.
Bijvoorbeeld het personage van Lena Olin:
Wat leren we nu van haar in 3 uur tijd? Ze heeft geen emotionele relatie met Tomas, slechts een seksuele. Dan komt ze een man tegen met wie ze wel een emotionele heeft, maar ze vlucht en gaat alleen wonen..........niet echt interessant imo.
Kortom, ik kan weinig met de film. Beeldenpracht en sterke acteerprestaties redden het voor mij. Ik verwachtte een film met politieke en filosofische vragen, ik kreeg een aardig liefdesdrama.
2,5 sterren
lngrid
Ik heb het boek pas gelezen nadat ik de film al een aantal keren heb gezien. Kwam er toen achter dat ik bepaalde filosofieen uit het boek niet had begrepen in de film. Maar misschien was ik ook nog te jong toen?
Vond het boek door de uitdieping van de filosofie een erg mooie aanvulling op de film. En andersom maakten de beelden en muziek uit de film voor mij het boek nog mooier. Ze vullen elkaar perfect aan!
Heb door de film ook een grote zwak gekregen voor de muziek van Janacek.
Hm, 'k ga er eens over denken mijn stem te verhogen van 4,5 naar 5.
narva77 (crew films)
Onlangs eindelijk herzien op dvd. Prachtige film! 4* staan nog steeds.
neo
Zeer indrukwekkende film. Neem nu al de woorden ''take off your close'' die op 2 manieren begrepen kunnen worden. Of Tomas bedoelt echt trek je kleren uit of hij wil het onthulde zien. In de beginscene begrijpt de zuster het niet: ''But you saw everything last night''. Lewis speelt haast emotieloos, wat ook een gaven is. Mooie wisselwerking tussen licht en zwaar, datgene dat zwaar is word licht, iets van licht is kan ondraaglijk zwaar zijn. Dit keert steeds weer terug. Hierbij ook nog thema's liefde en seks die sterk naar voren komen. Een hoop prachtige scenes: de ''hand op de rug en hand in hand'' scene, de indrukwekkende binnenkomst van de tanks (een soort gelijk schuin shot als in The Third Man, tevens ook in zwart wit)... De Lint in een zeer goeie rol, Olin misschien nog wel het beste (de fotografie scene!). 4.5 sterren

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Slasher 'I Know What You Did Last Summer' plaatst zich hoog in de Netflix Top 10

Thriller 'A Time to Kill' met Matthew McConaughey morgen op televisie

In the Name of the Father